Επίσημη παρουσίαση των θέσεων του νέου δημοτικού συνδυασμού “ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο” από τον υποψήφιο Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα

Ανοικτοί ορίζοντες στην Αυτοδιοίκηση

Τις θέσεις του νέου συνδυασμού “ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο” παρουσίασε αναλυτικά ο επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στην πρώτη επίσημη εκδήλωση της νέας υποψήφιας δημοτικής ομάδας, η οποία και θα συμμετέχει στις προσεχείς εκλογές, για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Στην αναλυτική παρουσίαση της διακήρυξης των θέσεων του νέου συνδυασμού, ο κ. Λειβαδάρας αναφέρθηκε με σαφήνεια στις κύριες κατευθύνσεις στις οποίες θα βαδίσει ο ίδιος, με τους συνεργάτες του και την τοπική κοινωνία του νησιού, με κύριο σκοπό την πρόοδο της Σύρου, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο ίδιος περιέγραψε γλαφυρά την αξία του να διατηρεί μία διοίκηση ενός τόπου “ανοικτούς ορίζοντες στην Αυτοδιοίκηση”, δίνοντας έμφαση μάλιστα και στη συνεργασία και τη συμπόρευση με τους πολίτες, η φωνή των οποίων όπως ανέφερε, “θα ακούγεται”.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος έδωσε επίσης τις κατευθύνσεις για την στήριξη της νεολαίας, την πρόοδο στους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνίας, του τουρισμού, των υποδομών, της παιδείας, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος, σημειώνοντας παράλληλα, πως, ο χώρος της Αυτοδιοίκησης αλλάζει ουσιαστικά και “η Δημοκρατία ενισχύεται με την απλή αναλογική, τα τοπικά δημοψηφίσματα, τις συνελεύσεις, την ενίσχυση των Τοπικών συμβουλίων, την ενεργοποίηση των πολιτών, την τακτική λογοδοσία, τη διαφανή και χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος”.

Ο κ. Λειβαδάρας μάλιστα, δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως το σύνολο των θέσεων που αφορούν στον τρόπο διοίκησης της Σύρου, εξειδικεύεται ακόμη περισσότερο από ομάδες εργασίας του συνδυασμού του.

Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης που παρουσιάστηκε μπορείτε να διαβάσετε στο επισυναπτόμενο έγγραφο. 

Οραματιζόμαστε έναν τόπο με ισόρροπη ανάπτυξη και έναν Δήμο ανοικτό στους πολίτες”

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Λειβαδάρας ανέφερε την αξία της συμμετοχής όλων των πολιτών στα κοινά, προκειμένου να “διαμορφωθεί” ένα νησί που θα διακρίνεται για την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους οικονομικούς τομείς και τα πεδία, ενώ παράλληλα, θα διοικείται από έναν Δήμο που θα είναι ανοικτός στους πολίτες του.

Σαφείς σε όσα τόνισε συστήνοντας επίσημα για πρώτη φορά τον νέο συνδυασμό του οποίου είναι επικεφαλής, ανέφερε τα παρακάτω: “Οραματιζόμαστε έναν τόπο στον οποίο η φωνή του κάθε πολίτη/δημότη θα ακούγεται, όπου οι κρίσιμες αποφάσεις θα λαμβάνονται με μεγάλες συναινέσεις, έναν τόπο που θα λειτουργεί με κανόνες σεβαστούς από όλους, έναν τόπο όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, όπου όλοι θα μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια, να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο χώρο και στα δημόσια κτίρια. Έναν τόπο όπου, η φωνή της νεολαίας θα ακούγεται, θα έχει χώρο και ρόλο και οι ηλικιωμένοι θα περιβάλλονται με φροντίδα και οι οικογένειες θα νιώθουν και θα είναι προστατευμένες”.

Όπως πρόσθεσε ακολούθως, μάλιστα, η υποψήφια δημοτική ομάδα του, οραματίζεται “έναν τόπο με ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους οικονομικούς τομείς, όπου όλες οι δραστηριότητες να μπορούν να συνυπάρχουν, να αναπτύσσονται, με σεβασμό στο περιβάλλον. Όπου, το δομημένο περιβάλλον, ο τοπικός πολιτισμός και η πολυπολιτισμικότητα, που αποτέλεσαν ιστορικά και διαχρονικά στοιχεία ανάπτυξης του τόπου, θα αναδεικνύονται. Με τον τουριστικό προσανατολισμό να υπακούει σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, με κριτήριο την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από τον συντονισμό των επαγγελματιών του χώρου, αλλά και σε συνομιλία με τους υπόλοιπους παραγωγικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς του τόπου”.

Προλογίζοντας τις θέσεις του και για την ανάπτυξη των υποδομών της Σύρου, ο υποψήφιος Δήμαρχος σημείωσε πως, “Οραματιζόμαστε έναν τόπο, που οι νέες υποδομές του θα μας οδηγήσουν στο αύριο με ένα νέο λιμάνι, με αναβαθμισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, με συνεδριακό κέντρο, με ενεργειακή αναβάθμιση της αφαλάτωσης που θα μειώσει το κόστος του νερού για το Δημότη, με παρεμβάσεις για τη διάσωση και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Έναν τόπο με υποδειγματική διαχείριση στα κάθε μορφής απορρίμματα, αντάξια του πολιτισμού και της ιστορίας μας, όπου κάθε δημότης/πολίτης να είναι ωφελημένος και να νιώθει ότι συμβάλλει στην διατήρηση των φυσικών μας πόρων και για τις επόμενες γενεές, έναν Δήμο που η Υπηρεσία καθαριότητας θα αποτελεί την Υπηρεσία πρώτης προτεραιότητας”.

