Αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο από την Πυροσβεστική μέχρι τον χώρο στάθμευσης στην Ακτή Μ. Δουράτσου

Οδεύοντας στον διαγωνισμό για τον ποδηλατόδρομο

Υλοποίηση του έργου εντός του 2019, όπως επιβεβαιώνει ο Φρ. Βακόνδιος

Σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την προώθηση του έργου κατασκευής του νέου ποδηλατοδρόμου στην Ερμούπολη και συγκεκριμένα από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως και τον χώρο στάθμευσης στην Ακτή Μάρκου Δουράτσου, όπως αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος, με αφορμή τη δέσμευση ποσού για τη διεξαγωγή – προσεχώς – της απαιτούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα της “Διαύγεια” χθες, αναρτήθηκε η απόφαση ανάληψης του ποσού των 143.619,21 ευρώ το οποίο απαιτείται να εντάξει στον προϋπολογισμό του ο Δήμος για να “τρέξει” την υπόθεση του διαγωνισμού, μετά από την ολοκλήρωση της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης.

Κληθείς να ενημερώσει για την πορεία των κινήσεων του Δήμου έως και την έναρξη της υλοποίησης του έργου, με συνολικό προϋπολογισμό 287.238,42 ευρώ, ο κ. Βακόνδιος γνωστοποίησε πως η Τεχνική Υπηρεσία βρίσκεται σε θετικό δρόμο, ώστε τουλάχιστον εντός του πρώτου διαστήματος του 2019 να ξεκινήσει η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου.

Θα προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν”

Ερωτηθείς για το στάδιο των διαδικασιών της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος τόνισε σήμερα πως, “φτιάχνεται η διακήρυξη του διαγωνισμού και προχωρούμε στα τεύχη δημοπράτησης του έργου” καθώς η χρηματοδότηση, όπως υπενθύμισε, “προέρχεται από Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το αντίστοιχο Υπουργείο Οικονομικών”.

Διευκρινίζοντας πως ο Δήμος “έχει τη μελέτη (σσ. για το έργο) και έχουμε όλες τις εγκρίσεις”, ο κ. Βακόνδιος ρωτήθηκε σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού.

“Μετά από τα τεύχη δημοπράτησης, θα ψηφίσει σχετικά η Οικονομική Επιτροπή και μετά ορίζεται η ημερομηνία του διαγωνισμού” ανέφερε, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Το ποσό της ανάληψης των 143.619,21 ευρώ είναι για φέτος και το συνολικό ποσό του έργου πλησιάζει τις 300.000 ευρώ. Ένα μέρος αφορά το έτος 2018 και το υπόλοιπο το 2019. Αυτό γίνεται για να προχωρήσουμε με τον διαγωνισμό”.

Μάλιστα ο ίδιος δεσμεύθηκε πως, “Θα προχωρήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν”, αφού σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “Η υλοποίηση θα προχωρήσει μέσα στο 2019 και ελπίζουμε σύντομα γιατί είναι και η διαδικασία του χρόνου των ενστάσεων αν προκύψουν”.

Κατασκευή έργου και ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού της περιοχής

Κληθείς να προβεί σε γενικές αναφορές για τις κατευθύνσεις του έργου, ο κ. Βακόνδιος προσδιόρισε πως ο διάδρομος που ποδηλατοδρόμου θα κατασκευαστεί στην αριστερή πλευρά της οδού Μπαμπαγιώτου όπως εισέρχεται ο καθένας από την πλευρά του χώρου στάθμευσης της Ακτής Μάρκου Δουράτσου.

“Ο ποδηλατόδρομος θα εκτείνεται από το λιμάνι μέχρι το κτίριο του ΙΚΑ θα διασχίζει την οδό Μπαρμπέτα και θα καταλήγει στο χώρο στάθμευσης της Ακτής Μάρκου Δουράτσου. Το έργο περιλαμβάνει το τμήμα του ποδηλατόδρομου, διαμόρφωση πεζοδρομίων ενώ θα υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωση του φωτισμού της περιοχής και θα αναβαθμιστεί συνολικά η περιοχή” δήλωσε ο κ. Βακόνδιος, σημειώνοντας παράλληλα πως, οι ανωτέρω βελτιώσεις θα σημάνουν γενικότερη βελτίωση της εικόνας του παραμελημένου σήμερα δρόμου.

“Θα είναι πιο φιλική η εικόνα για τους πολίτες και θα υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης με ποδήλατα” ανέφερε, απαντώντας και στα θέματα ενίσχυσης του ηλεκτροφωτισμού, θέμα το οποίο πολλάκις έχει απασχολήσει δημόσιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα έως προσφάτως, η περιοχή τις βραδινές ώρες ήταν ιδιαιτέρως σκοτεινή.

“Ο φωτισμός της περιοχής είναι πράγματι υποτονικός” υπογράμμισε ο κ. Βακόνδιος, ο οποίος επεσήμανε μάλιστα πως, “Όταν το ναυπηγείο ήταν κλειστό, ήταν ιδιαιτέρως σκοτεινά”, καθώς είναι γνωστό πως η οδός Μπαρμπέτα φωτίζεται με τις “δυνάμεις” του δικτύου που εξυπηρετεί τις εγκαταστάσεις του Νεωρίου.

“Είχαμε προβεί σε παρεμβάσεις, αλλά παρεμβάσεις που μπορούσαμε να κάνουμε γιατί δεν υπήρχαν κοντά ούτε δίκτυα και η ηλεκτροδότηση γινόταν μέσω του ναυπηγείου” σχολίασε ο ίδιος, θέτοντας στο προσκήνιο τις κινήσεις του Δήμου αναφορικά με τοποθετήσεις ορισμένου αριθμού φωτιστικών.

“Τότε είχαμε προβεί στην τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων και προβολέων για να διευκολύνεται στις μετακινήσεις ο κόσμος και οι οδηγοί. Όμως, δεν λυνόταν το πρόβλημα, το οποίο θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, αφού θα έχουμε τη δυνατότητα τοποθέτησης κάποιων κατάλληλων φωτιστικών σωμάτων” ανέφερε, φωτογραφίζοντας τη λύση που θα δοθεί προσεχώς και πάντως με την υλοποίηση του έργου, στο πρόβλημα της σχεδόν ανύπαρκτης ηλεκτροδότησης του δρόμου.

Ρυθμίσεις για κυκλοφοριακά θέματα

Δεδομένων των αλλαγών που θα προκύψουν στην οδό Μπαρμπέτα και του περιορισμού του πλάτους του δρόμου, ο κ. Βακόνδιος ρωτήθηκε αν θα ληφθούν αποφάσεις που θα καταργούν θέσεις στάθμευσης, ή και θα λαμβάνουν υπόψιν τους τη γενικότερη ασφάλεια των πολιτών στη διέλευση, με φόντο και το σημείο της εξόδου του χώρου στάθμευσης του Μπαμπαγιώτειου και τη στάση των mini bus στον δρόμο έναντι Πυροσβεστικής.

“Αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Μετά από τη μελέτη και το έργο, θα εξετάσουμε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλη την περιοχή” δήλωσε, λέγοντας τέλος πως, “με το έργο προσπαθούμε να φτιάξουμε την πόλη πιο φιλική προς τους πεζούς και προς το ποδήλατο αλλά και να φροντίσουμε το περιβάλλον δίνοντας τη δυνατότητα για εναλλακτικές μορφές μετακίνησης”.

Ο κ. Βακόνδιος δε, τόνισε, πως, “Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται και το συγκεκριμένο έργο”, αναγνωρίζοντας τέλος πως η Δημοτική Αρχή οφείλει να προωθήσει τη χρήση δημοτικών ποδηλάτων προς όφελος της της λειτουργίας και ανακούφισης της πόλης.

“Σίγουρα με τα δημοτικά ποδήλατα κι εμείς αναζητούμε τρόπους ώστε να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο κόσμος και να γίνεται περισσότερη χρήση του ποδηλάτου” παραδέχθηκε.