Το μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Π. Χρυσαφίδης ζήτησε να υπάρξει δημοκρατική λειτουργία στο ανώτατο συλλογικό όργανο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

“Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ο χώρος έκφρασης της κοινωνίας”

Αλ. Αθανασίου: "Πιθανόν η κατάρτιση ενός Κανονισμού, να αποτελέσει αντικείμενο διαπαραταξιακής Επιτροπής"

Τη δυνατότητα να ασκούν ουσιαστικά τον ρόλο τους οι αιρετοί της αντιπολίτευσης και να υπάρχει δημοκρατική λειτουργία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, με την επαναφορά της επιλογής της ανάπτυξης προφορικών ερωτήσεων, ζήτησε το μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παύλος Χρυσαφίδης.

Ο ίδιος, έθεσε επί τάπητος το σοβαρό ζήτημα της κατάρτισης ενός νέου Κανονισμού λειτουργίας του ανώτατου συλλογικού οργάνου στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, που θα βασίζεται σε όσα προβλέπει η νομοθεσία και άρα, στον Πρότυπο Κανονισμό, ωστόσο, με βασικές τροποποιήσεις που θα επαναφέρουν τη δημοκρατική λειτουργία του οργάνου.

Ο κ. Χρυσαφίδης έκανε μία αναλυτική πολιτική τοποθέτηση για το θέμα, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να ανταποκριθεί και να μην αποφεύγει τον έλεγχο και τον διάλογο, “φιμώνοντας” ουσιαστικά την αντιπολίτευση, με δεδομένα όσα έχει φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών με τον Πρότυπο Κανονισμό.

Στα παραπάνω, απάντησε ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου εξηγώντας πως δεν είναι αρνητικός στο αίτημα, το οποίο σημειωτέον έχει κατατεθεί προφορικώς από αρκετούς αιρετούς, ωστόσο, αυτή η αλλαγή θα πρέπει να μελετηθεί επαρκώς και καλά. Όπως σημείωσε, άλλωστε, από κοινού με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάνθο Μανθόπουλο θα φροντίσουν ώστε να γίνει επεξεργασία μιας πρότασης Κανονισμού, από διαπαραταξιακή Επιτροπή.

“Έχετε ευθύνη σαν Δημοτική Αρχή”

“Πέρα από το κατατεθειμένο εμπρόθεσμα ερώτημά μας που όλοι γνωρίζετε, η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε και συνάντησε προ ημερών τον δήμαρχο, αλλά και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και με παρουσία και άλλων στελεχών της Δημοτικής Αρχής, θέσαμε τον προβληματισμό μας για τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την έκδοση του Πρότυπου Κανονισμού λειτουργίας. Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες μας εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, που φυσικά έχουν καταγραφεί στα πρακτικά των συνεδριάσεων. Οι απόψεις του δημάρχου επί του θέματος, κατά τη συζήτηση τουλάχιστον, δεν ήταν αρνητικές, αλλά φευ”, σημείωσε αρχικά ο κ. Χρυσαφίδης, ασκώντας κριτική στη μέχρι σήμερα στάση της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στις πράξεις της.

“Είναι πλέον διαπιστωμένη αυτή η τακτική του δημάρχου της φαινομενικής συναίνεσης και διάθεσης επίλυσης προβλημάτων, που όμως στη συνέχεια, διαδέχεται η σιωπή και η λήθη ίσως λόγω ανάγκης αντιμετώπισης άλλων προτεραιοτήτων. Εδώ και μήνες λοιπόν, με την επίκληση του Πρότυπου Κανονισμού λειτουργίας παρακολουθούμε μία συνειδητή και μεθοδευμένη προσπάθεια να φιμωθεί ο λόγος των δημοτικών συμβούλων", υποστήριξε, εξηγώντας τα παρακάτω: “Καταργήθηκαν οι ερωτήσεις πριν την ημερήσια διάταξη, περιορίστηκαν οι παρεμβάσεις, απαγορεύτηκαν οι δευτερολογίες. Οι συνεδριάσεις λογοδοσίας έγιναν τυπικές και αποστειρωμένες. Δεν πρόκειται για μία τεχνική αλλαγή. Πρόκειται για πολιτική επιλογή”.

Μία επιλογή που όπως πρόσθεσε, “θέλει τα Δημοτικά Συμβούλια, σιωπηλά, τα μέλη της διακοσμητικά, τη μειοψηφία άφωνη και τον δήμαρχο στο απυρόβλητο. Και φυσικά ο Πρότυπος Κανονισμός δεν απαγορεύει όλα αυτά που καταργήθηκαν εν ριπή οφθαλμού, απλά δεν τα προβλέπει. Και το δεν προβλέπεται, δεν σημαίνει απαγορεύεται”.

Με αυτά τα δεδομένα, επεσήμανε πως “υπ' αυτό το πρίσμα, η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο το Υπουργείο. Βαραίνει και εσάς δήμαρχε που επιλέγετε να εφαρμόσετε αυτόν τον Κανονισμό, χωρίς καμία αντίρρηση. Βαραίνει και τον πρόεδρο, τον κ. Μανθόπουλο που τον ενστερνίστηκε άμεσα ενώ γνώριζε και σε αυτό είμαι απόλυτα βέβαιος ότι υπηρετεί ένα αντιδημοκρατικό μόρφωμα ενώ θα μπορούσε να δείξει ανοχή, όπως έχουν δείξει και δείχνουν οι πρόεδροι των περισσότερων Δημοτικών Συμβουλίων. Αντί αυτού, προφανώς μετά από συλλογική απόφαση, έκλεισε κάθε διέξοδο για δημοκρατικό διάλογο”.

“Θα συνεχίσετε με το φόβο του διαλόγου;”

Για τον ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Χρυσαφίδης πρόσθεσε πως “το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι επικυρωτικό όργανο. Δεν είναι αποστειρωμένο φόρουμ, αλλά είναι ο πολιτικός χώρος που εκφράζεται η κοινωνία με αντιπαραθέσεις με διαφωνίες, με έλεγχο. Και αυτόν τον ρόλο  καμία πλειοψηφία δεν έχει δικαίωμα να τον ακυρώσει”.

Κατά συνέπεια, σημείωσε πως “ρωτάμε ξεκάθαρα θα επαναφέρετε τη δυνατότητα ερωτήσεων από τους συμβούλους; Θα επιτρέψετε δευτερολογίες και ελεύθερη τοποθέτηση; Θα βάλετε σε συζήτηση, πρόταση για νέο δημοκρατικό Κανονισμό ή θα συνεχίσετε να κυβερνάτε με τη σιωπή, με τον φόβο του διαλόγου, με Κανονισμούς που εξυπηρετούν όχι τη δημοκρατία αλλά τη διοικητική αλαζονεία;”. Και συμπλήρωσε τέλος πως “ο λαός δεν μας εξέλεξε για να σας χειροκροτούμε. Μας εξέλεξε για να σας ελέγχουμε. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι αδιανόητο και παράλογο να μην έχουν φωνή. Όσοι θέλουν να έχουν φωνή φυσικά στο δημοτικό συμβούλιο”.

“Είναι νόμος του κράτους”

Ο δήμαρχος έδωσε απαντήσεις στα παραπάνω, σημειώνοντας πρωτίστως πως “το ότι βγήκε ένας Πρότυπος Κανονισμός σε ΦΕΚ στις αρχές αυτού του έτους δεν ευθύνεται καμία Δημοτική Αρχή γι' αυτό. Το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί βάσει των νόμων”. Ξεκαθάρισε, λοιπόν, πως “ο Πρότυπος Κανονισμός πράγματι θέτει περιορισμούς, ωστόσο, πρέπει να εφαρμοστεί διότι είναι νόμος του κράτους, είναι ΦΕΚ και βάζει κανόνες στη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων όπως έβαζε και ο προηγούμενος που τον είχαμε επί 14 χρόνια”. Συμπλήρωσε, μάλιστα, σε καυστικό τόνο πως “το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι όμιλος, ούτε λέσχη φιλολόγων ή παρέα για ατέρμονες συζητήσεις, αλλά ένα όργανο που αποφασίζει για τα θέματα του Δήμου, για τα τοπικά θέματα. Καθόμαστε και μιλάμε επί παντός επιστητού πολλές φορές με κάθε διάθεση, ακόμη και περιπαικτική και αυτό είναι ώρες ώρες κατάντια για το όργανο”. Επεσήμανε, δε, πως δυστυχώς “οι παλαιότεροι εξ ημών στην αίθουσα, τα έχουμε ζήσει πολλές φορές”, λέγοντας απόλυτα πως “το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αρένα, ούτε βέβαια καφενείο”. Σε αυτό το πνεύμα εκτίμησε πως κινήθηκε και ο νομοθέτης πως δηλαδή “μπήκαν κάποιες δικλείδες ασφαλείας και όχι ο κάθε συνάδελφος ή η κάθε συναδέλφισσα να λέει ό,τι θέλει για όσο θέλει”. Κατόπιν αυτών, υπενθύμισε πως “θα θυμάστε ότι επί προεδρίας του κ. Δούναβη, το 2017 αν δεν κάνω λάθος όταν έκανε ο πρόεδρος την προσπάθεια να περάσει Κανονισμό Δημοτικού Συμβουλίου, θυμάστε πώς έπεσε η πρώτη απόφαση; Είχε πέσει διότι είχε προσβληθεί αυτός ο Κανονισμός και επανήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο πάλι”.

