Υποβολή πρότασης για “δημιουργία” Open Mall στο κέντρο της πόλης από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Η Ερμούπολη γίνεται “open mall”

Αισθητική αναβάθμιση μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που προωθούν ΕΣΕΕ και Υπ. Ανάπτυξης

Στην αναβάθμιση των εμπορικών οδών της Ερμούπολης προσανατολίζεται ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προετοιμάζοντας από κοινού μία πρόταση για λήψη χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία”, μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Επί της ουσίας στοχεύουν στη λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση των βασικών εμπορικών οδών της Ερμούπολης, μέσω ήπιων παρεμβάσεων τόσο στις προσόψεις των εμπορικών καταστημάτων, όσο και σε θέσεις που αφορούν το αστικό τοπίο (δημόσιος χώρος), με την κάθε πλευρά (Εμπορικός και Δήμος) να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Προς ενημέρωση των μελών για το πρόγραμμα που προωθεί η ΕΣΕΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης σε πανελλαδικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε χθες, ενημερωτική συνάντηση του εμπορικού κόσμου από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος του κεντρικού ομιλητή και αρμόδιου για την υποστήριξη της απόφασης υποβολής πρότασης και μέλους του ΔΣ της ΕΣΕΕ, Γιάννη Παππά με τα παριστάμενα μέλη.

Πρέπει να σημειωθεί πως, το “παρών” έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος μίλησε για τις βασικές αρμοδιότητες που καλείται να αναλάβει ο Δήμος υλοποιώντας αυτό το πρόγραμμα, όπως επίσης την ενημερωτική εκδήλωση, παρακολούθησε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.

Ανοικτού τύπου εμπορικό κέντρο, στόχευση και βασικές προϋποθέσεις ένταξης

Προλογίζοντας την ενημέρωση επί του περιεχομένου του προγράμματος, ο κ. Παππάς εξήγησε πως, “στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική” με τον Δήμο και τον Εμπορικό Σύλλογο μέσω των παρεμβάσεων που θα υλοποιήσουν, αν εγκριθεί η πρότασή τους, να στοχεύει α. Στην αναβάθμιση – λειτουργική κι αισθητική της περιοχής παρέμβασης αλλά και β. Στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής.

Αναφορικά με την υποβολή πρότασης για τη Σύρο και την Ερμούπολη εν προκειμένω, κατέστη σαφές πως πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις, όπως μεταξύ άλλων η ύπαρξη πληθυσμού άνω των 2.500 κατοίκων και η οριοθέτηση της παρέμβασης σε μία δομημένη περιοχή συνολικού μήκους τουλάχιστον 400 μέτρων, εκ των οποίων τα 200 μέτρα θα είναι χαρακτηρισμένος πεζόδρομος ή θα λειτουργεί ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας.

Προλογικά, τόσο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, όσο και ο κ. Παππάς απάντησαν καταφατικά στο ερώτημα, αν η Σύρος προλαβαίνει ως την καταληκτική ημερομηνία (5/11/2018) να καταθέσει την πρότασή της, εξηγώντας παράλληλα πως, για τη λήψη χρηματοδότησης (Δήμος ως 1,5 εκ. Ευρώ και Εμπορικός ως 400 χιλ. ευρώ) απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 50 εμπορικών καταστημάτων αλλά και πρέπει να εξασφαλίζεται γενικότερα η συμμετοχή κατ’ ελάχιστον του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων στην περιοχή παρέμβασης.

Περιοχή παρέμβασης

Εκφράζοντας τη γενική πρόθεση του εμπορικού κόσμου να επιτύχει μία αισθητική αναβάθμιση του κέντρου και δη των εμπορικών οδών με σκοπό την προσέλκυση κόσμου κι επισκεπτών, οι οποίοι μετά τις παρεμβάσεις θα αντιλαμβάνονται πως βρίσκονται σε ένα επί της ουσίας open mall, ο κ. Αλεξανδρίδης προσδιόρισε με σαφήνεια την περιοχή που προτείνεται να γίνουν οι παρεμβάσεις.

Όπως σημείωσε σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έχει αποφασιστεί να προωθηθεί η ήπια ανάπλαση – βελτίωση των εμπορικών οδών Χίου (παραδοσιακή αγορά), Σταματίου Πρωίου (από την αρχή της έως την οδό Κέας), Τιμολέοντος Αμπελά, Πρωτοπαπαδάκη, Θυμάτων Σπερχειού, Πελοποννήσου, Κλώνου και Στεφάνου Κυπαρίσσου καθώς επίσης να προωθούν ήπιες αναπλάσεις και στην πλατεία Άννης Κουτσοδόντη όπως επίσης και στην οδό Κωτσοβίλη.

