Έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων – μονοδρομήσεων και αμφιδρομήσεων – για την Ερμούπολη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Αναμονή για τις εγκρίσεις των πεζοδρομήσεων

Μεγάλα ποσά ανείσπρακτα από παραβάσεις, όπως επιβεβαιώνει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Σε αναμονή για τις εγκρίσεις και των πεζοδρομήσεων της Ερμούπολης βρίσκεται η Δημοτική Αρχή, μετά από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να προβεί στις εγκρίσεις των μονοδρομήσεων και αμφιδρομήσεων της πόλης, κατόπιν σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση που απασχόλησε προ μηνών τη δημοτική πλευρά, αφού μετά από προσφυγή πολιτών κι επιχειρηματιών της Ερμούπολης στο ΣτΕ για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του κέντρου και δη για τις ρυθμίσεις των πεζοδρομήσεων κεντρικών οδών, υπήρξε ακυρωτική απόφαση στα μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα το σύνολο αυτών των ρυθμίσεων μόνιμου χαρακτήρα να τεθεί “στον αέρα”.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως, πρόκειται για την απόφαση του 2009 στην οποία “πάτησαν” όλες οι επόμενες δημοτικές αποφάσεις για τα κυκλοφοριακά μέτρα της Ερμούπολης, καθώς αυτές δεν είχαν εκδοθεί σε ΦΕΚ για να ισχύσουν.

Εντός του τρέχοντος έτους, ο Δήμος εκπόνησε νέο σχέδιο κυκλοφοριακών μέτρων προκειμένου να αποσταλεί για τις απαραίτητες εγκρίσεις, με στόχο η πόλη να αποκτήσει νόμιμες αποφάσεις και νόμιμο κυκλοφοριακό “χάρτη”, με τις πρώτες εγκρίσεις για μονοδρομήσεις και αμφιδρομήσεις να έχουν γνωστοποιηθεί από την Αποκεντρωμένη.

Σε εκκρεμότητα οι εγκρίσεις για Πρωτοπαπαδάκη και Θυμ. Σπερχειού

Σε επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο τονίσθηκε πως, “Ήταν μία εξέλιξη που περίμενε ο Δήμος. Περιμέναμε να εγκριθούν μετά και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου” καθώς όπως υπενθύμισε, “Ουσιαστικά εξετάσαμε με την Τεχνική Υπηρεσία στην πρόταση που φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο για να μην αλλάξουμε τη γενική λειτουργία της πόλης”. Ως εκ τούτου, σήμερα, όπως ανέφερε, “Η μελέτη με το σύνολο των κυκλοφοριακών μέτρων, εγκρίθηκε και πλέον έχουμε την έγκριση της Αποκεντρωμένης” ενώ όπως πρόσθεσε, “Προς το παρόν (σσ. οι εγκρίσεις) είναι για τις μονοδρομήσεις και τις αμφιδρομήσεις”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ακόμη, “Αναμένουμε και το υπόλοιπο κομμάτι για τις πεζοδρομήσεις”.

Σχετικά με το αν προκύπτουν αλλαγές στη σημερινή λειτουργία της Ερμούπολης, ο κ. Βακόνδιος επανέλαβε πως, “Δεν αλλάζουμε καθόλου τη συνολική λειτουργία της πόλης” ενώ όπως συμπλήρωσε, “Περιμένουμε όλες τις εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη ώστε όλα να έχουν τη νομιμότητα που επιβάλλεται να έχουν”.

Παράταση για κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης

Ερωτηθείς σχετικά με το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και τη διαδικασία της έκδοσης καρτών για στάθμευση των μονίμων κατοίκων σε συγκεκριμένες οδούς, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, υπενθύμισε πως, όσοι πολίτες διαθέτουν ήδη, πρέπει να γνωρίζουν πως η ισχύς τους έχει παραταθεί ως το τέλος του 2018, ενώ γνωστοποίησε πως είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία για έκδοση των νέων καρτών για το έτος 2019.

“Προσπαθούμε τώρα να βγάλουμε του 2019 τις κάρτες. Το συντομότερο δυνατόν θέλουμε να εκδώσουμε τις καινούργιες κάρτες” σχολίασε, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Θα υπάρξει ανάλογη ενημέρωση, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία”.

Παραδοχές για λάθη σχετικά με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας

Δεδομένου ότι η εφαρμογή και τήρηση των προβλεπομένων κυκλοφοριακών μέτρων απαιτεί συνείδηση από την πλευρά των πολιτών – οδηγών, αλλά και έλεγχο από την πλευρά των αρμόδιων αρχών (Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας), ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου

ρωτήθηκε σχετικώς για να απαντήσει για τις κινήσεις μέχρι σήμερα της Δημοτικής Αρχής.

