Παραλήφθηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης η μελέτη για τη στατική ενίσχυση του κλειστού γηπέδου καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) στο Αθλητικό Κέντρο Ερμούπολης

Αγώνας χρηματοδότησης για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα

Συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών για την εκτέλεση του έργου που υπολογίζεται σε ποσό 500 χιλ. ευρώ

Με “εργαλείο” τη μελέτη στατικής ενίσχυσης του κτιρίου της Α΄ Κλειστής Αίθουσας (μπάσκετ) του Αθλητικού Κέντρου Ερμούπολης προβαίνει σε οργανωμένες ενέργειες αναζήτησης και κατοχύρωσης χρηματοδότησης ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να εκτελέσει τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, οι οποίες κοστολογήθηκαν στο ποσό των 500 χιλ. ευρώ.

Η θετική εξέλιξη της οριστικής παραλαβής της μελέτης από το δημοτικό συμβούλιο, η οποία κι εκπονήθηκε με στόχο τον προσδιορισμό των σωτήριων εργασιών που θα πρέπει να υλοποιηθούν στην αθλητική αίθουσα, “ανοίγει” τον δρόμο για τον επίσημο διάλογο ανάμεσα σε Δήμο και Υπουργεία περί εξασφάλισης κονδυλίων για την αναβάθμιση της αθλητικής υποδομής.

Τα μέχρι πρότινος γνωστά προβλήματα της Α΄ Κλειστής Αίθουσας, δεν επέτρεπαν άλλες καθυστερήσεις, αφού ο χώρος καθημερινά υποδέχεται δεκάδες αθλητές για τις προγραμματισμένες προπονήσεις και τους προγραμματισμένους αγώνες τους.

Σημειώνεται πως, το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου να απαντά σε σχετικές ερωτήσεις για τη χρηματοδότηση, ενώ κλήθηκε να μιλήσει παρομοίως από την εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος όσον αφορά στην ουσία των επεμβάσεων για τη σταδιακή βελτίωση της αθλητικής υποδομής.

Διευκρινίζεται εξ αρχής πως η μελέτη συγχρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ενώ κύριος του έργου θα είναι η δημοτική πλευρά.

Αποτύπωση κατάστασης και κατεύθυνση εργασιών στατικής ενίσχυσης

Από το 2016 είχε αποφασιστεί να ανατεθεί η εκπόνηση της μελέτης για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα του ΑΚΔΕ, η οποία και παραλήφθηκε προχθές από το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να αποτελέσει τον “μπούσουλα” βάσει του οποίου θα διεκδικηθεί χρηματοδότηση, αλλά και θα εκτελεστεί το απαραίτητο έργο.

Σύμφωνα με το περιεχόμενό της, αποτυπώνεται η υφιστάμενη στατική κατάσταση του κτιρίου, ενώ επίσης, προσδιορίζονται οι εργασίες που θα διασφαλίσουν τη στατική επάρκεια και ακολουθούν τα οικονομικά στοιχεία για τις ανάγκες εκτέλεσης του έργου.

Σύμφωνα με όσα παραδέχθηκε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Δαυίδ Διακοδημητρίου, πράγματι υπήρξε καθυστέρηση στην παραλαβή της μελέτης, ωστόσο η απόφαση ελήφθη εντός του χρόνου της σύμβασης με την Περιφέρεια, καθώς όπως διευκρίνισε, δόθηκε προτεραιότητα στην εκπόνηση της μελέτης για τη γειτονική αθλητική υποδομή της Β΄ Κλειστής Αίθουσας.

“Υπάρχει όντως μία σημαντική καθυστέρηση” ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας όμως πως, “ Υπάρχουν δύο προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τις δύο αίθουσες του αθλητικού κέντρου. Προτάχθηκε η μελέτη της Β΄ Κλειστής Αίθουσας και καθώς η προγραμματική σύμβαση είναι σε ισχύ ακόμη, δεν έχει λήξει, οπότε είμαστε μέσα στο χρονικό πλαίσιο”.

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά ο Φραγκίσκος Βακόνδιος ανέφερε τα εξής: “Έγινε η αποδοχή της μελέτης και έχοντας τη μελέτη στα χέρια μας θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις και είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε να πετύχουμε τη χρηματοδότηση”.

Όπως θέλησε να υπενθυμίσει μάλιστα, το κόστος της μελέτης κάλυψαν από κοινού Δήμος και Περιφέρεια, με το ποσό να φθάνει (σε επίπεδο προϋπολογισμού) άνω των 50 χιλ. ευρώ. “Υπήρξε μεγάλη έκπτωση και χρηματοδοτήθηκε προκειμένου να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα” πρόσθεσε ο κ. Βακόνδιος, αναφέροντας περιληπτικά σε τί αφορά η εν λόγω μελέτη.

