Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η υποβολή πρότασης για τη δημιουργία open mall στην πόλη

Ομόφωνη διεκδίκηση για το εμπορικό κέντρο

Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά μέχρι την υποβολή της πρότασης για τη δημιουργία “Open Mall” στο κέντρο της Ερμούπολης, στις 5 Νοεμβρίου, για τις πλευρές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, με σκοπό να κατοχυρωθεί χρηματοδότηση ύψους 1,9 εκ. ευρώ συνολικά, για τη λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση της Ερμούπολης.

Εν μέσω κριτικής και σχολιασμών για το σοβαρό θέμα που τέθηκε προς συζήτηση αρχικά σε κατεπείγουσα συνεδρίαση, την περασμένη Παρασκευή, χωρίς να λαμβάνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εγκριθεί, το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε σε λήψη νέας απόφασης, το απόγευμα της Τρίτης, ανάβοντας το “πράσινο φως” για τη διεκδίκηση μίας άκρως σημαντικής χρηματοδότησης, που θα βοηθήσει το κέντρο να αναβαθμιστεί.

Το “παρών” στη συνεδρίαση έδωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ο οποίος για μία ακόμη φορά υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να κερδηθεί η εν λόγω ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προκειμένου να ωφεληθεί η αγορά και οι πεζόδρομοι της Ερμούπολης, εκφράζοντας μάλιστα τη συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου που αγωνιά για το μέλλον της τοπικής οικονομίας.

Απαιτούνται άμεσες ενέργειες και οριστικές μελέτες

Πέραν της κριτικής που ασκήθηκε κατά κύριο λόγο προς τη Δημοτική Αρχή για τη μη διατύπωση μέχρι σήμερα, ξεκάθαρων προτάσεων για τις παρεμβάσεις εντός του κέντρου, αναπτύχθηκαν σημαντικές παρατηρήσεις, οι οποίες ανέδειξαν κυρίως την αξία διεκδίκησης της χρηματοδότησης προς βελτίωση της εικόνας του εμπορικού κέντρου.

Με φόντο τις δυνατότητες που παρέχει το πρόγραμμα “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου” που προωθεί η ΕΣΕΕ και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου μπορεί να διεκδικήσει ποσό ύψους 400 χιλ. ευρώ, με σκοπό να αναβαθμίσει τις όψεις των εμπορικών καταστημάτων της Ερμούπολης. Σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν και στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης που είχε πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα το ΔΣ του στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, οι όποιες παρεμβάσεις στις όψεις των εμπορικών, θα έχουν ήπιο χαρακτήρα και θα στοχεύουν στην επίτευξη μίας σχετικής ομοιομορφίας, ώστε ο καταναλωτής κι ο επισκέπτης να κατανοεί ότι βρίσκεται σε ένα open mall. Μάλιστα από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος προχώρησε και σε παρουσίαση σχετικών παραδειγμάτων προς τα μέλη του, έχοντας δηλώσει κατηγορηματικά την πρόθεση να αξιοποιήσει το χρηματοδοτικό “εργαλείο” που προσφέρεται προς όφελος της εμπορικής τάξης.

Ο κ. Αλεξανδρίδης αν και γνωστοποίησε τις επαφές και τις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον Δήμο με τον ΓΓ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Τσιάντη με σκοπό τον συντονισμό των προσπαθειών για να υποβληθεί από κοινού η πρόταση για τη χρηματοδότηση, ωστόσο, άσκησε κριτική απέναντι στη Δημοτική Αρχή, τονίζοντας πως πρέπει να προσδιορίσει όσο το δυνατόν συντομότερα την ατζέντα των προτεινόμενων παρεμβάσεων για τους κοινόχρηστους χώρους.

Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκαν κι άλλα μέλη του συμβουλίου, σημειώνοντας πως, οι αιρετοί οφείλουν να γνωρίζουν τί μελετάται να υλοποιηθεί, αν αξιοποιηθεί η εν λόγω χρηματοδότηση, αναδεικνύοντας μάλιστα το γεγονός πως, δεν πρέπει να χαθεί η δυνατότητα να προωθηθεί επί της ουσίας, μία ανάπλαση στην “καρδιά” της Ερμούπολης.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, ως τις 5 Νοεμβρίου από κοινού οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν καταθέσει την πρόταση για τη χρηματοδότηση, ενώ σε διάστημα 18 μηνών που θα ακολουθήσει, οφείλουν να έχουν συντάξει οριστικές μελέτες για τις παρεμβάσεις και τα έργα εντός του κέντρου, όπως επίσης να έχουν λάβει τις εγκρίσεις από τα αρμόδια Υπουργεία και να έχουν προβεί και στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις αναθέσεις των έργων.

 

 

Ετικέτες: