Απαντήσεις του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γ. Μαραγκού για τη διαγραφή του Γ. Χαρίτου από μέλος της παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε” μετά από νέες ανεκδιήγητες συμπεριφορές απέναντι στην Κοινωνική Υπηρεσία

Διαζύγιο πολιτικής αξιοπρέπειας

Σε επόμενη συνεδρίαση η απόφαση αποπομπής του από το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ

Πολιτικό διαζύγιο αξιοπρέπειας πήρε η παράταξη του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού από τον δημοτικό σύμβουλο, Γιάννη Χαρίτο, με αφορμή πρόσφατη προσβλητική συμπεριφορά του δεύτερου εντός των χώρων που στεγάζεται η Κοινωνική Υπηρεσία, αποφασίζοντας το οριστικό τέλος στην εμμονική συμπεριφορά του αποπεμφθέντος – πλέον - αιρετού, ως συνδικαλιστή, ο οποίος αντιμετωπίζει τον Δήμο σαν “συνδικαλιστικό μαγαζάκι του”.

Η ομόφωνη απόφαση της παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε” να απομακρύνει τον Γιάννη Χαρίτο από την δημοτική ομάδα της, έρχεται σε συνέχεια των δημόσιων ανεκδιήγητων αναφορών του περί “επικίνδυνων Υπηρεσιών” σε πρόσφατη επιστολή του, στην οποία προέβη σε ξεκάθαρη ρατσιστική αναφορά απέναντι στους ωφελούμενους της Κοινωνικής Υπηρεσίας (ΑΜΕΑ και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού), η οποία πυροδοτήθηκε όμως, προ ημερών, από νέα παρουσία του ίδιου εντός του δημοτικού κτιρίου της Νεάπολης, οπότε και με τρόπο “ετσιθελικό” επιχείρησε να αναπτύξει τα συνδικαλιστικά – γραφικά(!) εδώ και καιρό - “παιχνίδια” του, διακόπτοντας πρόγραμμα για τα μέλη των ΚΑΠΗ.

Τα παραπάνω έθεσε επί τάπητος στις απαντήσεις του ο Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και να προβεί σε διευκρινίσεις για τις νέες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τον Γιάννη Χαρίτο, τις οποίες γνωστοποίησε με λιτή ανακοίνωση το μεσημέρι του Σαββάτου, αμέσως μετά την ομόφωνη στάση των μελών της παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε”, να αποπέμψει ουσιαστικά τον δημοτικό σύμβουλο από τους κόλπους της, προκειμένου να μην ταυτίζεται με τη ντροπιαστική συμπεριφορά του.

Ο κ. Μαραγκός εκτός από τις δηλώσεις του σχετικά με το αυτονόητο, ότι δεν επιτρέπεται αιρετός να προτάσσει τα συνδικαλιστικά συμφέροντά του και να εκμεταλλεύεται τη θέση του ως πρόσωπο της αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας μάλιστα θέματα στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και στο έργο της, ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι με την έμμισθη θέση που κατέχει ο Γιάννης Χαρίτος στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, ενώ κλήθηκε να κάνει την αυτοκριτική του για την επιλογή του εν λόγω αιρετού να συμμετέχει στην ομάδα του κατά το παρελθόν.

Παρά τις όποιες ευκαιρίες έλαβε ο κ. Χαρίτος από τη Δημοτική Αρχή ώστε να αναθεωρήσει την ανταπόκρισή του στα δημοτικά πράγματα, όπως τόνισε ο Γιώργος Μαραγκός μιλώντας στην Κοινή Γνώμη, ο ίδιος δεν συμμορφώθηκε ούτε στοιχειωδώς με όσα επιτάσσει ο “πολικός πολιτισμός, το ήθος και η αξιοπρέπεια”, με αποτέλεσμα τη συνέχεια στον κύκλο των αποφάσεων απομάκρυνσής του από όσες θέσεις σχετίζονται με τη λειτουργία του Δήμου, όπως προσφάτως, η αποπομπή του από την προεδρία του ΚΑΠΗ και η αντικατάστασή του ως εντεταλμένου για κοινωνικά θέματα.

Απομάκρυνση λόγω συμπεριφορών που βλάπτουν την Κοινωνική Υπηρεσία

Ειδικότερα, η ομάδα της Δημοτικής Αρχής αποφάσισε ομόφωνα να προασπίσει τη δική της πορεία στα δημοτικά πράγματα, διαφοροποιώντας την εικόνα της από τη γενική παρουσία του Γιάννη Χαρίτου στον δημόσιο βίο, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, κατόπιν της συνεδρίασής της για τη διαγραφή του ίδιου από τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε”.

