Τρίμηνη “καθυστέρηση” των προγραμματισμένων εργασιών για το νέο Δημοτικό Σχολείο Βάρης με αυριανή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Παράταση και αυστηρός έλεγχος χρονοδιαγράμματος

Δ. Διακοδημητρίου: “Μπορεί ο ανάδοχος να επισπεύσει, αφού δεν ζητά συνολική προθεσμία, αλλά τμηματική για μέρος μόνο του έργου”

Στην χορήγηση προθεσμίας τρίμηνης παράτασης προς τον ανάδοχο, για την ολοκλήρωση του συνόλου των σκυροδετήσεων του νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βάρης αναμένεται να προχωρήσει με αυριανή απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο, με φόντο καθυστερήσεις στην εκτέλεση προγραμματισμένων εργασιών για μία σειρά λόγων.

Το συγκεκριμένο περιθώριο ζητά ο ανάδοχος του έργου με έγγραφό του προς την Τεχνική Υπηρεσία, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της οποίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου εισηγείται σχετικά στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε τυπικά κατοχυρωμένος να μπορέσει να προχωρήσει ο εργολάβος στα επόμενα βήματα υλοποίησης του έργου.

Δεδομένης της εξέλιξης που αφορά σε “τμηματική παράταση” όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο κ. Διακοδημητρίου και όχι σε συνολική παράταση του έργου, τονίσθηκε από μέρους του πως, το χρονοδιάγραμμα είναι αυστηρό και επιβλέπει αρμοδίως η Τεχνική Υπηρεσία, ως εκ τούτου, η ολοκλήρωση του έργου μπορεί να μην γνωρίζει απαραιτήτως καθυστέρηση, αν επισπεύσει την πρόοδό του, παρακάτω, ο ανάδοχος.

Υπενθυμίζεται πως το έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δύο έτη και η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2018.

Χωρίς αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου”

Ειδικότερα, προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου έρχεται εισήγηση, το περιεχόμενο της οποίας αποτυπώνει το σύνολο των λόγων για τους οποίους ο ανάδοχος ζητά παράταση για 90 ημερολογιακές ημέρες.

Όπως αναφέρεται με σαφήνεια, οι λόγοι συνδέονται αποκλειστικά με εμπόδια “αντικειμενικά” σε επίπεδο εργασιών και προμήθειας υλικών και δεν αφορούν σε οικονομικής φύσεως θέματα.

Συγκεκριμένα, η Τεχνική Υπηρεσία τονίζει τα παρακάτω: “Θέτουμε υπόψη σας την με α.π. 498/10-1-2019 αίτηση του αναδόχου του έργου του θέματος, με την οποία ζητά παράταση της 3ης αποκλειστικής προθεσμίας του έργου κατά 90 ημερολογιακές ημέρες. Σύμφωνα με την από 20/2/2018 σύμβαση εκτέλεσης του έργου και την 3η αποκλειστική προθεσμία, ο ανάδοχος υποχρεούται να έχει ολοκληρώσει τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου σε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών ήτοι έως την 20/2/2019.

Η Υπηρεσία μας αναγνωρίζει ότι παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην πορεία εξέλιξης του έργου, χωρίς αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου λόγω του ότι: 1. Το εργοτάξιο δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί και να εκτελέσει εργασίες κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των μαθητών λόγω λειτουργίας του υφιστάμενου σχολείου, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εργασιών εκσκαφών. 2. Δεν κατέστη δυνατόν να ξεκινήσει η κατασκευή και των τριών τμημάτων του φέροντος οργανισμού ταυτόχρονα, διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης της αντλίας σκυροδέματος στο μήκος κάλυψης της επιφάνειας συνολικά. 3. Κατά τον μήνα Ιούλιο μειώθηκε ο ρυθμός των εργασιών, έως ότου σταμάτησαν να γίνονται εργασίες από 28/7 έως και 9/8/2018 (λόγω καθυστέρησης από τον ελεγκτή δόμησης). 4. Η μονάδα παραγωγής σκυροδέματος παρέμεινε κλειστή για 27 ημέρες. 5. Το εργοτάξιο παρέμεινε κλειστό τις ημέρες των εορτών (Πάσχα, Πρωτομαγιά) για 5 ημέρες. 6. Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την εκτέλεση εργασιών, κατά 15 ημέρες, σύμφωνα με το ημερολόγιο του έργου. 7. Κατά διαστήματα και λόγω καιρικών συνθηκών δεν ήταν δυνατή η μεταφορά υλικών (δομικού χάλυβα) με πλοία”.

Για τους παραπάνω λόγους, “η υπηρεσία εισηγείται την έγκριση χορήγησης παράτασης της 3ης αποκλειστικής προθεσμίας του έργου κατά 90 ημερολογιακές ημέρες “με αναθεώρηση” ήτοι έως την 21/5/2019”.

Τμηματική προθεσμία

Δεδομένου ότι ο ανάδοχος δεν σημειώνει ότι θα καθυστερήσει όσον αφορά στον χρόνο συνολικής περαίωσης του έργου, ο κ. Διακοδημητρίου εξηγεί πως δεν τίθεται σοβαρός λόγος ανησυχίας για την πρόοδο των εργασιών από σήμερα και μετά.

