Αποχώρηση της Μ. Αγγελοπούλου από την παράταξη της πλειοψηφίας και παραίτηση από τις αρμοδιότητες της

Δημοτικό «διαζύγιο» στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης

Σκληρή απάντηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής

Πολιτική ρήξη στις σχέσεις της Δημοτικής Συμβούλου της πλειοψηφίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Μαρίζας Αγγελοπούλου, με το Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, με μία παραίτηση που ήρθε ως επιστέγασμα των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Την παραίτηση της υπέβαλλε από τις θέσεις ευθύνης που της είχαν ανατεθεί, ως προέδρου της Επιτροπής Διάσωσης Ταφικών Μνημείων και εντεταλμένης για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Μαρίζα Αγγελοπούλου, η οποία παράλληλα δήλωσε ότι αποχωρεί και από τη δημοτική ομάδα του Γιώργου Μαραγκού, διατηρώντας την έδρα της στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ανεξάρτητη πλέον Δημοτική Σύμβουλος.

Το «διαζύγιο» Αγγελοπούλου-Μαραγκού, μόνο ως «βελούδινο» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς εκλείπει κάθε στοιχείο συναίνεσης, όπως γίνεται αντιληπτό από τις δημόσιες τοποθετήσεις των δύο πλευρών.

Εκ μέρους της Δημοτικής Συμβούλου γίνεται σαφής αναφορά στην απουσία διαύλων συνεννόησης και συνεργασίας, με την ίδια να υποστηρίζει για την παραίτηση της ότι «Πεποίθηση μου είναι ότι τα οποιαδήποτε “αξιώματα” έχουν νόημα μόνον αν συνοδεύονται από αντίστοιχο έργο και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εφόσον δεν έχω πλέον την δυνατότητα να παράγω έργο παραιτούμαι από τις θέσεις ευθύνης της προέδρου Επιτροπής Διάσωσης Ταφικών Μνημείων και της εντεταλμένης Δημοτικής Βιβλιοθήκης και αποχωρώ από την δημοτική ομάδα του κ. Γ. Μαραγκού. Τίτλοι και «αξιώματα» χωρίς την δυνατότητα παραγωγής έργου δεν μου χρειάζονται».

Σε ευθεία αντίθεση η απάντηση της Δημοτικής Αρχής, από την οποία  δεν απουσιάζουν οι βαρείς χαρακτηρισμοί και οι σκληρές εκφράσεις, καθώς αναφέρεται ότι «Εν προκειμένω, η παραίτησή της ασφαλώς και ήταν μονόδρομος, καθώς στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, δέχθηκε έντονη κριτική από μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης για πράξεις, στάσεις και συμπεριφορές που δείχνουν έλλειψη της προσήκουσας πολιτικής ηθικής. Όσο για τους «τίτλους και τα αξιώματα» και τη δυνατότητα παραγωγής έργου που οραματίζεται η ίδια για τον Πολιτισμό, ευτυχώς που ο Πολιτισμός του νησιού μας, ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια της τελευταίας δημοτικής θητείας, κατά γενική ομολογία, ίπταται σε υψηλά επίπεδα και σίγουρα δεν περιμένει συμβούλους, όπως την ίδια, για να “ανοίξει τα φτερά του”».

Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο, τουλάχιστον για όσους παρακολουθούσαν στενά όσα αφορούν στο Δήμο, για μία αναμενόμενη εξέλιξη, γεγονός άλλωστε που γίνεται αντιληπτό και από τις εκατέρωθεν δηλώσεις, αφού οι δίαυλοι επικοινωνίας είχαν πάψει προ πολλού να υπάρχουν.

«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» 

Μέσω των όσων αναφέρονται τόσο από την πλευρά της κ. Αγγελοπούλου όσο και εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, αποτυπώνεται σαφώς η πορεία που οδήγησε στην παρούσα εξέλιξη, σαν να πρόκειται για το «χρονικό ενός πραναγγελθέντος θανάτου».

Η προβληματική συνεργασία διαφαίνεται από ενάρξεως της ανάληψης των καθηκόντων της κ. Αγγελοπούλου, καθώς η ίδια αναφέρει ότι «Στις 21 Ιουνίου 2017 είχα υποβάλει γραπτώς στον Δήμαρχο την παραίτηση μου από τις θέσεις ευθύνης εντεταλμένης Παιδείας, προέδρου Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, εντεταλμένης Δημοτικής Βιβλιοθήκης και προέδρου Επιτροπής Διάσωσης Ταφικών Μνημείων. Στο κείμενό της παραίτησης μου εξηγούσα τους λόγους για τους οποίους υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν μπορούσαν να παραχθούν αποτελέσματα που να ικανοποιούν τους δημότες.

Ο Δήμαρχος τότε μου είχε ζητήσει πίστωση χρόνου για να ρυθμίσει τα προβλήματα που του ανέφερα. Μετά από μήνες συζητήσεων καταφέραμε να συμφωνήσουμε μόνο στα θέματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και των Ταφικών Μνημείων, δυο καθήκοντα στα οποία και επικέντρωσα έκτοτε τις προσπάθειές μου».

Τα προαναφερόμενα τα υπενθυμίζει δε και σε πρόσφατο μήνυμα της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στις 30 Ιανουαρίου 2019, προς το Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει «Όπως γνωρίζεις δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τέτοιου είδους προβλήματα. Δυστυχώς αυτά εμφανίστηκαν από την αρχή της εξαιρετικά δύσκολης συνεργασίας μας (Επιτροπή Παιδείας, Γραφείο Παιδείας, Ταφικά Μνημεία) με αποκλειστικά δική σου υπαιτιότητα και ευθύνη και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Εξαιτίας αυτών ακριβώς των προβλημάτων παραιτήθηκα από εντεταλμένη Παιδείας και πρόεδρος της ΔΕΠ και εντεταλμένη Βιβλιοθήκης και πρόεδρος της Επιτροπής Ταφικών Μνημείων (βλέπε e-mail μου τις 21 Ιουνίου 2017)».

Ενώ για την αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων αναφέρει στο Δήμαρχο «Χειρίστηκα μέχρι τώρα όλη αυτήν την προβληματική συνεργασία με ήπιο τρόπο χωρίς να εκθέσω την Διοίκηση του Δήμου. Στηρίχθηκα σχεδόν αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά πολιτών για να επιτύχω τους στόχους τους οποίους είχα αναλάβει».

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζει, μεταθέτοντας την  ευθύνη στην κ. Αγγελοπούλου, την προβληματική συνεργασία, απαντώντας ότι «Από την ανάληψη των καθηκόντων της, προέκυπταν συχνά προβλήματα συνεργασίας και συνεννόησης τόσο με τους συναδέλφους της και τον Δήμαρχο, όσο και με το υπηρεσιακό προσωπικό. Ουδέποτε, επίσης, αναγνώρισε, έστω και στο ελάχιστο, τη συμβολή των συναδέλφων της στην εξέλιξη σοβαρών ζητημάτων του Δήμου, αποδεικνύοντας την έλλειψη συναδελφικότητας. Παρά το γεγονός ότι κατέχει θέση δημοτικής συμβούλου, δεν αντιλήφθηκε σχεδόν ποτέ τον ρόλο και τις διαδικασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα, με αποτέλεσμα να υποβάλει συχνά παράλογα αιτήματα και μάλιστα εκτός πλαισίου αρμοδιότητας του Δήμου ή/και της κείμενης νομοθεσίας».

Τα Ταφικά Μνημεία

Ένα έργο, το οποίο συνδέθηκε με την δημοτική παρουσία της Μαρίζας Αγγελοπούλου αφορά στη διάσωση των Ταφικών Μνημείων του Αγ. Γεωργίου, το οποίο ενώ έτυχε θετικών αποτελεσμάτων και απολύτως αναγνωρισμένων επιτυχιών, δεν στάθηκε ικανό να αποσοβήσει τη διένεξη, αλλά αντιθέτως αποτέλεσε και αντικείμενο πλήρους διάσπασης.

Χαρακτηριστική η αναφορά της κ. Αγγελοπούλου στην απουσία αποτελέσματος στις συναντήσεις με την π. Υπουργό Πολιτισμού, λέγοντας στην ενημέρωση παραίτησης της ότι «Με αποκλειστική ευθύνη και υπαιτιότητα του Δημάρχου λχ δεν επιτεύχθηκε απολύτως τίποτα κατά την συνάντησή του με την τέως Υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Κονιόρδου».

Ανάλογη αναφορά στο θέμα έκανε και στην προσωπική της επιστολογραφία στο Δήμαρχο, όταν σημείωνε ότι «Εξαιτίας αντίστοιχων προβλημάτων καθυστερούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των Ταφικών Μνημείων. Στη συζήτηση για τα Ταφικά Μνημεία που έγινε με την Υπουργό Πολιτισμού δεν με είχες καλέσει και την επομένη η Υπουργός μόνη της και με δική της πρωτοβουλία τα επισκέφθηκε. Όταν ζήτησε ενημέρωση η αντιπολίτευση για τα όσα είχαν συμβεί την παρέπεμψες σε μένα. Πως μπορούσα να ενημερώσω για τα όσα είχαν διαδραματιστεί σε μια συνάντηση στην οποία δεν ήμουν παρούσα επειδή δεν είχα προσκληθεί; Με εθελοντική εργασία και μόνο διεκπεραιώθηκε η ένταξη των Ταφικών Μνημείων στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (κ.κ. Ειρήνη Χριστοφόρου, Πέπη Γαβαλά). Με εθελοντική εργασία επίσης έγινε η σύνταξη των τευχών προκήρυξης για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για τα Ταφικά Μνημεία ( Η προσφορά ήταν του πολιτικού μηχανικού κ. Παναγιώτη Γαλανόπουλου, ο οποίος συνέταξε τα τεύχη και τα παρέδωσε σε μένα και στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου)».

Η «εκδήλωση» της ρήξης

Η επιτυχία της ένταξης των Ταφικών Μνημείων στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE), οδήγησε και στην προετοιμασία σειράς εκδηλώσεων στη Σύρο, οι οποίες όμως έμελε να αποτελέσουν τον λόγο της πλήρους διάλυσης των σχέσεων των δύο πλευρών.

Όπως αναφέρει η κ. Αγγελοπούλου «Για το επόμενο διάστημα είχα προετοιμάσει μια σειρά από εκδηλώσεις, με πρώτη την εκδήλωση για τα Ταφικά Μνημεία τις 23 Μαρτίου 2019 στο θέατρο Απόλλων, η οποία είχε αποφασιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τις 28 Νοεμβρίου 2018. Επειδή η Επιτροπή Διάσωσης Ταφικών Μνημείων δεν έχει διοικητική υποστήριξη είχα ζητήσει από την γραμματέα του Δημάρχου να συντάξει την εισήγηση έγκρισης δαπάνης φιλοξενίας των προσκεκλημένων. Παρά τις επίμονες προσπάθειες μου όμως η εισήγηση αυτή -που έχει ζητηθεί από τις αρχές του έτους- ακόμα εκκρεμεί».

Επί του κωλύματος είχε αναφερθεί και στην προσωπική ενημέρωση της προς το Δήμαρχο λέγοντας ότι «Γιώργο με ενημέρωσε η γραμματέας σου ότι η εισήγηση για την εκδήλωση για τα Ταφικά Μνημεία του Αγ. Γεωργίου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2019, δεν έχει συνταχθεί με την δικαιολογία ότι "δεν είσαι ενήμερος". Για την εκδήλωση αυτή έχω ενημερώσει τόσο εσένα προσωπικά όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο όταν παρέδωσα στο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου την επίσημη πιστοποίηση της ένταξης των Ταφικών Μνημείων στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ποιός είναι λοιπόν ο λόγος που η σύνταξη της εισήγησης εκκρεμεί στο Γραφείο σου από τις αρχές του έτους και μάλιστα χωρίς να με έχει ενημερώσει κανείς;… Θα σε παρακαλούσα λοιπόν να προωθήσεις άμεσα το θέμα, για το οποίο έχω κάνει όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις με επιστημονικά στελέχη από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους».

Την ευθύνη περί άγνοιας των διαδικαστικών λειτουργιών επιρρίπτει στην κ. Αγγελοπούλου η Δημοτική Αρχή, καθώς σημειώνει ότι «αναφορικά με το θέμα της εκδήλωσης για τα Ταφικά Μνημεία, ουδέποτε είχε ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Διάσωσης Ταφικών Μνημείων Αγίου Γεωργίου και ουδέποτε είχε υπάρξει ανάλογη απόφαση της εν λόγω Επιτροπής, όπως πολύ εύκολα μπορεί να αποδειχθεί. Με την υπ’ αριθμ. 539/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε ο χώρος του Θεάτρου Απόλλων κατόπιν του από 14/11/2018 αιτήματός της για μια εκδήλωση για τα Ταφικά Μνημεία χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες. Στη συνέχεια, όμως, ουδέποτε προέβη σε νέο έγγραφο αίτημα, ως όφειλε να κάνει, στο οποίο να περιγράφεται αναλυτικά το περιεχόμενο της εν λόγω εκδήλωσης, προκειμένου η αρμόδια υπηρεσία να είναι σε θέση να ετοιμάσει την ανάλογη εισήγηση για την έγκριση τυχόν δαπανών της. Αντ’ αυτού, καταλογίζει λάθη και παραλείψεις στο υπηρεσιακό προσωπικό, ως πάγια τακτική της, όπως ήδη έχει πράξει και στο παρελθόν, εκθέτοντας υπηρεσιακά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και του Γραφείου Δημάρχου, μη έχοντας, παρά τα δύο έτη «εμπειρίας» της (;), αντιληφθεί ακόμη τις προβλεπόμενες αυτοδιοικητικές διαδικασίες. Μήπως την πολιτική ανεπάρκειά της επιδιώκει να τη δικαιολογήσει, επιρρίπτοντας άδικες ευθύνες στο υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου;… Και ως πανηγυρική επιβεβαίωση των παραπάνω, περί πλήρους άγνοιας των διαδικασιών από την ίδια, περιμένουμε τόσο για την παραίτησή της από τη θέση της Εντεταλμένης Συμβούλου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όσο και για την παραίτησή της από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Διάσωσης Ταφικών Μνημείων Αγίου Γεωργίου, αλλά και για την ανεξαρτητοποίησή της από μέλος της δημοτικής παράταξης πλειοψηφίας, να πράξει τις δέουσες διαδικασίες, για τις οποίες τόσο ο Δήμαρχος όσο και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί της είμαστε πρόθυμοι, μιας που προφανώς αγνοεί, να βοηθήσουμε». 

Επικεντρώνοντας στην υποψηφιότητα

Καθώς όλα τα προαναφερόμενα συμβαίνουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δεν θα μπορούσε να εκλείπει το πολιτικό στοιχείο εκείνο που αποτέλεσε και το σημείο αιχμής, όταν το προαναφερόμενο έργο μοιάζει να τίθεται σε δεύτερη μοίρα και να εστιάζεται το ενδιαφέρον στην πρόθεση της Δημοτικής Συμβούλου να πολιτευθεί στις επερχόμενες εκλογές με άλλη παράταξη από αυτή του κ. Μαραγκού. 

