Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γ. Μαραγκός για το στάδιο των ενεργειών από τα αρμόδια Υπουργεία αναφορικά με την υπόθεση της Πολεοδομικής μελέτης

Αναμονή για την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Παρέμβαση του Ανδρέα Γιαλόγλου με φόντο την πολύμηνη σιωπή επί του σοβαρού θέματος της Ερμούπολης

Στον “πάγκο” της αναμονής παραμένει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την οριστική έγκριση της Πολεοδομικής μελέτης Ερμούπολης, καθώς εκκρεμεί η θετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος επί του περιεχομένου της, ώστε να μπορέσει να προωθηθεί σε επόμενο στάδιο για την οριστική έγκρισή της από άλλα Υπουργεία.

Πρόκειται για μία άκρως σοβαρή υπόθεση που έχει απασχολήσει και εξακολουθεί να απασχολεί όχι μόνον τη δημοτική πλευρά, αλλά και κάθε δημότη κι επαγγελματία μηχανικό και αρχιτέκτονα που δραστηριοποιείται ενεργά στον οικοδομικό κλάδο, αφού αποτελεί ένα απαραίτητο “εργαλείο” για να αντιμετωπισθούν πολλά σημαντικά θέματα στην Ερμούπολη και το ιστορικό κέντρο.

Το θέμα τέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στο σώμα και κατ΄ επέκταση στους δημότες, με φόντο την πολύμηνη σιωπή που επικρατεί για τις πολυαναμενόμενες θετικές εξελίξεις που προσδοκά ο τόπος.

Ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός σκιαγράφησε τη γενική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθηθεί, μετά από την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στάδιο στο οποίο παραμένει προς το παρόν το σοβαρό ζήτημα εξαιτίας φόρτου εργασίας και υποστελέχωσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση.

Δεν έχουμε ακόμη και σήμερα σε ισχύ Πολεοδομική μελέτη”

Ειδικότερα, εκ μέρους του κ. Γιαλόγλου εκφράστηκε αγωνία σχετικά με τη στασιμότητα του θέματος της έγκρισης της Πολεοδομικής μελέτης Ερμούπολης, καθώς όπως ο ίδιος εξήγησε αν και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας η Δημοτική Αρχή ενημέρωνε επί της υπόθεσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πλέον δεν υπάρχει κάποια νεότερη πληροφόρηση.

“Το πρώτο ζήτημα που θέλω να θίξω είναι η Πολεοδομική μελέτη. Μας ανησυχεί πλέον η ησυχία που υπάρχει γι αυτό το θέμα” σημείωσε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, τονίζοντας παράλληλα πως, μέχρι “χθες”, “Κάθε περίπου έξι μήνες υπάρχει μία ανακοίνωση ότι κάτι έχει υπογραφεί, κάτι αναμένεται να υπογραφεί”, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, πλέον επικρατεί απόλυτη σιωπή.

Αναφερόμενος στο μοναδικό δεδομένο που γνωρίζει ως τώρα η Σύρος κι επί της ουσίας για την Πολεοδομική μελέτη, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “Το αποτέλεσμα είναι ότι τέσσερα χρόνια και πλέον από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής δεν έχουμε σε ισχύ Πολεοδομική μελέτη για να μπορούν να κάνουν αιτήσεις και να χορηγούνται άδειες οικοδομικές στην Ερμούπολη”. Ο κ. Γιαλόγλου ολοκλήρωσε την ερώτησή του, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να ενημερωθεί το σώμα. “Θέλω να έχουμε μία νεότερη ενημέρωση γι αυτό το ζήτημα” ανέφερε κατηγορηματικά.

 

Περιμένουμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα ακολουθήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας”

Σαφής στην απάντησή του υπήρξε ο Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος αρχικά υπενθύμισε πως η Πολεοδομική μελέτη Ερμούπολης έχει λάβει το “πράσινο φως” από το Υπουργείο Πολιτισμού και σήμερα η δημοτική πλευρά βρίσκεται σε αναμονή των απαραίτητων κινήσεων κι εγκρίσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

“Όπως γνωρίζετε, ήδη η Πολεοδομική μελέτη έχει πάρει την οριστική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και από τον Σεπτέμβριο του 2017 έχει σταλεί αρμοδίως από την Υπηρεσίας μας προς τη αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Χρήσης Γης του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να δοθεί η απαιτούμενη έγκριση και ιδιαίτερα για το σκέλος των πυκνοδομημένων οικισμών”. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαραγκός κατόπιν επικοινωνίας με την αρμόδια Υπηρεσία, παρατηρείται καθυστέρηση λόγω όγκου εργασίας και μάλιστα δεδομένης της υποστελέχωσης.

“Η Υπηρεσία η συγκεκριμένη έχει επικαλεστεί το τελευταίο διάστημα πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας και εξαιρετικά δυσμενή λειτουργία εξαιτίας της υποστελέχωσης την οποία έχει” γνωστοποίησε σχετικά ο Δήμαρχος, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Έχω μιλήσει με τον κύριο Υπουργό κι έχουμε μιλήσει και με τον αρμόδιο Διευθυντή της συγκεκριμένης Διεύθυνσης. Έχουν ζητηθεί κάποια συμπληρωματικά στοιχεία από την Πολεοδομία του Δήμου μας και τα οποία έχουν αποσταλεί και για τα οποία έχουν παραστεί και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αρμόδια στελέχη της Πολεοδομίας μας για να δώσουν εξηγήσεις”.

Με φόντο τα παραπάνω, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Είμαστε σε μία διαδικασία τώρα στην οποία περιμένουμε την οριστική έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος” προκειμένου όπως εξήγησε να ακολουθήσει η προώθηση του φακέλου προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις οριστικές εγκρίσεις.

Χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει χρονικά τα όποια θετικά βήματα αναφορικά με την πορεία... της Πολεοδομικής μελέτης, ο Γιώργος Μαραγκός έκλεισε την ενημέρωσή του, λέγοντας πως, προσεχώς και πάντως μετά το στάδιο της έγκρισης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, θα προωθηθεί μαζί με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προς έκδοση στο ΦΕΚ.

“Μόλις έχουμε τη σχετική έγκριση, αυτομάτως ολόκληρος ο φάκελος αποστέλλεται προς το Υπουργείο Ναυτιλίας που είναι και το επισπεύδον Υπουργείο ώστε να εγκριθεί τελικά η μελέτη αυτή από την αρμόδια Επιτροπή από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου (ΚΕΣΑ) και στη συνέχεια μαζί με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ούτως ή άλλως είναι έτοιμο, να σταλεί αρμοδίως για έλεγχο και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ” σημείωσε ο Δήμαρχος, ολοκληρώνοντας την απάντησή του.