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε παρακάτω πως “θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε πέντε πράγματα, τα οποία να μην ευτελίζουν το όργανο ώρες ώρες, δεν λέω ότι ευτελίζεται το όργανο πάντοτε, και αυτό είναι εσκεμμένο. Δεν πρέπει να ξεχειλώνεται ο Κανονισμός, δεν πρέπει να κάνουμε σόου τον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά σαφώς δεν είναι και σωστό να φιμώνουμε τους δημότες, όταν θέλουν να θέσουν δι ημών, των δημοτικών συμβούλων εννοώ, ζητήματα που τους απασχολούν”. Πέραν των ανωτέρω, θέλησε να απαντήσει ακόμη και στο ότι “δεν χωράει θέμα αμφισβήτησης της δημοκρατικότητας αυτής της δημοτικής διοίκησης διότι το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό από τουλάχιστον 25 άτομα, για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητάς του”. Και πρόσθεσε πως “αυτό είχε γίνει αμέσως μόλις ίσχυσε ο Πρότυπος Κανονισμός από την αλλαγή του νόμου, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2025”.

Επίσης, δεν παρέλειψε να υπενθυμίζει πως “δίνεται η δυνατότητα σε δημότες, κατοίκους και δημοτικούς συμβούλους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλλονται στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις, ακόμη και αιτήσεις τις οποίες απαντά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ή ο εντεταλμένος σύμβουλος, εντός της προθεσμίας των 30 ημερών από την κατάθεσή τους”. Άρα, υποστήριξε πως στόχος του νόμου “είναι ο ενεργός πολίτης και ο ενημερωμένος πολίτης. Αυτό δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ. Δηλαδή να κατατεθεί ένα ερώτημα και εντός των προβλεπομένων 30 ημερών να απαντηθεί εγγράφως”.

Επιπλέον, για το θέμα των προφορικών ερωτήσεων πριν την ημερήσια διάταξη, επεσήμανε πως “σαφώς θα πω ξανά ότι η ζωντανή εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν παίρνω πίσω τα λόγια που συζητήσαμε όταν συναντηθήκαμε είναι και οι ερωταπαντήσεις, τις οποίες είχαμε με τον προηγούμενο  Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως και αυτό, καταντούσε κάποιες φορές να συζητιέται επί δύο ώρες η ερωταπάντηση από την ημερήσια διάταξη. Εγώ νομίζω πως αυτό προσπάθησε να “θεραπεύσει” με αυτόν τον τρόπο ο νομοθέτης”.

Ένας Κανονισμός που δεν θα “πέσει”

Μετά από τα παραπάνω, ο δήμαρχος σημείωσε πως υπάρχει η πρόθεση από τη Δημοτική Αρχή να καταρτιστεί ένας νέος Κανονισμός. “Και με τον πρόεδρο, η τάση μας και η δική μου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν να δούμε πώς θα κινηθούν και τα Δημοτικά Συμβούλια και της ευρύτερης περιοχής μας, αλλά και μεγαλύτερα όλης της Ελλάδας. Αυτό ισχύει από τον Ιανουάριο του 2025”, σημείωσε συγκεκριμένα, λέγοντας τέλος πως “έχουμε συζητήσει με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πως πιθανόν η κατάρτιση ενός Κανονισμού του Δ.Σ. θα αποτελέσει ένα αντικείμενο διαπαραταξιακής Επιτροπής, η οποία θα φέρει προτάσεις για να δούμε πώς μπορούμε με μέτρο – δεν ξέρω αν θα είναι ποσοστό της δύναμης της κάθε παράταξης στο Δ.Σ. ή ότι σκεφτεί αυτή η διαπαραταξιακή Επιτροπή -, θα γίνεται η συζήτηση”. Καταλήγοντας, μάλιστα, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως “θα είναι παράλογο να φέρουμε έναν Κανονισμό δικό μας που θα έχει προέλθει από διαπαραταξιακή Επιτροπή και θα έχει πέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, διότι δεν συνάδει με τον Πρότυπο Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου”.