Εγκρίθηκε η εκτέλεση του έργου “Εμπορικό κρηπίδωμα λιμένα Σύρου” από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

“Πράσινο φως” για το εμπορικό κρηπίδωμα στο Καρνάγιο

Εντός Φεβρουαρίου ο διαγωνισμός με “πυξίδα” την υλοποίησή του από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και έναρξη εντός του 2019

Θετικές εξελίξεις καταγράφονται για το έργο της δημιουργίας εμπορικού λιμένα στη θέση Καρνάγιο, με την απόφαση έγκρισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που εκδόθηκε και αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”, προχθές, να έρχεται να σημάνει τη δυνατότητα προώθησης του απαραίτητου διαγωνισμού.

Πρόκειται για ένα έργο που “κυνήγησε” το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, έχοντας κατοχυρώσει τη χρηματοδότησή του από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με τον σχετικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στο ποσό των 3.920.000 ευρώ.

Αναφορικά με το σημαντικό έργο, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου έχει ολοκληρώσει το σύνολο των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την άμεση προώθηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, με σκοπό την ανάδειξη του αναδόχου.

Αξίζει να σημειωθεί εξ αρχής, πως, “συνοδευτικού” χαρακτήρα παρέμβαση, αναμένεται να αποτελέσει και η δημιουργία συγκοινωνιακού κόμβου, στο ύψος της προβολής της σημερινής Τράπεζας Alpha στην περιοχή “Καρνάγιο”, ώστε να ρυθμίζεται η αυξημένη κυκλοφορία του σημείου, όπου σήμερα παρατηρείται καθημερινά και ιδιαιτέρως τις ώρες αιχμής, κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη αναδόχου

Κατόπιν της γνωστοποίησης της θετικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ: Ω57ΠΟΡ1Ι-ΧΒΣ) με ημερομηνία 23/1/2019, πρέπει να τονισθεί πως, πλέον, ανοίγει ο δρόμος για την προώθηση της σημαντικής παρέμβασης της δημιουργίας ενός εμπορικού κρηπιδώματος, το οποίο επί της ουσίας θα αποτελέσει ένα δεύτερο “λιμάνι” στην ευρύτερη περιοχή της λιμενολεκάνης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης και εκτίμηση αποτελεί πως εντός του επόμενου μήνα, δηλαδή του Φεβρουαρίου, θα μπορέσει να βγει στον “αέρα” ο διαγωνισμός. Πρόκειται για διεξαγωγή μειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί, θα χαρίσει τη δυνατότητα έναρξης των εργασιών στη σημερινή θέση της ζυγοπλάστιγκας.

Δεδομένου ότι θα απαιτηθεί ένα μικρό διάστημα για την ολοκλήρωση των τυπικών και ουσιαστικών θεμάτων του διαγωνισμού, το έργο κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσει να ξεκινήσει εντός του 2019, αλλά σίγουρα μετά τη θερινή περίοδο. Σκέψη του Λιμενικού Ταμείου σε κάθε περίπτωση αποτελεί ο περιορισμός της όχλησης στον μικρότερο δυνατό βαθμό και η υλοποίησή του σε περίοδο που δεν θα υπάρχει τουριστική αιχμή και άρα, αυξημένη κίνηση.

Αξίζει να υπενθυμιστεί άλλωστε, πως, ως ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 30η Ιουνίου του 2019, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την 31η Δεκεμβρίου του 2020.

Βασικές αλλαγές και παρεμβάσεις

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το εν λόγω έργο, πρέπει να υπενθυμιστεί προς το αναγνωστικό κοινό πως, αυτό αφορά “στην κατασκευή κρηπιδώματος μήκους 197 μ. και ωφέλιμου βάθους -7,00 μ. και διαμόρφωση του χερσαίου χώρου όπισθεν αυτού”. Επιπλέον, “Οι χερσαίοι χώροι που θα κατασκευαστούν θα καλύψουν επιφάνεια 5.000 τ.μ. ενώ επί του κρηπιδώματος θα τοποθετηθούν εξοπλισμός πρόσδεσης, προσκρουστήρες, δίκτυα Η/Μ και φωτισμός”.

Όπως έχει κατά καιρούς υποστηρίξει και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς στις συνεδριάσεις του ΔΣ, πρόκειται για ένα έργο που θα χαρίσει πνοή και κινείται βάσει του σχεδιασμού που περιλαμβάνει το master plan του λιμένα Ερμούπολης, το οποίο αναμένει την έγκρισή του.

Πρέπει να υπογραμμιστεί πως το έργο του εμπορικού κρηπιδώματος είναι αδειοδοτημένο πλήρως και βάσει αυτών των δεδομένων, προχώρησε στην έγκριση της απόφασης εκτέλεσής του και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Συγκοινωνιακός κόμβος

Με φόντο τη “μετακόμιση” του εμπορικού λιμένα στη θέση “Καρνάγιο” και την αύξηση της κίνησης των οχημάτων και των δικύκλων, αυτονόητη είναι η πρόβλεψη λήψης επιπλέον μέτρων για τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού φόρτου από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Συγκεκριμένα, με πόρους από το ταμείο της, η διοίκηση θα προωθήσει την υλοποίηση έργου συγκοινωνιακού κόμβου όπισθεν του αλιευτικού καταφυγίου, ώστε να ρυθμίζεται η κυκλοφορία, ενώ θα μονοδρομηθεί η κατεύθυνση πλησίον της ζυγοπλάστιγκας, δίπλα από το μικρό κηπάριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, υπάρχει ήδη μελέτη για τον εν λόγω κόμβο, προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας για τους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς.

Προϋποθέσεις από τη ΓΓ Λιμένων του Υπ. Ναυτιλίας

Αξίζει να αναφερθεί πως σημαντικές παρατηρήσεις για το έργο και την προώθησή του είχε καταθέσει στη γνωμοδότησή του, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μεταξύ αυτών, είχε επισημανθεί ότι πρέπει: “i. Να ληφθούν όλες οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις που αφορούν στην υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, συμπεριλαμβανομένης και της απαιτούμενης περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου. ii. Να διατηρηθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των ζωνών αιγιαλού, παραλίας και χερσαίας ζώνης λιμένα. iii. Να μη δημιουργούνται προβλήματα λειτουργίας και ασφάλειας ναυσιπλοΐας, ρύπανσης περιβάλλοντος, πρόκλησης ατυχημάτων στους χερσαίους και θαλάσσιους χώρους. iv. Να μην γίνει περαιτέρω επέμβαση και κάθε μορφής κατασκευή στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες άδεις και εγκρίσεις. v. Να αναληφθεί, με μέριμνα και δαπάνη του ενδιαφερόμενου φορέα, η συντήρηση και η ασφαλής λειτουργία του υπό εκτέλεση έργου. vi. Ο ενδιαφερόμενος φορέας θα πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με την αρμόδια λιμενική αρχή και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση της ασφάλειας στην περιοχή των έργων”.

Παρατηρήσεις του Υπ. Πολιτισμού

Εκτός των ανωτέρω, άξιες υπενθύμισης αποτελούν και οι παρατηρήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες είχαν ως κύριο στόχο την επισήμανση μη “αλλοίωσης” του χαρακτήρα του ιστορικού τόπου. Σύμφωνα με τη σύμφωνη γνώμη και τη γνωμοδότησή του: “i. Η ανωδομή τόσο της νέας κατασκευής, όσο και οι υφιστάμενες διαμορφώσεις της χερσαίας ζώνης λιμένα που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν με εμφανές σκυρόδεμα και καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα της, σε μελλοντική επέμβαση να διαμορφωθούν με ενιαίο τρόπο ώστε η τελική επίστρωσή τους να συνάδει με τον χαρακτήρα του ιστορικού τόπου. Η σχετική μελέτη να υποβληθεί προς έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. ii. Όλες οι υποθαλάσσιες εκσκαφικές εργασίες να γίνουν υπό την εποπτεία αρμοδίου υπαλλήλου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η δαπάνη της οποίας θα βαρύνει το φορέα του έργου. Για τον λόγο αυτό το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, οφείλει να ενημερώσει εγγράφως την Υπηρεσία τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών. iii. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των εργασιών, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου οφείλει να διακόψει τις εργασίες και να ειδοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ”.