Ενημέρωση του εντεταλμένου για κοινωνικά θέματα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, Απ. Ρουσσουνέλου αναφορικά με το έργο ανακούφισης συμπολιτών μας

“Η Κοινωνική Υπηρεσία λειτουργεί αθόρυβα”

Εγκαίρως οι διαδικασίες για ΤΕΒΑ, ΚΕΑ και προνοιακά επιδόματα

Ετοιμότητα απέναντι στις υποχρεώσεις που οφείλει να διεκπεραιώνει επιτυχώς για την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στη Σύρο, δείχνει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ανταποκρινόμενη στο έργο της, το οποίο κατά κύριο λόγο “ορίζεται” από τις κατευθύνσεις της κεντρικής κυβέρνησης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στην ίδια πορεία που “δουλεύει αθόρυβα” η Κοινωνική Υπηρεσία καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, όπως αναφέρει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Απόστολος Ρουσσουνέλος, συνεχίζει και το τελευταίο δίμηνο, προκειμένου οι ωφελούμενοι των διάφορων προγραμμάτων αρωγής να εξυπηρετηθούν χωρίς καθυστέρηση.

Αποτιμώντας τις κύριες ενέργειες της Κοινωνικής Υπηρεσίας δεδομένης και της γιορτινής περιόδου, ο κ. Ρουσσουνέλος ενημέρωσε για τις υποθέσεις του ΤΕΒΑ και του ΚΕΑ, όπως και για τα προνοιακά επιδόματα σε Σύρο και Κυκλάδες, ενώ απάντησε και για τους χώρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολίτες – άστεγοι στο νησί.

Εγκαίρως οι ενέργειες για ΤΕΒΑ και ΚΕΑ

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν έχουν προωθηθεί τα προϊόντα που προσφέρονται στις οικογένειες του νησιού μέσω του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του αρμόδιου Υπουργείου, καθώς και αν έχουν δοθεί τα επιδόματα μέσω του προγράμματος ΚΕΑ, ο κ. Ρουσσουνέλος απάντησε καταφατικά.

“Αυτά έχουν δοθεί. Υπήρξε μέριμνα από την Υπηρεσία από αρχές Δεκεμβρίου και από το τέλος Νοεμβρίου. Σχετικά με το ΤΕΒΑ πρέπει να πω ότι δόθηκαν πάρα πολλά τρόφιμα σε αρκετά μέλη της τοπικής κοινωνίας που είναι στο μητρώο μας οι ωφελούμενοι. Το ΤΕΒΑ προωθείται και στους ωφελούμενους του ΚΕΑ” γνωστοποίησε ο εντεταλμένος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ενώ πρόσθεσε πως, “όπως φαίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας μας, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης λαμβάνουν στη Σύρο 348 νοικοκυριά ενώ και μέσα από το ΤΕΒΑ ωφελούνται 40 νοικοκυριά”.

Επιπλέον, ανέφερε πως, “Το ΤΕΒΑ προωθήθηκε τελευταία σε δύο δόσεις, στις 28 Νοεμβρίου και η δεύτερη αποστολή έγινε εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου” προκειμένου όπως εξήγησε, τα πακέτα να τα λάβουν οι οικογένειες πριν από τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Σημείωσε μάλιστα πως, “Μοιράζονται από την Κοινωνική Υπηρεσία σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από δημοτικό ακίνητο (αποθήκη πλησίον Βιομηχανικού Μουσείου)”. Από την πλευρά του, υπογράμμισε πως, “Προσπαθούμε όσο γίνεται η βοήθεια να προσφέρεται με διακριτικότητα”.

Επιπλέον, θέλησε να διευκρινίσει πως, και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) “καταβλήθηκε πολύ νωρίτερα συγκριτικά με τον χρόνο καταβολής τους προηγούμενους μήνες”, δηλαδή αρχές Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος για την ανταπόκριση της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ο ίδιος πρόσθεσε: “Βεβαίως” καθώς όπως συμπλήρωσε, “Η Κοινωνική Υπηρεσία δουλεύει αθόρυβα. Δρομολογεί όλες τις υποχρεώσεις. Και φαίνεται η δουλειά και από τα στατιστικά στοιχεία. Ο “καθρέπτης” μας είναι αυτός”.

Στα παραπάνω, ερωτηθείς αν προς τους αναξιοπαθούντες ή τα μέλη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων έχει δοθεί άλλη βοήθεια με πρωτοβουλία του Δήμου, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “Στη διάρκεια της δικής μου θητείας, για πρώτη φορά φέτος επικοινώνησαν κάποιοι άνθρωποι με την Κοινωνική Υπηρεσία προκειμένου να ενημερωθούν πως μπορούν να συνδράμουν οικογένειες ή πρόσωπα που έχουν ανάγκη, είτε προσφέροντας βασικά είδη, είτε παιχνίδια για μικρά παιδιά”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Με τη βοήθεια της Κοινωνικής Υπηρεσίας αυτοί οι άνθρωποι “ανώνυμα” βοήθησαν συμπολίτες μας στο νησί που πράγματι έχουν ανάγκη” αφού όπως τόνισε, “Ήδη έχουν απευθυνθεί σε εμάς αρκετοί και βοηθήσαμε για τον καλό σκοπό που είχαν τις γιορτινές μέρες”.

Ο κ. Ρουσσουνέλος επεσήμανε δε, πως, “Η Κοινωνική Υπηρεσία με το μητρώο που διατηρεί, ώστε να γνωρίζει τα πάντα όσον αφορά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Έχουμε οργάνωση και στοιχεία”.

Παραμένει η μέριμνα για τα προνοιακά επιδόματα

Από την πλευρά του, γνωστοποίησε και τα αριθμητικά στοιχεία των ωφελουμένων σε Σύρο και Κυκλάδες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα. Ειδικότερα, στη Σύρο παίρνουν το σχετικό επίπεδο από το κράτος μέσω του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης 345 άτομα, ενώ στα υπόλοιπα νησιά 678 άτομα.

“Τα προνοιακά επιδόματα τα δίνει η δική μας Κοινωνική Υπηρεσία σε όλες τις Κυκλάδες, όχι μόνο στη Σύρο. Υποτίθεται ότι η αρμοδιότητα θα έφευγε από εμάς, αλλά παραμένει προς το παρόν” ανέφερε ο κ. Ρουσσουνέλος, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία του για την έγκαιρη καταβολή των σχετικών ποσών, κόντρα στη γραφειοκρατία, με δεδομένη και την ανάγκη των ανθρώπων που λαμβάνουν τα σχετικά ποσά. “Περιμένουμε να γίνει η επόμενη κατανομή από το αρμόδιο Υπουργείο για να πάμε σε άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να προλάβουμε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος με το νέο έτος” σχολίασε, εξηγώντας πως, “Η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων είναι ένα μόνιμο άγχος για εμάς”. Αφού διευκρίνισε πως, “γι αυτό το έτος τα προνοιακά επιδόματα έχουν δοθεί”, συμπλήρωσε πως, “για το 2019, για την πρώτη δόση θα περιμένουμε την έγκριση του προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη. Ελπίζω όλα να κυλήσουν άμεσα και ομαλά”.

Θερμαινόμενοι χώροι στην Ερμούπολη

Στο πλαίσιο της μέριμνας της Κοινωνικής Υπηρεσίας για τους ανθρώπους που τις κρύες μέρες του χειμώνα στη Σύρο, δεν έχουν στέγη ή δεν έχουν θέρμανση, ο κ. Ρουσσουνέλος αναφέρθηκε και στους χώρους που διαθέτει ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και είναι θερμαινόμενοι.

“Προς το παρόν δεν έχουμε βγάλει κάποια ανακοίνωση. Όμως, αν υπάρξει ανάγκη θα ενημερώσουμε” σχολίασε πρωτίστως, επισημαίνοντας πως, “Ο μόνος θερμαινόμενος χώρος, δηλαδή από νωρίς το πρωί έως και τις 4 το μεσημέρι είναι ο ισόγειος χώρος του ΚΑΠΗ στη Νεάπολη. Όποιος επιθυμεί μπορεί να κάνει χρήση, αλλά για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί και ο επιβατικός σταθμός στο λιμάνι της Ερμούπολης. Εκεί έχει ευθύνη το Λιμενικό Ταμείο Σύρου” πρόσθεσε ο ίδιος, ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του.