“Άνοιξε” ο ενημερωτικός κύκλος επιχειρηματιών και εμπόρων προς τους υποψηφίους Δημάρχους Σύρου – Ερμούπολης, για την αναβάθμιση του κέντρου και των οδών Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη

Επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για τον πεζόδρομο

Στ. Κοής: Έχουμε προτάσεις και διεκδικούμε την υλοποίησή τους προς όφελος της Σύρου

Την πρόθεσή τους να λειτουργήσουν ενωμένοι και διεκδικητικά αναφορικά με την ουσιαστική αναβάθμιση του πεζόδρομου της Ερμούπολης δηλώνουν κατηγορηματικά οι επιχειρηματίες και οι έμποροι των οδών Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, στον κύκλο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούν με τους υποψήφιους Δημάρχους για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Με σαφείς θέσεις για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και την αισθητική βελτίωση του πεζοδρομημένου τμήματος του ιστορικού κέντρου, οι ίδιοι που δραστηριοποιούνται στις οδούς που προαναφέρθηκαν, συγκεντρώθηκαν και συναποφάσισαν να αναπτύξουν μία ουσιαστική συνεργασία, ώστε να προωθήσουν τις προτάσεις τους για το παραμελημένο κέντρο.

Ο επιχειρηματίας, Σταύρος Κοής, ο οποίος μίλησε αναλυτικά στην πρώτη συνάντηση της Παρασκευής, στην καφετέρια “Μέγαρο”, διατύπωσε την κοινή πεποίθηση των επιχειρηματιών και των εμπόρων του πεζόδρομου, πως, η ανάπτυξη ενεργειών ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα για το κέντρο και κατ΄ επέκταση για όλο το νησί, πρέπει να έχει αφετηρία την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία θα ενημερώσει την πλευρά του Δήμου, για ό, τι χρειάζεται υποστηρικτικά στις κινήσεις της.

Ο ίδιος σημείωσε σε ξεκάθαρο τόνο, πως, η αγορά της Σύρου κατάφερε να “αντέξει” με αιματηρή αντοχή σε περιόδους τεράστιας οικονομικής δυσπραγίας, γεγονός που οφείλουν να το “μετρήσουν” όσοι διεκδικούν στις επερχόμενες εκλογές τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε με τη σειρά τους να εκτιμήσουν τη στάση τους απέναντι στην ξεκάθαρη “φωνή” των επιχειρηματιών του κέντρου, που ζητά να δοθεί έμφαση και σε αυτό το κομμάτι της οικονομίας του τόπου.

Ο κ. Κοής ξεκίνησε την τοποθέτησή του, ξεδιπλώνοντας τις προτάσεις που ζητά να υλοποιηθούν η επιχειρηματική κι εμπορική κοινότητα του πεζόδρομου των οδών Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, επισημαίνοντας πως, δεν πρόκειται για αιτήματα θεωρίας, αλλά για προτάσεις παρέμβασης που έχουν και εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και κυρίως, δεν προϋποθέτουν μεγάλο κόστος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα της δημιουργίας “open mall” στην Ερμούπολη, ενώ επιπλέον, στη συνάντηση παρέστη και μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Θέλουμε γόνιμη συνεργασία και όταν συμφωνούμε σε κάτι, να γίνεται”

Πρωτίστως, ο Σταύρος Κοής προχώρησε σε μία σύντομη αναδρομή των προσπαθειών διαμόρφωσης του σημερινού πεζόδρομου της Ερμούπολης, σημειώνοντας ότι σταδιακά αυτή η κίνηση αγκαλιάστηκε και σήμερα, όσοι δραστηριοποιούνται στα δύο κεντρικά τμήματα της πόλης, έχουν υιοθετήσει πλήρως τα οφέλη που προκύπτουν από τη μη διέλευση οχημάτων και δικύκλων.

Πλέον, όπως επεσήμανε, κύριος σκοπός των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον πεζόδρομο είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής και η πραγματοποίηση νέων βημάτων που θα εξελίξουν αισθητικά και λειτουργικά το κέντρο, ενώ θα τονώσουν την αγορά.

Το ότι προχώρησε η πρωτοβουλία για τον πεζόδρομο, δεν σημαίνει ότι έγινε τέλεια” ανέφερε ο κ. Κοής, προσθέτοντας μάλιστα πως, παρατηρήθηκε για ένα διάστημα στασιμότητα στην εξέλιξη της προσπάθειας, ωστόσο, όπως σχολίασε, σήμερα έρχεται στο προσκήνιο πιο ώριμη η ανάγκη βελτίωσης του πεζοδρομημένου τμήματος.

