Εριστικές αναφορές και χαρακτηρισμοί απέναντι στην αντιπολίτευση, έριξαν το επίπεδο της συζήτησης του Προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2019

Κριτική, αντιπαράθεση και στο βάθος... εκλογές

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το οικονομικό πλάνο για το νέο έτος, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Εριστικές αναφορές του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού απέναντι στην κριτική της δημοτικής αντιπολίτευσης, ως “απάντηση” στον τεκμηριωμένο σχολιασμό των αιρετών αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του 2019, οδήγησαν σε έντονη αντιπαράθεση - τη Δημοτική Αρχή και τη μειοψηφία -, η οποία (αντιπαράθεση) μάλιστα υποβάθμισε το σοβαρό θέμα του οικονομικού προγραμματισμού σε “μάχη” κάκιστου προεκλογικού ύφους.

Παρατηρήσεις που ανέδειξαν τον τρόπο διαχείρισης των διάφορων θεμάτων του Δήμου από την αντιπολίτευση, πέραν της αξιοπρεπούς τοποθέτησης του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου, συνάντησαν την έντονη ως και ειρωνική στάση του κ. Μαραγκού, ο οποίος απηύθυνε “προσβλητικούς χαρακτηρισμούς” προς τη μειοψηφία, χαρακτηρίζοντάς την ως “τη φτωχότερη και χειρότερη των τελευταίων ετών” στον Δήμο.

Κατόπιν αυτών των αναφορών του Δημάρχου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ζήτησε να απαντήσει επί προσωπικού, χρεώνοντας στον Γιώργο Μαραγκό τακτική διχασμού, ενώ υποστήριξε πως με αυτή τη στάση του “ρίχνει νερό στον μύλο της μισαλλοδοξίας”, κάτι που όπως υποστήριξε δεν πρέπει να έχει θέση σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στις οποίες μάλιστα λαμβάνονται αποφάσεις για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Με τον κ. Μαραγκό να δηλώνει πως “κάνει συνειρμούς” εξαιτίας των αναφορών του κ. Γιαλόγλου, χωρίς να εξηγεί περαιτέρω όμως, ο Δήμαρχος μετέτρεψε την κουβέντα για τον οικονομικό προγραμματισμό του Δήμου για το έτος 2019, σε προεκλογικού χαρακτήρα λεκτική διαμάχη, λέγοντας προς τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πως, με τέτοιες αναφορές “δεν κερδίζει κανείς εκλογές”.

Μείωση δαπανών, αύξηση εσόδων και αναζήτηση χρηματοδοτήσεων

Προ της έντασης που προκλήθηκε λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης και της ψήφισης του Προϋπολογισμού του έτους 2019, ο Αλέξης Αθανασίου περιέγραψε τις βασικές κατευθύνσεις σύνταξής του, εξηγώντας πως η Δημοτική Αρχή κινείται με κριτήρια την περιστολή δαπανών, την αύξηση των δυνητικών εσόδων – αν είναι εφικτό – και την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου.

Επαναλαμβάνοντας όσα είχε σημειώσει και στη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή, ανέδειξε το γεγονός πως ο Δήμος έχει έσοδα από τις υποχρεωτικές χρεώσεις των ΤΑΠ και την Πολεοδομία για το νησί της Μυκόνου, καθώς η Σύρος βοηθά στη διεκπεραίωση υποθέσεων ως οφείλει, ενώ έδωσε έμφαση στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία προς ρύθμιση τεράστιων οφειλών που “σκάνε” στα χέρια της από το παρελθόν.

Εκτός των ανωτέρω, επεσήμανε πως ο Δήμος έχει καταφέρει να πληρώνει τους προμηθευτές του σε ικανοποιητικό χρόνο, με μοναδικό εμπόδιο τα γραφειοκρατικά κωλύματα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει, πως, έχει φροντίσει να προϋπολογίσει ποσά για οικονομικές απαιτήσεις εργαζομένων του Δήμου, οι οποίες προκύπτουν από την απελευθέρωση των μισθολογικών κλιμακίων.

Με τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας, κ. Καραβέλα να αναλύει με ακρίβεια τις κατευθύνσεις των ποσών του Προϋπολογισμού του 2019 ώστε να αναδείξει τα στενά περιθώρια ελευθερίας κινήσεων του Δήμου, όπως άλλωστε συμβαίνει πανελλαδικά, έκλεισε η εισήγηση του κ. Αθανασίου, με το σώμα να γνωρίζει το ποσό που ανέρχεται ο προϋπολογισμός, ο οποίος αγγίζει τα 21 εκ. ευρώ.

Δημοτικά τέλη, Τεχνικό Πρόγραμμα, αποθεματικό και απουσία επιχειρησιακού σχεδίου

Η κριτική του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου υπήρξε συγκεκριμένη, ενοχλώντας εμφανώς και ορισμένους Αντιδημάρχους, οι οποίοι θέλησαν να υποστηρίξουν πως η Δημοτική Αρχή δεν περιορίζεται στην απλή διαχείριση των οικονομικών, αλλά στο πλάνο της, προσδιορίζει το όραμά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος απαρίθμησε ένα προς ένα τα έργα για το επόμενο διάστημα, ακόμη κι αν αυτά έλκουν την “καταγωγή” τους από άλλες πλευρές όπως για παράδειγμα Υπουργεία.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαλόγλου άσκησε κριτική για το “φτωχότερο Τεχνικό Πρόγραμμα” των τελευταίων ετών της σημερινής θητείας όπως ανέφερε, επισημαίνοντας μάλιστα και λανθασμένες κινήσεις σε επίπεδο υπολογισμού χρημάτων, ώστε να τρέξουν έργα για τα νησιά. Πιο αναλυτικά, εξέφρασε τον φόβο του για τη μη προώθηση με γοργούς ρυθμούς του έργου του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου της Βάρης, αφού όπως υποστήριξε, η Δημοτική Αρχή δεν έχει εντάξει επαρκές ποσό για να “τρέξει” ο εργολάβος τους επόμενους μήνες, ως και τον χρόνο δυνατότητας της πρώτης αναμόρφωσης, ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων, πως δεν έχουν συμπεριληφθεί σημαντικά ποσά για άλλες ανάγκες, όπως τα κτίρια που καταρρέουν στην πόλη. Στα παραπάνω, θέλησε να δηλώσει εκ νέου τη διαφωνία του με τη μη μείωση των δημοτικών τελών, παρά την αύξηση των τετραγωνικών που “φορολογούνται” οι δημότες μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, η οποία οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του Δήμου, ενώ στηλίτευσε και την κατακόρυφη μείωση του αποθεματικού στη θητεία της τρέχουσας Δημοτικής Αρχής.

Ακολούθως, ο ίδιος επεσήμανε την απουσία κατάρτισης επιχειρησιακού σχεδίου στην σημερινή αυτοδιοικητική περίοδο, τονίζοντας πως δυστυχώς η Δημοτική Αρχή, με αυτό το γεγονός, αποδεικνύει πως δεν έχει στόχευση και πλάνο.

Αν και ο κ. Αθανασίου έσπευσε να υπογραμμίσει αρχικά πως το επιχειρησιακό πλάνο δεν θα μπορούσε να υπάρχει, αφού ο Δήμος δεν γνωρίζει εξ αρχής το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει “μέσα” στα έτη, ωστόσο, στην κριτική του κ. Γιαλόγλου πως ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών δηλώνει ουσιαστικά άγνοια για τον χαρακτήρα του επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο μπορεί να δέχεται αναμόρφωση, ο Αλέξης Αθανασίου διόρθωσε στην πορεία την τοποθέτησή του, αναγνωρίζοντας τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του, αλλά λέγοντας πως η εφαρμογή του στην πράξη με εντολή του κεντρικού κράτους δεν είναι εύκολη.

Κοινωνικό πρόσημο στην κριτική της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης, καθώς απουσίαζε δικαιολογημένα ο επικεφαλής της, Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική αναφορικά με το ότι η Δημοτική Αρχή ενώ ψηφίστηκε για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν τα έχει καταφέρει. Σε παρόμοιο τόνο αλλά και με πολιτικού ύφους παρατηρήσεις, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης υπογράμμισε πως ο Δήμος λειτουργεί ως “γρανάζι” του κεντρικού κράτους που ασκεί αντιλαϊκή πολιτική σε όλα τα επίπεδα, σε συνέχεια δε και των μνημονιακών επιταγών του πρόσφατου παρελθόντος. Και οι δύο καταψήφισαν τον Προϋπολογισμό, αναγνωρίζοντας στη στάση της Δημοτικής Αρχής μέριμνα μόνο για το “φαίνεσθαι” και την προβολή και όχι για την ουσία της καθημερινότητας των κατοίκων του τόπου.