Νέο κατασχετήριο στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για οφειλές της Ραδιοτηλεοπτικής Επιχείρησης

Σε ασφυκτική οικονομική κατάσταση η ΡΕΔΗΣΕ

Ένα νέο κατασχετήριο της DIGEA, προς τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για οφειλές της Ραδιοτηλεοπτικής Επιχείρησης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης (ΡΕΔΗΣΕ), επανέφεραν σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της οικτρή οικονομική κατάστση της Δημοτικής Επιχείρησης.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΡΕΔΗΣΕ, Παύλος Ραουζαίος, αιτήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την καταβολή της χρηματοδότησης, ύψους 10.000 ευρώ, στον λογαριασμό της DIGEA, για κάλυψη μέρους των οφειλών της Δημοτικής Επιχείρησης προς την εταιρεία ψηφιακού σήματος.

Η καταβολή αυτή έρχεται ως συνέχεια εξωδίκων που εστάλησαν από την DIGEA τόσο προς την ΡΕΔΗΣΕ όσο και προς τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και αφορά σε νέο κατασχετήριο εις χείρας τρίτων, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2017, οπότε σύμφωνα με την σχετική απόφαση του δικαστηρίου, το ανωτέρω ποσόν θα καταβληθεί μέσω της χρηματοδότησης του Δήμου προς την Επιχείρηση του.

Εκτός της συγκεκριμένης οφειλής της ΡΕΔΗΣΕ προς την DIGEA, η Δημοτική Επιχείρηση έχει και οφειλή που αφορά στον ΕΦΚΑ, η οποία ανέρχεται σε 130.000 ευρώ, που μαζί με τις προσαυξήσεις των προστίμων έφτασε τις 300.000 ευρώ.

Η συσσώρευση αυτών των χρεών καταδεικνύουν την ιδιαιτέρως δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Δημοτική Επιχείρηση, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα.

Τα ερωτήματα που ευλόγως τέθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος, για την λήψη σχετικής απόφασης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφορούσαν τόσο στο εάν η παρούσα καταβολή των 10.000 ευρώ θα επαναφέρει το τηλεοπτικό σήμα της «Αιγαίο Τηλεόραση», όπως και ποιο το μέλλον που προοιωνίζεται για τη ΡΕΔΗΣΕ.

Οι απαντήσεις δόθηκαν τόσο εκ μέρους του κ. Ραουζαίου όσο και του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού.

«Το σήμα δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει»

Σε ότι αφορά στην επαναφορά του τηλεοπτικού σήματος της Δημοτικής τηλεόρασης, ο κ. Ραουζαίος ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «με την παρούσα κατάσταση με την DIGEA, το σήμα δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει».

Εξηγώντας την κατηγορηματική του απάντηση ο πρόεδρος της ΡΕΔΗΣΕ εξήγησε ότι ακόμη και εάν ο Δήμος καταβάλει ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό στην DIGEA, οι οικονομικές της απαιτήσεις είναι τόσο ασφυκτικές που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνέχισης.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Ραουζαίος ανέφερε ότι «επειδή οι εποχές που ζούμε είναι οικονομικά δύσκολες και επειδή υπάρχουν και δημοσιογράφοι οι οποίοι θα  μεταφέρουν προς τους δημότες αριθμούς – και καλά θα κάνουν – τα χρήματα αυτά τα οποία ήταν για την DIGEA, εάν η συγκεκριμένη επιχείρηση έπαιρνε την επιδότηση, αυτή την πενιχρή των 10.000-15.000 ευρώ τον χρόνο από το Δήμο, αυτόν που είναι υπεύθυνος για την επιχείρηση, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα».

Θεώρησε δε σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι «από συστάσεως του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης η συγκεκριμένη επιχείρηση μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει ένα ευρώ. Επίσης, το χρέος προς τον ΕΚΑ είναι χρέος προς το ΙΚΑ, το οποίο έχει δημιουργηθεί εδώ και 23 χρόνια… γι’ αυτό είναι και τόσο υπέρογκο το ποσό, το οποίο είναι λόγω των προσαυξήσεων και όχι λόγω του κεφαλαίου».

Πλήρης δημοτική κάλυψη των οφειλών

Την «αποφασιστικότητα», αλλά και την «υποχρέωση» της Δημοτικής Αρχής να αντιπαλέψει τις αμαρτίες του παρελθόντος που βαρύνουν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τη Δημοτική Επιχείρηση, επικοινώνησε ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, οποίος σε μία εκφορά λόγου προεκλογικής χροιάς, προέβη σε δηλώσεις πλήρους και απόλυτης υποστήριξης, γνωρίζοντας ότι αυτά αποτελούν ανέξοδες δηλώσεις λόγω της δεδομένης, όπως ήδη αναφέρθηκε, οικονομικής ασφυξίας της Δημοτικής Επιχείρησης.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, υιοθετώντας μία απολύτως προεκλογική ρητορική ικανοποίησης των ψηφοφόρων, «είναι αμαρτίες οι οποίες κληροδοτήθηκαν διαχρονικά και στη σημερινή και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Δεν μπαίνει θέμα για το πώς θα κινηθούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε σε έναν μονόδρομο, ο οποίος όμως ευελπιστούμε να μπορέσει να απομειώσει τις οφειλές που υπάρχουν εκ μέρους της ΡΕΔΗΣΕ και να μπορέσει η επιχείρηση αυτή να ξαναεκπέμψει τηλεοπτικό σήμα, διότι πρόκειται για ένα κανάλι το οποίο παρέχει κοινωνικό έργο, παρέχει αδιάλειπτη ενημέρωση για μία σειρά από ζητήματα, κοινωνικά, πολιτιστικά, αθλητικά, πέρα από τη διάσταση της ανταποδοτικότητα».

Προχωρώντας δε ο Δήμαρχος τον λόγο του ακόμα παρά πέρα εξέφρασε την πλήρη απαξίωση του για το σύνολο των μέσων ενημέρωσης του νησιού, καθώς δήλωσε ευθαρσώς και πέραν κάθε παρερμηνείας ότι η «Αιγαίο Τηλεόραση» ήταν το μόνο μέσο που παρείχε ολοκληρωμένη ενημέρωση, καθώς η απουσία του προκαλεί έλλειμμα στον τομέα αυτό, αναφέροντας συγκεκριμένα «…αποτελεί πλήγμα για την τοπική κοινωνία το έλλειμμα αυτό της ενημέρωσης, το οποίο έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα». 

Σε ότι αφορά τις υπέρογκες οφειλές, ο κ. Μαραγκός εναπόθεσε τις ελπίδες του σε επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την υπαγωγή σε ρύθμιση και σταδιακή καταβολή τους, λέγοντας συγκεκριμένα «…να μπορέσουμε να καταβάλλουμε, με ένα ευνοϊκό σχέδιο μέσω πληρωμής 150 δόσεων αυτό το ποσό. Ελπίζω να μας δώσει ο νόμος αυτή τη δυνατότητα, η οποία έχει να κάνει και με την φοροδοτική ικανότητα του Δήμου, ώστε να μπορέσει η ΡΕΔΗΣΕ να επανέλθει σε μία κανονικότητα και να μπορέσει να ξαναεκπέψει».

Ανάγκη σχεδίου βιωσιμότητας

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο επικεφαλής της Ανδρέας Γιαλόγλου δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι «μας θλίβει το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό δεν εκπέμπει η «Αιγαίο TV», με ότι αυτό συνεπάγεται στην ενημέρωση των πολιτών της Σύρου. Προφανώς και θα είμαστε θετικοί στην προσπάθεια αναβίωσης, αλλά εδώ θα πρέπει να κάνουμε και κάποια συγκεκριμένα πράγματα…για ένα σχέδιο βιωσιμότητας της επιχείρησης και ποιοι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε αυτό, αφενός για να την αναβιώσουμε και αφετέρου να διατηρηθεί».

Αυτή η τοποθέτηση του αφορούσε σε μετέπειτα σοβαρή συζήτηση επί συγκεκριμένου σχεδίου, καθώς όπως ο ίδιος είπε για το δημοτικό κανάλι «νομίζω ότι έχει αφεθεί στην τύχη του».

Ετικέτες: