Κατώτερος των περιστάσεων ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φρ. Βακόνδιος σχετικά με το πρόγραμμα δημιουργίας “open mall” στην Ερμούπολη, παρά τις σοβαρές ανάγκες του εμπορικού κέντρου

Πολιτική ανεπάρκεια με φόντο χρηματοδότηση 1,5 εκ. ευρώ

Απροθυμία συνεργασίας με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου από πλευράς Δημοτικής Αρχής, κατήγγειλε δημοσίως ο πρόεδρός του, Β. Αλεξανδρίδης

Πολιτική ανεπάρκεια επέδειξε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος αναφορικά με τις κινήσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης ύψους 1,5 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας “open mall” στο κέντρο της Ερμούπολης, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει ιδιαίτερα χαμηλά αντανακλαστικά με φόντο τις επιτακτικές κι ανοικτές ανάγκες του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Σε πλήρη αντίθεση με την προετοιμασία του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, όσον αφορά στην πρόθεση και την προσπάθεια λήψης χρηματοδότησης για τη λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση των εμπορικών οδών της ιστορικής Ερμούπολης (ύψους 400.000 ευρώ), προς βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω του προγράμματος “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου” που προωθεί το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ, η Δημοτική Αρχή αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, αφού δια στόματος Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, κατέστη γνωστό πως δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη την ατζέντα της, ώστε να προλάβει να καταθέσει πρόταση ως τις 5 Νοεμβρίου, που αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος.

Δεδομένης της υψηλής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που μπορούν να διεκδικήσουν σαν σχήμα από κοινού τόσο ο Δήμος, όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου προς όφελος και βελτίωση του εμπορικού κέντρου της πόλης, η στάση του Φραγκίσκου Βακόνδιου επί του θέματος, ο οποίος περιορίστηκε στην απλή αναπαραγωγή των γενικών κατευθύνσεων του προγράμματος και δεν μπόρεσε να απαντήσει ακόμη και σε απλά ερωτήματα όπως ενδεικτικά για την αναγκαιότητα πρόσληψης ειδικού συμβούλου, πρόδωσε υποτονικά αντανακλαστικά από μέρους της Δημοτικής Αρχής, κόντρα μάλιστα στις προεκλογικές εξαγγελίες της περί αυξημένης ετοιμότητας για τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων προς όφελος της Σύρου.

Πρόκειται για μία άκρως απογοητευτική στάση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, ο οποίος δεν στάθηκε ικανός να ενημερώσει το σώμα για τις κινήσεις του Δήμου και τις αποφάσεις(;) του όσον αφορά στις περιοχές παρέμβασης και τους δημόσιους χώρους που θα προταθεί να αναβαθμιστούν μέσω επιτρεπόμενων παρεμβάσεων, ενώ μάλιστα το εν λόγω πρόγραμμα “τρέχει” εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες.

Στο πλαίσιο της σύγκλισης του σώματος του δημοτικού συμβουλίου για λήψη απόφασης διεκδίκησης της χρηματοδότησης που δίδεται από το σχετικό πρόγραμμα, εκτάκτως, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ήρθε στο προσκήνιο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, η μη αρμονική σχέση της Δημοτικής Αρχής με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, ο πρόεδρος του οποίου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης κατήγγειλε δημοσίως απροθυμία συνεργασίας κι επικοινωνίας από μέρους της παράταξης του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού με τον εμπορικό κόσμο.

Απόδειξη των ανωτέρω όπως ανέφερε ο ίδιος, η μη πρόσκληση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου σε συνεδριάσεις του δημοτικού συλλογικού οργάνου, οι οποίες αφορούν σχεδόν αποκλειστικά θέματα της τοπικής αγοράς και των εμπόρων.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως, το θέμα δεν υπερψηφίστηκε με την απόλυτη πλειοψηφία, αφού μεγάλος αριθμός δημοτικών συμβούλων δεν παρέστη στη συζήτηση και τα αιρετά μέλη καλούνται να συνεδριάσουν ξανά το απόγευμα της Τρίτης.

Στο παρά πέντε η προετοιμασία από τον Δήμο. Δεν έχει αποφασισθεί το πλάνο παρεμβάσεων

Παρά τις ερωτήσεις αιρετών προσώπων σχετικά με τον χαρακτήρα των παρεμβάσεων που θα μπορέσει να προωθήσει ο Δήμος, αλλά και σχετικά με το ακριβές πλάνο από μέρους του για την περιοχή παρέμβασης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, δεν παρουσίασε συγκεκριμένη ατζέντα.

Αντιθέτως, σκιαγραφώντας το ύφος των δυνατοτήτων ήπιων παρεμβάσεων, περιορίστηκε σε γενικόλογη τοποθέτηση, χωρίς να πληροφορεί το σώμα του δημοτικού συμβουλίου για τα σημεία, τους χώρους και τις περιοχές με κοινόχρηστο χαρακτήρα που έχει αποφασιστεί(;) να δεχθούν βελτιωτικές επεμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.

“Σήμερα καλούμαστε να εγκρίνουμε ή όχι την υποβολή πρότασης στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, του οποίου το οριστικό σχέδιο αναρτήθηκε, τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου” ανέφερε ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, αναδεικνύοντας εμμέσως ο ίδιος(!) πως το σοβαρό θέμα από το οποίο δύναται να ωφεληθεί η πόλη συζητείται από τον Δήμο στο “παρά πέντε” και μάλιστα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα από την λήξη του χρονικού περιθωρίου υποβολής πρότασης.

Εξηγώντας πως δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι Δήμοι σε συνεργασία με Εμπορικούς Συλλόγους ή Επιμελητήρια, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος πρόσθεσε γενικόλογα πως, ο Δήμος μπορεί να λάβει ποσό ύψους έως 1,5 εκ. ευρώ για “επεμβάσεις αναβάθμισης και ανάπλασης ανοικτών χώρων εμπορίου ώστε να τονωθεί η τοπική αγορά”. Παρά τα επίμονα ερωτήματα δημοτικών συμβούλων σχετικά με το αν έχουν οριστικοποιηθεί έργα που εξετάζει(;) ο Δήμος να προωθήσει αξιοποιώντας την εν λόγω σημαντική χρηματοδότηση, ο κ. Βακόνδιος δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει επαρκώς. “Αυτές οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι από τους κοινόχρηστους χώρους όπως πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, δάπεδα και γενικότερα εξωραϊσμός κοινόχρηστων χώρων και μπορούν να γίνουν επεμβάσεις σε φωτισμούς, υπογειοποίηση κάδων, ανάπλαση πλατειών αν υπάρχουν” πρόσθεσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, αναγνωρίζοντας μάλιστα εμμέσως την καθυστέρηση με την οποία ανταποκρίνεται ο Δήμος σε αυτήν την πρόσκληση του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ στενά. Στις 5 Νοεμβρίου κλείνει η ημερομηνία υποβολής προτάσεων. Είναι πολύ λίγος ο χρόνος. Παρόλα αυτά, για το κομμάτι των κοινόχρηστων χώρων, ήδη έχει οριστεί η περιοχή παρέμβασης και αφορά στην πλατεία Κανάρη, την οδό Θυμάτων Σπερχειού, την Πρωτοπαπαδάκη, τη Σταματίου Πρωίου (πρώτο τμήμα) μέχρι την οδό Κέας καθώς και την οδό Χίου” σχολίασε, τονίζοντας ότι αναμένεται και το ΦΕΚ για τους πεζόδρομους της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη με φόντο τη γνωστή διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύνταξη νέου κυκλοφοριακού σχεδίου της πόλης, μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Απαραίτητος ο ειδικός σύμβουλος για την κατάθεση φακέλου

Με δεδομένα τα ασφυκτικά περιθώρια που απομένουν σε επίπεδο χρόνου για τη σύνταξη και κατάθεση της πρότασης από πλευράς Δήμου και Εμπορικού Συλλόγου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών τόνισε πως απαιτείται η λήψη απόφασης για πρόσληψη ειδικού συμβούλου, που θα έχει κύριο αντικείμενό του τον συντονισμό των δύο πλευρών για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης.