“Ναι ήταν λάθος” παραδέχθηκε ο κ. Αθανασίου για την επιλογή να καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία, τονίζοντας παρακάτω, πως, “Και όταν ήμουν διοικητικός αντιδήμαρχος είχα ενημερώσει για το ότι στον νέο ΟΕΥ του Δήμου ότι υπάρχουν πέντε θέσεις κενές”.

Σχετικά με τη δυνατότητα ή μη στελέχωσης αυτών, σημείωσε πως, “Αν μας αφήσει το κράτος να προκηρύξουμε, θα είναι από τις θέσεις που θα προτιμήσουμε. Από τις πρώτες. Είτε με μετάταξη, είτε με απόσπαση κάποιου υπαλλήλου ή με όποιον τρόπο, θα φροντίσουμε για τη δημοτική αστυνομία”. Άλλωστε σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “Είναι από τις ειδικότητες που μας λείπουν στον Δήμο, όπως σαφώς και άλλες”.

Ποσό 450 χιλ. ευρώ τα ανείσπρακτα του Δήμου από ΚΟΚ

Με το ερώτημα τί μέλλει γενέσθαι με τις βεβαιώσεις προστίμων που “ακούμπησαν” πάνω στις αποφάσεις που δεν είχαν εκδοθεί σε ΦΕΚ να αιωρείται, κλήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών να τοποθετηθεί.

Αρχικά γνωστοποίησε πως καθ΄ όλη τη διάρκεια των ετών που εφαρμόστηκαν κυκλοφοριακά μέτρα στην Ερμούπολη έχουν υπάρξει ποσά που δεν έχουν πληρωθεί από τους παραβάτες του ΚΟΚ και το ύψος αυτών των ποσών, ανέρχεται σε περισσότερα από 400 χιλ. ευρώ.

“Είναι σχεδόν 450 χιλ. ευρώ τα ανείσπρακτα από τις παραβάσεις του ΚΟΚ στον Δήμο” δήλωσε ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας παράλληλα πως, “Βοήθησε η ρύθμιση του 2015 με τις 100 δόσεις, που κάποιοι ρύθμισαν χωρίς τόκους και προσαυξήσεις τις δόσεις” αλλά όπως πρόσθεσε για την είσπραξη αυτών των ποσών, “ο μέσος όρος είσπραξης αυτών των ποσών ανά έτος είναι περίπου 15 χιλ. ευρώ”.

Ερωτηθείς για τα έτη που αφορούν αυτά τα ποσά διευκρίνισε πως, “είναι για όλα τα έτη από όταν ίσχυσαν και πέρασαν από τα δημοτικά συμβούλια τα κυκλοφοριακά μέτρα της πόλης” ενώ στην παρατήρηση αν ο Δήμος θα μπορέσει να τα εισπράξει ή όχι, με φόντο τις κυκλοφοριακές αποφάσεις που ήταν “στον αέρα”, υπήρξε λακωνικός: “Η βεβαίωση των προστίμων γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, όπως και η διαγραφή κάποιου βεβαιωμένου ποσού, γίνεται μέσω αποφάσεων δημοτικού συμβουλίου για συγκεκριμένους λόγους. Η Αποκεντρωμένη δεν είχε στείλει στο ΦΕΚ τα κυκλοφοριακά μέτρα, δεν παύει όμως οι αποφάσεις οι δικές μας είναι εκτελεστές” σχολίασε πρωτίστως, εκτιμώντας ως εκ τούτου, πως, “Επειδή γα τυπικούς λόγους και μόνον δεν είχαμε εγκεκριμένα κυκλοφοριακά, δεν νομίζω πως πολύ δύσκολα θα γλιτώσει το πρόστιμο ο πολίτης ή ο κάθε παραβάτης”.

Σχετικά με το αν έχει υποβληθεί στον Δήμο αίτημα για διαγραφή παραβάσεων, τόνισε πως, “Δεν έχω κάποιο αίτημα προς το παρόν. Δεν ξέρω αν τις τελευταίες μέρες η Υπηρεσία έχει κάτι”.

Ο κ. Αθανασίου έκλεισε τις δηλώσεις του, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “Να είχε επιμείνει το ΣτΕ σε κάποιον λόγο επί της αποφάσεως, να το καταλάβω. Αλλά για τυπικούς λόγους, έχει διαφορά”.