Όπως η ίδια αναφέρει για το θέμα «Στους συγκεκριμένους τομείς (Βιβλιοθήκη, Ταφικά Μνημεία), παρά τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, οι δυσκολίες της συνεργασίας μου με τον Δήμαρχο ήταν τόσο μεγάλες που αποφάσισα να μην συνεχίσω την συνεργασία μου μαζί του στην επόμενη δημοτική θητεία. Τον ενημέρωσα για την απόφασή μου αυτή στις 29 Νοεμβρίου 2018. Μετά από δική μου πρόταση την οποία και αποδέχτηκε ο Δήμαρχος, συμφωνήσαμε ότι δεν θα έπρεπε η προεκλογική περίοδος να γίνει αιτία δημιουργίας προβλημάτων στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους δημότες. Γι’ αυτό και συνέχισα να εκτελώ κανονικά τα καθήκοντα μου».

Και στην προσωπική της αλληλογραφία με το Δήμαρχο έκανε σχετική αναφορά, λέγοντας ότι «Ήταν προφανές μετά από όλα αυτά ότι η συνεργασία μας δεν μπορούσε να συνεχιστεί για την επόμενη θητεία. Σε ενημέρωσα προσωπικά για την απόφασή μου να μην θέσω εκ νέου υποψηφιότητα μαζί σου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές (29/11/2018). Μετά από δική μου πρόταση, την οποία και αποδέχτηκες, συμφωνήσαμε ότι η προεκλογική περίοδος δεν έπρεπε να γίνει αιτία για προβλήματα στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους δημότες, γι’ αυτό και συνέχισα να εκτελώ κανονικά τα καθήκοντά μου».

Απολύτως σκληρό ύφος επιλέγει να υιοθετήσει η Δημοτική Αρχή στην απάντηση της, η μήνις της οποίας είναι εμφανής, καθώς αναφέρει για το γεγονός «Ήδη από τον Ιανουάριο 2019, εξ όσων γνωρίζουμε ή/και νωρίτερα, είχε προσχωρήσει σε υπό σχηματισμό συνδυασμό και μάλιστα ανακοινώθηκε ως επίσημη υποψήφια, χωρίς να έχει παραδώσει το χαρτοφυλάκιο των αρμοδιοτήτων που της είχε αναθέσει ο Δήμαρχος. Λειτουργούσε πεισματικά ως μονάδα μέσα στη Δημοτική Αρχή και, ενώ ήταν επί της ουσίας μέλος υπό διαμόρφωση συνδυασμού, εξακολουθούσε να ασκεί τα καθήκοντά της με κύριο σκοπό την αυτοπροβολή της, καθώς έδειχνε ότι επιτελούσε έργο δίχως τη συνδρομή της διοίκησης του Δήμου, γεγονός αδύνατο… Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων και η ανάθεση θέσεων ευθύνης εκ μέρους του Δημάρχου εμπεριέχει πρώτιστα το στοιχείο της εμπιστοσύνης, το οποίο λειτουργεί αμφίδρομα τόσο εκ μέρους αυτού, ο οποίος εκχωρεί τις αρμοδιότητες και τις θέσεις ευθύνης, όσο και αυτού που τις αποδέχεται. Ως εκ τούτου, η κα Αγγελοπούλου, εφόσον κατά την προσωπική της κρίση και εκτίμηση, και ιδιαίτερα από την 29/11/2018 δήλωσή της προς τον Δήμαρχο ότι δε θα συμπορευθεί με την πλειοψηφούσα παράταξη στις επικείμενες εκλογές, και σίγουρα πολύ πριν ανακοινωθεί επισήμως ως στέλεχος άλλου συνδυασμού, όφειλε στοιχειωδώς, σεβόμενη και αντιλαμβανόμενη όλα τα παραπάνω, να υποβάλει την παραίτηση της από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε… Αν ορισμένοι πιστεύουν ότι ένας Δήμος είναι ξέφραγο αμπέλι, προφανώς θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους σχετικά με την πολιτική και τη σχέση τους με τα κοινά, διότι διαφορετικά – δυστυχώς γι’ αυτούς – θα τους το υποδείξουν οι δημότες με τον πλέον επώδυνο τρόπο…Δυστυχώς για την ίδια, τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές ίσως δεν έχουν προηγούμενο στην πολιτική ζωή της χώρας».