Έργο 500 χιλ. ευρώ για τη σταδιακή αναβάθμιση

Ερωτηθείς για το ύψος του έργου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών τόνισε πως, “Μιλάμε για ένα έργο 500 χιλ. ευρώ που αφορά στη στατική ενίσχυση του κτιρίου της Κλειστής Αίθουσας Α΄” προκειμένου όπως διευκρίνισε να μπει τέλος σε επεμβάσεις εμβαλωματικού χαρακτήρα.

Δεδομένου ότι είναι νωπές οι μνήμες των περιστατικών εισροής νερού στο γήπεδο μπάσκετ εξαιτίας προβλημάτων στην οροφή του κτιρίου, ο ίδιος υπογράμμισε πως, μέχρι τώρα, “Κυρίως στη στέγη έχουν γίνει οι περισσότερες εργασίες στην προσπάθεια να τη μονώσουμε”, υποστηρίζοντας πως, “με τη μελέτη βέβαια προβλέπεται τέτοια προβλήματα να λυθούν οριστικά”.

Από την πλευρά του, γνωστοποίησε και τα παρακάτω βήματα για τη συγκεκριμένη αθλητική υποδομή, εξηγώντας πως, “Στόχος είναι να ξεκινήσουμε τις ενέργειες και για τα υπόλοιπα τμήματα του κτιρίου και όχι μόνο για τα στατικά θέματα, δηλαδή για τις κερκίδες και για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες που θα χρειαστούν. Θέλουμε να πάμε και σε δεύτερο στάδιο για την αναβάθμιση του κτιρίου”.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως, “Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση για όποιο άλλο έργο, αν δεν ρυθμιστεί πρώτα το κομμάτι των στατικών”. Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, “Βήμα βήμα θα προχωρήσουμε”.

Σε εξέλιξη οι επαφές για τη χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Αλέξη Αθανασίου εντός του δημοτικού συμβουλίου, ήδη έχουν εξελιχθεί οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση, με τον ίδιο να δηλώνει αισιόδοξος, ευελπιστώντας σε άμεσες εξελίξεις επί του ζητήματος.

“Η αναζήτηση χρηματοδότησης μετά από μία παραλαβή μίας μελέτης είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να εκτελεστεί το έργο” δήλωσε ο ίδιος, αναφέροντας μάλιστα πως, “Ήδη υπάρχει μία συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Χαρίτση, ο οποίος μέσω του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ χρηματοδοτεί τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα, ούτως ώστε να ενταχθεί και η Α΄ Κλειστή Αίθουσα”. Γνωστοποίησε ακόμη πως, “Εξ όσων γνωρίζω έχει γίνει και προφορική όχληση του προέδρου της Επιτροπής Αθλητισμού, Γουλιέλμου Πρίντεζη προς τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων” ώστε όπως διευκρίνισε να εξετασθεί η δυνατότητα εξασφάλισης πόρων. Τόνισε σχετικά πως, “Ήταν προφορική η όχληση γιατί η μελέτη δεν είχε ολοκληρωθεί”, αναφέροντας τέλος πως, “Πιστεύω ότι θα έχουμε καλό αποτέλεσμα μέσα στο επόμενο διάστημα” επιμένοντας για το θετικό κλίμα με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Χαρίτση.

Παρομοίως, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφερε πως, “Είναι αρκετά μεγάλο το ποσόν αλλά πιστεύουμε πως θα βρεθεί χρηματοδότηση”, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις γηρασμένες αθλητικές υποδομές της Σύρου.

“Πιστεύω πως έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ενδιαφερόμαστε πολύ για τις αθλητικές υποδομές της Σύρου. Είναι σε εξέλιξη το Γήπεδο Ποδοσφαίρου Ερμούπολης, για τα Πευκάκια αναμένουμε την υπογραφή της σύμβασης και για το Γήπεδο του βόλεϊ (Κλειστή Αίθουσα Β΄) βρέθηκε η χρηματοδότηση, οπότε το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να γίνει διαγωνισμός”. Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ανέφερε πως, “Συνεχίζουμε για την Κλειστή Αίθουσα Α΄ σε αναζήτηση της χρηματοδότησης, ώστε να γίνει το έργο. Αυτό που θέλουμε πραγματικά για όλους τους αθλητικούς χώρους είναι να υπάρξει αναβάθμιση. Έχουμε δείξει ξεκάθαρα τη βούλησή μας να βελτιωθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού”.