Αναμονή για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου αναφορικά με τις περικοπές που δέχθηκαν από το 2010 οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Σύρου

Διεκδικούνται περικοπές... ύψους 500 χιλ. ευρώ

Σε περίπτωση δικαίωσης των υπαλλήλων, η Δημοτική Επιχείρηση θα εξετάσει τη σταδιακή καταβολή των ποσών που θα επιδικασθούν

Δικαίωση αναφορικά με τις περικοπές που δέχθηκαν από το 2010 έως και σήμερα στη μισθοδοσία τους αλλά και σχετικά με την κατάργηση των επιδομάτων Πάσχα και Χριστουγέννων διεκδικούν οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Σύρου, οι οποίοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση ποσών που στο σύνολό τους σήμερα ανέρχονται σε 500 χιλ. ευρώ.

Πρόκειται για απόφαση που ακολούθησαν μεμονωμένα οι υπάλληλοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύρου, οι οποίοι αιτούνται την αναδρομική καταβολή των χρημάτων που απώλεσαν, όταν επιβλήθηκαν οι ανωτέρω περικοπές και μειώσεις με μνημονιακούς νόμους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η διαδικασία της κατάθεσης των προτάσεων, θέσεων και της επιχειρηματολογίας της κάθε πλευράς ολοκληρώθηκε τέλος Σεπτέμβρη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, όπου και προσέφυγαν οι υπάλληλοι, με τις δύο πλευρές σήμερα, να βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως σε περίπτωση δικαίωσης των υπαλλήλων, θα προσδιορισθεί το ποσό για κάθε υπάλληλο και ακολούθως το ΔΣ της ΔΕΥΑ Σύρου θα πρέπει να συνεδριάσει προκειμένου να λάβει απόφαση για τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής των χρημάτων προς τους ίδιους.

Σε ενημέρωση και απαντήσεις κλήθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης αναφορικά με ένα μεγάλο ποσό που δεν αποκλείεται να κληθεί να αναζητήσει η ΔΕΥΑ Σύρου προκειμένου να τηρήσει τη δικαστική απόφαση.

Αγωγή για περικοπές και απώλεια χρημάτων από το 2010 ως και σήμερα

Ειδικότερα, οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Σύρου ακολούθησαν την “οδό” που έλαβαν κι άλλοι υπάλληλοι σε πανελλαδικό επίπεδο με φόντο δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου που εκδόθηκαν κι έκριναν τις περικοπές στη μισθοδοσία και τα επιδόματα των εργαζομένων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, μη νόμιμες, με φόντο τα όσα επιβλήθηκαν βάσει των νόμων 3833/2010 και 3845/2010, ήτοι με διατάξεις των δύο πρώτων Μνημονίων.

Οι εν λόγω αποφάσεις αφορούσαν στη Δημοτική Επιχείριση Λέσβου και στους υπαλλήλους της και έκριναν πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν υπάγονται στην κατηγορία των ΟΤΑ και ούτε στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, ενώ εξαιρούνται απόλυτα και κατά συνέπεια δεν έπρεπε να είχαν υποστεί τις μειώσεις.

Η κίνηση της διεκδίκησης έγινε από μέρους των 40 περίπου υπαλλήλων της ΔΕΥΑ Σύρου, οι οποίοι κατέθεσαν αγωγές στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, ζητώντας δικαίωση για τις περικοπές που εφάρμοσε η Δημοτική Επιχείρηση στις μηνιαίες αποδοχές τους, καθώς και στα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα σε εφαρμογή των ανωτέρω νόμων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αγωγή είχε κατατεθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου και αρχικά είχε οριστεί δικάσιμος την 23η/2/2018, ενώ μετά από αναβολή είχε προσδιοριστεί στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα την 21η/9/2018.

Αναφορικά με τις διεκδικήσεις των υπαλλήλων της ΔΕΥΑ Σύρου, πρέπει να τονισθεί πως αφορούν σε ποσά που στο σύνολό τους φθάνουν τις 500 χιλ. ευρώ, καθώς διεκδικούνται τα χρήματα των περικοπών της μισθοδοσίας τους και τα επιδόματα Πάσχα και Χριστουγέννων και μάλιστα από το έτος έναρξης των Μνημονίων, δηλαδή από το 2010 ως και σήμερα.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε αφορά στην κατάθεση προτάσεων από τις δύο πλευρές και από σήμερα και μετά αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως, η νομολογία γενικότερα είναι αντιφατική καθώς άλλες αποφάσεις Δικαστηρίων δικαιώνουν τους υπαλλήλους και άλλες δικαιώνουν τις ΔΕΥΑ.

Συμπληρώνεται μάλιστα, πως για την περίπτωση των υπαλλήλων της Σύρου οι περικοπές στη μισθοδοσία τους σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε ως και 40%.

Γ. Παπαμανώλης: Διαφορετική περίπτωση ο κάθε υπάλληλος. Αναμονή για την απόφαση

Επί του θέματος, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης γνωστοποίησε πως η κάθε περίπτωση υπαλλήλου είναι διαφορετική καθώς είναι διαφορετικές οι συμβάσεις με τις οποίες ο κάθε ένας απασχολείται.

Αρχικά κληθείς να ενημερώσει για το σύνολο του ποσού που δεν αποκλείεται να απαιτηθεί να αποδώσει η ΔΕΥΑ Σύρου, τόνισε πως, “Το συνολικό ποσό που διεκδικούν είναι περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ (500 χιλ. ευρώ)”. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε κατηγορηματικά, “Το αν θα δικαιωθούν και για ποιο ποσό θα δικαιωθούν είναι άλλο θέμα. Δεν είναι απαραίτητο να δικαιωθούν όλοι και για όλο το ποσό” αφού όπως διευκρίνισε, “Κάθε ένας εργαζόμενος αποτελεί διαφορετική περίπτωση ως προς τις παραγραφές και ως προς τον τρόπο απασχόλησης και την ημερομηνία έναρξης απασχόλησης”. Ανέφερε δε, πως, “Είναι συμβάσεις που έχουν έρθει από άλλους Δήμους, συμβάσεις της ΔΕΥΑ Σύρου”.

Αναφορικά με την απόφαση του Δικαστηρίου που αναμένεται, σχολίασε πρώτα πως, “Είναι αυτονόητο πως ό,τι πει το Δικαστήριο θα κάνουμε”, υπενθυμίζοντας πως οι όποιες περικοπές έγιναν από το 2010 και μετά, προέκυψαν σε συνέχεια της ψήφισης των Μνημονίων.

“Εφαρμόσαμε ό,τι εφάρμοσαν και όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και γι αυτό έχουν προσφύγει για διαφορετικές υποθέσεις εργαζόμενοι από ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα” συμπλήρωσε, παρατηρώντας μάλιστα πως, “Υπάρχει τον τελευταίο καιρό μία κινητικότητα” με αποτέλεσμα, “να έχουν δικαιωθεί με πρωτόδικες αποφάσεις και δημοτικοί υπάλληλοι”.

Θα αναγκαστούμε να περικόψουμε επενδύσεις”

Εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου, ο κ. Παπαμανώλης απάντησε για τον τρόπο που θα χειριστεί την υπόθεση η Δημοτική Επιχείρηση, αν τελικώς, δικαιωθεί η πλευρά των υπαλλήλων.

“Γενικά σε αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση εξειδικεύεται ανά υπάλληλο και δεν είναι αυτονόητο ότι θα πάρει ο καθένας όλο το ποσό που ζητά” ανέφερε, σημειώνοντας όμως πως, “Θα εξετάσουμε μία σταδιακή καταβολή και βέβαια εφόσον δικαιωθούν θα πρέπει από ένα σημείο και μετά να ξεκινήσουν να λαμβάνουν και τα τρέχοντα επιδόματα”.

Ερωτηθείς αν θα απαιτηθεί η τροποποίηση του πλάνου των ενεργειών της ΔΕΥΑ Σύρου και σε ποιό επίπεδο προκειμένου να καλύψει μεγάλα ποσά προς τους υπαλλήλους, υπήρξε σαφής, λέγοντας τέλος: “Σίγουρα θα είναι ένα ποσό που θα βαρύνει τις επόμενες χρήσεις και θα αναγκαστούμε αν μη τι άλλο να περικόψουμε επενδύσεις, τις οποίες διαφορετικά θα κάναμε”.