Συνέντευξη του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Jens Plötner στην “Κοινή Γνώμη” με φόντο τη σημερινή άφιξή του στη Σύρο

Ενδιαφέρον για τις προοπτικές ανάπτυξης της Σύρου

Συναντήσεις με Αρχές του τόπου και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου

Τις προοπτικές ανάπτυξης της Σύρου, καθώς και τις προκλήσεις που το νησί παρουσιάζει στην κατεύθυνση της περαιτέρω προόδου και ανάπτυξής του, επισημαίνει ως τους κύριους λόγους της σημερινής επίσημης επίσκεψής του, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Γενς Πλότνερ (Jens Plötner).

Ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή την άφιξή του στο νησί, αλλά και με φόντο τις συναντήσεις που έχει στην “ατζέντα” του, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τη Σύρο, την οποία όπως εξηγεί, έχει επισκεφθεί μία ακόμη φορά ανεπίσημα στο παρελθόν, στο πλαίσιο οικογενειακών διακοπών.

Ο κ. Πλότνερ σκιαγραφώντας τους βασικούς λόγους της σημερινής επίσκεψής του, διατυπώνει με σαφήνεια το ενδιαφέρον του να διερευνήσει τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού, απαντώντας καταφατικά για την επίσκεψή του στο ναυπηγείο του Νεωρίου, προκειμένου όπως τονίζει να διαπιστώσει ο ίδιος την κατάσταση και τον ορίζοντα δυνητικής συνεργασίας από πλευράς Γερμανίας.

Αναφορικά με τη φυσιογνωμία της Σύρου και την αστική της ομορφιά, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα παρατηρεί πρωτίστως πως ο τόπος δεν συμπεριλαμβάνεται στους προορισμούς που αναπτύσσουν τον μαζικό επιτηδευμένο τουρισμό, επισημαίνοντας κατηγορηματικά όμως, πως το νησί, έχει πλεονεκτήματα που το καθιστούν αναμφισβήτητα ξεχωριστό προορισμό.

Με δεδομένη την άνοδο του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, ο κ. Πλότνερ ρωτήθηκε ακόμη και σχετικά με τη δυνατότητα της Σύρου να αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο επισκεψιμότητας, εκφράζοντας την θετική πεποίθησή του γι αυτό, ενώ τέλος, μίλησε για τις προσδοκίες του αναφορικά με το σύνολο των επαφών του στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο Γερμανός Πρέσβης αφίχθη σήμερα το πρωί στη Σύρο, ενώ θα παραμείνει στο νησί ως και το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο ίδιος, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεών του, πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη και στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, όπως επίσης, στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και στο Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, στη Σύρο λειτουργεί ένα εκ των προξενικών γραφείων της Γερμανίας στην Ελλάδα με Επίτιμο Πρόξενο τον κ. Νίκο Γάσπαρη.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Πρέσβη, κ. Γενς Πλότνερ.

  • Επί μακρό χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα τουλάχιστον τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Σύρος, δεν είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί εκπρόσωπο της Γερμανικής Πρεσβείας. Ως σημερινός Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα πείτε μας για τους λόγους της επίσκεψής σας στο νησί.

“Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή μου στη Σύρο. Την πρώτη φορά προσέγγισα το πανέμορφο νησί σας μάλλον παραδοσιακά, με το ιστιοπλοϊκό μου δηλαδή. Με την οικογένειά μου διανυκτερεύσαμε τρεις βραδιές στο λιμάνι του Φοίνικα και στο διάστημα της εκεί παραμονής μας εξερευνήσαμε το νησί με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Το νησί ήταν για όλους μας μία αληθινή αποκάλυψη. Για τον λόγο αυτόν ήταν προσωπική μου επιδίωξη να επισκεφτώ και επίσημα την Ερμούπολη ως πρωτεύουσα της Σύρου!”.

  • Δεδομένης της λειτουργίας του Νεωρίου στον τόπο, η παρουσία σας στη Σύρο μπορεί να ερμηνευθεί και ως ύπαρξη ενδιαφέροντος από πλευράς Γερμανίας για συνεργασία με το ναυπηγείο; Αν ναι, σε ποιο επίπεδο θα ήταν αυτό εφικτό;

“Κατ’ αρχήν χαίρομαι για τις καλές ειδήσεις σχετικά με το μέλλον του ναυπηγείου στο Νεώριο. Είναι ωραίο να γνωρίζει κανείς ότι μία επιχείρηση με τόσο πλούσια παράδοση μπορεί και πάλι να κοιτάξει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Όσον αφορά στις περαιτέρω επενδυτικές δυνατότητες, ακόμη και από Γερμανία, θα εκμεταλλευτώ την επίσκεψη μου για να σχηματίσω ο ίδιος μία εικόνα της κατάστασης.”.

  • Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων καταβάλλει προσπάθεια για τουριστική ανάπτυξη. Κρίνετε ή γνωρίζετε, αν θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτές προς αυτήν την κατεύθυνση της ανάπτυξης – ενδεχομένως – τουριστικών υποδομών;

“Όπως προανέφερα, βρέθηκα ήδη στη Σύρο ως απλός επισκέπτης και η Ερμούπολη άρεσε πάρα πολύ τόσο σε εμένα, όσο και στην οικογένειά μου. Αμέσως παρατηρεί κανείς ότι δεν πρόκειται για μία επιτηδευμένη τουριστική πόλη, αλλά ότι έχει μία μακρόχρονη και περήφανη ιστορία. Αυτή η αστική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά του νησιού μετατρέπουν τη Σύρο σίγουρα σε έναν καταπληκτικό τουριστικό προορισμό!”.

  • Η Σύρος ως τόπος με ξεχωριστή ιστορία, αρχιτεκτονική και πολιτισμό, αποτελεί προορισμό που πιστεύετε ότι θα ενδιέφερε τους Γερμανούς τουρίστες;

“Είμαι πεπεισμένος για αυτό! Όπως γνωρίζετε, εμείς οι Γερμανοί αγαπάμε την Ελλάδα. Η ομορφιά του τοπίου, η εγκάρδια φιλοξενία των ανθρώπων και φυσικά ο πολιτισμός της αποτελούν τα στοιχεία αυτά που θα ελκύσουν κι εφέτος πάνω από τρία εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες. Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ. Είναι τέτοια νησιά σαν την Σύρο, τα οποία προσδίδουν στις διακοπές στην Ελλάδα κάτι το ιδιαίτερο.”.

  • Ποιες είναι οι προσδοκίες σας, από τις συναντήσεις σας με τους εκπροσώπους τοπικών Αρχών και Φορέων στη Σύρο;

“Χαίρομαι τόσο για τη συνάντησή μου με τον Δήμαρχο, όσο και με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών της Σύρου. Με ενδιαφέρουν οι προοπτικές ανάπτυξης του νησιού, αλλά και οι προκλήσεις που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της Σύρου.”.