Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο για την ανάπτυξη άμεσων ενεργειών στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της κατάφωρης αδικίας που έχει προκληθεί με την κύρωση των δασικών χαρτών

Άμεση και δυναμική διεκδίκηση πολιτικής λύσης

Εκπρόσωποι του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων ανέδειξαν το σοβαρό θέμα της δήμευσης περιουσιών στη χθεσινή συνεδρίαση

Άσκηση πίεσης και κατηγορηματική διεκδίκηση πολιτικής λύσης απέναντι στην κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της προάσπισης της ιδιωτικής περιουσίας αποτελούν τα “όπλα” αντίδρασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, απέναντι στην εξέλιξη κύρωσης των δασικών χαρτών και για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, που έχει ως συνέπεια τον χαρακτηρισμό έκτασης σε ποσοστό περίπου 80% του νησιού ως δασικής περιοχής, γεγονός που συνιστά προκλητική δήμευση ιδιωτικής και δημοτικής περιουσίας.

Ο τρόπος αντίδρασης απέναντι στην προκλητική εξέλιξη της υφαρπαγής περιουσίας από το Ελληνικό Δημόσιο για όποιους... σκοπούς, συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και ομόφωνα το σώμα αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό ως αρμόδιο πολιτικό πρόσωπο για τη Σύρο, ώστε να προβεί σε άμεσες ενέργειες προς την κεντρική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, από κοινού με την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την ΚΕΔΕ για να απαιτήσει αποκατάσταση της προκλητικά αντιδημοκρατικής στάσης του κεντρικού κράτους, να δημεύσει περιουσίες.

Αναφορικά με το θέμα της κύρωσης των δασικών χαρτών που στο περιεχόμενό τους για αρκετά νησιά, όπως και για τη Σύρο, πρωτόγνωρα χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις, μεγάλα τμήματα περιοχών – κατοικημένων μερικώς και μη – τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, Άρια Χαραλαμπίδη και Θάνος Φώσκολος που έδωσαν το “παρών” στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία αξίζει να αναφερθεί πως συμμετείχε και ο υπηρεσιακός παράγοντας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου, Παναγιώτης Καρακατσάνης.

Πολιτική λύση και ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης

Το σοβαρό θέμα της βίαιης υφαρπαγής ιδιωτικών, αλλά ενδεχομένως και δημοτικών περιουσιών προλόγισε ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, της τοποθέτησης του οποίου ακολούθησαν οι περαιτέρω διαφωτιστικές αναφορές των εκπροσώπων του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων.

Στην κατεύθυνση της προσπάθειας ενημέρωσης περί του σοβαρού ζητήματος, τόσο ο κ. Φώσκολος, όσο και η κ. Χαραλαμπίδη επεσήμαναν πως με την ανάρτηση των δασικών χαρτών αμφισβητείται η κυριότητα και η ιδιοκτησία περιουσιών, αφού χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις μεγάλα τμήματα περιοχών, ενώ επί της ουσίας, το κράτος με αυτή τη στάση, έρχεται όχι μόνον να αρπάξει τις ιδιοκτησίες, αλλά και να οδηγήσει σε αδιέξοδο τους πολίτες, αφού η όποια προσπάθεια διεκδίκησης των οικοπέδων τους, θα απαιτήσει πολύχρονη δικαστική και δαπανηρή “μάχη” απέναντι στο Δημόσιο.

“Θα πρέπει ο νησιώτης να αποδείξει ότι η γη του, του ανήκει” τόνισαν και οι δύο, αναδεικνύοντας το παράλογο που βιώνουν οι πολίτες, οι οποίοι χάνουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν, αλλά ούτε και να τα μεταβιβάσουν.

Από την πλευρά τους δε, σημείωσαν πως εξαιτίας αυτών των εξελίξεων έρχεται ακόμη μεγαλύτερη “καταιγίδα” στον ήδη “παγωμένο” κλάδο της δόμησης, ενώ ουσιαστικά οι πολίτες θίγονται, αφού αντικρίζουν την προκλητική αδικία, δηλαδή να χάνεται η ιδιωτική περιουσία τους.

Οι ίδιοι υπενθύμισαν τις ενέργειές τους από πέρυσι, οπότε και ξέσπασε το σοβαρό θέμα μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αναφέροντας πως αν και πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της αδικίας.

