Κριτική της αντιπολίτευσης προς τη Δημοτική Αρχή για την ασάφεια προσέγγισης της υπόθεσης των τουριστικών εκθέσεων του εξωτερικού

Τουριστική εκπροσώπηση χωρίς πλάνο

Σαφείς οι ενημερωτικές κατευθύνσεις του εξειδικευμένου συμβούλου στην τελευταία Τουριστική Επιτροπή

Ένας ακόμη κύκλος χωρίς αποτέλεσμα φαίνεται να διαγράφεται σταδιακά για τη Σύρο όσον αφορά τις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, αφού η εκπροσώπηση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων - για τους πρώτους μήνες του 2019 - όπως “συντονίζεται” από την Τουριστική Επιτροπή, δεν συνοδεύεται από οργάνωση και πλάνο για την επίτευξη θετικών εξελίξεων.

Την προχειρότητα με την οποία εγκρίνονται μάλιστα τελικώς οι συμμετοχές της Σύρου από το δημοτικό συμβουλίου καυτηρίασαν εμμέσως μέλη της δημοτικής αντιπολίτευσης, τα οποία επεσήμαναν με σαφήνεια πως ακόμη και ο τρόπος της εισαγωγής των σχετικών εισηγήσεων ως θέματα εκτός της ημερήσιας διατάξεως, αποδεικνύει πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει προγραμματισμό και προσανατολισμό τουριστικής κατεύθυνσης.

Όσα στηλίτευσαν δε, εκπρόσωποι της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έρχονται σε συνέχεια των όσων ανέφερε ενημερωτικά ο εκπρόσωπος εξειδικευμένης εταιρείας στο τουριστικό μάρκετινγκ, στην πρόσφατη συνεδρίαση των μελών της Τουριστικής Επιτροπής, ο οποίος ερωτηθείς για την ορθή παρουσίαση ενός προορισμού σε εκθέσεις του εξωτερικού, τόνισε μεταξύ άλλων, ως απαραίτητη προϋπόθεση την τρίμηνη προετοιμασία.

Εγκρίσεις συμμετοχής δεκαπέντε μέρες πριν τις εκθέσεις

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής, Δομένικου Σαγκινέτου στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το σώμα κλήθηκε να επισφραγίσει την πρόθεση συμμετοχής σε δύο διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και συγκεκριμένα στην IFT Σερβίας (21-24 Φεβρουαρίου 2019) και στη SALON MONDIAL DU TOURISME από 14 έως 17 Μαρτίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαγκινέτος, στην πρώτη έκθεση απαιτείται δαπάνη 600 ευρώ για μεταφορά υλικού και στησίματος περιπτέρου στο τμήμα του Ν. Αιγαίου καθώς και δέσμευση 1.000 ευρώ για τη δεύτερη έκθεση για κάλυψη ίδιων αναγκών. Στην έκθεση της Γαλλίας μάλιστα ο ίδιος πρόσθεσε πως η Σύρος συμμετέχει τρία χρόνια και όπως υποστήριξε γενικόλογα “θα πρέπει να μην την αφήσουμε γιατί έχουμε κάποια αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη έκθεση”.

Σχετικά με την εισαγωγή των θεμάτων με τη μορφή του κατεπείγοντος χαρακτήρα, ο πρόεδρος αιτιολόγησε πως αυτό συμβαίνει καθώς οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους είναι σε σύντομο χρόνο από σήμερα (λιγότερο διάστημα από 15 ημέρες) και το δημοτικό συμβούλιο δε θα συνεδριάσει ξανά μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Με φόντο τα παραπάνω, πρώτος ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης ρώτησε σχολιαστικά αν “για τις εκθέσεις είθισται να συνεδριάζει η Τουριστική Επιτροπή για να παίρνει αποφάσεις δεκαπέντε ημέρες πριν από την έκθεση;”. Όπως πρόσθεσε δε, “Δηλαδή αυτή οργανώθηκε μέσα στον Γενάρη ή το ξέρετε πολύ καιρό; Αυτά είναι απορίες των δημοτών” ανέφερε παρακάτω, με τον κ. Σαγκινέτο να γνωστοποιεί πως, είχε αποφασιστεί η εκπροσώπηση της Σύρου και η παρουσία μελών της Ένωσης Ξενοδόχων, η οποία όμως καθώς διαλύθηκε, δεν ήταν βέβαιο αν παλαιότερα μέλη της θα ανταποκρίνονταν στη “δέσμευσή” τους.

“Να πω ότι στην Τουριστική Επιτροπή, όταν κάναμε παλαιότερο συμβούλιο είχαμε αποφασίσει να πάμε σε συγκεκριμένα μέρη. Αλλά ως γνωστόν η Ένωση Ξενοδόχων δεν υπάρχει πλέον και ήρθαμε σε μία συζήτηση για το αν τελικά θα πάνε ή δεν θα πάνε. Τελικά θα πάνε κάποια άτομα κι έχουμε αποφασίσει να τους καλύψουμε τα έξοδα μεταφοράς μόνο του υλικού” σχολίασε σχετικά αιτιολογώντας και τα ανωτέρω ποσά, διευκρινίζοντας μάλιστα πως για τη συμμετοχή στις εκθέσεις πέρυσι είχε καλυφθεί από τον Δήμο και κόστος μετακίνησης, κάτι που “γλιτώνει” φέτος η δημοτική πλευρά. Χωρίς να αναφέρει όμως ο κ. Σαγκινέτος ποιος θα εκπροσωπήσει το νησί και που στοχεύουν οι επαφές ή τα ραντεβού, έδωσε αφορμή για περαιτέρω κριτική στο μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Κεράνη.

Αυτές οι κινήσεις δεν είναι αυτό που αξίζουν στη Σύρο”

Ειδικότερα, διευκρινίζοντας πως ο στόχος της κριτικής του δεν είναι το πρόσωπο του κ. Σαγκινέτου, ο Γιάννης Κεράνης ανέπτυξε τον σχολιασμό του, λέγοντας συγκεκριμένα πως ο τρόπος που αποφασίζεται η συμμετοχή του νησιού, προδίδει ουσιαστικά άκαρπο αποτέλεσμα, το οποίο δεν ταιριάζει στην πρόθεση και την ανάγκη του νησιού για “οικοδόμηση” τουριστικής πορείας.

“Το θέμα είναι λίγο πιο σοβαρό και πιο ουσιαστικό ως προς το ότι είναι τραγικό να έρχονται τέσσερα θέματα της Τουριστικής Επιτροπής εκτός ημερήσιας διάταξης χωρίς να έχουμε προλάβει να τα έχουμε διαβάσει γιατί τα πήραμε στις 3 το μεσημέρι σήμερα και να λέμε ότι σαν Δήμος σαν νησί θέλουμε να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε τον τουρισμό και το παλεύουμε. Δε νομίζω ότι αυτές οι κινήσεις είναι αυτό που θα μας άξιζε και αυτό που θα έπρεπε για τη Σύρο” σχολίασε ο κ. Κεράνης, ενώ πρόσθεσε, πως, “καλό θα ήταν σαν δημοτικό συμβούλιο που παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις για το τουριστικό πλάνο του νησιού να είχαμε και μία ολοκληρωμένη εικόνα”.

Φέροντας ως παράδειγμα τα λεγόμενά του και για το πεδίο του Πολιτισμού, ο ίδιος συμπλήρωσε, “Αυτό το είχα πει και πέρυσι για το πρόγραμμα πολιτισμού. Για παράδειγμα όταν έρχεται μία συναυλία εδώ, δεν μπορείς να πεις όχι. Αλλά όταν η συναυλία αυτή είναι μέσα στο πλαίσιο ενός προγράμματος, μπορείς να συγκρίνεις και τη δαπάνη και την ωφέλεια που έχει και το αν συμπίπτει με κάποια άλλη και τί μπορείς να αποκομίσεις από το καθένα. Λοιπόν, τώρα έρχονται μεμονωμένα θέματα εκτός ημερήσιας. Εντάξει, εμπιστεύομαι τον κ. Σαγκινέτο, ξέρω ότι πάει να το παλέψει”, όμως όπως εξήγησε το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, “Διαλυμένο τελείως ήταν έτσι κι αλλιώς το “πράγμα””.

