Αναζήτηση λύσης για τις τεράστιες οφειλές της ΑΙΓΑΙΟ Ραδιοτηλεόρασης που με τις προσαυξήσεις “αγγίζουν” σχεδόν το ποσό των 300 χιλ. ευρώ

Προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής για τη ΡΕΔΗΣΕ

Αναμονή για τη “σωτήρια” τροπολογία και τη ρύθμιση του χρέους μέσω των 120 δόσεων

Στην πρώτη γραμμή έρχεται εκ νέου η υπόθεση της ΡΕΔΗΣΕ για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με αφορμή το κατασχετήριο της Digea για οφειλές πολλών χιλιάδων ευρώ, μέρος των οποίων καλείται να διευθετήσει η Δημοτική Αρχή, άμεσα, λαμβάνοντας απόφαση επιχορήγησης της ΑΙΓΑΙΟ Ραδιοτηλεόρασης με 10.000 ευρώ.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται στο προσκήνιο στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης που καλείται να πάρει το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, προκειμένου να τακτοποιήσει μέρος της οφειλής της ΡΕΔΗΣΕ προς τον Ψηφιακό Πάροχο.

Με φόντο τα παραπάνω, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΡΕΔΗΣΕ, Απόστολος Ρουσσουνέλος ρωτήθηκε σχετικά με το ύψος των οφειλών ως σήμερα, καθώς και αναφορικά με το αν υπάρχει εξέλιξη στις προσπάθειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Δημοτικής Αρχής να καταφέρει να επιχορηγήσει τη δημοτική Ραδιοτηλεόραση.

Θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφερθεί έστω κι επιγραμματικά το γεγονός πως, σήμερα, η ΑΙΓΑΙΟ παραμένει χωρίς να εκπέμπει, με αποτέλεσμα οι δημότες να μην απολαμβάνουν καμία υπηρεσία. Πρόκειται για μία υπόθεση που ακόμη κι αν καταφέρει να διευθετηθεί το κομμάτι των οφειλών της, ο Δήμος θα πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις για το αν και με ποιόν τρόπο, θα μπορέσει να συνεχίσει με θετικό πρόσημο όμως(!) η ΡΕΔΗΣΕ.

Νέο κατασχετήριο από την Digea

Ειδικότερα, στη μεθαυριανή συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο θα εγκρίνει την επιχορήγησή της με το ποσό των 10.000 ευρώ, το οποίο μεταφέρεται από παλαιότερο έτος, σε μία προσπάθεια να πληρωθεί μερικώς η Digea.

“Επειδή πλέον εμείς δεν μπορούμε να επιχορηγηθούμε λόγω του υπέρογκου ποσού της οφειλής που υπάρχει προς τον ΕΦΚΑ, αφού δεν μπορούμε να πάρουμε ασφαλιστική ενημερότητα, προχωράμε με άλλον τρόπο, δηλαδή τα χρήματα τα παίρνει η Digea από τον Δήμο” σχολίασε με σαφήνεια ο κ. Ρουσσουνέλος, καθιστώντας ξεκάθαρη την εξέλιξη του νέου κατασχετήριου που ήρθε προς τον Δήμο.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε για τις κινήσεις του δημοτικού συμβουλίου, “Αυτή η επιχορήγηση των 10.000 ευρώ ήταν για το 2017, δεν μπορούσε να μπει στο ταμείο μας κι επειδή θα τη χάναμε και προχώρησε σε κατάσχεση προς τον Δήμο εις χείρας τρίτων η Digea, ζητάμε αυτό το ποσό που θα χανόταν να μεταφερθεί στο 2018. Τίποτα παραπάνω”.

Ερωτηθείς σχετικά με το συνολικό ύψος των οφειλών της ΡΕΔΗΣΕ προς πάσα πλευρά, ο κ. Ρουσσουνέλος γνωστοποίησε πως, “η οφειλή ανέρχεται - με τις προσαυξήσεις - σε 298.316 ευρώ, τα οποία είναι από το 2005 μέχρι τώρα”.

Τροπολογία για τις 120 δόσεις

Δεδομένης της νέας δυνατότητας που παρέχεται από το αρμόδιο Υπουργείο για ρύθμιση οφειλών μέσω καταβολής ποσών σε 120 δόσεις, ο κ. Ρουσσουνέλος διευκρίνισε πως γίνεται προσπάθεια “αξιοποίησης” αυτού του “εργαλείου”, παρά το γεγονός πως, η καθαρή οφειλή της ΡΕΔΗΣΕ υπερβαίνει το ύψος του ορίου των 120.000 ευρώ.