“Είναι τμηματική προθεσμία τριών μηνών όχι συνολική για την ολοκλήρωση των εργασιών που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ως τέλος Φεβρουαρίου” διευκρινίζει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, ενώ σημειώνει πως, “Δεν είναι παράταση του συνολικού έργου. Είναι ενδιάμεση”.

Ερωτηθείς να μιλήσει σχετικά με το ποιες εργασίες έπρεπε να ολοκληρωθούν ως το τέλος του τρέχοντος μήνα, ο κ. Διακοδημητρίου υπογράμμισε τα ακόλουθα: “Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός, δηλαδή τα σκυροδέματα. Αλλά απ΄ό,τι φαίνεται είναι ανέφικτο, αφού έμεινε ένας μήνας και επειδή υπήρχαν και καθυστερήσεις και με την κακοκαιρία και με τον ελεγκτή δόμησης το καλοκαίρι και με τα σκυροδέματα που “κλείνουν”, θα δοθεί αυτή η παράταση”.

Σχετικά με τη ροή της χρηματοδότησης και αν συντρέχει κάποιο άλλο κώλυμα που εμποδίζει τον ρυθμό των εργασιών, σημειώνει: “Όχι βέβαια. Δεν έχει σχέση (σσ. η παράταση) με τη χρηματοδότηση, αλλά με τη διαχείριση του έργου”. Θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως, “Η χρηματοδότηση είναι κατά τη λήψη του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος”.

Με φόντο την εύλογη απορία αν μία ενδιάμεση παράταση, θα σημάνει κατ΄ επέκταση και βάσει λογικής, καθυστέρηση στη συνολική περαίωση των εργασιών, ο ίδιος υπήρξε σχετικά καθησυχαστικός.

“Εξαρτάται. Μπορεί ο ανάδοχος να επισπεύσει μετά, αφού δε ζητά τη συνολική προθεσμία. Άρα, μπορεί να έχει στο σκεπτικό του, να επισπεύσει τις εργασίες ώστε να είναι μέσα στα χρονικά περιθώριά του”. Ωστόσο, πρόσθεσε πως, “Βέβαια όταν γίνεται παράταση σε μία τμηματική προθεσμία, συνήθως, γίνεται και της συνολικής, αργότερα. Κάποια στιγμή φθάνουν τα δεδομένα σε κάποιο σημείο που αναγκαστικά θα δοθεί κι εκεί. Αλλά δεν ξέρω τις προθέσεις του. Από τις συνομιλίες που έχουμε προτίθεται να επισπεύσει τις επόμενες εργασίες”. Σε κάθε περίπτωση, σχετικά με την ερώτηση κατά πόσον επιβλέπει η Τεχνική Υπηρεσία, υπήρξε σαφής: “Επιβλέπει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου”.

Σε εξέλιξη εργασίες

Κληθείς να ενημερώσει αν σήμερα προοδεύει σταδιακά το έργο, ο κ. Διακοδημητρίου απάντησε καταφατικά. “Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες τώρα. Ολοκληρώνεται η σκυροδέτηση του μεγαλύτερου κτιρίου. Του πρώτου κτιρίου όπου θα είναι οι αίθουσες διδασκαλίας κλπ., του καινούργιου δηλαδή κτιρίου. Έχει φτάσει στη στάθμη του παλιού σχολείου. Είναι στο σημείο που ενώνεται το παλιό σχολείο με το καινούργιο. Δηλαδή έχουν σκυροδετηθεί και οι τρεις όροφοι. Έχουν γίνει και παρεμβάσεις για την προστασία των παιδιών γιατί λειτουργεί κανονικά το παλιό σχολείο”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε σχετικά με τα επόμενα βήματα, “Μετά θα πρέπει να γίνει η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που είναι όπως βλέπουμε το κτίριο αριστερά και ένα κτίριο με τις αίθουσες γραφείων που είναι δεξιά. Αυτά πρέπει να γίνουν από σκυροδετήσεις”.

Επιτάχυνση το τελευταίο δίμηνο μετά από αρχικές καθυστερήσεις

Δεδομένων των καθυστερήσεων στην πορεία των εργασιών, όπως αυτές άλλωστε αποτυπώνονται και στην εισήγησή του προς το δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Διακοδημητρίου ρωτήθηκε αν ο Δήμος και η Τεχνική Υπηρεσία παραμένουν ικανοποιημένοι από την πρόοδο ως σήμερα κι ελέγχουν θετικά το χρονοδιάγραμμα.

“Εντός ελέγχου είναι η πορεία. Θα έλεγα ότι είναι ικανοποιημένη (σσ. η Τεχνική Υπηρεσία) από κάποια στιγμή και μετά. Στην αρχή υπήρξε όντως μία καθυστέρηση, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι αποκλειστική ευθύνη του”. Ο αναπληρωτής προϊστάμενος έκλεισε την ενημέρωσή του, μάλιστα, λέγοντας τέλος πως, “Θα μπορούσε να επιταχυνθεί να πάει πιο καλά, αλλά εν πάση περιπτώσει, απ΄ ό,τι βλέπω με τις εργασίες το τελευταίο δίμηνο τουλάχιστον, βλέπουμε ότι έχει επιταχύνει σοβαρά και προσπαθεί πραγματικά να τελειώσει”.