Συνέντευξη του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, Παύλου Χρυσαφίδη

«Αν ήθελα να εξασφαλίσω κάποιο πολιτικό μέλλον θα μπορούσα να διαπραγματευτώ πολλά»

Μία δημοτική θητεία φτάνει προς το τέλος της και μία καινούρια αναμένεται να ξεκινήσει, μετά τις εκλογές του Μαΐου, με ένα πρόσωπο που μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε στη δημοτική πορεία των 4,5 χρόνων, τον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλο Χρυσαφίδη, ο οποίος έκανε την έκπληξη με την ανακοίνωση της συνεργασίας του με τη Λαϊκή Συσπείρωση και το Νίκο Καΐλη, για το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Αναφερόμενος στο κάλεσμα συμπόρευσης που απευθύνει η Λαϊκή Συσπείρωση, ο επικεφαλής της στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης κι εκ νέου υποψήφιός της για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, Νικόλας Καΐλης, αναφέρει πως: “Θεωρούμε πως η ενισχυμένη παρουσία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μια αναγκαιότητα”, καθιστώντας, με τη φράση αυτή, σαφή την προοπτική κατάκτησης και δεύτερης έδρας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με την εκλογή του Παύλου Χρυσαφίδη. Χαρακτηριστική δε η αναφορά του για την ουσία της πολιτικής τους συνοδοιπορίας, με τη φράση “πιστεύουμε ότι σε αυτό το δρόμο μπορούμε να συναντηθούμε και με άλλους συναγωνιστές, άσχετα αν συμφωνούμε σε όλα”.

Ως έκπληξη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας, σε έναν συνδυασμό προσκείμενο σε άλλον πολιτικό χώρο από τον δικό σας. Τι σας οδήγησε να αλλάξετε πολιτικό χώρο, αυτοδιοικητικά;

Π. Χ.: «Δεν ξέρω εάν το λέτε αρνητικά ή θετικά ότι έκανα την έκπληξη. Δεν θεωρώ ότι άλλαξα πολιτικό χώρο, απλά συστεγάζομαι σε ένα όμορο σε μένα χώρο. Δεν αναφέρομαι σε σχέση με την παράταξη της Κίνησης Πολιτών και την Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά στον Παύλο Χρυσαφίδη, πως νιώθει σήμερα απέναντι στην Λαϊκή Συσπείρωση. Παρ’ όλο που είχα προτάσεις από όλες σχεδόν τις παρατάξεις, πλην μιας, και άνετα, εάν ήθελα να εξασφαλίσω κάποιο πολιτικό μέλλον, θα μπορούσα να ενδώσω στα κελεύσματα τους και να διαπραγματευτώ πολλά. Όμως δεν με ενδιέφερε και ούτε με ενδιαφέρει αυτό, αλλά με ενδιαφέρει πρωτίστως να τα έχω καλά με τον εαυτό μου και με τους ανθρώπους που με έχουν εμπιστευτεί όλο αυτό τον καιρό και να μπορώ να τους κοιτάζω καθαρά στα μάτια, χωρίς ίχνος ντροπής. Διάλεξα ότι καλύτερο υπήρχε να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις».

Σε αυτή την επιλογή σας έπαιξε ρόλο και η στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της δημοτικής θητείας η πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο Νίκος Καΐλης προσωπικά, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ή έπαιξε ρόλο η στάση των άλλων παρατάξεων ώστε να σας στρέψουν τελικά σε αυτή την επιλογή;

Π. Χ.: «Το ότι η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία ήταν ξεκάθαρη, σαφώς και έπαιξε ρόλο. Όπως πιστεύω ότι ξεκάθαρος ήμουν κι εγώ σε όλες μου τις τοποθετήσεις. Οι άλλες παρατάξεις δεν είναι τόσο η στάση τους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο η πολιτική υπόσταση των νέων παρατάξεων που δημιουργούνται, γιατί εγώ πιστεύω ότι οι εκλογές, πέρα από αυτοδιοικητικές είναι καθαρά πολιτικές, πάντα είναι πολιτικές. Εκ χαρακτήρος δεν θα μπορούσα ποτέ να συνυπάρξω σε έναν αχταρμά».

