Συνέντευξη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου με αφορμή τις εριστικές αναφορές του Δημάρχου απέναντί του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2019

“Η Δημοτική Αρχή υιοθέτησε γρήγορα πρακτικές του παρελθόντος”

Αποτίμηση της πορείας του ως σήμερα με φόντο την πολιτική κριτική που ασκεί για θέματα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Αυτοκριτική και απολογιστική ματιά με πολιτικό ήθος καταθέτει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου στην Κοινή Γνώμη, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε με αφορμή τα όσα διημείφθησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τον Προϋπολογισμό του 2019, η κριτική του οποίου αποτέλεσε την αιτία για να εισπράξει εριστικού ύφους χαρακτηρισμούς από τον Δήμαρχο.

Ο ίδιος, κλήθηκε όχι μόνον να τοποθετηθεί επί των προκλητικών αναφορών, αλλά να προβεί και σε αυτοκριτική τόσο για τη δική του πορεία κατά την τρέχουσα θητεία, όσο και για την στάση του σε βασικά θέματα που στήριξε τη Δημοτική Αρχή, στον άξονα ανάπτυξης – όπως τόνισε – μίας άλλης κουλτούρας στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Υπόθεση στρατοπέδου, ανάδειξη της Απάνω Μεριάς καθώς επίσης και το προφίλ της παράταξής του, αποτέλεσαν μερικά από τα βασικά θέματα των ερωτήσεων στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει.

Ακολουθεί η συνέντευξή του.

  • Στην προχθεσινή συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό του 2019 υπήρξαν εριστικοί χαρακτηρισμοί από την πλευρά του Δημάρχου, ο οποίος χαρακτήρισε την κριτική σας ως “τη φτωχότερη των τελευταίων δεκαετιών”. Πως κρίνετε αυτή τη συμπεριφορά αναφορικά και με τη δική σας τοποθέτηση, η οποία κινήθηκε σε αυστηρά πολιτικό πλαίσιο;

“Το να αναφέρει ο Δήμαρχος ότι είμαστε η χειρότερη αντιπολίτευση των τελευταίων δεκαετιών, αυτό από μόνο του προκαλεί γέλιο και θυμηδία όπως έγραψα και στη λιτή ανακοίνωσή μας, διότι όταν ασχολείσαι με τα κοινά ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, η προσπάθειά σου να δημιουργήσεις αυτή την κλίμακα, νομίζω είναι φαιδρή.

Στο δημοτικό συμβούλιο, εμείς, δεν είπαμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτά που είχαμε διατυπώσει τόσο κατά τη συζήτηση των δημοτικών τελών, όσο και κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος. Συνοψίσαμε την αντιπολιτευτική μας θέση σε αυτά τα δύο ζητήματα και την παρουσιάσαμε στον Προϋπολογισμό που είναι στην ουσία η “ομπρέλα” που περιλαμβάνει αυτά τα δύο κατεξοχήν ζητήματα ενδιαφέροντος του Δήμου.

Ξαφνικά - ενώ ο Δήμαρχος δεν ήταν παρών - τοποθετήθηκε στο τέλος και σήκωσε το γάντι με έναν τρόπο που εκφράζει μία τεράστια αγωνία, μία έλλειψη επιχειρημάτων. Νομίζω πως προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες τεχνητής πόλωσης εκ του μη όντος. Ίσως είχε επηρεαστεί από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή και ήθελε να κάνει μία αναπαραγωγή αντίστοιχων καταστάσεων... Νομίζω όμως πως σε μία τοπική κοινωνία σαν τη Σύρο, τέτοιου είδους συμπεριφορές, δεν έχουν θέση και χώρο γιατί εδώ, δεν απευθυνόμαστε σε ανώνυμα ακροατήρια. Είμαστε γνωστοί μεταξύ γνωστών και τέτοιου είδους ζητήματα δεν έχουν ευήκοα ώτα πλέον, τουλάχιστον όχι πλειοψηφικά.

Το να πει κανείς ότι είμαστε η χειρότερη αντιπολίτευση των τελευταίων δεκαετιών για εμάς και συγγνώμη που το προσωποποιώ είναι σαν να λέμε ότι η γη είναι επίπεδη, διότι είναι γνωστή τοις πάσι στη Σύρο, η στάση που έχουμε κρατήσει αντιπολιτευτικά όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή ο βαθμός ανοχής, αλλά κυρίως ο βαθμός συνεργασίας που έχουμε επιδείξει απέναντι στα σοβαρά ζητήματα του τόπου στην προσπάθεια να προχωρήσει το νησί. Δεν θελήσαμε ατέρμονη και άσκοπη διαμάχη.”.

  • Όποιος έχει παρακολουθήσει προσεκτικά την πορεία σας στην αυτοδιοίκηση, δεν αμφισβητεί το πολιτικό ήθος, το οποίο συνοδεύει τη δημόσια πολιτική τοποθέτησή σας. Ωστόσο, στην τρέχουσα θητεία η ένταση της κριτικής σας παρουσίασε αυξομειώσεις, ενώ η εικόνα σας για μεγάλα θέματα ορισμένες φορές ήταν ως και υποτονική. Ποια είναι η απάντησή σας για τη δική σας στάση;

“Ενδεχομένως να εκλαμβάνεται έτσι το γεγονός ότι από κάποιο σημείο και μετά αραιώσαμε πολύ τη δημοσιοποίηση δελτίων Τύπου. Να πω όμως, ότι αυτό έγινε επειδή έβλεπα ότι τα τοπικά μέσα Ενημέρωσης και σε μεγάλο βαθμό εσείς, μπορούσατε με ρεπορτάζ εκτενή, να δημοσιοποιείτε τις θέσεις μας, όπως αυτές αποτυπώνονταν στο δημοτικό συμβούλιο. Θεωρούσα εκ του περισσού να βγαίνω με δελτία Τύπου και να στηλιτεύω πράγματα που πολύ ορθά, είχαν αναπτυχθεί από τα ρεπορτάζ. Νομίζω όμως, πως όπου έπρεπε να αρθρώσουμε αντιπολίτευση συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα, το πράξαμε. Όπως ξέρετε πολύ καλά ποτέ δεν προσπαθούσαμε να διυλίσουμε το κουνούπι για να βρούμε μία αντίρρηση. Τρανή απόδειξη αυτών που λέω είναι και οι αποφάσεις των συμβουλίων τόσα χρόνια, που αν κάποιος μπει και τις δει, σε ποσοστό της τάξης του 95% έχουν τη σύμφωνη γνώμη μας. Θεώρησα εν ολίγοις ότι δεν είχα να προσθέσω κάτι στη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων.”.

  • Αρκετοί υποστήριξαν σε πολιτικά “πηγαδάκια” πως αυτή η στάση σας, η στήριξη σε κάποια θέματα, μπορεί να σχετίζεται με το θέμα της διαχείρισης του έργου για την ανάδειξη της Απάνω Μεριάς; Τι απαντάτε σε αυτούς τους ισχυρισμούς;

“Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο, ούτε και πρόκειται να μπω σε ζητήματα συναλλαγής προκειμένου να κάνω κάτι που είναι αυτονόητο για τον τόπο. Αν είναι δυνατόν να θεωρήσει κάποιος ότι η ενασχόλησή μας και η δική μου προσωπικά με την ανάδειξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο είναι κάτι που το κάνω για προσωπικό όφελος και όχι για το δημοτικό και κοινό όφελος, το οποίο θα πιστωνόταν κυρίως η Δημοτική Αρχή. Το έχω πει πάρα πολλές φορές στον Δήμαρχο ότι η επιτυχία του εγχειρήματος, θα είναι και δική του επιτυχία και ίσως σε ένα μικρό μερίδιο δική μου. Άρα, θεωρώ λάθος την οποιαδήποτε προσπάθεια αποτύπωσης μίας εν δυνάμει συναλλαγής για το ζήτημα, διότι είμαστε από την ίδια πλευρά σε αυτό το θέμα. Δεν έχω να διεκδικήσω κάτι”.

  • Αναφερθήκατε στη στήριξή σας σε αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής. Μία εξ αυτών των μεγάλων υποθέσεων ήταν και το στρατόπεδο. Κατηγορηθήκατε ότι βάλατε ξεκάθαρα πλάτη σε αυτό το ζήτημα, για το οποίο ακόμη και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Πώς αξιολογείτε τη στάση σας, δεδομένου ότι ήσασταν και μέλος στην Επιτροπή που είχε δημιουργηθεί στον Δήμο.