Προτού αναπτύξει τις προτάσεις των επιχειρηματιών και των εμπόρων του πεζόδρομου, ο κ. Κοής ανέφερε πως θα ειπωθεί με σαφήνεια προς κάθε υποψήφιο Δήμαρχο ότι “Εμείς θέλουμε να έχουμε συνεργασία γόνιμη με κοινές προσπάθειες και με συμμετοχή. Εμείς δε θέλουμε να είμαστε μόνο γκρινιάρηδες. Αλλά θέλουμε όταν λέμε κάτι, όταν συμφωνούμε σε κάτι, να γίνεται”.

Σωστός πεζόδρομος στην πόλη του “Ερμή”

Ο Σταύρος Κοής μίλησε αναλυτικά για την πρόταση αναβάθμισης του πεζόδρομου, μέσα από την υλοποίηση της μελέτης που χάρισε δωρεάν το Ινστιτούτο Σύρου προς τον Δήμο προ πενταετίας, το περιεχόμενο της οποίας εστιάζει στη δημιουργία ενός εναέριου γλυπτού στις δύο οδούς Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, καθώς και σε άλλες ήπιες παρεμβάσεις στις εισόδους και εξόδους του, οι οποίες στο σύνολό τους θα κάνουν τον επισκέπτη να αντιλαμβάνεται ότι κινείται σε έναν πραγματικό πεζόδρομο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, αναλυτικά η Κοινή Γνώμη είχε πραγματοποιήσει παρουσίαση των βασικών σημείων της εν λόγω πρότασης που είχε διατεθεί δωρεάν στον Δήμο από το Ινστιτούτο Σύρου, η οποία όπως είχε γνωστοποιηθεί είχε προκύψει στο πλαίσιο του Εργαστηρίου του 4ου Διεπιστημονικού Σεμιναρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Πολιτισμού και Παράδοσης με τίτλο “Οι Πολιτιστικοί Πόροι ενός τόπου”.

Συγκεκριμένα, στο φύλλο της 18ης Φεβρουαρίου του 2016, δηλαδή ακριβώς προ τριών ετών, είχε γίνει γνωστή η βασική ιδέα αυτής της μελέτης, που μεταξύ άλλων, προβλέπει βάσει της τεχνικής περιγραφής της, “ελαφριές κατασκευές εν είδη σκιάστρων – γλυπτών κατά μήκος των οδικών αξόνων του υπό μελέτη τμήματος υπερκείμενα του επιπέδου κίνησης πεζών”. Αναφορικά με αυτά τα “γλυπτά” προτείνονται τα βασικά υλικά ενώ επισημαίνονται με ακρίβεια τα σημεία τοποθέτησής τους κατά μήκος του πεζόδρομου. Επιπλέον, στην εν λόγω μελέτη αναλύεται η διαμόρφωση των εισόδων – εξόδων, ώστε ο επισκέπτης να εισέρχεται ομαλά στον πεζόδρομο, ενώ έχουν αποτυπωθεί και προτάσεις εικαστικών παρεμβάσεων επί του καταστρώματος του πεζόδρομου. Αξίζει να αναφερθεί η σκέψη της ύπαρξης του φτερωτού σανδαλιού, που παραπέμπει τον εισερχόμενο σε περιοχή πεζοδρομημένη, αλλά και στον Θεό Ερμή που συνδέεται με την πόλη.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο κ. Κοής έδωσε έμφαση και στη δυνατότητα της παροχής πληροφοριών προς τον επισκέπτη με κατάλληλο εξοπλισμό στον πεζόδρομο και τη χρήση ψηφιακών – διαδικτυακών εργαλείων.

Αυτή η μελέτη δυστυχώς δεν πέρασε στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Πρέπει να προωθηθεί”

Εκφράζοντας την πεποίθηση πως η υλοποίηση αυτής της πρότασης – με χαμηλό κόστος περίπου 10 χιλ. ευρώ – θα τονώσει ουσιαστικά τον χαρακτήρα του πεζόδρομου της Ερμούπολης, ο Σταύρος Κοής τόνισε πως πρόκειται για μία πρόταση που οι επιχειρηματίες ζητούν να προωθηθεί, αφού ως “εργαλείο” υπάρχει ήδη στον Δήμο.

“Όταν πριν χρόνια ήμασταν πολύ δεμένοι απευθυνθήκαμε στο Ινστιτούτο Σύρου, το οποίο έκανε τη μελέτη για το πως μπορεί ο πεζόδρομος να αναβαθμιστεί παραπάνω. Η μελέτη αυτή έχει πάρει από το Υπουργείο Πολιτισμού έγκριση. Είναι η μοναδική μελέτη που έχει πάρει έγκριση από το Υπουργείο και αφορά σε αισθητική αναβάθμιση. Έτρεξαν πολλοί τότε και τους ευχαριστούμε” δήλωσε ο ίδιος, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, ενώ από πλευράς Δημοτικής Αρχής υπήρξαν δεσμεύσεις σχετικά με την υλοποίησή της, τελικά αυτή η μελέτη έμεινε εκτός τεχνικού προγράμματος.

“Αυτή η μελέτη είχαμε υποσχέσεις ότι θα περνούσε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Δεν πέρασε. Δεν ξέρω για ποιον λόγο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα” σχολίασε ο κ. Κοής, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, είναι ανοικτό θέμα, “γιατί αυτή τη στιγμή είναι μία προσπάθεια που είναι για καλό του νησιού μας. Κι αν αυτή συνδυαστεί και με άλλες προσπάθειες που έχουμε σκεφθεί, νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο”.

Βιωματική ξενάγηση σε επισκέπτες και καινοτόμες ιδέες

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Κοής ανέφερε πως πρόταση των επιχειρηματιών κι εμπόρων αποτελεί η συνέχιση της προσπάθειας που είχε αναπτύξει το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) στη Σύρο σε συνεργασία με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, σχετικά με τη δυνατότητα διαμόρφωσης μίας διαδρομής στην Ερμούπολη, η οποία θα είχε τον χαρακτήρα της βιωματικής ξενάγησης για τους επισκέπτες, σε συνεργασία και με ιδιοκτήτες αρχοντικών και κτιρίων – μνημείων.

Μάλιστα, υπενθύμισε πως το εν λόγω πρόγραμμα είχε αναπτυχθεί πιλοτικά σε μία διαδρομή έξι κτιρίων της πόλης, προσπάθεια που όπως πρόσθεσε, αν συνεχιστεί θα αποτελεί μία ιδιαίτερη ξενάγηση των επισκεπτών σε σημαντικά ιδιωτικά και δημόσια ή δημοτικά κτίρια της Ερμούπολης.

Αναφορικά με το σχετικό πρόγραμμα που είχε “τρέξει” από την Περιφέρεια, ο κ. Κοής ανέφερε: “Είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα από τον Αντιπεριφερειάρχη, τον κ. Πουσσαίο όπου συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο εκπαίδευσε φοιτητές ώστε να γίνει μία βόλτα στην Ερμούπολη, η οποία θα είναι διαδραστική, θα πηγαίνουν με τους φοιτητές θα περνούν από ιδιωτικά και δημόσια κτίρια και θα γνωρίζουν την ιστορία της πόλης”, Υπενθυμίζοντας πως η συγκεκριμένη προσπάθεια “έτρεξε” το 2014 και μετά “εγκαταλείφθηκε”, δήλωσε παρακάτω ο κ. Κοής, πως “Είχαμε λάβει υπόσχεση γι αυτό το πρόγραμμα πάλι από την τωρινή Δημοτική Αρχή ότι θα ενταχθεί στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου” αλλά όπως πρόσθεσε, “Δεν πέρασε”. Υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά πως η Ερμούπολη αποτελεί για τη Σύρο ένα ισχυρότατο “όπλο” προβολής, ο κ. Κοής επανέλαβε πως, οι επιχειρηματίες και οι έμποροι του πεζόδρομου, ζητούν να διερευνηθεί τρόπος συνέχισης της προσπάθειας, αφού όπως υποστήριξε, “Θα ήταν καλό για όλη την πόλη όχι μόνο για εμάς”.

Ο ίδιος μάλιστα, θέλησε να κάνει παρακάτω αναφορά και στη δυνατότητα(;) ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων για την Ερμούπολη, μιλώντας για ηλεκτρικά μικρά αυτοκίνητα, με φόντο το παράδειγμα των Τρικάλων.

Αυξημένη προσοχή για τον χαρακτήρα των έργων μέσω του προγράμματος για το “Open Mall”

Από την ατζέντα των επιχειρηματιών του πεζόδρομου δεν λείπουν και οι παρατηρήσεις για το πρόγραμμα “open mall” που επιδιώκει να διεκδικήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου.

Όπως εξήγησε ο Σταύρος Κοής κάθε εξέλιξη που αφορά σε χρηματοδότηση για τη βελτίωση της πόλης και του νησιού αξιολογείται άκρως θετικά, επισημαίνοντας όμως το ζήτημα του χαρακτήρα των παρεμβάσεων και των έργων κυρίως στην νεοκλασική και ιστορική πόλη.

Αναμένοντας εντός – κατά πάσα πιθανότητα – του Απριλίου, το αποτέλεσμα για το αν τελικά η Σύρος θα κατοχυρώσει το ποσό του τουλάχιστον 1 εκ. ευρώ για την ανάπλαση των εμπορικών οδών της Ερμούπολης και κατ΄ επέκταση των οδών Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, ο ίδιος κατέστησε σαφές πως, πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στο τι θα προταθεί εκ μέρους του Δήμου για τους κοινόχρηστους δημόσιους χώρους, δηλώνοντας πως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν λόγο και συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και την Τεχνική Υπηρεσία που θα προσδιορίσει ακριβώς τις αλλαγές στους κεντρικούς δρόμους.

Ιδιωτική πρωτοβουλία και όραμα για τη Σύρο

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του για τις θέσεις των επιχειρηματιών, ο κ. Κοής εξήγησε πως οι έμποροι και οι επιχειρηματίες του κέντρου τείνουν χέρι συνεργασίας προς τη δημοτική πλευρά, έχοντας σαφές πλάνο και ξεκάθαρη ατζέντα για τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμιστεί το εμπορικό κέντρο και δη ο πεζόδρομος, προς όφελος της Σύρου.

Επιθυμώντας να απευθύνει και σαφές μήνυμα για τον ρόλο των μικρών επιχειρήσεων στην οικονομία του τόπου καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων και όχι μόνον, χρόνων, ο ίδιος σημείωσε τα εξής: “Πρέπει να σας μεταφέρουμε ένα πράγμα. Αυτοί που κράτησαν την οικονομία της Σύρου τόσα χρόνια, δεν ήταν ούτε τα πολυκαταστήματα, ούτε οι μεγάλες επιχειρήσεις. Σας πληροφορώ εμείς δεν κλείσαμε τα μαγαζιά μας, ούτε απολύσαμε κόσμο, ούτε στις πρώτες απεργίες του Νεωρίου, ούτε στις απεργίες των οικοδόμων, ούτε σε αυτές τις απεργίες”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, πρέπει να δοθεί προσοχή και στην ομαλή πορεία των μικρών επιχειρήσεων και των εμπορικών καταστημάτων για τη βελτίωση της οικονομίας της Σύρου.

Γι αυτό τον λόγο επανέλαβε πως έχει αξία η ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. “Για εμένα ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας. Πρέπει ενωμένοι εμείς να πηγαίνουμε στον Δήμο και να ζητάμε τη συμπαράστασή του σε αυτά τα πράγματα. Αυτό δουλεύει. Αν περιμένουμε από τον Δήμο να φέρει κόσμο, δεν θα γίνει” σχολίασε ο κ. Κοής, χωρίς να παραβλέπει όμως να διατυπώσει με ξεκάθαρο τρόπο πως, ο εμπορικός κι επιχειρηματικός κόσμος, “θέλει να βλέπει Δημάρχους που να έχουν ένα όραμα διαφορετικό και καινοτόμο”. Ολοκληρώνοντας την αναφορά του, συμπλήρωσε πως, πρέπει να υπάρχει μία “δημοτική ομάδα με όραμα”, τονίζοντας μάλιστα, πως, “Αν τον πρώτο χρόνο λες τουρισμό και τον τέταρτο λες αμμοβολή, ε τότε δεν κάνουμε δουλειά”.

Ο κ. Κοής δεσμεύθηκε πως οι επιχειρηματίες και οι έμποροι του πεζόδρομου, “αναλαμβάνουν πλέον τις ευθύνες τους”, έχοντας “όπλο” τις προτάσεις τους.