Στα ανωτέρω, θέλησε να προσθέσει μάλιστα και τις θέσεις του συνδυασμού για το Πανεπιστήμιο στη Σύρο, υπογραμμίζοντας πως, “Οραματιζόμαστε - και θα αγωνιστούμε γι΄αυτό όπως και όπου χρειαστεί - το Πανεπιστήμιο να αποκτήσει στον τόπο μας τη θέση που του αρμόζει, να αποκτήσει μόνιμες και σταθερές εγκαταστάσεις για να μπορεί να αναπτύξει τομείς έρευνας και να συμβάλει στην κάθε μορφής πολιτιστική, οικονομική, κοινωνική δραστηριότητα. Το Πανεπιστήμιο θα αποτελεί έναν σταθερό συνεργάτη, σύμβουλο και συνομιλητή του Δήμου μας”.

Σχετικά με μία σύγχρονη κι ευέλικτη - προς κάθε δημότη - λειτουργία του Δήμου, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “Όραμα μας είναι ένας Δήμος, που θα είναι ανοιχτός σε όλους, θα αξιοποιεί όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα για τη λειτουργία του, την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών, τη δημοκρατική διοίκηση, την διευκόλυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων”, όπως επίσης προτεραιότητα εξήγησε πως είναι “ένα Δήμος που θα λειτουργεί με κοινωνικές ευαισθησίες” και η διοίκησή του θα χαρακτηρίζεται “από δικαιοσύνη, διαφάνεια, λογοδοσία και χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων”.

Αποτέλεσμα στην ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση της Σύρου

Επιπλέον, ο κ. Λειβαδάρας μίλησε – μεταξύ άλλων θεμάτων - με σαφήνεια σχετικά με τη σοβαρή “υπόθεση” της σύνδεσης της Σύρου. Ξεκινώντας από το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, επεσήμανε: “Με τεκμηριωμένες προτάσεις και τις κατάλληλες επαφές θα αγωνιστούμε για τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Συνεργαζόμενοι με την Περιφέρεια και την Κεντρική κυβέρνηση, θα συμβάλλουμε με τις δικές μας προτάσεις για την αξιοποίηση των συνδυασμένων μεταφορών και θα διεκδικήσουμε τεκμηριωμένα και με σθένος το ακτοπλοϊκό μερίδιο που αναλογεί στη Σύρο”. Σημείωσε μάλιστα πως, “για να πετύχουμε μόνιμες και σταθερές λύσεις, οφείλουμε πρωτίστως να συγκεντρώσουμε και να καταγράψουμε τα στοιχεία εκείνα, που θα μας επιτρέψουν να διαγνώσουμε τις ανάγκες, με στόχο την διευκόλυνση τόσο των εμπορικών όσο και των επιβατικών μεταφορών στις ενδοκυκλαδικές αλλά και τις συνδέσεις μας με άλλες νησιωτικές περιοχές και την ηπειρωτική Ελλάδα”. Δήλωσε κατηγορηματικά πως, “Επιδίωξή μας θα είναι η ανάπτυξη και διευκόλυνση της μεταφοράς των ντόπιων παραγόμενων προϊόντων, καθώς και η απρόσκοπτη μετακίνηση των επιβατών από και προς το νησί μας”.

Σχετικά με τη βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων, ανέφερε πως, “θα εξαντλήσουμε την δυνατότητα αξιοποίησης των πυλών εισόδου από το εξωτερικό, των γειτονικών νησιών, που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια. Η επέκταση του αεροδρομίου μας αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την οποία έχουν αγωνιστεί πολλοί φορείς κατά το πρόσφατο παρελθόν και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες χρήσης του από διεθνείς πτήσεις”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε δε, για την παραπάνω προσπάθεια με στόχο την επίτευξη αποτελέσματος για τη Σύρο, “στρατηγικοί μας σύμμαχοι σε όλες μας τις προσπάθειες θα είναι οι επαγγελματικοί και συλλογικοί Φορείς του νησιού”.

Οικονομική ανάπτυξη

Ο κ. Λειβαδάρας εστιάζοντας και στο θέμα της οικονομίας της Σύρου, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, εξηγώντας τέλος, πως, ο συνδυασμός του στηρίζει ξεκάθαρα και τη λειτουργία του Νεωρίου σε καθεστώς αρμονίας με τις άλλες δραστηριότητες στο νησί.

Τέλος, για τον χώρο του στρατοπέδου ο Νίκος Λειβαδάρας υπογράμμισε: “Η αξιοποίηση του στρατοπέδου με την δημιουργία και σταθερών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, Πολυτεχνικής σχολής πλέον, θα πρέπει να ωθήσουν σε συνέργειες της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το ναυπηγείο. Η ανάπτυξη της έρευνας και της βιομηχανίας σε συνδυασμό με την λειτουργία συνεδριακού κέντρου αλλά και την δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου στο στρατόπεδο, μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για το ναυπηγείο όσο και για την τουριστική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών”.