Σύμφωνα με όσα λακωνικά αναφέρονται στο περιεχόμενό της, ο λόγος αφορά σε στάση που επέδειξε ο κ. Χαρίτος στην Κοινωνική Υπηρεσία και η οποία βλάπτει τη λειτουργία της.

Αυτούσια η ανακοίνωση της παράταξης του Γιώργου Μαραγκού έχει ως ακολούθως: “Με οµόφωνη απόφαση των Δηµοτικών Συµβούλων – µελών της πλειοψηφούσας δηµοτικής παράταξης «Η Σύρος που αξίζουµε», και βάσει της παρ. 5 του άρθρου 66 του Ν. 3852/2010, καθώς και της παρ. 5 του άρθρου 94 του Ν. 3463/2006, ανακοινώνεται η διαγραφή του δηµοτικού συµβούλου κ. Ιωάννη Χαρίτου, από την θέση του µέλους της παράταξης, για λόγους υιοθέτησης στάσεων, πρακτικών και συµπεριφορών, οι οποίες εκθέτουν και βλάπτουν τόσο την νευραλγική Κοινωνική Υπηρεσία του Δήµου µας, όσο και την Δηµοτική Αρχή”.

Δώσαμε ευκαιρίες. Η Κοινωνική Υπηρεσία δεν είναι μαγαζάκι του”

Κληθείς ο Γιώργος Μαραγκός να τοποθετηθεί αναλυτικότερα με αφορμή την ανωτέρω ανακοίνωση και να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το συγκεκριμένο οριστικό πολιτικό διαζύγιο, αφού ανέφερε πως “Το Σάββατο συνεδρίασε η δημοτική ομάδα της παράταξής μας και ομόφωνα μεταξύ των παρισταμένων, αποφάσισε, σύμφωνα και με τις σχετικές διατάξεις νόμου, τη διαγραφή του δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Χαρίτου, από μέλος της παράταξή μας”, πρόσθεσε κατηγορηματικά πως, οι λόγοι “έχουν να κάνουμε με πράξεις, στάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες προσβάλλουν και θίγουν την ευαίσθητη Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας, καθώς επίσης και τη Δημοτική Αρχή”.

Προβαίνοντας σε μία σύντομη αναφορά σχετικά με το περιθώριο που δόθηκε προς τον κ. Χαρίτο από τη Δημοτική Αρχή, μέχρι τη σημερινή απόφαση διαγραφής του, ο κ. Μαραγκός σημείωσε πως, “Το τελευταίο διάστημα δώσαμε στον Γιάννη Χαρίτο πάρα πολλές ευκαιρίες να μπορέσει να διορθώσει τη συμπεριφορά του και να επιδείξει έναν πολιτικό πολιτισμό, παρά τις διαφωνίες σε πολιτικό επίπεδο που είχαμε, ιδιαίτερα για τη λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του ΚΑΠΗ”.

“Είναι γνωστά τα τεκταινόμενα καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος” πρόσθεσε ο Γιώργος Μαραγκός, φωτογραφίζοντας τις προσβλητικές και ρατσιστικές αναφορές του Γιάννη Χαρίτου απέναντι στα ΑΜΕΑ και όχι μόνον, υπογραμμίζοντας εν συνεχεία, πως, “Παρόλα αυτά (σσ. το χρονικό περιθώριο) επέμενε να λειτουργεί με έναν τρόπο παλαιοσυνδικαλιστικό”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Ο Δήμος και η Κοινωνική Υπηρεσία πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποτελεί το συνδικαλιστικό μαγαζάκι κανενός. Αυτό είναι ξεκάθαρο και έχει καταστεί σαφές προς όλους και προς πάσα κατεύθυνση” ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, τα αυτονόητα για τον κ. Χαρίτο δεν έγιναν ποτέ κατανοητά.

“Ο κ. Χαρίτος συνεχώς, δείχνει και αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να τα αντιληφθεί” σχολίασε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας πως, “Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η παρουσία του στον χώρο του ΚΑΠΗ Ερμουπόλεως, προσφάτως, η οποία ήταν “τραμπουκίστικη””.