Αυτό που εσείς αποκαλείται «αχταρμά» μήπως είναι αυτό που επικαλούνται οι άλλες παρατάξεις περί σύνθεσης, συνεργασίας και υπερκομματισμού;

Π. Χ.: «Η εμπειρία που έχω έχει δείξει ότι το μόνο που τους ενώνει είναι τα συμφέροντα, τα οποία μπορεί να μην είναι προσωπικά, μπορεί να είναι κομματικά, όμως εγώ νομίζω ότι υπάρχουν και προσωπικά και κομματικά. Τους έχουμε δοκιμάσει όλους αυτούς και έχουν αποτύχει στα δικά μου μάτια. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να πειραματιστώ σε ένα ταξίδι μαζί τους, γιατί στη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου από πολλούς απογοητεύτηκα».

Καθώς το ποσοστό που συγκεντρώνει παραδοσιακά η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο είναι συγκεκριμένο, υπάρχει σε εσάς η αμφιβολία για την μη κατάκτηση 2ης έδρας;

Π. Χ.: «Εκ χαρακτήρος, πάντα έχω αμφιβολίες. Είναι η πρώτη φορά εξ άλλου που κατεβαίνω με σταυρό, καθώς μέχρι τώρα ήμουν επικεφαλής, είτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο είτε στο Δημοτικό. Οπότε δεν ξέρω τι θα αποφασίσει ο κόσμος, γιατί ως γνωστό, η κάλπη έχει παραβάν».

Σε αυτό που αφήνετε πίσω σας, με τη δημοτική θητεία που τελειώνει και την παρουσία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο, με παρεμβάσεις σας ή με την έντονη, έως και ακραία, κριτική που έχετε εντός αυτού δεχτεί, στοιχεία που δεν επέτρεψαν να περάσει απαρατήρητη η παρουσία σας. Εσείς πως θα τη σχολιάζατε;

Π. Χ.: «Παρ’ όλο που η παράταξη μου διαλύθηκε νωρίς, σίγουρα την μεγάλη ευθύνη την έχει πάντα ο επικεφαλής, όμως αναλογεί και σε άλλους ευθύνη, προσπάθησα πάντα να κινούμαι σαν να υπάρχει αυτή η παράταξη, κραταιή όπως ξεκίνησε, και αυτό τον κόσμο να εκπροσωπώ και να αντιπροσωπεύω. Δεν παρέκλινα, ούτε ως σκέψη, ότι αυτά που λέω μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν αντιπροσωπεύουν αυτούς που με έστειλαν εκεί, διότι εκεί κάποιους εκπροσωπούμε. Έτσι προσπάθησα να πορευτώ αυτά τα 4 χρόνια».

Στο προεκλογικό τοπίο το οποίο έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται, ήδη υπήρξαν δημόσιες παρεμβάσεις σας, για τον Συνήγορο του Δημότη και την συμμετοχή του σε δημοτικό συνδυασμό που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, την οποία κρίνατε ως παράτυπη.

Π. Χ.: «Η παρατυπία είναι ηθικής φύσεως και όχι νομικής και ηθικά το βρίσκω απαράδεκτο, διότι ο Συνήγορος του Δημότη εκλέχθηκε από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, επομένως δεν μπορούσε να τον διεκδικεί κάποια παράταξη. Θα έπρεπε πρώτα να παραιτηθεί και μετά να δηλώσει την υποψηφιότητα του. Το γνωρίζαμε εδώ και αρκετούς μήνες. Να μην ξεχνάμε ότι έκανε σχετική αναφορά και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, κάνοντας παρεμβάσεις υπέρ της υποψηφιότητας του, δείχνοντας καλή συμπεριφορά απέναντι στη Δημοτική Αρχή».

Αιχμή και προς τη μείζονα μειοψηφία;

Π. Χ.: «Αυτό που έχει μείνει από τη μείζονα αντιπολίτευση, είναι ότι δείχνει σαν να ξυπνάει από κάποιο λήθαργο ο επικεφαλής της. Ενώ της δόθηκε η ευκαιρία, με πρόταση δική μας, ο επικεφαλής της να είναι στην επιτροπή διαχείρισης του θέματος του στρατοπέδου, έφτασε να μην ενημερώνει καν την αντιπολίτευση που σύσσωμη τον είχε προτείνει. Αυτό δεν ήταν σωστό. Η κατάληξη ήταν να χαθεί, μέχρι στιγμής, το στρατόπεδο από την περιουσία του Δήμου, ενώ υπάρχει ισχύον ΦΕΚ, άρα νόμος του κράτους, σύμφωνα με το οποίο έχει πολεοδομημένα περίπου 50 στρέμματα, για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για υπηρεσίες του και για το πανεπιστήμιο, το οποίο είναι πολύ βασικό. Όμως έγιναν χειρισμοί, για τους οποίους ευθύνεται και ο Δήμαρχος και η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος και ο Ανδρέας Γιαλόγλου. Πρέπει κάποιος, που πραγματικά θέλει να αποκατασταθεί αυτό το περιουσιακό στοιχείο προς χάρη του Δήμου, να αρχίσει από την αρχή».

Από την άλλη πλευρά, αυτή της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας, έχετε έρθει, σε δημόσιες συνεδριάσεις, αρκετές φορές σε αντιπαράθεση και έχετε δεχθεί αρνητικούς χαρακτηρισμούς, με κορυφαίο το ότι είστε «ο χειρότερος Δημοτικός Σύμβουλος των 190 χρόνων».

Π. Χ.: «Θα τον δεχτώ αυτόν τον χαρακτηρισμό αν πω ότι ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος. Να αναρωτηθούν όλοι αυτοί αν υπήρξαν Δημοτικοί Σύμβουλοι και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούν μέσα σε αυτή την αίθουσα».

Έχετε τεθεί στο στόχαστρο και με αφορμή τη στάση σας έναντι του κουρέματος των οφειλών του Νεωρίου προς το Δήμο, στην οποία τελικά εμμένετε;

Π. Χ.: «Σαφώς και είμαι πεπεισμένος ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φάουλ της Δημοτικής Αρχής το «χάρισμα» στο Νεώριο των οφειλών του. Δεν έχω αλλάξει άποψη σχετικά με τις τότε ενέργειες μου και με τα όσα έχω πει και σίγουρα δεν θέλω να παρεξηγήσει κανένας και να νομίζει ότι εγώ έχω κάτι με το Νεώριο. Ότι ενέργειες έχω κάνει αφορούν το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και τα συμφέροντα του. Δεν ανακατεύτηκα ποτέ με το Νεώριο, ούτε με τα εργασιακά του, ούτε με τις παρατυπίες ή τις παραλήψεις του, ούτε καν με την μόλυνση του περιβάλλοντος, που συνεχίζει να υπάρχει. Η παρέμβαση μου ήταν καθαρά για το πώς διαχειρίστηκε ο Δήμος τα χρήματα των δημοτών. Και εγώ προσωπικά και η παράταξη, σαν Κίνηση Πολιτών, με τη σύμφωνη γνώμη του άλλου μέλους της, Δημοτικού Συμβούλου, Κομνηνού Στρογγύλη, έχω καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών κατά του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Σύρου, η οποία ήδη έχει σταλεί για προανάκριση κι αν τεκμηριωθούν αυτά τα οποία έχω καταγγείλει, η κατηγορία θα είναι απιστία σε βαθμό κακουργήματος, για πάρα πολλά άτομα».

Η ανακοίνωση υποψηφιοτήτων εν ενεργεία Δημοτικών Συμβούλων, όπως η δική σας, δεν θα δυσχεράνει την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι τις εκλογές, καθώς η όποια αντιπολιτευτική παρατήρηση θα κρίνεται ότι γίνεται προς εξυπηρέτηση προεκλογικής σκοπιμότητας;

Π. Χ.: «Όσον αφορά εμένα δεν πρόκειται να αλλάξω ρότα. Αυτό που έκανα, αυτό θα κάνω. Σίγουρα και έχει φανεί, ότι ο Δήμαρχος προσωπικά έχει μπει σε προεκλογική περίοδο και το μόνο του άγχος είναι πως θα ξαναεκλεγεί και κάνει τα αδύνατα δυνατά, θεμιτά και αθέμιτα, προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως όλη η τετραετία ήταν μία απλή διαχείριση της κατάστασης και τίποτε άλλο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι απέδωσε έργο. Οι παρεμβάσεις οι δικές μας ήταν οι αυτονόητες, ήταν τα παράπονα των δημοτών προς της Δημοτική Αρχή».

Δεν μας είπατε όμως για τον δικό σας τον ρόλο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Π. Χ.: «Τα μεγαλύτερο που πετύχαμε σαν παράταξη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και είναι παρακαταθήκη και για τα επόμενα, με την σύμπραξη του Προέδρου του, γιατί αν δεν ήθελε αυτός δεν θα γινόταν, ήταν ότι δώσαμε φωνή στους Δημοτικούς Συμβούλους και στις παρατάξεις. Στην προηγούμενη προεδρική θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου, οι ανακοινώσεις των Δημοτικών Συμβούλων και των παρατάξεων ήταν στο τέλος των συνεδριάσεων ενώ τώρα είναι στην αρχή. Ο κόσμος ενημερώνεται και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ θετικό και ουσιαστικό που πρόσφερε η Κίνηση Πολιτών την τετραετία που πέρασε».

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με το νέο εκλογικό νόμο, βάσει του οποίου τίθεται η ανάγκη συνεργασιών. Πόσο διατεθειμένοι θεωρείτε ότι είναι οι συνδυασμοί για κάτι τέτοιο;

Π. Χ.: «Το θεωρώ δεδομένο ότι θα συνεργαστούν, διότι όλες οι παρατάξεις, εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι από το ίδιο DNA. Να είστε σίγουρη ότι θα συνεργαστούν για να μπορέσουν να συνδιαχειριστούν το Δήμο και όχι για να αφήσουν κάτι το διαφορετικό».

Οι ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων συνηθίζουν να συνοδεύονται από μία ρητορική για καθαρή προεκλογική μάχη, χωρίς χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό και εάν κρίνετε ότι συμβαίνει.

Π. Χ.: «Αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα λέμε «τα σύσκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη», θα πρέπει αυτό να το ξεχάσουν, τουλάχιστον από μένα. Αν εννοούν την ποιότητα που τους έχουν μάθει από το σπίτι τους, τότε όπως τους έχουν μάθει έτσι θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται. Δεν περιμένω μία άλλη συμπεριφορά από αυτή που έχει επιδείξει Δήμαρχος και απέναντι μου, αλλά και απέναντι σε φορείς του τόπου. Όταν πιεστεί θα βγάλει το κακό του, αληθινό, εαυτό».

Το προεκλογικό σας μήνυμα προς τους Συριανούς για να πειστούν για την ψήφο τους την οποία διεκδικείτε;

Π. Χ.: «Δεν μπορώ να πω λόγια για να τους πείσω. Αυτό που μπορώ είναι να υποσχεθώ ότι έτσι όπως με γνώρισαν αυτή την τετραετία έτσι θα παραμείνω και θα αγωνίζομαι για την αλήθεια, ξάστερα και δεν θα φοβηθώ ποτέ κανένα, που θα προσπαθήσει να με εμποδίσει».

 

Ετικέτες: