Αύριο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η έγκριση αποδοχής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για το έργο “Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου”

Έτοιμη η πρόταση για την αναβάθμιση της Ερμούπολης

Διεκδικείται ποσό ύψους σχεδόν 1,2 εκ. ευρώ για τις εμπορικές οδούς της πόλης

Ολοταχώς προς τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου “Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης” βαδίζει η Δημοτική Αρχή και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, έχοντας ολοκληρώσει πλέον και συντάξει την πρότασή τους για το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Μετά από έντονο δημόσιο διάλογο για την ετοιμότητα της δημοτικής πλευράς απέναντι στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα της πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα Καινοτομία” 2014 – 2020, αύριο, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο ανωτέρω πλευρών, προκειμένου η πρόταση να κατατεθεί ως τις 30 Νοεμβρίου, οπότε και λήγει το χρονικό περιθώριο για τους ενδιαφερόμενους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις αναβάθμισης που προτείνει ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, μίλησαν στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος και ο πρόεδρος, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως και οι δύο πλευρές επεσήμαναν τον σημαντικό ρόλο του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Τσιάντη καθ΄ όλη τη διάρκεια της κοπιώδους προσπάθειας να συντονιστούν οι δύο “συνεργάτες” που διεκδικούν το έργο, δηλαδή Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος.

Συμμετοχή 97 επιχειρήσεων του κέντρου της Ερμούπολης. Έως 2.000 ευρώ σε κάθε εμπορικό κατάστημα

Σύμφωνα με όσα έχουν καταστεί ξεκάθαρα στο περιεχόμενο παλαιότερου ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων με σκοπό τη διαμόρφωση των εμπορικών οδών σε ανοικτό κέντρο εμπορίου, που θα διακρίνεται για την σχετικά ομοιόμορφη εικόνα του, μέσω επεμβάσεων στους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, όπως και στις προσόψεις των συμμετεχόντων επιχειρήσεων, υπήρχε ως απαίτηση η ανταπόκριση των ιδιοκτητών των εμπορικών καταστημάτων.

Ενημερώνοντας σχετικά, ο κ. Αλεξανδρίδης, γνωστοποίησε πως στην κοινή προσπάθεια τελικά, συμμετέχουν 97 επιχειρήσεις του κέντρου της Ερμούπολης, που δραστηριοποιούνται στις βασικές οδούς με εμπορικό – επιχειρηματικό χαρακτήρα. Όπως προβλέπεται από την πρόσκληση η κάθε μία εξ αυτών δύναται να επιχορηγηθεί με το ποσό των 2.000 ευρώ.

Αναβάθμιση προσόψεων και ομοιομορφία

Σε συνέχεια των όσων είχαν αναλυθεί σε ενημερωτική εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου προς σαφή πληροφόρηση των μελών του για την εν λόγω προσπάθεια, η τεχνική μελέτη – έκθεση που έχει συνταχθεί για την καταβολή της πρότασης και αφορά στις επιχειρήσεις και τα συμμετέχοντα εμπορικά καταστήματα, αφού αναλύει τις αδυναμίες και τα αρνητικά σημεία στις προσόψεις τους, επισημαίνει τις επεμβάσεις διορθωτικού ύφους που πρέπει να γίνουν.

Συγκεκριμένα, προτείνει την αντικατάσταση των επιγραφών που όπως καταγράφεται στην τεχνική έκθεση δεν είναι σύμφωνες με την αρχιτεκτονική των κτιρίων της πόλης βάσει ΦΕΚ, ενώ επισημαίνει την αναγκαιότητα επαρκούς φωτισμού των οδών και των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, αναφέρει ως απαραίτητο “στοιχείο” τις διορθωτικές κινήσεις για θέματα καλωδιώσεων, αφού παρατηρούνται άναρχα καλώδια στις προσόψεις των καταστημάτων και μάλιστα σε εμφανή σημεία, ενώ προβλέπεται και ο καθαρισμός των επιφανειών των τοίχων από γκράφιτι, αλλά και η κατάλληλη μεταφορά και απόκρυψη των ογκωδών κλιματιστικών.

Τέλος, προβλέπεται η “αύξηση” του πρασίνου, το οποίο απουσιάζει από τις εμπορικές οδούς της πόλης.

Σημαντικές αναβαθμίσεις και διαμόρφωση πραγματικών πεζοδρόμων

Ιδιαιτέρως αναλυτική είναι και η τεχνική μελέτη – έκθεση για τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους της Ερμούπολης, με το περιεχόμενό της εξ αρχής να οριοθετεί την περιοχή παρέμβασης.

Συγκεκριμένα, οι οδοί στις οποίες θα αναπτυχθούν εργασίες αναβάθμισης είναι οι παρακάτω: Οδός Θυμ. Σπερχειού. Πεζόδρομος μήκους 112 μ. Οδός Πρωτοπαπαδάκη (με την προέκτασή της στην οδό Ευαγγελιστρίας). Πεζόδρομος μήκους 170 μ. Oδός Βικέλα. Πεζόδρομος μήκους 70 μ. Οδός Στ. Πρωίου. Αμαξιτή οδός μήκους 150 μ. Η οδός είναι επιστρωμένη με μαρμάρινες ορθογωνικές πλάκες. Οδός Χίου. Πεζόδρομος μήκους 110 μ. Αποτελεί την παραδοσιακή αγορά της Ερμούπολης και είναι επιστρωμένη με μαρμάρινες πλάκες. Η οδός δεν διαθέτει πεζοδρόμια. Οδός Πετροκοκκίνου. Πεζόδρομος μήκους 54 μ., επιστρωμένος με ορθογωνικές μαρμαρόπλακες. Οδός Τιμ. Αμπελά. Πεζόδρομομος μήκους 67 μ. επιστρωμένος με ορθογωνικές μαρμαρόπλακες. Οδός Ελ. Βενιζέλου (αναφέρεται συχνότερα με το παλαιότερο όνομα, οδός Ερμού). Αμαξιτή οδός μήκους 106 μ. επιστρωμένη με ορθογωνικές μαρμαρόπλακες. Πλατεία Αννας Κουτσοδόντη. Επιστρωμένη με ορθογωνικές κτενιστές μαρμαρόπλακες, εμβαδού περίπου 500 τ.μ.

Το συνολικό μήκος της περιοχής παρέμβασης είναι 840 περίπου μέτρα, εκ των οποίων τα 623 μέτρα είναι υφιστάμενοι πεζόδρομοι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών για κάθε μία από τις παραπάνω οδούς προβλέπονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, για τα οδοστρώματα των οδών Θυμ. Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη, Στ. Πρώιου (έως οδό Κέας), Βικέλα και Ελ. Βενιζέλου (πρ. Ερμού) προβλέπεται η χρήση ψυχρών υλικών επίστρωσης, ώστε σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εικόνας τους να ταιριάζει το αποτέλεσμα με τη “σύγχρονη εικόνα της Ερμούπολης”.

Επιπλέον, σημαντική αλλαγή προβλέπεται στις οδούς Θυμ. Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη και Βικέλα που είναι χαρακτηρισμένες πεζόδρομοι, αφού προτείνεται η κατάργηση των πεζοδρομίων και η δημιουργία ενιαίας επιφάνειας. Όπως αναφέρεται στην τεχνική μελέτη, “Με την παρέμβαση αυτή, παύει η διάσπαση του οδοστρώματος, δεν θίγονται οι υφιστάμενες προσβάσεις στις παρόδιες χρήσεις και καταργείται η ανάγκη λήψης ιδιαίτερων μέτρων για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ”.

Ο κ. Βακόνδιος θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως θα υπάρξει μέριμνα για την απορροή των όμβριων υδάτων.

Επίσης, για την οδό Ελ. Βενιζέλου (πρ. Ερμού) προτείνεται επίστρωση με κατάλληλα υλικά για να συνδέεται οπτικά ο πεζόδρομος με την οδό Στ. Πρωίου, ενώ η οδός Χίου δεν θα τροποποιηθεί “ούτε ως προς την επίστρωση, ούτε ως προς τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά”

Πέραν των ανωτέρω, στην οδό Πετροκοκκίνου (στενό αγοράς με εμπορικά) θα καταργηθούν τα δύο σκαλοπάτια. Τέλος, για το πρώτο τμήμα της Σταματίου Πρωίου προβλέπεται και η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, ώστε να διευκολυνθεί και το ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα και των ΑΜΕΑ.

Στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί η μέριμνα και για την αποκατάσταση των τουαλετών της οδού Πελοπονήσσου, όπως και η διευθέτηση της ομαλής απορροής των όμβριων στην οδό Χίου και στη συμβολή της με την οδό Κ. Καραμανλή σε συνεργασία και με τη ΔΕΥΑ Σύρου.

Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού

Αναφορικά με την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, προβλέπεται η δημιουργία νησίδων για την ανάπαυση των διερχομένων, ενώ και η κατασκευή καθιστικών αλλά και η τοποθέτηση διαμορφωμένων γλαστρών για φύτευση καλλωπιστικών φυτών, σε σημεία που θα προσδιορίσει η μελέτη.

Για το σύνολο των εμπορικών οδών στην περιοχή παρέμβασης προβλέπεται η τοποθέτηση φωτιστικών τύπου LED για την ανάδειξη της πόλης, αλλά και η τοποθέτηση καλαίσθητων στοιχείων, που θα λειτουργούν ως εμπόδια πρόσβασης οχημάτων και δικύκλων στους πεζοδρόμους.

Τέλος, εκτός από τη μέριμνα για συστήματα που θα ευνοήσουν τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, έχει τεθεί επί τάπητος και η τοποθέτηση – ανάρτηση ελαφριών κατασκευών – σκιάστρων με τη μορφή γλυπτών κατά μήκος των οδών Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, υπερκείμενα του επιπέδου κίνησης των πεζών.