Ερωτηθείς να μιλήσει αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος τόνισε πως, “Μπήκε στον χώρο και ετσιθελικά πήρε τον λόγο, διακόπτοντας ένα πρόγραμμα που είχαν οι ωφελούμενοι στο ΚΑΠΗ προκειμένου να τοποθετηθεί”.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “Το λιγότερο είναι όσα είπε για την παράταξη και για εμένα”, αφού όπως σημείωσε, “Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές, σε συνέχεια τοποθετήσεών του που είχαν να κάνουν με ρατσιστικές αναφορές για τους ωφελούμενους, για τους δημότες της Σύρου, για ανθρώπους που εξυπηρετούνται και από το ΚΑΠΗ και βεβαίως αναφορές οι οποίες μείωναν την προσπάθεια που κάνουν τα υπηρεσιακά στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας μας, δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να τον έχουμε στην παράταξή μας”.

Ο κ. Μαραγκός σχολίασε καυστικά δε, πως, “το αν ο Γιάννης Χαρίτος ντροπιάζει βεβαίως τον εαυτό του τον ίδιο είναι δικό του θέμα, όμως, δεν θα μπορούσαμε να ανεχθούμε και να δεχθούμε ως δημοτική παράταξη ότι μπορεί να λογίζεται ακόμη μέλος της παράταξής μας και κατ΄ επέκταση να ντροπιάζει την ίδια την παράταξη με τέτοιες συμπεριφορές”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, υπογράμμισε πως, “αυτό ήταν το “κερασάκι στην τούρτα”, το οποίο δρομολόγησε τις εξελίξεις, δηλαδή ότι ομόφωνα η δημοτική παράταξη τον απέπεμψε από τις τάξεις της”.

Όταν απώλεσε προνόμια, άρχισε εντονότερες επιθέσεις”

Δεδομένης της στάσης του Γιάννη Χαρίτου καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου χρονικού διαστήματος να τοποθετείται δημοσίως αρνητικά για τη Δημοτική Αρχή, αν και ο ίδιος μέχρι “χθες” μιλούσε άκρως επαινετικά και μάλιστα σε αρκετές εκδηλώσεις του Δήμου, δίνοντας μάλιστα τα εύσημα πολλές φορές για διάφορα θέματα στον Γιώργο Μαραγκό με πομπώδεις εκφράσεις, ο Δήμαρχος κλήθηκε να ερμηνεύσει τη στάση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου πλέον, να “χτυπά” συστηματικά κατά της Δημοτικής Αρχής, στην οποία ο ίδιος ανήκε.

Με φόντο νέο κύκλο δημόσιων αναφορών του κ. Χαρίτου δε, ο Δήμαρχος ρωτήθηκε επιπλέον, αν και αυτή η στάση του το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτέλεσε λόγο διαγραφής του.

“Δεν αναφέρομαι σε τοποθετήσεις και δηλώσεις του, οι οποίες υπήρξαν απαξιωτικές προς το πρόσωπό μου. Αντιπαρέρχομαι, γιατί τέτοιου είδους τοποθετήσεις ξεπερνούν ακόμη και τα όρια της γραφικότητας” σημείωσε ο Γιώργος Μαραγκός, επαναλαμβάνοντας πως, “Αυτό που προτάξαμε δεν ήταν αυτού του τύπου οι βολές προς το πρόσωπό μου, αλλά το ότι ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται που βρίσκεται και το πώς πρέπει να λειτουργεί ο Δήμος και οι δομές του Δήμου και μάλιστα οι δομές που μέχρι πρότινος ο ίδιος ήταν πολιτικός προϊστάμενος”.

Ο Γιώργος Μαραγκός μάλιστα, ερμηνεύοντας τη σημερινή δημόσια εικόνα του Γιάννη Χαρίτου απέναντι στην παράταξη της Δημοτικής Αρχής, διευκρίνισε πως, “Το τελευταίο διάστημα όταν απώλεσε τα προνόμια, τα οποία είχε ως πρόεδρος του ΚΑΠΗ και σε συνέχεια προηγούμενης απόφασής μας για την καθαίρεσή του από εντεταλμένος σύμβουλος ΚΑΠΗ και από πρόεδρος, οι επιθέσεις προς το πρόσωπό μου και την παράταξή μας είναι συνεχείς”. Υποστήριξε δε, πως, “Αυτό ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί”, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως μέχρι “χθες” ο Γιάννης Χαρίτος και πάντως προ της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων του στον Δήμο, “αναφερόταν και για την παράταξή μας και ιδιαιτέρως για εμένα, με απολύτως κολακευτικά λόγια”.