“Η αλήθεια είναι ότι όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, τότε ήρθε στο τραπέζι από τη Δημοτική Αρχή μία προσπάθεια στροφής στο ζήτημα, με δεδομένο ότι φαινόταν ότι βρισκόταν σε ένα τέλμα η τότε υπόθεση και κάτω από το πρίσμα των νέων δεδομένων, που προέκυπταν από το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προέβλεπε και προβλέπει όχι δωρεάν παραχώρηση, αλλά έναντι κάποιου αντιτίμου την παραχώρηση των πρώην στρατοπέδων, θεώρησα σκόπιμο να προσπαθήσουμε να βρούμε αν αυτή η πορεία μπορούσε να μας οδηγήσει κάπου, πιο σύντομα προς όφελος του τόπου. Έτσι λοιπόν, γνωρίζοντας και ότι υπήρχαν ενστάσεις από την πλευρά του ΤΕΘΑ τότε και της Στρατιωτικής ηγεσίας για την πλήρη και δωρεάν παραχώρηση, έδωσα τη στήριξή μου και μπήκα και στην Επιτροπή για να δουλέψω. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι τελικά όλες αυτές οι εξαγγελίες, μάλλον δεν είχαν υπόβαθρο για να προχωρήσουν, αλλά ήταν μάλλον ευκαιριακές. Αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι το ζήτημα έχει τελματώσει εκ νέου. Σε αυτήν την περίπτωση θα έλεγα ότι από τη στιγμή που και αυτή η προσπάθεια δεν φαίνεται να τελεσφορεί πρέπει να επανεξετάσουμε τη στάση μας στο ζήτημα.”.

  • Εσείς ως επικεφαλής σηκώσατε το “βάρος” εμπεριστατωμένης κριτικής όταν ασκήθηκε από την αντιπολίτευση προς τη Δημοτική Αρχή, ενώ τα μέλη της παράταξής σας, αρκετές φορές δεν ακολουθούσαν. Αποδέχεστε την κριτική ότι η παράταξή σας παρουσίασε και παρουσιάζει μία εικόνα αποδιοργάνωσης;

Τα ζητήματα αποδιοργάνωσης, σε πρώτο βαθμό, νομίζω ότι ανήκουν στη Δημοτική Αρχή εν προκειμένω, η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει απολέσει δύο δημοτικούς συμβούλους, έχει οριακή πλειοψηφία και σίγουρα έχει κι άλλες εν γένει αντιδράσεις στα πλάνα της. Σίγουρα και η αντιπολίτευση, αλλά πρώτη η Δημοτική Αρχή πρέπει να εμφανίζει εικόνα συγκρότησης. Βέβαια, σε αυτό που λέτε έχετε δίκιο, παρότι πάντοτε στο δημοτικό συμβούλιο κατεβαίνουμε προετοιμασμένοι. Πάντοτε ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει προετοιμασία των μελών, εγώ θεωρούσα σκόπιμο, να ήμουν πάντα διαβασμένος. Κανένα θέμα δεν το άφησα στην τύχη του. Και εκ των πραγμάτων προέκυπτε μία μεγαλύτερη ανάλυση από την πλευρά μου, ίσως και να εξαντλούσα την αντιπολιτευτική τοποθέτηση και να μην έμεναν για τους συναδέλφους πολλά ζητήματα να αναπτύξουν. Παρόλα αυτά, αποδέχομαι ως ένα βαθμό και τη δική σας άποψη.”.

  • Αξιολογείτε ότι το αποτύπωμα της πολιτικής πορείας της παράταξής σας στην τρέχουσα αυτοδιοικητική θητεία είναι επαρκές σε επίπεδο κριτικής, κατάθεσης προτάσεων, άσκησης πίεσης ή και ελέγχου προς τη Δημοτική Αρχή;

“Ο τρόπος με τον οποίο πολιτευτήκαμε δεν είναι τυχαίος και ήταν σε μεγάλο βαθμό και δική μου επιλογή. Θεώρησα σκόπιμο να ανοίξουμε μία καινούργια σελίδα στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου, έξω από στείρες, ανέξοδες και αδιάβαστες αντιπαραθέσεις, που απλώς δημιουργούν εντάσεις και διχάζουν τον κόσμο. Επιλέξαμε, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη των συναδέλφων, να κάνουμε μία ουσιαστική τοποθέτηση, χαμηλότερων τόνων, με περισσότερο διάβασμα και κόπο και όπου χρειαστεί και αν χρειάζεται, να είμαστε παρόντες στα ζητήματα με προτάσεις και ευθύνες. Πολλές φορές αυτό παρεξηγήθηκε καθώς ο κόσμος δεν είναι εκπαιδευμένος να βιώνει μία τέτοιου είδους αντιπολίτευση. Νομίζω όμως, ότι το μέλλον είναι αυτό. Όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι συναινέσεις και οι νηφάλιες τοποθετήσεις με ουσία και με επιχειρήματα είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά σαν κοινωνία.”.

  • Δεδομένης και της ευθύνης που έχει η Δημοτική Αρχή για την ποιότητα του πολιτικού λόγου δημοσίως και στις συνεδριάσεις του αιρετού συλλογικού οργάνου, ποια είναι η κριτική σας για την πορεία της, σχετικά με την εικόνα της ως σήμερα σε σύνδεση βέβαια με την ανάγκη για πρόοδο που προσδοκά ο τόπος.

“Δεν κρύβω ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής, ακόμη κι εγώ έτρεφα ελπίδες για κάτι καινούργιο που φαινόταν καταρχήν να εκφράζει μέσα από έναν χαμηλό μέσο όρο ηλικίας για πρώτη φορά στα δημοτικά δρώμενα. Θεωρούσα αυτό ελπιδοφόρο και δεν σας κρύβω ότι το έβλεπα σαν μία ευκαιρία, να προχωρήσει ο τόπος με τον νικητή κι ας ήμουν εγώ ο ηττημένος. Δεν έχω τέτοια προβλήματα προσωπικά. Παρόλα αυτά είδαμε πάρα πολύ γρήγορα ότι η Δημοτική Αρχή υιοθέτησε πρακτικές του παρελθόντος, δηλαδή πρακτικές συμβιβασμού, πρακτικές συναλλαγών και δεν θέλω να παρεξηγηθώ με αυτό. Εννοώ σε ένα επίπεδο εξυπηρετήσεων, ανιδεοτήτων, να μπαίνει με λίγα λόγια στο τέλμα εκείνο που δεν μπορεί να βοηθήσει τον τόπο να προχωρήσει μπροστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι όσα είδαμε αναφορικά με την προμετωπίδα της Δημοτικής Αρχής, που σε μεγάλο βαθμό, στήριξε την προεκλογική εκστρατεία της, στην τουριστική ανάπτυξη της Σύρου. Είδαμε πάρα πολλά “φώτα”, πάρα πολλές “λάμψεις” και φανταχτερά πράγματα, αλλά στην ουσία διαπιστώνουμε ότι 4,5 χρόνια μετά, το νησί μας αυτό τσαλαβουτά στον τομέα αυτόν, διότι δεν υιοθετήθηκαν οι πρακτικές αυτές που είχε ανάγκη για να προχωρήσει. Αντιθέτως, βλέπουμε το νησί μας να είναι ουραγός μέσα σε μία τουριστική κοσμογονία που συμβαίνει στη χώρα. Όσο δε, αφορά τους υπόλοιπους τομείς ενδιαφέροντος, την Καθαριότητα, την Κοινωνική Πολιτική, τα Δημόσια Έργα, νομίζω πως όλοι μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι έχει κάνει τα απολύτως και μόνο απαραίτητα. Ειδικά δε, στα Δημόσια Έργα η ελλειμματικότητα είναι γνωστή, πράγμα που διαπιστώθηκε και από τις αλλαγές των Αντιδημάρχων, από τις ελλείψεις στα Τεχνικά Προγράμματα, από τον χαμηλό βαθμό υλοποίησης αυτών, από την ανυπαρξία άλλου έργου, πλην του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης από το ΕΣΠΑ, που εκτελείται. Στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής θυμάστε όλοι τις τραγελαφικές καταστάσεις με τον Παιδικό Σταθμό στην οδό Κ. Μαρούλη κλπ. Νομίζω ότι η Δημοτική Αρχή δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των ανθρώπων που την πίστεψαν. Δεν θέλω να μηδενίσω τις προσπάθειες κάποιων ανθρώπων.”.

 

  • Απομένει μικρό διάστημα λίγων μηνών ως τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ποια είναι η ευχή σας γι αυτό το διάστημα όσον αφορά στην πολιτική ζωή του τόπου;

“Καταρχήν θα ήθελα να παρακαλέσω τον Δήμαρχο, να μη βιάζεται και να μην έχει τόσο άγχος για τις εκλογές. Ακόμη έχουμε μήνες μπροστά μας κι εκείνος έχει μπει σε προεκλογική εκστρατεία και προεκλογική λειτουργία εδώ και πάρα πολύ καιρό, ενώ το νησί μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από την ουσιαστική και αποδοτική διοίκηση και να αναλώνεται η Δημοτική Αρχή του σε μία προεκλογική εκστρατεία. Αντιλαμβάνομαι σε μεγάλο βαθμό ότι μπορεί να υπάρχει ένα άγχος, αλλά αυτό δεν αφορά τους πολίτες, τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους. Η προεκλογική εκστρατεία οφείλει να μην επαναλάβει τα χτυπήματα κάτω από τη μέση που συνέβησαν το 2014. Οφείλει να κυμανθεί σε επίπεδο πολιτικής και μόνο, σε επίπεδο επιχειρημάτων, σε επίπεδο οραμάτων και φυσικά σε επίπεδο προσώπων. Και δεν εννοώ προσωπικών αντιπαραθέσεων, αλλά ανθρώπων που θα βοηθήσουν τα κοινά. Οτιδήποτε άλλο ή η υιοθέτηση πρακτικών από την κεντρική πολιτική σκηνή, νομίζω πως θα αποβεί εις βάρος σε εκείνους που θα τις υιοθετήσουν.”.