Καταψηφίστηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τους όρους της σύμβασης για τη δωρεάν παραχώρηση του ιστορικού κτιρίου της οδού Ομήρου το οποίο αποτελεί δημοτικό ακίνητο με απόφαση Αρείου Πάγου

Σε εκκρεμότητα το χρησιδάνειο για τη Μητροπολιτική κατοικία

Αμηχανία αιρετών, κάθετες διαφωνίες, αλλά και τοποθετήσεις ισορροπίας με φόντο την “αρμονική συνύπαρξη” των δύο θεσμών

Καταψηφίστηκε το σχέδιο του χρησιδανείου που έθεσε προς έγκριση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Δημοτική Αρχή αναφορικά με το δημοτικό ακίνητο που αποτελεί διαχρονικά Μητροπολιτική κατοικία στην οδό Ομήρου (άνωθεν του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως στην Ερμούπολη), με την πλειοψηφία των αιρετών να διατυπώνουν διαφωνίες αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού της εν λόγω υπόθεσης, για την οποία πρόταξαν το επιχείρημα της μέριμνας για την “αρμονική συνύπαρξη” των δύο θεσμών, δηλαδή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Σε συνέχεια της ξεκάθαρης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου τον Ιούνιο του 2017 να συνεχίσει να παραχωρεί δωρεάν ο Δήμος το συγκεκριμένο ακίνητο των 550 τ.μ. στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου, προς αποκλειστική και μόνον χρήση του ως κατοικίας του εκάστοτε Μητροπολίτη, αναγνωρίζοντας την παράδοση της Ερμούπολης και των πολιτών της από τα χρόνια της Δημογεροντίας, τέθηκε χθες επί τάπητος το θέμα της ψήφισης του χρησιδανείου που κανονικά θα έπρεπε να υπογράψουν οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, με τους αιρετούς να μην υπερψηφίζουν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, επιχειρηματολογώντας ή και διατηρώντας αποστάσεις από το θέμα.

Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή παρουσίασε ένα σχέδιο σύμβασης χρησιδανείου το οποίο όριζε μεταξύ άλλων, πως, ο Δήμος ως κύριος και ιδιοκτήτης του ακινήτου με απόφαση Αρείου Πάγου αναλαμβάνει να πληρώνει μόνον τον ΕΝΦΙΑ, ενώ η Ιερά Μητρόπολη Σύρου έχει υποχρέωση να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου, καθώς επίσης τα έξοδα και τις δαπάνες συντήρησης ή και επισκευής του.

Θεωρώντας αρκετοί σύμβουλοι πως το θέμα δεν έχει ωριμάσει για να συζητηθεί - καθώς έρχεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, η οποία παρά τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, δηλαδή του Αρείου Πάγου, παραμένει στη θέση της και αμφισβητεί την απόφαση για το ιδιοκτησιακό -, δεν στήριξαν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, με την υπόθεση σήμερα να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Εκτός των συγκεκριμένων συμβούλων όμως, τοποθετήθηκαν και τρεις σύμβουλοι υπέρ της ανάληψης όλων των δαπανών για το κτίριο, όπως και της κάλυψης του ΕΝΦΙΑ από μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, ενώ ένας εξ αυτών, στήριξε τη θέση ακόμη και για επιβολή αντιτίμου – ενοικίου για την χρήση του.

Το θέμα έλαβε δέκα θετικές ψήφους υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή η Μητρόπολη να μην επιφορτιστεί με ΕΝΦΙΑ, αλλά να σηκώσει άλλα οικονομικά βάρη για το ακίνητο, ενώ έντεκα σύμβουλοι καταψήφισαν, με τους τρεις εξ αυτών να επισημαίνουν την κάλυψη όλων των φορολογικών εξόδων και κάθε δαπάνης από πλευράς Μητρόπολης και επτά από το προαναφερθέν σύνολο αιρετών, να τονίζει πως πρέπει να αναζητηθεί μία κοινή θέση των δύο πλευρών, καθώς και πως πρέπει να “πέσουν” οι τόνοι για ένα σημαντικό θέμα, που μπορεί να εγείρει διχασμό στην τοπική κοινωνία.

Διαφωτιστικός ο νομικός σύμβουλος του Δήμου. Ανάληψη του ΕΝΦΙΑ από τον Δήμο πρότεινε η Δημοτική Αρχή

Το θέμα απασχόλησε πλέον των δύο ωρών στο δημοτικό συμβούλιο, με τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Βιτάλη να απαντά σε ερωτήσεις, αλλά και να τοποθετείται σχετικά με το σοβαρό θέμα, καλώντας τους αιρετούς να αναλογιστούν ουσιαστικά το χρέος τους και να λειτουργήσουν υπέρ της τοπικής κοινωνίας, η οποία είναι και κύριος του ακινήτου, καθώς κρίθηκε δικαστικά πως το οίκημα της οδού Ομήρου αποτελεί δημοτική ιδιοκτησία. Τα παραπάνω τόνισε απαντώντας ουσιαστικά στις αναφορές αιρετών σχετικά με τη δυνατότητα(;) επιλογής μη προώθησης προς υπογραφή ενός χρησιδανείου, οι οποίοι ακολούθησαν στην πλειοψηφία τους, την κατεύθυνση του νομικού εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, Γιώργου Πλατή, ο οποίος με επιστολή του χθες το μεσημέρι, κατέληγε στο συμπέρασμα πως μπορεί να συνεχίσει να παραχωρείται το ακίνητο δωρεάν και χωρίς τη σχετική υπογραφή, όπως άλλωστε συμβαίνει κατά παράδοση από την χρονολογία πρώτης παραχώρησης του κτιρίου στον πρώτο Μητροπολίτη της Ερμούπολης ως σήμερα.

Πρέπει να σημειωθεί πως, η αμηχανία αρκετών αιρετών που τοποθετήθηκαν όπως προαναφέρθηκε, πυροδοτήθηκε από το γεγονός πως η πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, καθ΄ όλη τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την πλευρά του Δήμου για τη σύνταξη ενός κοινά αποδεκτού σχεδίου χρησιδανείου, δεν κατέληξε σε οριστική συμφωνία, αφού επί της ουσίας παραμένει στη θέση της και αμφισβητεί τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που δεν τη θέλουν ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Να σημειωθεί πως, στο πλαίσιο της εισήγησης του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου διευκρινίστηκε πως το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα αναλάμβανε τελικά ο Δήμος, το ύψος του οποίου πλησιάζει κατ΄ εκτίμηση όπως ο ίδιος ανέφερε σε 4.000 – 5.000 ευρώ ετησίως.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος εισηγήθηκε την έγκριση των ανωτέρω, ενώ απέφυγε τελικώς να συμπεριλάβει στην πρότασή του, τον χρόνο κατά τον οποίο καλείται η Μητρόπολη να υπογράψει τη σχετική σύμβαση του χρησιδανείου. Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού είχε προταθεί αν υπερψηφιζόταν το σχέδιο χρησιδανείου, η Μητρόπολη να δήλωνε τη συναίνεσή της γραπτώς ως την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Αυτούσιο το τμήμα της πρότασης που αφαιρέθηκε από την εισήγηση είχε ως ακολούθως: “Κατόπιν εγκρίσεως του επικαιροποιημένου σχεδίου σύμβασης παράταση ισχύος δωρεάν παραχώρησης χρήσης δημοτικού ακινήτου (Μητροπολιτική Κατοικία) στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου, η συνυπογραφή του εγκεκριμένου σχεδίου από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη να πραγματοποιηθεί εντός ικανού χρονικού διαστήματος από τη λήψη της τρέχουσας απόφασης (το οποίο προτείνουμε να είναι έως το τέλος τους τρέχοντος έτους, ήτοι την 31η Δεκεμβρίου 2018)”.

Διευκρινίσεις περί “επιτακτικής ανάγκης υπογραφής χρησιδανείου”

Με φόντο τον κίνδυνο(;) χρησικτησίας, δεδομένης της συνέχισης της δωρεάν παραμονής της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου εντός του δημοτικού ακινήτου, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλας Καΐλης, ζητήθηκαν οι διευκρινίσεις του κ. Βιτάλη, ώστε να καταστεί σαφές αν υπάρχει περίπτωση να μην προωθηθεί σχέδιο χρησιδανείου προς υπογραφή ή κάτι τέτοιο επιβάλλεται να γίνει.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου υπογράμμισε πως υπάρχει από το 1965 και μετά, νομολογία – αντιφατική -, με φόντο την οποία κρίνεται απαραίτητη η μέριμνα του Δήμου για την προώθηση σύμβασης χρησιδανείου, ώστε να μην προκληθεί ζήτημα μελλοντικά που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν επόμενες διοικήσεις του Δήμου, παρά τη σαφή απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, περί κατοχύρωσης του ακινήτου μετά από πολυετή δικαστικό αγώνα, στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να υπενθυμιστεί πως, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, σε όλο το διάστημα της δικαστικής αντιπαράθεσης είχε αναδείξει το κόστος που σήκωσε μέχρι σήμερα ώστε να συντηρήσει το ακίνητο και να προχωρήσει επιπλέον, στο κτίσιμο του τριώροφου κτίσματος, πλησίον της Μητροπολιτικής κατοικίας, που χρησιμοποιείται για κοινωφελείς σκοπούς της Μητρόπολης.

Μάλιστα από την πλευρά της, όπως τόνισε και στην επιστολή του ο κ. Πλατής, κατόπιν της δικαστικής απόφασης και στο πλαίσιο της πρόθεσής της για αναζήτηση κοινής γραμμής συνεννόησης με τον Δήμο, είχε προτείνει την ανταλλαγή οικοπέδου που γειτνιάζει στα δύο κτίρια, το οποίο όμως η πλευρά του Δήμου απέρριψε, αφού τεκμηρίωσε ως κοινόχρηστο χώρο.

Να εξαντληθούν τα περιθώρια συνεννόησης

Αξιολογώντας πως το θέμα τίθεται επί τάπητος σε ακατάλληλο χρόνο και τονίζοντας πως δεν πρέπει να αποτελέσει ζήτημα που θα πυροδοτήσει διχόνοια στην τοπική κοινωνία, η οποία σέβεται και τους δύο θεσμούς, τόσο τον Δήμο, όσο και την Εκκλησία, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου υποστήριξε την αναβολή του θέματος με σκοπό να εξαντληθούν τα περιθώρια συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαλόγλου ανέδειξε πως και τα δύο μέρη έδειξαν πρόθεση συνεργασίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτό που προτείνει πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να έρθει προς ψήφιση ή έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, ένα χρησιδάνειο ή ένα άλλο έγγραφο – νομικά αποδεκτό – που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τους όρους παραχώρησης του ακινήτου, πέραν της απόφασης από το 2017, για συνέχιση της δωρεάν χρήσης από τη Μητρόπολη.

Προτού κλείσει την τοποθέτησή του δε, σημείωσε πως εκ νέου πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ιερά Μητρόπολη, προς όφελος της “αρμονικής συνύπαρξης” και της μη πρόκλησης δυσμενών αισθημάτων στην τοπική κοινωνία. Με τη θέση του συντάχθηκαν αρκετά μέλη της παράταξής του που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ενώ ο Γιάννης Κεράνης πρότεινε να χαμηλώσουν οι τόνοι επί του θέματος και να μην ανάγεται αυτό σε μείζονος σημασίας ζήτημα, το οποίο διχάζει.

Απλή επικύρωση της πρόθεσης – απόφασης δωρεάν παραχώρησης του δημοτικού ακινήτου

Με την επισήμανση πως η Ιερά Μητρόπολη Σύρου δεν μπορεί να προβεί σε χρησικτησία (με αφορμή τα λεγόμενα του κ. Βιτάλη), αφού ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή έφερε βιαστικά το θέμα της έγκρισης του χρησιδανείου, καθώς η υπογραφή του απαιτεί τη συναίνεση και των δύο πλευρών, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης προχώρησε στη δική του τοποθέτηση – πρόταση.

Εκτιμώντας πως η Μητρόπολη δεν δείχνει πρόθυμη να υπογράψει μία σύμβαση χρησιδανείου με το περιεχόμενο της οποίας δεν συμφωνεί, όπως άλλωστε έχει δηλώσει η πλευρά της σε μία σειρά επιστολών προς τη Δημοτική Αρχή, αλλά κι επιβεβαιώνει εμμέσως και στο έγγραφό του ο κ. Πλατής, ο κ. Χρυσαφίδης πρότεινε τη λήψη απόφασης από την πλευρά του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία απλώς θα επικυρώνεται η πρόθεση του Δήμου για συνέχιση της δωρεάν παραχώρησης του δημοτικού ακινήτου, στην κατεύθυνση της παράδοσης που διατήρησε επί δεκαετίες η πόλη. Ο ίδιος, όπως εξ αρχής διευκρίνισε, προχώρησε στην καταψήφιση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής.

Ζήτησαν το συνολικό κόστος να επιβαρύνει τη Μητρόπολη

Κάθετα αρνητικός με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής υπήρξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλας Καΐλης, ο οποίος υποστηρίζοντας ξεκάθαρα πως δεν τίθεται θέμα σχετικά με τη χρήση του ακινήτου ως Μητροπολιτικής κατοικίας, ωστόσο, πρόσθεσε πως η Ιερά Μητρόπολη Σύρου όχι μόνον οφείλει να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα και τις δαπάνες συντήρησης, αλλά οφείλει να καταβάλει στον Δήμο και ενοίκιο.

Τα παραπάνω – πλην του ενοικίου - υποστήριξε και το μέλος της Δημοτικής Αρχής, Θωμαής Μενδρινού, η οποία σημείωσε πως, συνειδησιακά δεν δύναται να στηρίξει άλλη άποψη κι ως εκ τούτου καταψήφισε την εισήγηση του προέδρου, ενώ το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης, χρεώνοντας λάθος χειρισμό του θέματος στη Δημοτική Αρχή, υποστήριξε πως το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ καλείται να καλύψει η Μητρόπολη.