Κλείνοντας την κριτική του, σημείωσε ξεκάθαρα πως, “θα ήθελα σαν Δήμος να μην εκπροσωπεί το νησί μας, αυτή η εικόνα του να έρχονται εκτός ημερήσιας όλα αυτά τα θέματα”. Διευκρίνισε μάλιστα πως, “Θα τα ψηφίσω όλα, αλλά μέσα μου δεν πιστεύω ότι βοήθησα σαν δημοτικός σύμβουλος το “σπρώξιμο” του νησιού προς τα έξω”.

Στα προαναφερθέντα, ο κ. Σαγκινέτος ιδιαιτέρως λακωνικός κι έχοντας εναποθέσει πλέον τις ελπίδες του στην προσπάθεια πρόσληψης εξειδικευμένου γραφείου συμβούλων για την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, ανέφερε μόνον στην απάντησή του τα εξής: “Γίνεται μία νέα αρχή και προσπαθήσαμε όλα τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής. Έχουμε ένα νέο ξεκίνημα. Πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει” δήλωσε κατηγορηματικά.

Προϋπόθεση σοβαρής συμμετοχής η τρίμηνη προετοιμασία

Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη αν με αφορμή τη συζήτηση για τις τουριστικές εκθέσεις, δεν παρουσιάζονταν οι γενικές κατευθύνσεις που “έδωσαν” ενημερωτικά και μόνον προς τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι εταιρείας οι οποίοι και προσκλήθηκαν για να “φωτίσουν” την αναγκαιότητα πρόσληψης συμβούλου και τον ρόλο του, όσον αφορά στην υπόθεση του Τουρισμού σχετικά με τις ανάγκες της Σύρου.

Εκ μέρους του κ. Μπίτζιου είχε υποστηριχθεί πως, “Οι εκθέσεις παραμένουν σημαντικά εργαλεία, αξιόλογα εργαλεία εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις”, με τον ίδιο να εξηγεί μεταξύ άλλων πως, “Εάν πας απλά για να πας, θεωρούμε ότι δε θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα, με το να πας στοχευμένα και με προεργασία. Να πας δηλαδή με μία προεργασία τριών μηνών, να έχεις προγραμματίσει συναντήσεις, στις συναντήσεις αυτές να είσαι προετοιμασμένος (είτε αυτό θα είναι με δημοσιογράφους, είτε με Τύπο, είτε με επαγγελματίες”.

Δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της προετοιμασίας για την ορθή παρουσίαση του προορισμού, ο ίδιος είχε δηλώσει μάλιστα πως, εκτός της προετοιμασίας “βέβαια παίζει ρόλο η σύνθεση της ομάδας, της αντιπροσωπείας που θα είναι στο περίπτερο”. Ο ίδιος κληθείς να εξηγήσει περαιτέρω τα λεγόμενά του, είχε δηλώσει πως, “Ναι μεν ο Δήμος και η Επιτροπή Τουρισμού, αλλά άλλη αποτελεσματικότητα θα έχει πίσω από τον εκπρόσωπο του προορισμού να υπάρχουν και επαγγελματίες. Δεν είμαστε υπέρ της απόλυτης λύσης ολοκληρωτικά, δηλαδή ή μόνο επαγγελματίες ή μόνο εκπρόσωπος προορισμού και Δήμου. Πρέπει να υπάρχουν και οι δύο”.

Μάλιστα ο ίδιος κλείνοντας τη γενική ενημέρωσή του, είχε καταστήσει ξεκάθαρο πως, “Όσες φορές εμείς έχουμε οργανώσει συμμετοχή σε έκθεση που υπήρχαν και οι δύο κατηγορίες, η έκθεση πήγε πολύ καλύτερα. Χρειάζεται και το κύρος του φορέα και η τεχνογνωσία που θα δώσει ο επαγγελματίας”.