Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Παύλο Ραουζαίο

Ζητείται πολιτική βούληση για τη ΡΕΔΗΣΕ

Σε θετικό κλίμα η συνάντησή του με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων για το παρόν και το μέλλον του σταθμού

Αποκλειστικά θέμα πολιτικής βούλησης είναι η υπόθεση της συνέχισης του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της ΡΕΔΗΣΕ (ΑΙΓΑΙΟ), του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Παύλος Ραουζαίος στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”.

Το γνωστό γεγονός της μη απόδοσης της δημοτικής επιχορήγησης για πάρα πολλά χρόνια προς τον σταθμό, αλλά και το σοβαρό θέμα των υψηλών οφειλών της ΡΕΔΗΣΕ προς ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και άλλες οικονομικές εκκρεμότητες όπως ενδεικτικά προς τη Digea για το σήμα, είχαν διαμορφώσει ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον για τον σταθμό. Η συγκεκριμένη κατάσταση προβλημάτιζε έντονα όλα τα τελευταία χρόνια καθώς έφερε ως συνέπεια - εδώ και μακρό χρονικό διάστημα -, την παύση της εκπομπής του σήματος της τηλεόρασης και τη μετ΄ εμποδίων λειτουργία μόνον του ραδιοφώνου.

Γενικότερα στη θητεία του Νίκου Λειβαδάρα και με αντιδήμαρχο Οικονομικών τον Γιάννη Πιταούλη, άρχισαν να δίδονται κάποια χρήματα, με τα οποία έγιναν αποπληρωμές χρεών προς τη ΔΟΥ, τη Digea και τον Δήμο, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται ένα καλύτερο παρόν για τη ΡΕΔΗΣΕ όσον αφορά στην κάλυψη οφειλών. Μάλιστα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκαν ο απολογισμός (2023) και ο προϋπολογισμός (2024) του σταθμού, ενώ στη σχετική εισήγηση ξεκαθαρίστηκε πως η ΡΕΔΗΣΕ έχει προγραμματίσει την αποπληρωμή και του χρέους προς τον Δήμο ύψους 5.000 ευρώ περίπου, για κατανάλωση ρεύματος στο κτήριο που στεγάζεται ο σταθμός.

Ο κ. Ραουζαίος μίλησε αναλυτικά για τα θέματα που συνοδεύουν τη ΡΕΔΗΣΕ όλες τις τελευταίες θητείες, καταλήγοντας πως η συνέχισή της, αποτελεί θέμα πολιτικής βούλησης της νέας Δημοτικής Αρχής. Γνωστοποίησε δε, πως, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου και όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, Άρη Ρώτα, Νικόλα Καΐλη και Νίκο Αλμπανόπουλο, τονίζοντας πως η θέση τους είναι θετική για τη διατήρηση του δημοτικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού. Άρα, όπως κατέληξε, αυτή η καλή πρόθεση μένει να μετουσιωθεί σε πράξη.

  • Είχατε διαχρονικά προβλήματα λήψης της δημοτικής επιχορήγησης. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο σταθμός;

“Οι επιχειρήσεις τηλεόρασης και ραδιοφωνίας των Δήμων είναι επιχειρήσεις ειδικού σκοπού. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επιχορηγούνται από τους Δήμους, οι οποίοι τις σύστησαν ή τις λειτουργούν. Ο ενιαίος Δήμος δεν τη σύστησε αλλά αυτό το έκανε ο πρώην Δήμος Άνω Σύρου. Άρα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αυτή τη στιγμή, τη λειτουργεί.

Αυτές οι επιχειρήσεις επειδή είναι ειδικού σκοπού δεν μπορούν να επιβάλουν τέλη και φόρους και γι αυτό και επιχορηγούνται από τους Δήμους. Επιχορηγούνται όσο μπορεί και αντέχει ο δημοτικός κορβανάς, το δημοτικό ταμείο.

Από συστάσεως του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μέχρι την τελευταία χρονιά δημαρχίας του κ. Νίκου Λειβαδάρα, δεν είχαμε πάρει ποτέ χρήματα. Την πρώτη φορά που πήγαμε να πάρουμε χρηματοδότηση επί δημαρχίας, κ. Γιάννη Δεκαβάλλα, τότε ήρθε ένα χαρτί από τη νομική υπηρεσία του Δήμου, το οποίο έλεγε να αποσύρουν το θέμα μέχρι να το ψάξουν.

Το ποιος έκανε όλη αυτή την ιστορία για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη, το γνωρίζουμε. Από τότε μέχρι τώρα, έχουν περάσει 14 χρόνια. Από τότε μέχρι τώρα, χρήματα δεν πήραμε ποτέ.

