Ενημέρωση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γ. Μαραγκού κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την απόφαση του Υπ. Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη

“Πράσινο φως” για τις απαλλοτριώσεις στο έργο του αεροδρομίου

Άμεσα η δημοπράτηση των εργασιών της δεύτερης φάσης για τον λόφο “Νεράιδα”

Νέες θετικές εξελίξεις για την πορεία του έργου της αναβάθμισης του αεροδρομίου Σύρου, ανακοινώθηκαν χθες, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό να γνωστοποιεί τη δυνατότητα έναρξης των διαδικασιών για το έργο των απαλλοτριώσεων στον λόφο “Νεράιδα”.

Όπως πολλάκις έχει αναφερθεί σε ρεπορτάζ της εφημερίδας, επί του σοβαρού θέματος της βελτίωσης των “δυνατοτήτων” υποδοχής αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Σύρου, η αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων για την υλοποίηση του συνολικού έργου, αποτελεί ως βήμα, τη β΄ φάση, δηλαδή το δεύτερο υποέργο, για το οποίο η τοπική κοινωνία ανέμενε την σχετική απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος, προ της συζήτησης των θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου, αναρτήθηκε η εν λόγω απόφαση από το αρμόδιο Υπουργείο με χθεσινή ημερομηνία, γεγονός που σημαίνει άμεσες εξελίξεις στη δημοπράτηση του σημαντικού έργου για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί εξ αρχής, πως, η Σύρος, μετά από την ολοκλήρωση και των δύο υποέργων, της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων κατά 140 μ. και της ταπείνωσης του λόφου του “Νεράιδα”, θα μπορεί να υποδέχεται μεγαλύτερα αεροσκάφη και άρα μεγαλύτερο αριθμό επιβατών (έως 80) ανά πτήση.

Η απόφαση του Χρ. Σπίρτζη

Ειδικότερα, τμήμα της απόφασης που έχει αναρτηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, με θέμα “Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων που απαιτούνται για το έργο (...)” και υπογράφεται από τον αρμόδιο Υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γεώργιο Δέδε και τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών, Αθανάσιο Βούρδα, με ημερομηνία 28/11/2018, αναφέρει τα παρακάτω: “Αποφασίζουμε: 1. Κηρύσσουμε την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων που απαιτούνται για την άμεση “Άρση εμποδίων του άκρου 36 διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών στον Κρατικό Αερολιμένα Σύρου “Δ. Βικέλας” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης της Π.Ε. Σύρου, συνολικού εμβαδού 15.054,68 τ.μ.. Η έκταση που απαλλοτριώνεται εικονίζεται με κλίμακα 1:500 στο κτηματολογικό διάγραμμα και τον αντίστοιχο κτηματολογικο πίνακα (...). 2. Υπάγουμε την παρούσα απαλλοτρίωση στις προβλεπόμενες διατάξεις του άρθρου 7 Α του ν. 2882/01 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και ιδίως με τις διατάξεις του άρθρου 280 του ν. 4364/2016 (Α΄ 13) και κατ΄ εξουσιοδότηση στο τρίτο άρθρο της ΠΥΣ 10/2018 (Α΄155)”.

Εξαφανίζεται και το τελευταίο εμπόδιο

Με φόντο τη θετική εξέλιξη, ο Γιώργος Μαραγκός ενημερώνοντας το σώμα των αιρετών, ανέφερε τα παρακάτω: “Η ενημέρωση αφορά στην σημερινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών για την έναρξη της διαδικασίας κήρυξης απαλλοτρίωσης στον λόφο “Νεράιδα”. Όπως ξέρετε πολύ καλά, ήδη, οι εργασίες για το πρώτο υποέργο της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου, το οποίο αφορά στην επιμήκυνση του διαδρόμου, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ανάδοχος είναι εγκατεστημένος και οι εργασίες προχωρούν κανονικά”.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως, “Αυτή η εξέλιξη για το δεύτερο επίσης πολύ σημαντικό έργο, μας χαροποιεί υπό την έννοια ότι εκλείπει και το τελευταίο στάδιο, για να μην πω εμπόδιο, προκειμένου να μπορέσει επίσης, γρήγορα να δημοπρατηθεί και το συγκεκριμένο υποέργο, το οποίο σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του διαδρόμου θα μας δώσει την επιχειρησιακή ικανότητα για την προσαπογείωση αεροσκαφών υψηλότερης, μεγαλύτερης χωρητικότητας”.

Ο κ. Μαραγκός ολοκλήρωσε τη συγκεκριμένη ενημέρωση, εκφράζοντας δημοσίως την ικανοποίησή του για ένα έργο, του οποίου το πρώτο υποέργο, όπως δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει, “βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Άμεσα η υπογραφή για το στάδιο Πευκακίων. Εγκρίθηκε η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Του ανωτέρω θέματος, προηγήθηκε η ενημέρωση επί μίας ακόμη θετικής εξέλιξης για ένα έργο αθλητικής υποδομής στη Σύρο και συγκεκριμένα για το πολυσυζητημένο – τελευταίως - στάδιο Πευκακίων.

Όπως ο κ. Μαραγκός σημείωσε, με απόφασή του, προ διημέρου (26/11/2018) το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε΄ Κλιμάκιο) επικύρωσε και ενέκρινε τη σύμβαση που θα προωθηθεί προς υπογραφή από τα δύο συνεργαζόμενα μέρη (Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / ΓΓ Αθλητισμού) για την αναβάθμιση του σταδίου Πευκακίων.

“Χθες ελήφθη η έγκριση από τον Δήμο του αρμόδιου Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την υπογραφή της σύμβασης με το Υπουργείο Αθλητισμού για την αποκατάσταση του σταδίου Πευκακίων” ανέφερε ο Γιώργος Μαραγκός, προσθέτοντας πως, “σε συνέχεια αυτής της έγκρισης, σήμερα επικοινωνήσαμε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τον κ. Βασιλειάδη και τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στη Σύρο, ώστε να πραγματοποιηθεί η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης”.

Ο Δήμαρχος σημείωσε δε, πως, αυτή η εξέλιξη θα σημάνει και τον άμεσο χαρακτήρα για τη δημοπράτηση του πολυπόθητου έργου.

“Παράλληλα, σε συνέχεια της έγκρισης των τεχνικών προδιαγραφών και των όρων διακήρυξης του διαγωνισμού, θα ακολουθήσει άμεσα η δημοπράτηση του έργου” δήλωσε ο ίδιος, κλείνοντας την ενημέρωσή του για τις άκρως θετικές εξελίξεις που αφορούν στο νησί της Σύρου.