Ενίσχυση του Τεχνικού Προγράμματος του Λιμενικού Ταμείου για Σύρο, Κέα, Σέριφο και Κύθνο

Προσθήκες έργων σε τέσσερα νησιά

Επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 170 χιλ. ευρώ για λύσεις σε θέματα υποδομών αρμοδιότητάς του
φωτο: touristorama

Σημαντικά ενισχύεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 για έργα, μελέτες και παρεμβάσεις στις λιμενικές ζώνες της Σύρου, της Κέας, της Κύθνου και της Σερίφου, βάσει των προσθηκών που έγιναν από τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, οπότε και εγκρίθηκε ομόφωνα η μεγάλη τροποποίηση της χρονιάς.

Μετά από την έγκριση του νέου Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος από τα αρμόδια Ελεγκτικά όργανα, υπήρξε εισήγηση για συμπερίληψη ποσού ύψους 170 χιλ. ευρώ, το οποίο και θα προωθηθεί στην κατεύθυνση δρομολόγησης λύσεων για σημαντικές ανάγκες και των τεσσάρων νησιών ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Οι περισσότερες επεμβάσεις και προβλέψεις αφορούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων κι έρχονται να συμπληρώσουν την ατζέντα των έργων που είχε γνωστοποιηθεί προ μηνών, όταν συντάθηκε το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος για το 2019.

Νέες προσθήκες για έργα και μελέτες

Σύμφωνα με την ενημέρωση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, το ποσό των 170 χιλ. ευρώ επιμερίζεται σε έξι υποθέσεις.

Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο “Επισκευές ύφαλων σπηλαιώσεων, σποραδικών καθιζήσεων ανωδομής και αποκατάστασης τοπικής αστοχίας θωράκισης στο λιμάνι Βουρκαρίου και Κορησσίας Κέας” που υπήρχαν προβλήματα, με το ποσό των 24.490 ευρώ για την τακτοποίηση των ζημιών που έχουν προκληθεί. Μάλιστα χθες εγκρίθηκε και η σχετική μελέτη.

Αναφορικά με τη Σύρο έγινε λόγος για το έργο, “Επίστρωση υφιστάμενου κρηπιδώματος καθώς και διαμόρφωση δρόμου πρόσβασης πεζοδρομίων και ραμπών ΑΜΕΑ στο Κίνι” και ειδικότερα στον μόλο, όπου όπως αναφέρθηκε εκ της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου “θα σημάνει τη βελτίωση όλης της ανωδομής”. Για την εν λόγω μελέτη συμπεριλήφθηκε ποσό 74.000 ευρώ.

Επίσης προστέθηκε το έργο με τίτλο: “Ενίσχυση διατομής στο τελευταίο τμήμα του προσήνεμου μόλου της Ερμούπολης”. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το τμήμα με τα τρίποδα στην κατεύθυνση του φάρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Δημήτρη Κοσμά “πρέπει να γίνει μία μελέτη για να μην έχουμε κάποιον κίνδυνο”. Το ποσό που έχει προϋπολογισθεί γι αυτό το “βήμα” αφορά σε 8.000 ευρώ.

Επίσης, έγινε αναφορά στο σοβαρό θέμα της ανάγκης επισκευής οδοστρώματος στην πλατεία Κανάρη. Για τις απαιτούμενες βελτιώσεις υπολογίζεται εντός του 2019, το ποσό 24.000 ευρώ.

Εκτός των ανωτέρω, ακόμη μία σημαντική πρόβλεψη αφορά στο χωριό του Φοίνικα. “Πρόκειται για τη μελέτη προστασίας από τη διάβρωση του παραλιακού δρόμου του Φοίνικα” όπως ανέφερε ο κ. Κοσμάς, ο οποίος υπενθύμισε τα γνωστά και σοβαρά θέματα που παρατηρούνται κάθε χρόνο τη χειμερινή περίοδο στο χωριό και δη στην παραλιακή ζώνη από το χειμέριο κύμα. Για τη μελέτη και την εκπόνησή της, εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019, ποσό 18.600 ευρώ.