Πρέπει να πω όμως, πως από πέρυσι, επί αντιδημαρχίας του κ. Πιταούλη και σε συνεννόηση με τον κ. Λειβαδάρα και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μπήκαν κάποια χρήματα. Σαφώς δεν ήρθαν ποτέ στα χέρια μας διότι αντιλαμβάνεστε ότι έπρεπε να καλυφθούν “τρύπες”. Απλά αν παίρναμε τόσα χρόνια τα χρήματα, δεν θα χρωστούσαμε”.

  • Ζητάτε σταθερά να πάρετε τα χρήματα των δημοτικών επιχορηγήσεων;

“Επειδή η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια, εγώ αναρωτιέμαι για το εξής: Γιατί αυτά τα 30 ή 40 χιλ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να πάρει αυτή η επιχείρηση και δεν τα πήρε, γιατί να μην τα πάρουμε μαζεμένα; Δεν τα απαιτώ. Αντιλαμβάνομαι ότι οι ανάγκες των δημοτών - αν τις ιεραρχήσουμε - είναι άλλες. Όμως το λέω αυτό γιατί η επιχείρηση αυτή τη στιγμή χρωστάει κάποια χρήματα σε έναν εργαζόμενο τεχνικό που είχαμε κάνει μία σύμβαση, με τον οποίο όταν μεταβήκαμε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ρώτησα αν του ανανεώνουμε τη σύμβαση; Μου είπαν βεβαίως και την ανανεώνεις γιατί θα πάρετε επιχορήγηση. Επιχορήγηση δεν πήραμε ποτέ. Άρα, χρωστάμε χρήματα σε αυτό τον άνθρωπο.

Επίσης, ήρθε η Digea που ήταν υποχρεωτική. Ρώτησα αν θα μπούμε ή όχι, στην πλατφόρμα. Βεβαίως και μπαίνουμε ήταν η απάντηση της Δημοτικής Αρχή γιατί θα πάρετε επιχορήγηση. Ευτυχώς, την Digea την πληρώσαμε. Όμως δεν έχουμε ξεπληρώσει τον ΟΤΕ, διότι για να πας στη Digea έπρεπε να πληρώνεις και τον ΟΤΕ για να σου μεταφέρει το σήμα από την Άνω Σύρο, στην Ερμούπολη και μετά να πηγαίνει στα κεντρικά της Digea στην Αθήνα. Αυτά τα χρήματα τα χρωστάμε. Άρα, εάν παίρναμε τις επιχορηγήσεις, δεν θα χρωστούσαμε χρήματα”.

  • Αυτή τη στιγμή ποια είναι η κύρια οφειλή; Αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία και ποιο είναι το ύψος της;

“Βέβαια υπάρχει η οφειλή προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κεφάλαιο είναι στα 115 χιλ. ευρώ περίπου. Επειδή οι Δήμοι δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνήθως τους κάνουν διευκολύνσεις όσον αφορά στη ρύθμιση του χρέους. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε. Αυτό το έχουμε κάνει κι άλλες φορές. Είχαμε έρθει σε επαφή με τον κ. Βρούτση για να κάνουμε ρυθμίσεις. Όμως τι ρυθμίσεις να κάνουμε αν δεν έχουμε χρήματα;”.

  • Ζητήσατε συνάντηση με τη νέα Δημοτική Αρχή; Ποιο είναι το αίτημά σας;

“Εγώ αυτό που ζήτησα κι έγινε δεκτό ήταν να γίνει μία συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Από την πλευρά μου τους ρώτησα αν θέλουν τη συνέχιση του δημοτικού σταθμού, γιατί δεν είναι δικός μου είναι δημοτικός. Εγώ δεν μπορώ άλλο να πληρώνω από την τσέπη μου, ούτε οι συνεργάτες μου, γιατί όταν μας καλεί το ΕΣΡ για λάθη ή καταγγελίες που έχουν γίνει από άλλο τηλεοπτικό σταθμό και πρέπει να ανέβουμε στην Αθήνα, παίρνουμε τα εισιτήρια από την τσέπη μας, πληρώνουμε δικηγόρους και διαμονές από την τσέπη μας”.

  • Άρα, θεωρείτε πως είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης η συνέχισή της ή μη;

“Με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που μιλήσαμε κι εγώ και οι άνθρωποι που τρέχουν για τον σταθμό – κι εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Πέτρο Φρέρη -, ζητήσαμε να μας πουν τι θα κάνουν. Θέλουν να το κρατήσουν ή όχι; Ήταν όλοι θετικοί και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός πως είπαν να ανοίξει ξανά και η τηλεόραση.

Προσωπικά τους είπα να το πηγαίνουμε βήμα βήμα, διότι μέχρι τώρα έχω ακούσει πολλά. Και έχω κουραστεί τόσα χρόνια.

Ας αποφασίσει όμως ο Δήμος. Ας πάρουν μία πολιτική απόφαση. Θεωρώ ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης για τη ΡΕΔΗΣΕ για να λειτουργήσει σωστά”.