Ο ΝΟΣ παρέδωσε δωρεάν μελέτη για τα ανοικτά κτιριακά θέματα του Κολυμβητηρίου και των εγκαταστάσεών του προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Δρομολόγηση λύσης για τη συνέχιση της λειτουργίας του

Δηλώσεις των Γ. Φίλιου και Φρ. Βακόνδιου για την αναζήτηση της χρηματοδότησης με φόντο τη λήξη της άδειας λειτουργίας τον Αύγουστο

Κινήσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου μετά και τη λήξη της παράτασης της άδειας λειτουργίας του τον προσεχή Αύγουστο, πραγματοποιεί ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου (ΝΟΣ), ο οποίος πήρε πρωτοβουλία για την εκπόνηση μελέτης που θα απαντά σε ζητήματα των κτιριακών εγκαταστάσεών του, την οποία και παρέδωσε δωρεάν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Το θέμα έκανε γνωστό ο ΝΟΣ με λιτή ανακοίνωσή του προχθές το απόγευμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των εγκαταστάσεων του Κολυμβητηρίου, τις οποίες χρησιμοποιούν δεκάδες μικροί και μεγάλοι αθλητές.

Σε δηλώσεις επί του θέματος κλήθηκε να προβεί ο πρόεδρος του ΝΟΣ, Γιώργος Φίλιος με φόντο τη σημαντική πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε και έχει ως αποτέλεσμα μία ολοκληρωμένη μελέτη για τις κτιριακές εγκαταστάσεις με τον προϋπολογισμό των εργασιών να ανέρχεται σε 215.000 ευρώ (συν ΦΠΑ), καθώς όμως και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος προκειμένου να τοποθετηθεί για το σοβαρό επόμενο βήμα αναζήτησης χρηματοδότησης.

 

Κάναμε μία μελέτη πολύτιμη για κάθε Δήμο. Ως Όμιλος βοηθάμε για το Κολυμβητήριο”

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΝΟΣ επεσήμανε εξ αρχής πως η μελέτη με τίτλο “Εργασίες επισκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Κολυμβητηρίου ν. Σύρου”, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προ ημερών στη Δημοτική Αρχή, αρμόδια για τα θέματα των αθλητικών υποδομών του νησιού.

“Είναι μία δαπανηρή μελέτη που την επιβαρύνθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου” ανέφερε ο Γιώργος Φίλιος, ο οποίος γνωστοποίησε πως στο περιεχόμενό της προσδιορίζεται έργο για το Κολυμβητήριο “ύψους 215.000 ευρώ με ΦΠΑ”.

Ερωτηθείς για τη σχετική πρωτοβουλία, ο ίδιος ανέφερε πως, “Αυτή η μελέτη προέκυψε και από την ανάγκη για τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου. Μιλήσαμε και με τους υπαλλήλους, τους τεχνικούς και τον συντηρητή για να γνωρίζουμε τις ανάγκες”.

Σχετικά με τις ανάγκες στις οποίες απαντά, πρόσθεσε πως, “Αυτή η μελέτη περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες, αλλαγή στα εσωτερικά κουφώματα που είναι σε πολύ κακή κατάσταση, χρωματισμούς και αλλαγή πλακιδίων και ειδών υγιεινής για τα αποδυτήρια” ενώ συμπλήρωσε πως, “γενικά αντιμετωπίζονται θέματα με υδραυλικά συστήματα που δεν λειτουργούν και το σημαντικό ακόμη, περιλαμβάνει και τα ισοθερμικά καλύμματα που μπαίνουν πάνω στην πισίνα για να έχουμε λιγότερες απώλειες στη θέρμανση”. Διευκρινίζοντας περαιτέρω για τη σχετική προμήθεια των καλυμμάτων, τόνισε πως, “Αυτά τοποθετούνται το βράδυ όταν κλείνει η πισίνα ώστε να κερδίζεις περίπου το 30% από το πετρέλαιο ή να υπάρχει όφελος σε ίδιο ποσοστό με όποιον τρόπο θερμαίνεται η πισίνα”.

Ο κ. Φίλιος μάλιστα, σημείωσε πως ήδη τη μελέτη την έχει στη διάθεσή της η Δημοτική Αρχή ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, ενώ λακωνικά αναφέρθηκε στην επαφή του με την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης. “Μίλησα με τον κ. Περιφερειάρχη για να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια σε μία πρώτη συζήτηση που κάναμε. Εμείς την παραδώσαμε στον Δήμο ασχέτως από το που θα χρηματοδοτηθεί γιατί είναι αναγκαία για τη λειτουργία του” σχολίασε, υπενθυμίζοντας πως, “Η άδεια του Κολυμβητηρίου λήγει στις 31 Αυγούστου 2019 και οι διάφορες Επιτροπές από χρόνια έχουν κάνει διάφορες παρατηρήσεις. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται και όσα αντιμετωπίζει το Κολυμβητήριο για να μπορεί να λειτουργεί και μετά τις 31 Αυγούστου”. Σημείωσε μάλιστα πως, στις 31 Αυγούστου λήγουν οι παρατάσεις για όλα τα δημοτικά Κολυμβητήρια της χώρας. “Όχι μόνο του δικού μας, τότε λήγουν οι αδειοδοτήσεις για τα Κολυμβητήρια της χώρας” ανέφερε, καθώς σχολίασε πως, “Είχαν πάρει παρατάσεις από την Κυβέρνηση (σσ. με απόφασή της)”.

Κληθείς να τοποθετηθεί για τη συνεργασία με τη δημοτική πλευρά και τους αρμόδιους τεχνικούς του Δήμου προκειμένου να υπάρξει αυτή η μελέτη, η οποία πληρώθηκε από τον ΝΟΣ και εκπονήθηκε με δική του πρωτοβουλία, ο κ. Φίλιος ανέφερε: “Εμείς είχαμε τις παρατηρήσεις των υπευθύνων και ενεργήσαμε. Την παραδώσαμε στον Δήμο. Θα παραληφθεί και θα την επεξεργαστούν οι τεχνικοί του Δήμου”.

Θέλησε να γνωστοποιήσει μάλιστα πως, “Αν πάμε καλά και σε περίπτωση που ο Δήμος βρει χρηματοδότηση, θα ετοιμάσουμε κι άλλη μελέτη που θα αφορά τον φωτισμό, τους προβολείς, τα μηχανολογικά του Κολυμβητηρίου. Θα καταθέσουμε κι αυτή δωρεάν” ανέφερε κατηγορηματικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε και την αξία της συνεργασίας του ΝΟΣ σε θέματα αθλητικών υποδομών κι εν προκειμένω για το Κολυμβητήριο, λέγοντας τέλος πως, “Κάναμε με τη σειρά μας τη μελέτη που είναι πολύτιμη για έναν Δήμο. Είναι δύσκολες αυτές οι μελέτες και μας βοήθησαν μηχανικοί και αρχιτέκτονες της Σύρου. Μας βοήθησαν πολλοί. Εμείς θέλουμε ο Δήμος να μπορέσει να την προωθήσει για να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες”.

 

Ευχάριστη η πρωτοβουλία του ΝΟΣ. Αφού ελεγχθεί θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση”

Κληθείς να ενημερώσει για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος αρχικά θέλησε να υπογραμμίσει την αξία της κίνησης του ΝΟΣ. “Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο που πήρε πρωτοβουλία ο ΝΟΣ και ευχαριστούμε πολύ και τη διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου και τον πρόεδρό του για την πρωτοβουλία να γίνει αυτή η μελέτη. Γνωρίζουμε όλοι ότι το Κολυμβητήριο χρειάζεται κι αυτό επεμβάσεις για την αναβάθμισή του” ανέφερε, περιγράφοντας σε γενικό άξονα πως, “Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει γενικές εργασίες συντήρησης καθώς επίσης και προμήθεια καλυμμάτων για τον χειμώνα ώστε το κομμάτι της πισίνας που δεν θα χρησιμοποιείται και θα καλύπτεται από αυτά, να μας εξασφαλίζει πως θα έχουμε τη μικρότερη δυνατή απώλεια στη θερμοκρασία του νερού”.

Αφού επανέλαβε και ο ίδιος πως, “Το κόστος είναι στο ποσό των 215.000 ευρώ”, εξήγησε πως, άμεσα “Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα ελέγξει τη μελέτη ως προς την ορθότητά της κι από εκεί και μετά θα προχωρήσουμε. Αν χρειαστούν παρατηρήσεις ή διορθώσεις, θα είμαστε σε επαφή με τον ΝΟΣ και μετά θα περάσει στην Οικονομική Επιτροπή για να παραλάβει ο Δήμος και ουσιαστικά τη μελέτη”.

Επόμενο βήμα σύμφωνα με όσα τόνισε, αποτελεί η αναζήτηση χρηματοδότησης. “Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να κοιτάξουμε να βρούμε χρηματοδότηση γι αυτό το έργο. Τη δεδομένη στιγμή από την πλευρά του Δήμου, δεν υπάρχει κάποιος κωδικός ή κάποιο κονδύλι για ένα τόσο μεγάλο ποσό και θα πρέπει να αναζητήσουμε χρηματοδότηση” διευκρίνισε σχετικά με το ταμείο του Δήμου, ενώ έδωσε απαντήσεις όσον αφορά και τη δυνατότητα ή μη, ένταξης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

“Το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ εξασφαλίζει 600.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Είναι ένα πρόγραμμα που ανακοινώθηκε προχθές και περιλαμβάνει γενικά έργα συντήρησης αναβάθμισης και έργα για αθλητικούς χώρους. Η πρόθεσή μας είναι να εντάξουμε το γήπεδο του μπάσκετ (Κλειστή Α΄ Αίθουσα), τη μελέτη του οποίου παραλάβαμε πρόσφατα” δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την ενημέρωσή του όπως στο δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, συγκεκριμένα για το Κολυμβητήριο πρόσθεσε πως, “πιθανόν να αναζητήσουμε χρήματα και μέσω της Περιφέρειας. Θα αναζητήσουμε κι άλλες χρηματοδοτήσεις αλλά σίγουρα θα απευθυνθούμε και στην Περιφέρεια που διαχειρίζεται κονδύλι για αθλητικούς χώρους σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Θέλουμε αν γίνεται να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο για το Κολυμβητήριο”.

Ο κ. Βακόνδιος ολοκλήρωσε τις απαντήσεις προβαίνοντας σε ένα γενικότερο σχόλιο με φόντο τις αθλητικές υποδομές της Σύρου και την πρόθεση του Δήμου να δρομολογήσει λύσεις για τα ανοικτά ως σήμερα θέματα. “Γενικά το τελευταίο διάστημα υπάρχει πολύ μεγάλη προσπάθεια και συνεχίζουμε να προσπαθούμε ιδιαίτερα για τους αθλητικούς χώρους να τους αναβαθμίσουμε. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουμε βρει χρηματοδοτήσεις και συνεχώς αναζητούμε “εργαλεία”. Καταθέτουμε κι εμείς προτάσεις και αναζητούμε χρήματα από τα Υπουργεία και από την Περιφέρεια. Άρα, αυτό θα είναι ένα έργο που αν καταφέρουμε να βρούμε χρηματοδότηση, θα είναι σημαντικό για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του Κολυμβητηρίου”.