Στον επίλογο της ενημέρωσης γνωστοποιήθηκε και η μέριμνα για το έργο επίστρωσης προβλήτας αλιευτικών σκαφών και σποραδικές επισκευές επιστρώσεων στο λιμάνι του Μέριχα της Κύθνου. Σύμφωνα με το Λιμενικό Ταμείο είναι ένα έργο ύψους 20.000 ευρώ.

 

Ο προγραμματισμός

Ο ανωτέρω σχεδιασμός έργων και μελετών έρχεται να εμπλουτίσει περισσότερο τον προγραμματισμό του 2019.

Όπως είχε αναφέρει η “Κοινή Γνώμη” σε αναλυτικό δημοσίευμα για τη Σύρο: Έχει προγραμματισθεί η επισκευή ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στη χερσαία ζώνη της Δημοτικής Κοινότητας Ποσειδωνίας (6.820 ευρώ) με δεδομένες τις ανοικτές ανάγκες στις διάφορες παραλιακές περιοχές, όπως επίσης προβλέπεται και έργο επίστρωσης του υφιστάμενου μόλου στην περιοχή του Φοίνικα με ποσό 24.800 ευρώ. Παρόμοιες παρεμβάσεις στον ηλεκτροφωτισμό προγραμματίζονται και για το Κίνι με ποσό 5.000 ευρώ, ενώ το Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα προωθήσει την εκπόνηση μελέτης για την επισκευή και επέκταση λιμενικών έργων στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου (Βαπόρια).

Επιπλέον, για το νησί της Σύρου προβλέπεται η κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Ερμούπολης με ποσό 24.800 ευρώ. Με αντίστοιχο ποσό υπολογίζεται η συντήρηση και επισκευή του επιβατικού σταθμού λιμένα Ερμούπολης, όπως παρομοίως και η υλοποίηση ύφαλων επισκευών στην προβλήτα κρουαζιερόπλοιων Ερμούπολης (24.800 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά στο νησί της Κέας πρέπει να σημειωθεί πως η διοίκηση έχει προγραμματίσει εντός του 2019 την εκπόνηση δύο μελετών για βασικά έργα. Συγκεκριμένα, τη μελέτη κατασκευής λιμενικών έργων στη θέση Βουρκάρι με προϋπολογισμό 18.600 ευρώ, ενώ με αντίστοιχο ποσό θα χρηματοδοτήσει την εκπόνηση της μελέτης ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Κορησσίας.

Στο ίδιο πρόγραμμα έχει προβλεφθεί επίσης και το ποσό των 6.820 ευρώ για τις επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης του νησιού συνολικά.

Σημαντικού χαρακτήρα βελτιώσεις στη λιμενική ζώνη της θα απολαύσει και η Κύθνος. Ειδικότερα, πρόκειται για παρεμβάσεις που θα καλύψουν ανάγκες κατοίκων κι επισκεπτών, με τις σημαντικότερες να αφορούν στην επισκευή και διαμόρφωση wc και λουτήρων στο κτίριο εξυπηρέτησης των χρηστών του καταφυγίου Λουτρών, παρέμβαση που έχει προϋπολογισμό 10.00 ευρώ, ενώ προωθείται και η έκδοση οικοδομικής άδειας για το έργο “επισκευή – ενίσχυση του υφιστάμενου υπόστεγου στη χερσαία ζώνη του Μέριχα”. Το ποσό ανέρχεται σε 12.400 ευρώ, ενώ τέλος για το νησί της Κύθνου προβλέφθηκε και το ποσό των 6.820 ευρώ για επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Τέλος, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει προγραμματίσει ήπιες παρεμβάσεις και για το νησί της Σερίφου. Συγκεκριμένα, για διάφορες εργασίες στο σύνολο της έκτασης της χερσαίας ζώνης προβλέφθηκε το ποσό των 12.400 ευρώ όπως επίσης έχουν υπολογισθεί και χρήματα (6.820 ευρώ) για την αναβάθμιση και επισκευή της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης στο νησί.