“Πέρα από το τεχνικό κομμάτι θα πρέπει να υπάρχουν γνώσεις σχετικές με την επιχειρηματικότητα.

Δεδομένης της υπερφόρτωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών ζητούμε να γίνει και έγκριση για εξωτερικό σύμβουλο για να μας βοηθήσει στην υποβολή του φακέλου” ανέφερε μόνον ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που προσφέρει δυνατότητα παρεμβάσεων για την ουσιαστική – λειτουργική και αισθητική – αναβάθμιση της τοπικής αγοράς κι ως εκ τούτου, επιβάλλεται η διεκδίκησή του με οργανωμένο τρόπο.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, το φυσικό αντικείμενο της υπηρεσίας του ειδικού συμβούλου προβλέπει: α. Συγγραφή του τεχνικού δελτίου πράξης και των λοιπών απαιτούμενων εγγράφων για την υποβολή πρότασης, β. Συντονισμός του δικαιούχου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Συνδικαιούχου Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για την έκδοση και συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτούνται από την πρόσκληση με απ: 5879/1874Α321-9-2018 Πρόσκληση του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΑΔΑ ΨΝΤΕ465ΧΙ8-09Θ), όπως ισχύει και όπως τυχόν τροποποιηθεί. γ. Συμμετοχή σε συσκέψεις, διαβουλεύσεις και συναντήσεις για την προετοιμασία της πρότασης. δ. Εμπρόθεσμη υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Πράξης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πρόσκληση και τις τυχόν τροποποιήσεις αυτής.

Παραδοτέο θα είναι η υποβληθείσα πρόταση (Τεχνικό Δελτίο Πράξης και τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα) σε ψηφιακή μορφή και έντυπη μορφή.

Τονίζεται ότι η εν λόγω υπηρεσία προβλέπεται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης του έτους 2018 (20.000 ευρώ) ενώ σημειώνεται πως κατόπιν της υποβολής της πρότασης, σε διάστημα εντός 18 μηνών, θα πρέπει τόσο ο Δήμος, όσο και ο Εμπορικός να έχουν λάβει όλες τις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις που απαιτούνται για τις παρεμβάσεις, αλλά επιπλέον, θα πρέπει να έχει “τρέξει” και κάθε διαγωνιστική διαδικασία.

Ο κ. Βακόνδιος υπογράμμισε μάλιστα πως εφόσον εγκριθεί η πρόταση, θα ακολουθήσει οριστική μελέτη και θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, επαναλαμβάνοντας πως, αυτήν τη στιγμή καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θα μπούμε στο πρόγραμμα ή όχι”.

Άμεσα αντανακλαστικά από τον Εμπορικό Σύλλογο

Αν και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου δεν προσκλήθηκε για ακόμη μία φορά σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παρά την ατζέντα της συνεδρίασης, η οποία αφορά την τοπική αγορά και τον εμπορικό κόσμο, ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης έδωσε το “παρών”, ζητώντας να προβεί σε τοποθέτηση.

Επί της ουσίας του θέματος και αφού γνωστοποίησε τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Σύρου – Ερμούπλης, Αλέξη Τσιάντη με στόχο την προώθηση της προσπάθειας διεκδίκησης χρηματοδότησης, τόνισε την αναγκαιότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το πρόγραμμα.

Αν και σημείωσε πως απομένει μικρό χρονικό διάστημα για την υποβολή πρότασης, ωστόσο, ο ίδιος γνωστοποίησε πως, προς την εκπρόσωπο του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης που μετέβη στη Σύρο για τις σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από πλευράς Επιμελητηρίου Κυκλάδων κι Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, ζητήθηκε παράταση ως το τέλος Νοεμβρίου.

Επισημαίνοντας τη σημασία της ανάπτυξης γοργών ρυθμών για την επίτευξη του στόχου, ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ανέφερε: “Είναι ένα έργο 100% χρηματοδοτούμενο. Από την πρώτη στιγμή που μας το έστειλε η ΕΣΕΕ είπα πως είναι “γάντι” για την Ερμούπολη. Να φτιάξουμε στέγαστρα, φωτισμούς, πεζοδρόμια, να φτιάξουμε τις προσόψεις των καταστημάτων για να μπορέσουμε να έρθουμε απέναντι στα πολυκαταστήματα”.

Πρόσθεσε μάλιστα αναφορικά με το στάδιο των ενεργειών από πλευράς Εμπορικού Συλλόγου, πως, “Εμείς έχουμε κάνει κάποια πράγματα και μέχρι το τέλος Οκτώβρη θα είμαστε έτοιμοι”, υπογραμμίζοντας τέλος, πως, πολύτιμη είναι και η συνδρομή του εκπροσώπου της ΕΣΕΕ, Γιάννη Παππά.

Ευθύνες στη Δημοτική Αρχή και οριακή παρουσία αιρετών για την κατεπείγουσα συνεδρίαση

Ουσιαστική ενημέρωση ζήτησαν να λάβουν ορισμένοι αυτοδιοικητικοί του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επί του θέματος, που όπως παρατήρησαν κατηγορηματικά, τέθηκε προς συζήτηση με σοβαρή καθυστέρηση, την οποία όμως δεν μπόρεσαν να έχουν, καθώς ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν παρουσίασε τίποτα συγκεκριμένο για τις υποχρεώσεις του Δήμου, στην κατεύθυνση διεκδίκησης της χρηματοδότησης του προγράμματος για τα “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου”.

Μεταξύ αυτών, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης άσκησε έντονη κριτική προς τη Δημοτική Αρχή και τον Φραγκίσκο Βακόνδιο όσον αφορά στη μη έγκαιρη ενημέρωση των αιρετών και των υπόλοιπων παρατάξεων του Δήμου, προκειμένου να υπήρχε η δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων και από μέρους τους.

Επιπλέον, ο ίδιος, με δεδομένη την απουσία συγκεκριμένων απαντήσεων από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών για το πλάνο των παρεμβάσεων που επιδιώκει ο Δήμος, προκειμένου να γνωρίζει ο κάθε αιρετός τί μελετάται να υλοποιηθεί στο εμπορικό κέντρο της Ερμούπολης, σχολίασε πως, “δεν είστε σε θέση να μας πείτε τί παρεμβάσεις θα γίνουν”, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως, “αν σήμερα δεν περάσει αυτό το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο, την αποκλειστική υπαιτιότητα θα την έχει η Δημοτική Αρχή διότι δεν ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους”. Με παράλληλο σχολιασμό του δε, ανέδειξε πως, δεν αποτελεί ορθή πολιτική στάση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής να ζητά την έγκριση μόνον επειδή αφορά σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως εκ νέου γενικόλογα ανέφερε ο Φραγκίσκος Βακόνδιος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του.

Σε παρόμοιο τόνο, το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης παρατήρησε πως, το θέμα έρχεται προς συζήτηση “την τελευταία στιγμή”, ενώ καλείται το σώμα να εγκρίνει αόριστα μία πρόθεση, χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες των έργων που θα αναπτυχθούν στο κέντρο, ή έστω ένα γενικότερο σχέδιο αυτών. “Έκανα ένα ερώτημα αν έχει (σσ. ο Δήμος) ένα προσχέδιο τόσους μήνες σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και την Τεχνική Υπηρεσία. Αοριστίες κι αοριστίες. Βλέπω μία προχειρότητα” δήλωσε ο κ. Στρογγύλης.

Κατόπιν της διαλογικής συζήτησης, το θέμα αν και υπερψηφίστηκε από τους παριστάμενους αιρετούς πλην του Παύλου Χρυσαφίδη, ο οποίος ψήφισε “παρών”, με φόντο την κριτική του για τις κινήσεις και τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο, δεν “πέρασε”, αφού δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία καθώς ήταν κατεπείγουσα κι έκτακτη συνεδρίαση (έλαβε 13 θετικές ψήφους, ενώ απαιτούνταν 14)

Πρέπει να σημειωθεί πως, απόντα ήταν πολλά μέλη της Δημοτικής Αρχής, όπως και της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ενώ απουσίαζε και ο επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου, καθώς επίσης, προ της ψηφοφορίας αποχώρησαν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλας Καΐλης και τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Κεράνης και Νικόλαος Φωτεινιάς.

Θετικά ψήφισαν οι σύμβουλοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση και συγκεκριμένα οι: Κ. Στρογγύλης, Απ. Ρουσσουνελος, Γ. Πρίντεζης, Δ. Κοσμάς, Γ. Παπαμανώλης, Γ. Βρούτσης, Αλ. Αθανασίου, Θ. Μενδρινού, Φρ. Βακόνδιος, Δ. Σαγκινέτος, ο πρόεδρος του ΔΣ και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος.

Κατήγγειλε την απροθυμία συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής

Στο περιθώριο της συζήτησης του θέματος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κατήγγειλε τη στάση της Δημοτικής Αρχής σε επίπεδο μη συνεργασίας με τον εμπορικό κόσμο και το ΔΣ που τον εκπροσωπεί στο συλλογικό όργανό του, καυτηριάζοντας τη συγκεκριμένη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τονίζοντας κατηγορηματικά πως η δημοτική πλειοψηφία δείχνει απροθυμία συνεννόησης.

“Ούτε και σήμερα μας καλέσατε” σχολίασε ο κ. Αλεξανδρίδης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, καυτηριάζοντας αυτή τη συμπεριφορά, η οποία όπως παρατήρησε επαναλαμβάνεται συστηματικά. “Γιατί δεν καλείτε τον Εμπορικό Σύλλογο για ένα τέτοιο θέμα που συζητάτε και από τις πέντε κουβέντες που λέτε οι τρεις είναι για τον Εμπορικό; Όπως και για τα πολυκαταστήματα. Τρεις σύμβουλοι αναφέρθηκαν στον Εμπορικό Σύλλογο ότι δεν παρευρίσκεται εδώ να καταθέσει τις απόψεις των εμπόρων. Δεν είπατε τουλάχιστον ότι δεν μας καλέσατε.

Το έμαθα μία ώρα πριν για τα πολυκαταστήματα. Σήμερα το έμαθα το μεσημέρι. Πάρτε μας ένα τηλέφωνο, πάρτε το Διοικητικό Συμβούλιο για να σας βοηθήσουμε” δήλωσε σε έντονο ύφος κι εμφανώς ενοχλημένος, επισημαίνοντας ξεκάθαρα πως, “Βοηθητικός είναι ο ρόλος μας. Δεν είμαστε ούτε αντιπολίτευση, ούτε θα καυτηριάσουμε τίποτα και ιδιαίτερα σήμερα που το έχουμε δουλέψει με τον Αλέξη Τσιάντη”. Διατυπώνοντας την ειλικρινή απορία του για την απαξιωτική αντιμετώπιση του Εμπορικού Συλλόγου από την Δημοτική Αρχή, ολοκλήρωσε την παρατήρησή του, λέγοντας τέλος: “Δεν καταλαβαίνω κύριε Πρόεδρε γιατί δεν μας καλείτε; Έχετε κάτι με τον Εμπορικό Σύλλογο; Πείτε μας να ξέρουμε. Δεν καταλαβαίνουμε αυτή τη λογική”.

Να σημειωθεί πως, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε πως ήταν λάθος του που δεν απέστειλε σχετική πρόσκληση, με τα παριστάμενα μέλη της Δημοτικής Αρχής και τον δημαρχεύοντα Αντιδήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου να μην απαντούν τίποτα επί της ουσίας του παραπόνου του κ. Αλεξανδρίδη.