Σοβαρός προβληματισμός αναφορικά με τον ΦΟΔΣΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δεδομένου ότι αποτελεί Νομικό Πρόσωπο χωρίς προσωπικό

Δομή “φάντασμα” κι έμμισθες θέσεις αιρετών

Νομικό Πρόσωπο “φάντασμα” αποδεικνύεται επί της ουσίας ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στο νησί της Σύρου, αφού χωρίς προσωπικό και με τις υποθέσεις του να διεκπεραιώνονται στο σύνολό τους από ιδιώτες, παραπέμπει σε δομή που διατηρείται προκειμένου η εκάστοτε Δημοτική Αρχή να εξυπηρετεί - σε έμμισθες θέσεις - αιρετά πρόσωπα της επιλογής της, στελεχώνοντας το ΔΣ του.

Τα ανωτέρω επιβεβαιώθηκαν κι αναδείχθηκαν μέσω παρέμβασης του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος όχι μόνον κατέθεσε τον σοβαρό προβληματισμό του αναφορικά με τη μη δυνατότητα στελέχωσης του Νομικού Προσώπου με υπαλλήλους, αλλά παράλληλα, έθεσε επί τάπητος το ερώτημα, αν αξίζει κι ωφελεί την τοπική κοινωνία η συνέχισή του ως είναι σήμερα, δηλαδή μόνον με διοικητική δομή.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οπότε και το σώμα υπερψήφισε τελικά τη συνέχιση της λειτουργίας του Νομικού Προσώπου ως πορεύεται σήμερα, δηλαδή ως διακριτή δομή από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, με τα βασικά θέματα που συνοδεύουν τη σχετική απόφαση όμως, να παραμένουν χωρίς ουσιαστική απάντηση.

Με φόντο τη δυνατότητα που δίνει ο “Κλεισθένης” να συνεχίσει την πορεία του ο ΦΟΔΣΑ, το θέμα εισηγήθηκε ο πρόεδρός του ΔΣ του, Μάρκος Πρίντεζης, ο οποίος υπερασπίστηκε το έργο του Φορέα στην τρέχουσα θητεία, κάνοντας λόγο και για σημαντικές επιδόσεις στην ανακύκλωση. Τους ισχυρισμούς του όμως, μένει να τους αποδείξει, ενδεχομένως με έναν πλήρη κι αναλυτικό απολογισμό, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Αξίζει εξ αρχής να υπογραμμισθεί πως, το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το ζήτημα της μη επαρκούς αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών που παρατηρήθηκε ξανά την καλοκαιρινή περίοδο, αφού αποτελεί άλλωστε ένα θέμα για το οποίο έχει στηλιτευθεί η στάση και η αντιμετώπιση της Δημοτικής Αρχής.

Υπενθυμίζεται πως έμμισθες θέσεις είναι οι θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου, δηλαδή του Μάρκου Πρίντεζη και του Γιάννη Χαρίτου αντίστοιχα.

Αδύνατες οι προσλήψεις, αλλά απαραίτητη η δομή σύμφωνα με τον Αλ. Αθανασίου

Το ουσιαστικό θέμα της διατήρησης μίας δομής χωρίς οντότητα, ανέδειξε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος, αρχικά, έθεσε το ερώτημα αν η Δημοτική Αρχή έχει προγραμματισμό για προσλήψεις προσωπικού “στο μέλλον το ορατό” κι όχι γενικόλογα αν διατηρεί σχετική πρόθεση.

“Δεδομένου ότι ο Φορέας τα τελευταία χρόνια δεν έχει προσωπικό, θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για την πρόσληψη προσωπικού στο μέλλον το ορατό” σχολίασε, ζητώντας παράλληλα ενημέρωση για τις συνέπειες που θα προκύψουν στο σενάριο κατάργησης της δομής και υλοποίησης του έργου της από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Στα παραπάνω, θέλησε να δώσει απάντηση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος αν και δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν έχει τη δυνατότητα ο Δήμος να προβεί σε προσλήψεις, ωστόσο, πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία του ΦΟΔΣΑ.

