Δεν εγκρίθηκε το αίτημα του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού (σούπερ μάρκετ) Νεωρίου περί παράτασης της ισχύος του χρησιδανείου, από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Καμία παράταση στην κατεύθυνση της νομιμότητας

Απέχει απαραιτήτως ο Δήμος από τις εμπορικές συμφωνίες και συνεργασίες του Συνεταιρισμού, διαφορετικά οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με την “παράβαση καθήκοντος”

Άγνωστη είναι πλέον η πορεία επιβίωσης ή μη, του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού του Νεωρίου, που πορεύεται επί μακρό χρονικό διάστημα ασθμαίνοντας οικονομικά, αφού το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δεν νομιμοποιείται να εγκρίνει παράταση της ισχύος του χρησιδανείου που λήγει το 2024 (για το δημοτικό ακίνητο που εδώ και χρόνια στεγάζεται δωρεάν), προκειμένου το σούπερ μάρκετ να ικανοποιήσει τις όποιες σωτήριες(;) εμπορικές συνεργασίες επεξεργάζεται, ώστε να μη βάλει λουκέτο.

Τα αιτήματα της διοίκησης του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού και των εργαζομένων – μετόχων του περί λήψης απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο για παράταση της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου για τρία επιπλέον έτη μετά την ημερομηνία λήξης αυτού, με σκοπό να προωθηθεί εμπορική συμφωνία που θα το βοηθήσει να αντεπεξέλθει οικονομικά απέναντι στις οφειλές και τις τρέχουσες υποχρεώσεις του προς πάσα πλευρά, καθώς και η τοποθέτηση επί του θέματος σύναψης συνεργασίας με εμπορικό οίκο, ομόφωνα καταψηφίστηκαν από τους αιρετούς, βάσει συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας που αναπτύχθηκε με σαφήνεια από τη νομική υπηρεσία του Δήμου.

Η σοβαρή υπόθεση της επιβίωσης του σούπερ μάρκετ Νεωρίου, που επί δεκαετίες χρησιμοποιεί δωρεάν δημοτικό ακίνητο επί της οδού Σάκη Καράγιωργα με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων (από το 1994), απασχόλησε εκ νέου το σώμα, κατόπιν των ανωτέρω αιτημάτων της διοίκησής του και των εργαζομένων του, καθώς όπως αναδείχθηκε ο Συνεταιρισμός οδεύει προς την οικονομική κατάρρευση και πτώχευση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έδωσαν το “παρών” μέτοχοι, μέλη της διοίκησής του, αλλά και προμηθευτές της τοπικής αγοράς, οι πλευρές των οποίων στο σύνολό τους, δήλωσαν κατηγορηματικά πως πρέπει να σωθεί ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την τοπική οικονομία.

Να σημειωθεί εξ αρχής πως, προ του σοβαρού θέματος της παράτασης που τελικώς καταψηφίστηκε, ομόφωνα λήφθηκε η δημοτική απόφαση περί βεβαίωσης του ποσού των 34.410,68 ευρώ στον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό, καθώς αντιστοιχεί στις υποχρεώσεις του για τον ΕΝΦΙΑ αναφορικά με τα έτη 2014 έως και 2017.

Διοίκηση, μέτοχοι κι εργαζόμενοι: Η πτώχευση θα σημάνει σοβαρή ζημιά στην τοπική αγορά και οικονομία

Ειδικότερα, η θέση της διοίκησης και των εργαζομένων – μετόχων του διατυπώθηκε σε επιστολή που έλαβε ο Δήμος στις 29/10/2018, στο περιεχόμενο της οποίας ξεκάθαρα όλες οι πλευρές σημειώνουν τις συνέπειες που θα σημάνει για την τοπική αγορά της Σύρου αλλά και την τοπική κοινωνία, μία εξέλιξη πτώχευσης του σούπερ μάρκετ. Tα σχετικά δε, αναφέρθηκαν και από τον Συνήγορο του Δημότη και της Επιχείρησης, Νικήτα Γρυπάρη, ο οποίος τοποθετήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού οργάνου.

“Δεν ζητάμε από τον Δήμο να μας χαρίσει τίποτα. Ούτε να διαγράψει ή να κουρέψει κάποια οφειλή μας. Αντιθέτως, ζητάμε να μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας και μέσω αυτής να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις και οφειλές μας, κάτι όπου αν σε αντίθετη περίπτωση ο Συνεταιρισμός προχωρήσει σε εκκαθάριση δεν θα πραγματοποιηθεί τίποτα και θα χαθούν όλα” σημειώνεται προλογικά στην επιστολή τους, στην οποία και ακολουθούν με σαφήνεια οι συνέπειες που θα προκύψουν, ενώ αναδεικνύεται το μέγεθος των οφειλών που διατηρεί το σούπερ μάρκετ Νεωρίου προς εργαζόμενους και τοπικούς προμηθευτές.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να αναλογιστεί τις συνέπειες που θα έχει τόσο ο Δήμος όσο και η τοπική κοινωνία με την παύση λειτουργίας του Συνεταιρισμού: 1. Ο Δήμος θα ζημιωθεί ΕΝΦΙΑ (33.000 ευρώ των περασμένων ετών συν 3.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια) καθώς επίσης σεβαστών ποσών από δημοτικούς φόρους – τέλη που εισπράττει μηνιαίως μέσω της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΣ. 2. Τριάντα δύο οικογένειες (και όχι μόνο) θα βρεθούν στον δρόμο, με συνολικές οφειλές της επιχείρησης προς αυτούς περίπου 200.000 ευρώ. 3. Οι τοπικοί προμηθευτές παραγωγοί (μελισσοκόμοι, τυροκόμοι κλπ) και επιχειρηματίες (αρτοποιοί, ζαχαροπλάστες κλπ) δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν οφειλές ύψους 850.000 ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους όσο και για τις επιχειρήσεις τους, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές, ενώ παράλληλα, θα χάσουν έναν ακόμα σημαντικό πελάτη (ίσως τον τελευταίο) μιας και οι υπόλοιπες πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο νησί, δεν συνεργάζονται μαζί τους, με αποτέλεσμα ο κύκλος των εργασιών τους να δεχτεί ένα ακόμα καίριο πλήγμα, με ότι αυτό συνεπάγεται (απολύσεις προσωπικού κλπ). 4. Σε περίπτωση εκκαθάρισης του Συνεταιρισμού, ο Δήμος δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει το ακίνητο άμεσα (είτε για ίδια χρήση, είτε για να το νοικιάσει σε άλλον) γιατί το κτίριο θα παραμείνει “μπλοκαρισμένο” για πολλά χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες εκκαθάρισής του. 5. Το κλείσιμο του Συνεταιρισμού θα προσθέσει “νερό στον μύλο” των πολυεθνικών. Θα αποτελέσει επιβράβευση των προσπαθειών τους για αφανισμό κάθε μικρομεσαίας τοπικών συμφερόντων επιχείρησης, με απώτερο σκοπό τη συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερου πλούτου προς όφελός τους και ψίχουλα στην Συριανή κοινωνία”.

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Προβελέγγιος εκπροσωπώντας τους εργαζομένους του σούπερ μάρκετ Νεωρίου αλλά και ως μέλος του ΔΣ του, γνωστοποίησε στο σώμα, πως, η παράταση του χρησιδανείου προωθείται προς το δημοτικό συμβούλιο, καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί ένα business plan με άξονα χρόνου τα δέκα έτη για το σούπερ μάρκετ Νεωρίου, ώστε αυτό να επιβιώσει και να προβεί στην κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεών του. Ο ίδιος μάλιστα σκιαγράφησε επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτη, ευελπιστώντας πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να πάρει ανάσα το σούπερ μάρκετ.

Απιστία αιρετών και νομικές συνέπειες. Ξεκάθαρος ο αθέμιτος ανταγωνισμός

Κατόπιν των ανωτέρω, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Βιτάλης, τόσο στη γνωμοδότησή του, όσο και στη σύντομη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επεσήμανε τη μη αρμοδιότητα του Δήμου να ασχολείται, πολλώ δε μάλλον να λαμβάνει και αποφάσεις για την υποβοήθηση εμπορικής δραστηριότητας ή συνεργασίας σε Συνεταιρισμό ο οποίος χρησιμοποιεί ακίνητό του, τονίζοντας ιδιαιτέρως τις συνέπειες που θα προκύψουν εκ του νόμου, για τους αιρετούς.

Συγκεκριμένα, μίλησε για παράβαση καθήκοντος και απιστία, ενώ αναφορικά με το αίτημα του σούπερ μάρκετ Νεωρίου, τόνισε πως αυτό έρχεται πρόωρα και ακαίρως στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο ίδιος, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου κατά τις εισηγήσεις τους υπενθύμισαν πως η τελευταία δημοτική απόφαση παράτασης του χρησιδανείου της δωρεάν παραχώρησης χρήσης του ακινήτου της οδού Σάκη Καράγιωργα λήφθηκε το 2015 και προέβλεπε την παραμονή του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού εντός του ακινήτου ως και τις 7/9/2024, δηλαδή δέκα έτη μετά τη λήξη της προτελευταίας απόφασης (8/9/2014).

“Η υπό ενδιαφέρον αίτηση, εκζητούσα την παράταση υπαρχούσης, δουλευούσης και εν εξελίξει ευρισκομένης 10ετους διάρκειας συμβάσεως χρησιδανείου (υφισταμένης εδώ και 2 περίπου δεκαετίες, κατόπιν διαδοχικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, 10ετους διάρκειας εκάστης τούτων ως προς τον χρόνο ισχύος των συμβάσεων αυτών), από τον καθ΄ ημάς Δήμο προς τον Συνεταιρισμό, φρονούμε ότι υποβάλλεται τουλάχιστον προώρως και πάντως αδικαιολογήτως ακαίρως, δεδομένου ότι η λήξη του ως είρηται χρησιδανείου αναφέρεται στο μακρινό έτος 2026, δηλαδή μετά από 7 και πλέον έτη από σήμερα” σχολιάζει χαρακτηριστικά στη γνωμοδότησή του ο κ. Βιτάλης, κατεύθυνση την οποία ακολούθησαν οι αιρετοί ομόφωνα.

Στα ανωτέρω, πρέπει να προστεθεί και η διευκρίνιση του Δημάρχου, ο οποίος εξήγησε πως το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, θα “χρεωθεί” πως ευνοεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην τοπική αγορά, αναφερόμενος εμμέσως στην επιχειρηματική δραστηριότητα άλλων ομοειδών επιχειρήσεων – σούπερ μάρκετ στη Σύρο που δεν απολαμβάνουν τέτοια στήριξη.

Διαπιστωμένα ο Δήμος είναι συμπαραστάτης. Αναπάντητο το ερώτημα του πώς έφτασε στη χρεοκοπία ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων, ο Γιώργος Μαραγκός καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου συντάχθηκαν με την εισήγηση του Αλέξη Αθανασίου, ο οποίος πρότεινε τη μη έγκριση της παράτασης και τη μη λήψη απόφασης για εμπορική συμφωνία του Συνεταιρισμού με εμπορικό οίκο, αφού δεν νομιμοποιείται για τέτοιες ενέργειες ο Δήμος.

Σε κάθε περίπτωση τονίσθηκε ότι η δημοτική πλευρά διαχρονικά έχει αποδείξει εμπράκτως την υποστήριξή της, εξαντλώντας τις προσπάθειες για τη δυνατότητα της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου, θέση με την οποία συμφώνησαν και όσοι αιρετοί μίλησαν.

Άξια λόγου παρατήρηση έκανε η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, Μαρίζα Αγγελοπούλου, η οποία επαναλαμβάνοντας τη θέση πως ο Δήμος είναι συμπαραστάτης του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού, έθεσε το σοβαρό ερώτημα, πώς το σούπερ μάρκετ του Νεωρίου έφθασε στο σημείο της χρεοκοπίας.

Στη συνεδρίαση δεν υπήρξε απάντηση, ωστόσο πρέπει να υπογραμμισθεί πως πρόκειται για ένα κρίσιμο ερώτημα που αιωρείται γενικότερα στην τοπική κοινωνία.

Υπογραμμίζεται πως στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο δικαιολογημένα απόντες ήταν οι επικεφαλής των παρατάξεων "Κίνηση Πολιτών Σύρου" και "Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου", κκ. Χρυσαφίδης και Καΐλης αντίστοιχα. 

Επιτροπή για νομοθετική ρύθμιση

Προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση, επί τάπητος τέθηκε και το αίτημα του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού να συνδράμει ο Δήμος στην προσπάθεια δρομολόγησης λύσης στο θέμα της παραχώρησης του δημοτικού ακινήτου και της λήψης σχετικών αποφάσεων, αναφορικά με το οποίο πρότεινε τη μέριμνα για άσκηση πίεσης σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και να εξαιρείται το εν λόγω ακίνητο από τις διαδικασίες της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι αιρετοί συμφώνησαν με την πρόταση με φόντο τον καταστατικό σκοπό του και τα οφέλη στην τοπική αγορά, δεσμευόμενοι πως στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα φέρουν προς συζήτηση το θέμα της σύστασης Επιτροπής που θα επιχειρήσει την προσπάθεια, συμφωνώντας πως με αυτόν τον τρόπο το κάθε δημοτικό συμβούλιο δεν θα καλείται να λάβει μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση.

“Κρίνουμε απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του Συνεταιρισμού, όπως γίνουν από κοινού με τον Δήμο, δυναμικές ενέργειες για την τροπολογία του Νόμου 3463/2006, Άρθρο 185 (του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, περί δωρεάν παραχώρησης κυριότητας και χρήσης δημοτικών και κοινοτικών ακινήτων), με σκοπό να εξαιρεί το ακίνητο Βελισσαρόπουλου από τα υπόλοιπα δημοτικά ακίνητα, λύνοντας δια παντός, τα χέρια της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής” σχολίασε η πλευρά των μετόχων και της διοίκησης στη σχετική επιστολή προς τον Δήμο.

Αξίζει να αναφερθεί πως, στη συνεδρίαση έδωσε το “παρών” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ο οικονομολόγος, Γιάννης Ρώτας που κλήθηκε από τον Συνεταιρισμό να εκπονήσει το business plan καθώς επίσης επιστολή έστειλε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, Μάρκος Βουτσίνος.