Από την παράταξη της πλειοψηφίας του Γ. Μαραγκού και τις θέσεις στη Βιβλιοθήκη και την Επιτροπή Ταφικών Μνημείων

Παραιτήθηκε η Μαρίζα Αγγελοπούλου

Η επιστολή της προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης
  • Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, 2019 - 11:42

Την παραίτησή της από τις θέσεις της στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την επιτροπή για τα ταφικά μνημεία, καθώς και από την παράταξη του Γιώργου Μαραγκού, δήλωσε σήμερα η δημοτική σύμβουλος, κ. Μαρίζα Αγγελοπούλου. Στην επιστολή της η κ. Αγγελοπούλου σημειώνει τα εξής:

Προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 21 Ιουνίου 2017 είχα υποβάλει γραπτώς στον Δήμαρχο την παραίτηση μου από τις θέσεις ευθύνης εντεταλμένης Παιδείας, προέδρου Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, εντεταλμένης Δημοτικής Βιβλιοθήκης και προέδρου Επιτροπής Διάσωσης Ταφικών Μνημείων. 

Στο κείμενό της παραίτησης μου εξηγούσα τους λόγους για τους οποίους υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν μπορούσαν να παραχθούν αποτελέσματα που να ικανοποιούν  τους δημότες.

Ο Δήμαρχος τότε μου είχε ζητήσει πίστωση χρόνου για να ρυθμίσει τα προβλήματα που του ανέφερα.

Μετά από μήνες συζητήσεων καταφέραμε να συμφωνήσουμε μόνο στα θέματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και των Ταφικών Μνημείων, δυο καθήκοντα στα οποία και επικέντρωσα έκτοτε τις προσπάθειές μου.

Στους συγκεκριμένους τομείς (Βιβλιοθήκη, Ταφικά Μνημεία) παρά τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν οι δυσκολίες της συνεργασίας μου με τον Δήμαρχο ήταν τόσο μεγάλες που αποφάσισα να μην συνεχίσω την συνεργασία μου μαζί του στην επόμενη δημοτική θητεία. (Με αποκλειστική ευθύνη και υπαιτιότητα του Δημάρχου λχ δεν επιτεύχθηκε απολύτως τίποτα κατά την συνάντησή του με την τέως Υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Κονιόρδου).

Τον ενημέρωσα για την απόφασή μου αυτή στις 29 Νοεμβρίου 2018. Μετά από δική μου πρόταση την οποία και αποδέχτηκε ο Δήμαρχος, συμφωνήσαμε ότι δεν θα έπρεπε η προεκλογική περίοδος να γίνει αιτία δημιουργίας προβλημάτων στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους δημότες. Γι’ αυτό και συνέχισα να εκτελώ κανονικά τα καθήκοντα μου.

Για το επόμενο διάστημα είχα προετοιμάσει μια σειρά από εκδηλώσεις, με πρώτη την εκδήλωση για τα Ταφικά Μνημεία τις 23 Μαρτίου 2019 στο θέατρο Απόλλων, η οποία είχε αποφασιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τις 28 Νοεμβρίου 2018.

Επειδή η Επιτροπή Διάσωσης Ταφικών Μνημείων δεν έχει διοικητική υποστήριξη είχα ζητήσει από την γραμματέα του Δημάρχου να συντάξει την εισήγηση έγκρισης δαπάνης φιλοξενίας των προσκεκλημένων.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες μου όμως η εισήγηση αυτή -που έχει ζητηθεί από τις αρχές του έτους- ακόμα εκκρεμεί.

Πεποίθηση μου είναι ότι τα οποιαδήποτε “αξιώματα” έχουν νόημα μόνον αν συνοδεύονται από αντίστοιχο έργο και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εφόσον δεν έχω πλέον την δυνατότητα να παράγω έργο παραιτούμαι από τις θέσεις ευθύνης της προέδρου Επιτροπής Διάσωσης Ταφικών Μνημείων και της εντεταλμένης Δημοτικής Βιβλιοθήκης και αποχωρώ από την δημοτική ομάδα του κ. Γ. Μαραγκού. Τίτλοι και «αξιώματα» χωρίς την δυνατότητα παραγωγής έργου δεν μου χρειάζονται.

Με εκτίμηση

Μαρίζα Αγγελοπούλου

Στην ενημέρωση της προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Τύπο, επισυνάπτει και τη σχετική επιστολή προς το Δήμαρχο, κ. Γιώργο Μαραγκό 7/2/2019

Γιώργο καλημέρα.

Για το θέμα της σύνταξης της εισήγησης για τις δαπάνες που αφορούν στην εκδήλωση για τα Ταφικά Μνημεία που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου δεν μου έχεις απαντήσει ακόμα.

Με είχες διαβεβαιώσει γραπτώς (e-mail 31/1/20190), ότι επειδή απουσίαζες εκτός Σύρου ,θα με ενημέρωνες κατά την επιστροφή σου την Τρίτη 4/2/2019.

Έθεσα το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο εχθές 6/2/2019. Επειδή τη συγκεκριμένη στιγμή απουσίαζες  μου απάντησε εκ μέρους σου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλέξης Αθανασίου. Ήταν επίσης παρούσα και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού. 

Από τον τρόπο της απάντησης όμως πιστεύω ότι δεν κατάλαβε το θέμα που έθεσα. Ότι δηλαδή αφορά την σύνταξη της εισήγησης επειδή η Επιτροπή Διάσωσης Ταφικών μνημείων δεν έχει διοικητική υποστήριξη.

Σε παρακαλώ να πεις στην γραμματέα σου να συντάξει την εισήγηση και να μ΄ ενημερώσεις σχετικά.

Ευχαριστώ

Μαρίζα Αγγελοπούλου

Η επιστολή προς τον Δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό 30/1/2019

Γιώργο με ενημέρωσε η γραμματέας σου ότι η εισήγηση για την εκδήλωση για τα Ταφικά Μνημεία του Αγ. Γεωργίου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2019 ,δεν έχει συνταχθεί με την δικαιολογία ότι "δεν είσαι ενήμερος".

Για την εκδήλωση αυτή έχω ενημερώσει τόσο εσένα προσωπικά όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο όταν παρέδωσα στο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου την επίσημη πιστοποίηση της ένταξης των Ταφικών Μνημείων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ποιός είναι λοιπόν ο λόγος που η σύνταξη της εισήγησης εκκρεμεί στο Γραφείο σου από τις αρχές του έτους και μάλιστα χωρίς να με έχει ενημερώσει κανείς;

Όπως γνωρίζεις δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τέτοιου είδους προβλήματα. Δυστυχώς αυτά εμφανίστηκαν από την αρχή της εξαιρετικά δύσκολης συνεργασίας μας (Επιτροπή Παιδείας,Γραφείο Παιδείας,Ταφικά Μνημεία) με αποκλειστικά δική σου υπαιτιότητα και ευθύνη και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.Εξαιτίας αυτών ακριβώς των προβλημάτων παραιτήθηκα από εντεταλμένη Παιδείας και πρόεδρος της ΔΕΠ και εντεταλμένη Βιβλιοθήκης και πρόεδρος της Επιτροπής Ταφικών Μνημείων ( βλέπε e-mail μου τις 21 Ιουνίου 2017 ).

Εξαιτίας αντίστοιχων προβλημάτων καθυστερούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των Ταφικών Μνημείων. Στη συζήτηση για τα Ταφικά Μνημεία που έγινε με την Υπουργό Πολιτισμού δεν με είχες καλέσει και την επομένη η Υπουργός μόνη της και με δική της πρωτοβουλία τα επισκέφθηκε.Όταν ζήτησε ενημέρωση η αντιπολίτευση για τα όσα είχαν συμβεί την παρέπεμψες σε μένα.Πως μπορούσα να ενημερώσω για τα όσα είχαν διαδραματιστεί σε μια συνάντηση στην οποία δεν ήμουν παρούσα επειδή δεν είχα προσκληθεί;

Χειρίστηκα μέχρι τώρα όλη αυτήν την προβληματική συνεργασία με ήπιο τρόπο χωρίς να εκθέσω την Διοίκηση του Δήμου.Στηρίχθηκα σχεδόν αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά πολιτών για να επιτύχω τους στόχους τους οποίους είχα αναλάβει.

Με εθελοντική εργασία και μόνο διεκπεραιώθηκε η ένταξη των Ταφικών Μνημείων στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (κ.κ. Ειρήνη Χριστοφόρου,Πέπη Γαβαλά). Με εθελοντική εργασία επίσης έγινε η σύνταξη των τευχών προκήρυξης για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για τα Ταφικά Μνημεία ( Η προσφορά ήταν του πολιτικού μηχανικού κ. Παναγιώτη Γαλανόπουλου ο οποίος συνέταξε τα τεύχη και τα παρέδωσε σε μένα και στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου).

Ήταν προφανές μετά από όλα αυτά ότι η συνεργασία μας δεν μπορούσε να συνεχιστεί για την επόμενη θητεία.Σε ενημέρωσα προσωπικά για την απόφασή μου να μην θέσω εκ νέου υποψηφιότητα μαζί σου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές(29/11/2018).

Μετά από δική μου πρόταση την οποία και αποδέχτηκες συμφωνήσαμε ότι η προεκλογική περίοδος δεν έπρεπε να γίνει αιτία για προβλήματα στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους δημότες,γι΄αυτό και συνέχισα να εκτελώ κανονικά τα καθήκοντά μου.

Θα σε παρακαλούσα λοιπόν να προωθήσεις άμεσα το θέμα,για το οποίο έχω κάνει όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις με επιστημονικά στελέχη από το Υπουργείο Πολιτισμού,τον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης,το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών,το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Μαρίζα Αγγελοπούλου