Μιλώντας για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του κ. Χαρίτου, πρόσθεσε μάλιστα πως, “Όταν απώλεσε τις θέσεις στις οποίες είχε διοριστεί, από εκεί και πέρα άλλαξε ρότα”.

Δεν επιλέξαμε στάση επιφατικής δημοκρατικότητας”

Σχετικά με την τελευταία απόφαση διαγραφής του Γιάννη Χαρίτου από τον συνδυασμό της Δημοτικής Αρχής, ο Γιώργος Μαραγκός ρωτήθηκε αν υπήρξε ενημέρωση στον δημοτικό σύμβουλο και αν ο ίδιος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την πρόσφατη συμπεριφορά του μέσα στο κτίριο της Νεάπολης και κατά τη διάρκεια προγράμματος για τα μέλη των ΚΑΠΗ.

Όχι δεν κλήθηκε” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Μαραγκός, καθώς όπως τόνισε, “ήταν τόσες πολλές, επαναλαμβανόμενες και συστηματικές αυτές του οι στάσεις, οι συμπεριφορές και οι τοποθετήσεις δημοσίως, καταγεγραμμένες και σε ΜΜΕ και σε επιστολές (σσ. για Κοινωνική Υπηρεσία), καθώς επίσης και μέσω δημόσιου λόγου που λάμβανε, όπως αυτή η περίπτωση πριν από λίγες ημέρες στα ΚΑΠΗ, που δεν είχε κανένα νόημα να κληθεί”.

Ο Δήμαρχος απόλυτα σαφής, υποστήριξε πως, “Όλα αυτά είναι ντοκουμέντα που δεν επιδέχονται οποιασδήποτε αμφισβήτησης”, σχολιάζοντας μάλιστα πως, “Τί νόημα θα είχε να κληθεί; Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα;”.

Με φόντο τα παραπάνω και την επαναλαμβανόμενη προσβλητική στάση του κ. Χαρίτου απέναντι στη λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ο Γιώργος Μαραγκός υποστήριξε πως, “Υπό αυτήν την έννοια, νομίζω πως μόνο μία επιφατική δημοκρατικότητα θα μπορούσε να φανεί, αν κι εφόσον τον καλούσαμε χωρίς επί της ουσίας να έχει να προσθέσει τίποτα, ή να δικαιολογήσει τίποτα”.

Δεν είχε το σθένος να παραιτηθεί”

Με φόντο τη δημόσια στάση διαφοροποίησης του Γιάννη Χαρίτου από τη Δημοτική Αρχή και τις προσβλητικές αναφορές του ακόμη και σε δημόσιες συνεδριάσεις στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με περιεχόμενο την ομαλή λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ο ίδιος δεν είχε δείξει πρόθεση να παραιτηθεί από μέλος της παράταξης που ανήκε.

Δεδομένων αυτών των συμπεριφορών που ανέπτυξε ποικιλοτρόπως, τελευταία, ο κ. Μαραγκός ρωτήθηκε αν εκτιμά πως ο κ. Χαρίτος ήθελε να τελικά να προκαλέσει τη διαγραφή του καθώς ενδέχεται... να μην είχε το σθένος να παραιτηθεί.

“Βεβαίως. Ουσιαστικά η απόφαση αποπομπής του από τη δημοτική παράταξη είναι μία απόφαση, που ο ίδιος προκάλεσε” δήλωσε ξεκάθαρα ο Γιώργος Μαραγκός, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Δεν γνωρίζω κατά πόσον αυτοβούλως ο ίδιος, με βάση αυτά, τα οποία έχει στο μυαλό του έπραττε έτσι, ή είχε “συμβούλους” ή και παρασύρθηκε από κάποιους”.

Πάντως, όπως υποστήριξε κατηγορηματικά, “το θέμα είναι ότι με βάση τις ενέργειές του και τις συμπεριφορές του, βεβαίως και προκάλεσε τη διαγραφή του” ενώ δήλωσε επιπλέον, πως, “Εάν είχε το σθένος κι εφόσον διαφωνούσε σε σχέση με τα ζητήματα, τα οποία τα διατυπώνει τουλάχιστον στο δημόσιο λόγο του, θα έπρεπε να έχει την ευθιξία ο ίδιος να δηλώσει την αντίθεσή του, με την πορεία της παράταξης ή εν πάση περιπτώσει με τους χειρισμούς στα ζητήματα τα οποία ο ίδιος αναδεικνύει κατά τη δική του λογική, ανεξαρτητοποιούμενος από την παράταξη”.

Ο κ. Μαραγκός προτού κλείσει την απάντησή του, έθεσε το ερώτημα, “Πώς επιμένει να είναι μέλος μίας παράταξης, της οποίας τη λειτουργία μέμφει, τον επικεφαλής της οποίας απαξιώνει;”, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, “Το ζητούμενο είναι ότι εμείς ως παράταξη θέλουμε να πρεσβεύουμε τη ειλικρίνεια, την αλήθεια, την ευθύτητα, την ευπρέπεια και την αξιοπρέπεια, πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για δομές του Δήμου, τόσο ευαίσθητες, όσο η Κοινωνική Υπηρεσία μας. Δεν θα μπορούσαμε επ΄ ουδενί να εξακολουθήσουμε να τον έχουμε στις τάξεις μας”.

Ο Γιώργος Μαραγκός σχολίασε επιπλέον, πως, “Αυτές οι συμπεριφορές συνδικαλιστών προηγούμενων δεκαετιών, ξεπερασμένες συμπεριφορές, νομίζω ότι δεν εξυπηρετούν τίποτα”, αφού όπως υποστήριξε, “ως αυτοδιοικητικοί πρέπει να προτάσσουμε το συμφέρον και τη λειτουργία της τοπικής μας κοινωνίας”.

Αντικατάσταση Χαρίτου και στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ

Δεδομένου του πολιτικού διαζυγίου πλέον της Δημοτικής Αρχής με τον Γιάννη Χαρίτο, ο κ. Μαραγκός κλήθηκε να απαντήσει αν θα εισηγηθεί την αντικατάστασή του και στην – έμμισθη – θέση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ.

“Συνεχίζει ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, στις τάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Είναι ένας εκ των 27 δημοτικών συμβούλων, ανεξάρτητος πλέον, όμως σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα υπάρξει εισήγηση για την αντικατάστασή του” απάντησε σε απόλυτο τόνο, εξηγώντας πως, αυτή η εισήγηση θα προκύψει “προκειμένου να πάρει τον δρόμο του και να λειτουργήσει εντελώς, αυτόνομα κι ανεξάρτητα ως επί της ουσίας, ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος”.

Ήταν προσωπική επιλογή του 2014 που αποδείχθηκε λάθος”

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Γιώργος Μαραγκός κλήθηκε να τοποθετηθεί αυτοκριτικά με την επιλογή του να συμπεριλάβει στην παράταξή του τον Γιάννη Χαρίτο, κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο για την τρέχουσα θητεία με φόντο μάλιστα και όσα έχουν δει ως σήμερα το φως της δημοσιότητας.

“Στην πολιτική αλλά και στη ζωή, βεβαίως μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες στην πορεία του χρόνου μπορούν να αποδειχθούν λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένες. Να αποδειχθούν σωστές ή λανθασμένες” παρατήρησε αρχικά, λέγοντας πως, “Γι αυτό είμαστε εδώ. Πρέπει να αναγνωρίζουμε με βάση τις εκάστοτε συνθήκες, τις εμπειρίες, τις πράξεις και τις συμπεριφορές του καθενός, το κατά πόσον θα πρέπει να διορθώνονται ορισμένες καταστάσεις, οι οποίες αποδεικνύονται σφάλματα στην πορεία του χρόνου”. Διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Μιλάω για την πορεία του καθενός στα κοινά, στον δημόσιο βίο” επεσήμανε πως, “Δεν διαφωνώ ότι ήταν μία επιλογή και προσωπική δική μου για το 2014”, η οποία όπως επανέλαβε “αποδείχθηκε λάθος”.

Επιστρέφοντας στην απόφαση διαγραφής του κ. Χαρίτου, ο Γιώργος Μαραγκός τόνισε πως, “Σήμερα όμως και με βάση όσα έχουν προηγηθεί και κυρίως τους τελευταίους 7 – 8 μήνες είναι μία προδιαγεγραμμένη εξέλιξη που οφείλαμε στην τοπική κοινωνία και στην Κοινωνική Υπηρεσία και στον Δήμο μας και στην δημοτική παράταξή μας”. Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας τέλος πως, “Αυτό πράξαμε συνειδησιακά με βάση την ευπρέπεια, το ήθος, την αξιοπρέπεια και με βάση το όραμα που έχουμε για την Κοινωνική Υπηρεσία και τον Δήμο”.