Ο κ. Παππάς θέλησε σε γενικές γραμμές να αναφέρει πως, το παραπάνω πρόγραμμα χρηματοδοτεί το 100% των παρεμβάσεων οι οποίες θα γίνουν στις ανωτέρω περιοχές, με στόχο την επίτευξη μίας σχετικής ομοιομορφίας, πάντα με σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμίας της πόλης και στον νεοκλασικό χαρακτήρα της, με το ποσό που αντιστοιχεί στην κάθε επιχείρηση να μπορεί να ανέλθει σε 2.000 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που δεν θα δοθούν στον κάθε ιδιώτη αλλά θα διαχειριστεί ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος συνολικά.

Βελτίωση προσόψεων κτιρίων. Ενίσχυση εμπορικής ταυτότητας

Στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών” και τρεις μηχανικοί – αρχιτέκτονες της Σύρου, που παρουσίασαν με παραδείγματα τις προτεινόμενες αλλαγές στα εμπορικά καταστήματα της Σύρου, με σκοπό να εξηγήσουν σε πρακτικό επίπεδο, το ύφος και τον χαρακτήρα των αλλαγών που μπορούν να επιτευχθούν σε κάθε εμπορική επιχείρηση στην Ερμούπολη.

Τονίζοντας πως κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη κι ενίσχυση της εμπορικής ταυτότητας του κέντρου, ανέφεραν όπως ενημέρωσε σχετικά και ο κ. Πάππάς πως, οι παρεμβάσεις συνοψίζονται στην αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων. Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος θα μπορούν να γίνουν αλλαγές πινακίδων και επιγραφών, ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού των οδών και αλλαγή φωτιστικών, όπως επίσης στην εμπορική περιοχή παρέμβασης, εγκατάσταση διαφωτιστικών στεγάστρων, προμήθεια ομοιόμορφων τεντών και κάθετων κήπων ή ανθοστηλών, εργασίες χρωματισμού για τη βελτίωση των όψεων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παππάς “Οι ενέργειες αυτές θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής και των δημόσιων χώρων που την περιβάλλουν, με σκοπό την προβολή και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας”.

Παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο από τον Δήμο

Επιπλέον, αναφορικά με τους κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους, μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος, ο Δήμος αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Στις δυνατότητές του είναι η απόφαση του τρόπου διαμόρφωσης των πεζοδρόμων, των χώρων ανάπαυσης, των πλατειών εντός της περιοχής παρέμβασης (πχ. πλατεία Άννης Κουτσοδόντη), όπως επίσης, η ανάδειξη μνημείων, οι φυτεύσεις πρασίνου αλλά και παρεμβάσεις για σκίαση. Επίσης, προβλέπεται η υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων αλλά και οι βελτιώσεις στο σύστημα απορροής όμβριων υδάτων. Άξια λόγου μέριμνα μπορεί να αναπτύξει ο Δήμος και σε θέματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ.

 

Προβολή – ανάδειξη περιοχής και υλοποίηση ως το 2023

Δεδομένης της ανάγκης τουριστικής ανάπτυξης και προσέλκυσης επισκεπτών για τη Σύρο, στην εκδήλωση τονίσθηκε από αρκετούς εμπόρους πως απαιτείται πράγματι η παρέμβαση αναβάθμισης, με τρόπο τέτοιο που θα ευνοηθεί και η τοπική οικονομία, που τόσο έχει πληγεί από τα χρόνια της κρίσης.

Μάλιστα από μέρους των εμπόρων αναφέρθηκε πως η Σύρος δεν πρέπει να ταυτίζεται μόνον με το Νεώριο, αλλά επί της ουσίας να αποφασίσει να αναπτύξει τον τουρισμό και να ενισχύσει και άλλη πηγή εσόδων στον τόπο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οι ίδιοι οι έμποροι που έδωσαν το “παρών” επεσήμαναν την ανάγκη συμμετοχής στο πρόγραμμα, με σκοπό την ανάδειξη της νεοκλασικής φυσιογνωμίας του κέντρου, χωρίς αυτό να σημαίνει αλλοίωση και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του κάθε καταστήματος ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από την πλευρά του κ. Παππά, αν εγκριθεί η πρόταση για τη Σύρο και προωθηθούν οι εργασίες και οι παρεμβάσεις που θα προσδιοριστούν από την ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών που έκαναν και την παρουσίαση, η Ερμούπολη θα καταστεί ένα ανοικτού τύπου εμπορικό κέντρο, που θα προσελκύει τον επισκέπτη να την επισκεφθεί και να κάνει τις αγορές του.

Για την περαιτέρω προβολή των αλλαγών (που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθείς ως το 2023) στο πλαίσιο του Προγράμματος προβλέπεται και η διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής περιοχής αλλά μεταξύ άλλων και η δημιουργία λογότυπου (ψηφιακού) για την ψηφιακή διαφήμιση της πόλης, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις της οποίας θα συμμετέχουν σε αυτό, θα μπορούν – αν επιλέξουν - να προσφέρουν και ιδιαίτερες προσφορές στους καταναλωτές.

Πρέπει να σημειωθεί πως από τους παριστάμενους εμπόρους αναδείχθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην πόλη.

Διευκρινίσεις για παρεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης, μερίδα των εμπόρων έθεσε επί τάπητος τον προβληματισμό της για τον βαθμό των παρεμβάσεων, οι οποίες όπως προαναφέρθηκε, για κάθε επιχείρηση δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσό των 2.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι η Ερμούπολη είναι χαρακτηρισμένη ως “ιστορικός τόπος”, τέθηκε η ερώτηση αν οι όποιες παρεμβάσεις αποφασισθούν, θα συναντήσουν εμπόδιο στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Αν και ο κ. Παππάς σημείωσε πως η υποβολή πρότασης για την Ερμούπολη είναι μία δύσκολη διαδικασία ακριβώς λόγω του ξεχωριστού χαρακτήρα της (νεοκλασική πόλη), ωστόσο, όπως διευκρίνισε, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει λάβει υπόψιν του τέτοιους προβληματισμούς, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα προκύψει σχετικό κώλυμα. Άλλωστε, υπήρξε ξεκάθαρος και κατηγορηματικός πως η όποια παρέμβαση θα έχει ήπιο χαρακτήρα και θα ακολουθεί τα όρια των προαναφερθέντων παρεμβάσεων.

Στο προσκήνιο το κυκλοφοριακό και οι ευθύνες του Δήμου

Σοβαρή υπόθεση που τόνισαν οι επιχειρηματίες πως θα πρέπει να απασχολήσει τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης είναι η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού. Σύμφωνα με όσα έθιξαν οι έμποροι, δεν νοείται αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κέντρου και των εμπορικών οδών αν πρωτίστως δεν υπάρξει αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος του κυκλοφοριακού χάους που παρατηρείται καθημερινά στην πόλη και δη στο πρώτο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου, όπου και διαπιστώνεται συστηματικά η παράνομη στάθμευση.

Όπως υποστήριξαν, το κυκλοφοριακό είναι επί χρόνια ένα άλυτο θέμα, για το οποίο θα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις.

Στο σημείο αυτό, ανέδειξαν την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να αναζητήσεις λύσεις, για την ουσιαστική ανακούφιση του κέντρου, που θα έχει σαν συνέπεια και τη διαμόρφωσή του σε ένα πραγματικά ελκυστικό ανοικτό εμπορικό κέντρο.

Ερωτήσεις για στέγαστρα Χίου και “γλυπτό” σε πεζόδρομο

Μέλη του εμπορικού κόσμου έθεσαν επί τάπητος θέματα που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο στο νησί, όπως μεταξύ άλλων, η υπόθεση αντικατάστασης του συνόλου των στεγάστρων της οδού Χίου (παραδοσιακή αγορά) καθώς και η υλοποίηση ή μη του έργου αναβάθμισης των οδών Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού με την διαμόρφωση ενός γλυπτού από ειδικά πανιά στον “ουρανό” των δύο εμπορικών δρόμων.

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα, που όπως υπενθυμίστηκε ο Δήμος έχει έτοιμη μελέτη και αδειοδοτημένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, θα πρέπει να εξετασθεί αν μπορεί να ενταχθεί στην πρόταση που θα υποβάλλει ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος, καθώς αφορά σε ήπια παρέμβαση.

Τέλος, σχετικά με την πρώτη παρατήρηση – ερώτηση για την αντικατάσταση συνολικά των τεντών και των στεγάστρων στην οδό Χίου, διευκρινίσθηκε πως πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο εν λόγω πρόγραμμα δημιουργίας open mall στην Ερμούπολη.