“Έχει βγει ένα νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει 120 δόσεις μέχρι του ποσού των 120.000 ευρώ” σχολίασε, σημειώνοντας παράλληλα, πως, “Χωρίς τις προσαυξήσεις έχουμε 129.347 ευρώ καθαρή οφειλή” κι ως εκ τούτου, όπως δήλωσε, “Δηλαδή για 9.347 ευρώ ξεπερνάμε το όριο και δεν μπορούμε να ενταχθούμε”.

Ωστόσο, θέλησε να γνωστοποιήσει τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να “εξαιρεθεί” η ΡΕΔΗΣΕ και με τροπολογία να μπορέσει να ρυθμίσει την οφειλή της, αφού όπως ο ίδιος τόνισε, “Αν είχαμε αυτή τη δυνατότητα, θα ήταν καλό”.

“Εμείς θέλουμε μία νομοθετική ρύθμιση, μία τροπολογία που θα “βγει” ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε μόνο για τη ΡΕΔΗΣΕ αυτή τη ρύθμιση και να ενταχθούμε με όλο το ποσόν στη ρύθμιση” πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως, “Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε και ήδη έχουμε κάνει κάποιες επαφές και κάποια βήματα”.

Αναφορικά με αυτές τις προσπάθειες ο κ. Ρουσσουνέλος γνωστοποίησε και τη συνδρομή από πλευράς του κυβερνητικού βουλευτή, Αντώνη Συρίγου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “θέλω να ευχαριστήσω τον βουλευτή τον κ. Αντώνη Συρίγο που μας βοηθά. Περιμένουμε μέρα με την ημέρα τη σχετική ψήφιση της τροπολογίας”.

Ερωτηθείς, αν μετά από τη ρύθμιση, η ΡΕΔΗΣΕ θα μπορεί να επιχορηγείται όπως επιθυμεί η Δημοτική Αρχή, ο ίδιος πρόσθεσε, “Αν γίνει αυτό, θα αρχίσουμε να πληρώνουμε προς το ΚΕΑΟ, στο οποίο έχουν πάει συγκεκριμένες οφειλές. Οπότε, θα μπορούμε να πάρουμε και ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, άρα, θα μπορούμε και να επιχορηγηθούμε”.

Αναπάντητο το ζήτημα της βιωσιμότητας

Σχετικά με τη σημερινή κατάσταση, η οποία δείχνει ξεκάθαρα πως η ΡΕΔΗΣΕ έχει αβέβαιο μέλλον, ο κ. Ρουσσουνέλος ρωτήθηκε για το αν παραμένει χωρίς σήμα, απαντώντας καταφατικά.

“Το “μαύρο” παραμένει γιατί πλέον είναι υπέρογκη η οφειλή και το ΚΕΑΟ είναι ανεξάρτητη αρχή και πρέπει να εισπράξει. Πρέπει να πληρώσεις” σχολίασε, μιλώντας και για το σενάριο εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας για την ΑΙΓΑΙΟ Ραδιοτηλεόραση, προκειμένου να αποδειχθεί αν μπορεί να διατηρηθεί από τον Δήμο, χωρίς να έχει περαιτέρω επιβαρυντική πορεία – επί της ουσίας - για τους δημότες, που σήμερα, δεν απολαμβάνουν καμία υπηρεσία.

“Για να μπορέσει η οικονομοτεχνική μελέτη να σταθεί, πρέπει πρώτα να έχει ρυθμιστεί το κομμάτι της ασφαλιστικής εκκρεμότητας και της φορολογικής εκκρεμότητας. Αμέσως μόλις μπουν σε μία βάση αυτά, θα μπορεί να εκπονηθεί και η μελέτη της βιωσιμότητας της ΡΕΔΗΣΕ.

Αν προχωρήσουμε με τις 120 δόσεις, θα είμαστε καλά. Θα αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο εμπόδιο” επανέλαβε ο Απόστολος Ρουσσουνέλος, ο οποίος τόνισε παρακάτω πως, “προς το παρόν είμαστε σε αναμονή για την τροπολογία”, εκφράζοντας όμως την αισιοδοξία του κι εκτιμώντας θετικές εξελίξεις. “Πιστεύω ότι και με τη βοήθεια του κ. Συρίγου θα βγάλουμε άκρη” σχολίασε, κλείνοντας την ενημέρωσή του.

Ετικέτες: