Με ζητήματα νομιμότητας έρχεται αντιμέτωπη η Δημοτική Αρχή και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Παράνομη( ; ) η λειτουργία του αμαξοστασίου στον Αξό

Π. Χρυσαφίδης: “Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χώρος του αμαξοστασίου εδώ και καιρό δεν έχει καμία αδειοδότηση”

Σοβαρά θέματα νομιμότητας ως φαίνεται καλείται να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης και συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος και μάλιστα σε κρίσιμο προεκλογικό χρόνο, τα οποία σχετίζονται με την παράνομη(;) λειτουργία του δημοτικού αμαξοστασίου στη θέση Αξός, όπως αυτά αναδείχθηκαν κατόπιν παρέμβασης του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη.

Η σοβαρή υπόθεση που “ζητά” υπεύθυνες απαντήσεις από τη σημερινή Δημοτική Αρχή ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οπότε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας ζήτησε σαφή ενημέρωση επί των “πληροφοριών” που όπως σχολίασε γνωρίζει και αφορούν ξεκάθαρα στο ζήτημα της “μη ύπαρξης αδειοδότησης του αμαξοστασίου στον Αξό”, το οποίο μάλιστα βρίσκεται κι εντός του πυκνοδομημένου αστικού ιστού.

Παρά την απουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας από τη συνεδρίαση, ο Παύλος Χρυσαφίδης έθεσε με σαφή τρόπο τα σχετικά ερωτήματά του, καθώς πρόκειται για ένα άκρως σοβαρό θέμα, για το οποίο τα παρόντα μέλη της Δημοτικής Αρχής και ειδικότερα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και δημαρχεύων Αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου δήλωσε άγνοια.

Κανένας περιβαλλοντικός όρος. Συντηρείται μία περίεργη “ομερτά””

Τη σοβαρή παρέμβασή του προλόγισε αρχικά με λιτό σχολιασμό στις ερωτήσεις που έθεσε προς τη Δημοτική Αρχή, ορμώμενος από φωτορεπορτάζ της Κοινής Γνώμης, στο οποίο αποτυπώθηκε η συγκέντρωση άχρηστου εξοπλισμού του Δήμου, πλησίον της εισόδου του πολιτιστικού χώρου “Μάνος Ελευθερίου”. Θέλοντας να μάθει γιατί αυτός ο εξοπλισμός από παιδικές χαρές και φωτιστικά σώματα δεν αποθηκεύεται σε άλλον δημοτικό χώρο, ο ίδιος σχολίασε: “Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι αλλού χώροι, όπως είναι ο Πάγος, η Ντελαγκράτσια, ίσως και αλλού. Γιατί προτιμάτε αυτόν τον χώρο; Εκτός αν έχετε σκοπό να μεταφέρετε στους άλλους χώρους το παράνομο αμαξοστάσιο που βρίσκεται στον Αξό, όπως υποχρεούστε από τον νόμο να το κάνετε και μας το φυλάτε για προεκλογική “έκπληξη””.

Κατόπιν των ανωτέρω, επέστρεψε στο θέμα με νέα ερώτησή του, θίγοντας ουσιαστικά τη σιωπή των αρμόδιων πολιτικών προσώπων, σχετικά με θέματα “μη αδειοδότησης του αμαξοστασίου στον Αξό”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

“Λείπει ο κ. Βουτσίνος αλλά εγώ θα τα πω. Και ας απαντήσει ο Δήμος. Νομίζω μπορεί ο κ. Αθανασίου, μπορεί ο κ. Βακόνδιος” σημείωσε παρακάτω, προσθέτοντας τα εξής: “Αναφέρθηκα προηγουμένως στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και στο αμαξοστάσιο. Πληροφορίες εδώ και καιρό, που έχουν πάψει να είναι πλέον ψίθυροι, αναφέρουν ότι ο χώρος του αμαξοστασίου δεν έχει καμία αδειοδότηση. Δεν τηρείται σχεδόν κανένας περιβαλλοντικός όρος. Πλένονται τα απορριμματοφόρα ενώ απαγορεύεται, αν δεν υπάρχει ειδικός βιολογικός” υποστήριξε, ενώ όπως συμπλήρωσε, “Τα λύματα πάνε στη θάλασσα. Απορώ γιατί δεν έχει επέμβει το Λιμεναρχείο”.

Ο Παύλος Χρυσαφίδης συνέχισε μάλιστα, αναφέροντας πως, “Ο κεντρικός βιολογικός δεν μπορεί να τα δεχθεί γιατί σκοτώνονται τα βακτήριά του λόγω του είδους των απορριμμάτων που πλένονται από τα απορριμματοφόρα” ενώ πρόσθεσε σε κατηγορηματικό τόνο, πως, “Οι πληροφορίες μου λένε, ότι το βιβλίο ασφαλείας είναι γεμάτο και αυτό είναι το σημαντικό. Είναι γεμάτο με παρατηρήσεις του τεχνικού ασφαλείας και όμως η πολιτική ηγεσία του Δήμου σφυρίζει αδιάφορα, συντηρώντας μάλιστα μία περίεργη “ομερτά” σε αυτόν τον χώρο”.

Ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου θέλησε να επισημάνει μάλιστα με αφορμή τα λεγόμενά του, πως, “μπορώ να μιλήσω σε άλλο δημοτικό συμβούλιο γι αυτό, όταν προκληθώ” ενώ σχολίασε καυστικά πως, “πολλά από αυτά που θα ειπωθούν αν αρχίσει αυτή η συζήτηση, θα αγγίζουν το μυθιστόρημα χωρίς να είναι μυθιστόρημα αλλά αλήθεια”.

Προτού θέσει τις ερωτήσεις του για το θέμα, πρόσθεσε πως, “Και παραδόξως αυτά τα πολλά και τα περίεργα όπως είναι η μη αδειοδότηση μέσα στον αστικό ιστό σε ένα τέτοιο αμαξοστάσιο, δεν αγγίζουν την ευαισθησία κι άλλων θεσμικών παραγόντων του τόπου”.

Θα είναι υπόλογος ο Δήμος;”

Κατόπιν της ανωτέρω “περιγραφής” του για την κατάσταση που ως ανέδειξε, ισχύει(;) στο αμαξοστάσιο στη θέση “Αξός”, ρώτησε τα παρακάτω: “Ερωτάσθε ευθέως αν γνωρίζετε εσείς, νομίζω ότι γνωρίζετε όμως κ. Βακόνδιε. Έχει άδεια λειτουργίας ο χώρος αυτός; Έχει ισχύουσα περιβαλλοντική μελέτη που μπορούμε να βασιστούμε σε αυτήν και μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε έλεγχο από Λιμεναρχείο και Περιφέρεια και δε θα είναι υπόλογος ο Δήμος για ποινικά κολάσιμες πράξεις και διάφορα τέτοια πρόστιμα; Παρακαλώ να μου απαντήσετε”.

Απόλυτη σιωπή στη συνεδρίαση και προσεχώς... οι απαντήσεις

Απόντος και του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού από τη χθεσινή συνεδρίαση, αν και κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι δύο Αντιδήμαρχοι, Αλέξης Αθανασίου και Φραγκίσκος Βακόνδιος, ωστόσο, υποστήριξαν μονολεκτικά κι εκτός μικροφώνου πως δεν γνωρίζουν για την ανωτέρω υπόθεση.

“Δεν ξέρει ο κ. Αθανασίου αν έχει αδειοδότηση ο χώρος;” ρώτησε σε τόνο ελαφρώς ρητορικό ο κ. Χρυσαφίδης, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να αναφέρει τα παρακάτω, για την υπόθεση που όπως φαίνεται θα απασχολήσει έντονα: “Τον ρώτησα νωρίτερα, μου είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι. Θα μεριμνήσω κ. Χρυσαφίδη να δοθεί εγγράφως εντός των ημερών στον κ. Βουτσίνο που είναι και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος στον συγκεκριμένο χώρο, να απαντηθεί κι εγγράφως ή και στην επόμενη συνεδρίαση προφορικά αν θέλετε”.