Τεράστιες καταστροφές στο γήπεδο Πευκακίων καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και λήψη μέτρων από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Βανδαλισμοί και μήνυση κατά αγνώστων

Έως και χθες δεν είχε τοποθετηθεί νέο λουκέτο στην πόρτα εισόδου του επικίνδυνου αθλητικού χώρου

Αντιμέτωπος με την προκλητική στάση άγνωστων ατόμων που προχώρησαν σε βανδαλισμούς στους χώρους του γηπέδου Πευκακίων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, έρχεται εκ νέου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, η πλευρά του οποίου με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ενέκρινε την Παρασκευή, τη δαπάνη για την κατάθεση μήνυσης κατά αγνώστων, οι οποίοι κυριολεκτικά κατέστρεψαν ό,τι είχε μείνει “όρθιο” στον συγκεκριμένο επικίνδυνο – ως σήμερα - αθλητικό χώρο.

Εν αναμονή της θετικής απάντησης των Ελεγκτικών οργάνων επί της δημοτικής απόφασης για την έναρξη των διαδικασιών για τον διαγωνισμό που θα μεταμορφώσει κυριολεκτικά την εν λόγω αθλητική υποδομή, σε ένα σύγχρονο προπονητήριο για τους αθλητές και τους λάτρεις του στίβου, η Δημοτική Αρχή έρχεται τετ α τετ – δυστυχώς - με το “πρόσωπο” της απόλυτης πρόκλησης, που θέλει τη συγκεκριμένη και πολύπαθη... αθλητική υποδομή, να μετατρέπεται σε τόπο που βρίσκουν χώρο “έκφρασης” ομάδες νεαρών βανδάλων.

Οι πρόσφατες καταστροφές που διαπιστώθηκαν τόσο στον εσωτερικό χώρο των μικρών κτιρίων, όσο και στον εξοπλισμό που υπήρχε αποθηκευμένος εντός αυτών, αλλά και σε τμήματα των εξωτερικών χώρων του γηπέδου “πυροδότησαν” σχετική συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας ομόφωνα στήριξαν την πρόταση του προέδρου, Αλέξη Αθανασίου για κατάθεση μήνυσης κατά αγνώστων από την πλευρά του Δήμου, προκειμένου να καταγγελθούν τα γεγονότα.

Ωστόσο, δεδομένης της ευθύνης που έχει ο Δήμος για τη συγκεκριμένη δημοτική αθλητική υποδομή, η οποία σήμερα είναι επικίνδυνη για κάθε έναν που εισέρχεται σε αυτήν, πρέπει να τονισθεί πως, μέχρι και χθες, δεν είχε τοποθετηθεί νέο λουκέτο, ώστε να αποτραπεί η είσοδος αγνώστων ή και γενικά πολιτών.

Σε απαντήσεις για τα ανωτέρω θέματα που έθιξε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου.

Απερίγραπτη η εικόνα των καταστροφών

Τη σοβαρή υπόθεση έθεσε επί τάπητος ο κ. Αθανασίου, ο οποίος περιέγραψε πως στο στάδιο προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου πενθημέρου, για τις οποίες ενημερώθηκε μάλιστα και το Τμήμα Ασφάλειας της Ερμούπολης.

Στην εισήγησή του προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, πρότεινε την “κατάθεση μήνυσης κατά αγνώστων για τους βανδαλισμούς και τη διάλυση υλικών κι εξοπλισμού, τα οποία δεν είναι του Δήμου, αλλά είναι του ανενεργού Σωματείου του στίβου”. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, “Έχουμε ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο (σσ. του Σωματείου) Παναγιώτη Τσούκο, ώστε να έρθει να πάρει τα υλικά, να τα βάλει σε μία δική του αποθήκη”.

Ο κ. Αθανασίου υπενθύμισε δε, πως, “Ο Δήμος χρόνια είχε παραχωρήσει τον χώρο κι εκεί είχε τον εξοπλισμό του το συγκεκριμένο Σωματείο στίβου”, αναφέροντας ακόμη πως, “Δυστυχώς, έσπασαν και τις πόρτες των κτιρίων αυτών, τα οποία είναι κι επικίνδυνα. Έχουν σπάσει παράθυρα και έχουν βγάλει όλον τον εξοπλισμό του ανενεργού Σωματείου εκτός κτιρίου”.

Ο χώρος παρατημένος στην τύχη του. Να υπάρχει έστω περιοδικός έλεγχος”

Επί του θέματος, ο Ανδρέας Γιαλόγλου στηλίτευσε τις ανεκδιήγητες κινήσεις των αγνώστων, θέτοντας ζήτημα όμως, μη επαρκούς φύλαξης των υποδομών του Δήμου με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

“Αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό καταλαβαίνουμε τί γίνεται εκεί πέρα. Δεν γίνεται σε ένα απόγευμα αυτή η καταστροφή” σχολίασε ο κ. Γιαλόγλου, λέγοντας ταυτόχρονα, πως, “Ο χώρος είναι παρατημένος στην τύχη του, χωρίς καμία εποπτεία από τον Δήμο. Αυτό καταλαβαίνω. Έχουν ξηλώσει δάπεδα και δεν έχουν χαλάσει εξοπλισμό. Έχουν κάνει και ζημιές στην ίδια την υποδομή, η οποία είναι του Δήμου”.

Ο ίδιος δε, απευθυνόμενος στον κ. Αθανασίου έθεσε το ερώτημα αν, “Οι υποδομές μας είναι στην τύχη τους;”, παρά το γεγονός ότι “δεν είναι στην άριστη λειτουργική κατάσταση”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε δε, στην προσπάθεια του Δήμου να αναβαθμίσει το στάδιο υλοποιώντας ένα νέο έργο, λέγοντας σχετικά πως, “Προφανώς περιμένουμε ένα έργο”, ωστόσο, όπως παρατήρησε για το στάδιο Πευκακίων, “Μέχρι τότε όμως, έχει απαξιωθεί κι έχει φθάσει στο χειρότερο επίπεδο που ήταν ποτέ αυτή η υποδομή”.

Υποστήριξε μάλιστα πως, “Σήμερα φαίνεται ότι δεν πατά κανένας από τον Δήμο έστω για να δει τί γίνεται. Αυτό καταλαβαίνει ο δημότης”.

Ο κ. Γιαλόγου συμφώνησε για την κατάθεση μήνυσης, ωστόσο έκλεισε την τοποθέτησή του, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει έστω και για περιοδική φύλαξη του αθλητικού χώρου των Πευκακίων.

Ο Δήμος έχει ενημερώσει για τις επικίνδυνες υποδομές. Σπάνε συνεχώς τα λουκέτα”

Με φόντο τη λήψη μέτρων για την απαγόρευση εισόδου σε πολίτες εντός του χώρου, λόγω πρόκλησης ενδεχόμενου τραυματισμού εξαιτίας της κάκιστης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το στάδιο, ο κ. Αθανασίου υπήρξε σαφής στις απαντήσεις του. “Ο Δήμος έχει πάρει απόφαση ότι τα κτίρια και ο περιβάλλων χώρος είναι επικίνδυνα. Έχει βγάλει ανακοινώσεις. Έχει ενημερώσει την Αστυνομία, έχει βάλει 50 τουλάχιστον λουκέτα και 50 αλυσίδες για να μην μπαίνει κανείς” ανέφερε, υπογραμμίζοντας όμως το ήδη γνωστό θέμα, πως, δυστυχώς, τα λουκέτα αφαιρούνται ή καταστρέφονται από αγνώστους.

“Σπάνε συνεχώς τα λουκέτα” επανέλαβε ο κ. Αθανασίου αρκετές φορές, εστιάζοντας στο θέμα των δυνατοτήτων φύλαξης των υποδομών του Δήμου.

Όπως υποστήριξε, “Θα σας απαντήσω πως δεν μπορούμε να φυλάξουμε τις ενεργές υποδομές μας με το υπάρχον προσωπικό, οπότε το να πήγαινε κάποιος εκεί και να ήταν μόνιμα, δεν έχει κάποιο νόημα”. Ωστόσο, γνωστοποίησε πως, “Η προϊσταμένη του Αθλητισμού περνά συχνά από εκεί για να δει τι γίνεται όπως και ο εντεταλμένος σύμβουλος αθλητισμού έχει ενημερωθεί”.

Ο Αλέξης Αθανασίου θίγοντας ξεκάθαρα το πρόβλημα σε επίπεδο νοοτροπίας πολιτών οι οποίοι συστηματικά βανδαλίζουν δημόσιους και δημοτικούς χώρους, τόνισε πως, “Ήδη από τη Δευτέρα έχει ενημερωθεί το Τμήμα Ασφαλείας Ερμουπόλεως γιατί ο βανδαλισμός ήταν σταδιακός”.

Ο ίδιος, έκλεισε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο πολυπόθητο έργο αποκατάστασης και βελτίωσης του σταδίου Πευκακίων, γνωστοποιώντας το στάδιο που βρίσκεται σήμερα η υπόθεση, με τον Δήμο να είναι γνωστό πως έχει “τρέξει” την προσπάθειά του ως σήμερα. “Θα γίνει ένα έργο μέσα εκεί, αλλά η σύμβαση είναι στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θα κάνει κάποιο χρονικό διάστημα για να εγκριθεί. Αυτό το ξέραμε από την αρχή προκειμένου να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα” σχολίασε, ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του προς τα παριστάμενα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.