Αφού γνωστοποίησε πως για το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των άμεσα εμπλεκομένων πλευρών (Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Οικονομική Υπηρεσία), δήλωσε τα εξής: “Όλοι διαπιστώσαμε ότι ο φόρτος εργασίας της ανακύκλωσης και της διαχείρισης του ΧΥΤΑ, αν “πέσει” στον Δήμο, πέραν του ότι δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει και πέραν της μεγάλης γραφειοκρατίας που δημιουργείται και πέραν των έργων που έχει να “τρέξει” ο ΧΥΤΑ με τον ΦΟΔΣΑ με το νέο κύτταρο και το έργο το μεγάλο που θα γίνει στο “Κοράκι”, ουσιαστικά θα δημιουργήσει φαινόμενα όπως έγιναν με την απορρόφηση των δύο Νομικών Προσώπων του ΟΠΑΣ και του ΟΠΚΑ”. Υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, “Το Νομικό Πρόσωπο πρέπει να συνεχίσει και να ενισχυθεί”, ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει σε μεγάλο βαθμό για την αναγκαιότητα διατήρησής του ως ξεχωριστής δομής, αναγνωρίζοντας μάλιστα πως, “δεν μπορεί να ενισχυθεί με προσωπικό δικό του”.

Κλείνοντας την απάντησή του, πρόσθεσε πως, “ο Δήμος δύσκολα θα μπορούσε να αντεπεξέλθει με το υπάρχον προσωπικό” όσον αφορά σε θέματα διαχείρισης του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης.

Συμβάσεις, ιδιώτες και απουσία νοήματος διατήρησης ενός ΔΣ

Με φόντο την θετική στάση της Δημοτικής Αρχής για τη συνέχιση του ΦΟΔΣΑ, ο Ανδρέας Γιαλόγλου αφού πραγματοποίησε ένα σύντομο ιστορικό της πορείας του Φορέα, ο οποίος κατέληξε να λειτουργεί χωρίς προσωπικό, κάλεσε το σώμα να εξετάσει αν αξίζει να υφίσταται αυτή η δομή, αφού το έργο της εκτελείται από ιδιώτες μέσω συμβάσεων, διαδικασίες που θα μπορούσε – γραφειοκρατικά – να διεκπεραιώνει και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

“Όταν δημιουργήθηκε ο ΦΟΔΣΑ όπως όλοι γνωρίζετε υπήρχε μία νομοθεσία βάσει της οποίας στελεχώθηκε για ένα χρονικό διάστημα ορισμένων μηνών, αρκετών και σε συνέχεια επαναπροκηρύχθηκαν αυτές οι θέσεις. Συνεπώς είχε μία οργανωτική δομή. Υπήρχε ο Φορέας και το προσωπικό. Άρα, είχε και νόημα” υπενθύμισε ο ίδιος, σημειώνοντας ακολούθως πως, “Εκ των υστέρων, μετά την έλευση των μνημονίων όπως θυμάστε, σταμάτησε η δυνατότητα αυτή και όλη η δουλειά που γινόταν από το προσωπικό, γινόταν μέσω συμβάσεων. Δεδομένου ότι είναι ανταποδοτική υπηρεσία, όπως ξέρετε κι εσείς, στην ουσία, υπήρχε η δυνατότητα μετά να προσλάβουμε, αλλά για τον α ή β λόγο ενδεχομένως δεν προχώρησε. Δεν το κρίνω”.

Κατόπιν των προαναφερθέντων, θέλησε να συμπληρώσει όμως, πως, “Το αποτέλεσμα είναι πως εδώ και κάποια χρόνια, όχι μόνον της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αλλά και της προηγούμενης, έχουμε έναν Φορέα “φάντασμα” που έχει μόνον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και μέλη. Δηλαδή έχει μόνον διοικητική δομή και δεν έχει καθόλου προσωπικό”.

Κατά συνέπεια, σχολίασε αν έχει ουσία η συνέχισή του. “Αναρωτιέμαι, έχει νόημα να συνεχίσουμε να έχουμε κάτι τέτοιο από τη στιγμή που το κομμάτι των εργασιών που εκτελεί μέσω συμβάσεων, με την ίδια ακριβώς νομοθεσία που την εκτελεί και το Δημόσιο και ο Δήμος ή και οποιαδήποτε Υπηρεσία, μπορεί να την εκτελέσει πχ η Διεύθυνση Περιβάλλοντος;”.

Επεσήμανε μάλιστα πως, σήμερα, δεν κατανοεί πώς η εν λόγω δομή ωφελεί τους δημότες.

Ο κ. Γιαλόγλου έκλεισε το θέμα, εξηγώντας πως, “Αν είχε προσωπικό θα ήταν μία λειτουργική δομή με οντότητα που θα μπορούσε να κάνει δουλειές”, αφού όπως ανέδειξε, σήμερα, οι υποθέσεις διεκπεραιώνονται από ιδιώτες, ενώ όποια γραφειοκρατική δουλειά για τη σύναψη αυτών, προωθείται από υπαλλήλους του Δήμου. “Αυτή τη δουλειά την κάνουν υπάλληλοι του Δήμου αυτή τη στιγμή από άλλες Υπηρεσίες. Το γνωρίζετε καλύτερα” σημείωσε, διευκρινίζοντας πως η θετική ψήφος του αναφορικά με τη συνέχιση ύπαρξης του ΦΟΔΣΑ στηρίζεται στο γεγονός πως θα ήταν μία μεγάλη αλλαγή λίγο πριν τη λήξη της θητείας.

Υπεράσπιση από Αντιδήμαρχο Καθαριότητας

Το έργο του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ υπερασπίστηκε απόλυτα ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος, υποστηρίζοντας πως έχει παράξει επιτυχίες στο πεδίο της ανακύκλωσης και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

“Δεν θα πρέπει να υποβαθμίζουμε το όργανο που λέγεται ΦΟΔΣΑ διότι κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας μόνον λίγα πράγματα δεν έχει πετύχει. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει καταφέρει στο κομμάτι της ανακύκλωσης να λειτουργεί ένα οργανωμένο σύστημα όχι μόνον αποκομιδής αλλά και συλλογής και ένα πρώτο στάδιο διαλογής θα έλεγα. Έχει πετύχει αρκετές βελτιώσεις στον ΧΥΤΑ με διάφορες παρεμβάσεις προς τη θετική κατεύθυνση και έχει γίνει η προμήθεια για την επεξεργασία των ανακυκλώσιμων στον ΧΥΤΑ” δήλωσε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως, “γενικότερα θεωρώ ότι το έργο του είναι πάρα πολύ σημαντικό κι ευτυχώς που μας δίνει το δικαίωμα ο “Κλεισθένης” να τον διατηρήσουμε”.

Απάντηση έδωσε και στο δεύτερο ερώτημα του Ανδρέα Γιαλόγλου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, αν το Νομικό Πρόσωπο έπρεπε να καταργηθεί “σε πρώτο στάδιο αυτό που θα αναζητούσαμε για να μην διαταραχθεί το σύστημα αποκομιδής και ανακύκλωσης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ, θα ήταν να προσπαθούσαμε με κάποια σύμβαση ως Δήμος να συνεργαστούμε με ιδιωτικές επιχειρήσεις”. Επανέλαβε μάλιστα πως, “Δεν θα μπορούσε ο Δήμος με το υπάρχον προσωπικό ή με πρόσληψη συμβασιούχων να αντεπεξέλθει”.

Προβλήματα και αμφισβήτηση έργου

Αναφορικά με το θέμα τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων αιρετοί, οι οποίοι άσκησαν ήπια κριτική απέναντι στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ.

“Βλέπω ότι τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει παράξει κανένα έργο, δεν θα ήθελα το επόμενο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ να μην έχει αντικείμενο, γι αυτό θα ψηφίσω “παρών”” υποστήριξε το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης, ενώ σε παρόμοιο τόνο το μέλος της Κίνησης Πολιτών, Κομνηνός Στρογγύλης υπογράμμισε: “Τα αποτελέσματα που έχει δείξει μέχρι τώρα δεν είναι ενθαρρυντικά. Θα είμαι υπέρ με την πεποίθηση ότι η προσπάθεια θα ενταθεί για το υπόλοιπο διάστημα της θητείας μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών”.

Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, σημείωσε: “Πάγια είναι η θέση μας πως όλες οι δομές και οι Υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένες για να ανταποκριθούν στο έργο που αναλαμβάνουν. Θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξη του ΦΟΔΣΑ με τα όποια προβλήματα, δεν θα τα συζητήσουμε τώρα. Θα είμαστε θετικοί”.