Υπενθυμίζεται ότι, “για την παρέμβαση αυτή έχει εκδοθεί η με α.π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ/ΤΠΚΑΧΜΑΕΜ/67202/37914/ 1902/2660/7-7- 2016, εγκριτική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Με φόντο τα παραπάνω, πρέπει να αναφερθεί ότι τα στέγαστρα της οδού Χίου έχουν αναφερθεί σαν σκέψη, αλλά δεν αποκλείεται να προωθηθούν ως έργο μελλοντικά, στον χρόνο υλοποίησης του ανωτέρω συνολικού έργου, πάντως όταν ο Δήμος θα έχει στη διάθεσή του κατάλληλη και οριστική μελέτη.

Οικονομικά και προϋπολογισμός

Όσον αφορά στο οικονομικό αντικείμενο και τον προϋπολογισμό των παρεμβάσεων, στην σχετική μελέτη καταγράφεται πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για όλα τα παραπάνω, θα διεκδικήσει 905.402,62 ευρώ (δηλαδή το 78,3%) από τα χρήματα που μπορεί να διεκδικήσει, ενώ η δημοτική πλευρά επιπλέον, για προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης θα διεκδικήσει ποσόν 12.137,12 ευρώ και τέλος, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου έχει προϋπολογίσει για τις επεμβάσεις ανάδειξης εμπορικής ταυτότητας ποσό ύψους 135.849,62 ευρώ.

Στα ανωτέρω ποσά πρέπει να προστεθεί και η αμοιβή του ειδικού συμβούλου με ποσό 27.500 ευρώ καθώς και οι δράσεις προώθησης και προβολής της εμπορικής περιοχής με ποσό 42.000 ευρώ. Τέλος, για τη διαχείριση των δράσεων του Εμπορικού Συλλόγου έχει προϋπολογισθεί ποσό 33.480 ευρώ. Το γενικό σύνολο του προϋπολογισμού του έργου ανέρχεται σε 1.156.369,38 ευρώ.

Έργο ανάπλασης για το εμπορικό κέντρο

Σε δηλώσεις του προς την “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, ο οποίος θα παραστεί αύριο και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασε την χαρά του για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η εν λόγω υπόθεση, η οποία σκοπό έχει να βελτιώσει και να αναβαθμίσει το εμπορικό κέντρο, μέσω μίας ανάπλασης.

“Συμμετέχουν 97 επιχειρήσεις και έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ανταποκριθούν στην προσπάθεια διαμόρφωσης της πόλης σε ανοικτό κέντρο εμπορίου” σχολίασε αρχικά ο κ. Αλεξανδρίδης, τονίζοντας πως, κατά κύριο λόγο είναι εμπορικά καταστήματα, σε ποσοστό μάλιστα που να καλύπτει τη σχετική προϋπόθεση. “Εμείς είμαστε σε ποσοστό 85 – 87% από τη συμμετοχή εμπορικών καταστημάτων” σημείωσε, λέγοντας μάλιστα πως, υπάρχουν και ορισμένα καταστήματα εστίασης σε πολύ μικρό αριθμό.

Δεδομένης της εξέλιξης και της δυνατότητας κατάθεσης του φακέλου, που θα σημάνει τη διεκδίκηση μεγάλων ποσών για την αισθητική και λειτουργική βελτίωση της πόλης, ο ίδιος δηλώνει: “Αυτό που επιδιώκαμε σαν Σύλλογος είναι να μπορέσουμε να φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Νομίζω πως τα έχουμε καταφέρει και αναμένουμε την εξέλιξη για τη χρηματοδότηση”.

Σε παρόμοιο τόνο, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ανέφερε προς την εφημερίδα “Μιλάμε για ένα έργο που συνολικά για τον Δήμο προϋπολογίζεται σε σχεδόν 1 εκ. ευρώ. Θα είναι ένα σημαντικό έργο, αφού πρώτα υποβάλλουμε την πρόταση και λάβουμε θετική απάντηση για τη χρηματοδότηση”.

Ερωτηθείς, ποιές θα είναι οι κινήσεις του Δήμου, μετά από την απάντηση σχετικά με το αν τελικά η Σύρος θα έχει την έγκριση που ζητά, ο ίδιος πρόσθεσε, “θα προωθήσουμε τις μελέτες που χρειάζονται ώστε να καταφέρουμε να τις ολοκληρώσουμε άμεσα και να τις στείλουμε για έγκριση από το Υπ. Πολιτισμού”.

Συμπλήρωσε δε, πως, όλα “θα γίνουν με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου”, ενώ προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, υπενθύμισε πως, “έχουμε 18 μήνες για τις εγκρίσεις και μετά για την υλοποίηση η καταληκτική ημερομηνία είναι ο Δεκέμβριος του 2022”.

Ο Φραγκίσκος Βακόνδιος έκλεισε την ενημέρωσή του, λέγοντας πως, “Είναι ένα έργο που ξεκάθαρα διεκδικούμε, αφού θα αναβαθμιστεί το εμπορικό κέντρο”.