Μάλιστα, άκρως σημαντικό γεγονός αποτελεί το “έργο” που πραγματοποίησαν συντάσσοντας μία νομοθετική ρύθμιση, την οποία έχουν προωθήσει καταλλήλως και ζητούν την έγκρισή της από τη Βουλή, τονίζοντας πως πλέον το ζήτημα είναι αποκλειστικά πολιτικό κι άρα, απαιτείται πολιτική απάντηση.

Εμφανώς ανήσυχοι για το τί μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση αντίδραση και διεκδίκηση από τα αυτοδιοικητικά πρόσωπα των νησιών και μάλιστα συντονισμένα, οι δύο εκπρόσωποι του Συλλόγου, επεσήμαναν πως εκ μέρους τους έχει εξαντληθεί και έχει αναλυθεί εκτενώς κάθε επιστημονική προσπάθεια προσέγγισης του θέματος.

Προτού ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους, υπογράμμισαν μάλιστα πως, οι πολίτες εδώ και μήνες βρίσκονται με δεμένα χέρια για τις περιουσίες τους που χαρακτηρίσθηκαν δασικές εκτάσεις, ωστόσο συνεχίζουν να υποχρεώνονται να πληρώνουν και τους φόρους. “Η Περιφέρεια και οι Δήμοι καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Απαιτείται άμεση πολιτική λύση. Είναι απαράδεκτο οι πολίτες να συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους και το κράτος να υφαρπάζει την περιουσία των παιδιών τους” σχολίασαν καυστικά όπως παρομοίως είχαν αναφέρει και σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους. Στα παραπάνω πρέπει να αναφερθεί πως έγινε και αναλυτική αναφορά για την αρνητική εξέλιξη που προέκυψε με τον πολιτιστικό χώρο του Μάνου Ελευθερίου, που χαρακτηρίστηκε δασική έκταση την ίδια στιγμή που ο Δήμος αναζητά κονδύλια και χρηματοδότηση για την αναβάθμισή του.

Συνάντηση με τον Σ. Φάμελλο και ανάδειξη του σοβαρού προβλήματος

Με τους ίδιους να σημειώνουν ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι βουλευτές του νομού Κυκλάδων, προκειμένου να συμπαρασταθούν στις διεκδικήσεις των νησιωτών που θίγονται προκλητικά και μάλιστα γνωρίζουν μία άκρως αντιδημοκρατική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης, οι ίδιοι δήλωσαν διαθέσιμοι να στηρίξουν μάλιστα και τις κινήσεις των αιρετών, καλώντας τους δε, να μη χάσουν άλλον χρόνο.

Κατόπιν αναλυτικής διαλογικής συζήτησης και εξέτασης προτάσεων αντίδρασης και διεκδίκησης, το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα στην πρόταση να εξουσιοδοτήσει τον Γιώργο Μαραγκό για την ανάπτυξη συγκεκριμένων κινήσεων. Εκτός από την πραγματοποίηση άμεσης συνάντησης με τον κ. Φάμελλο, υπογράμμισαν πως ο Δήμαρχος πρέπει αύριο να επικοινωνήσει με την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά και με την ΚΕΔΕ, ώστε από κοινού να ασκηθεί πίεση για να δοθεί πολιτική λύση στην κατεύθυνση της ψήφισης της νομοθετικής ρύθμισης που ζητά ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων.

Αξίζει να γνωστοποιηθεί πως επί του θέματος μίλησαν αρκετοί σύμβουλοι, κοινή παρατήρηση των οποίων υπήρξε η θέση πως δεν πρέπει να δαπανηθεί άσκοπα άλλος χρόνος, αλλά άμεσα να υπάρξουν διεκδικήσεις μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μεταξύ αυτών, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου επεσήμανε τον άσκοπο χαρακτήρα της σύστασης μίας Επιτροπής που θα εξέταζε τίνι τρόπω θα ενεργούσε η τοπική κοινωνία και οι φορείς, αφού όπως σχολίασε θα χανόταν επιπλέον χρόνος, ενώ άκρως σημαντική ήταν η θέση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλα Καΐλη, ο οποίος υπενθύμισε πως μέσω της κύρωσης των δασικών χαρτών που αποτελούσε συνέχεια μνημονιακών δεσμεύσεων, επιδιώκεται η υφαρπαγή της περιουσίας του κόσμου, προς εκμετάλλευση πάντα(!) σε βάρος του.

Ετικέτες: