Από πλευράς προέδρου ΦΟΔΣΑ, Μ. Πρίντεζη στη συζήτηση του ΔΣ για τα προβλήματα αποκομιδής με φόντο τη νέα εργολαβία

Όψιμη ευαισθησία... για την ανακύκλωση στη Σύρο

Προωθείται η αντικατάσταση των κάδων για τα ανακυκλώσιμα υλικά ώστε να προωθηθεί καλύτερα η διαδικασία της περισυλλογής

Όψιμη ευαισθησία και θέρμη για τη διαδικασία της έγκαιρης περισυλλογής της ανακύκλωσης δείχνει ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μάρκος Πρίντεζης με φόντο τη νέα εργολαβία που τρέχει από τον Δεκέμβριο του 2018, στάση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προ διετίας – σχεδόν – εικόνα του, αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα μη επαρκούς αποκομιδής κατά τη θερινή περίοδο.

Εξ αφορμής ερωτήσεων στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την ύπαρξη κάδων ασφυκτικά γεμάτων με ανακυκλώσιμο υλικό σε περιοχές του νησιού, κατάσταση που αποδεικνύει – ξανά - πως δεν αναπτύσσονται ομαλώς οι εργασίες αποκομιδής της ανακύκλωσης, ο κ. Πρίντεζης γνωστοποίησε πως ήδη από πλευράς του έχουν εκφραστεί παράπονα κι έχουν διατυπωθεί επισημάνσεις προς τον νέο εργολάβο, τονίζοντας μάλιστα ιδιαιτέρως τις εν λόγω ενέργειές του και υποστηρίζοντας πως δεν φέρει ευθύνη ο ΦΟΔΣΑ.

Η συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπιση του θέματος, αν και κινείται στη σωστή κατεύθυνση της προάσπισης της προσπάθειας ανακύκλωσης που πραγματοποιούν οι δημότες της Σύρου, ωστόσο, έρχεται “κόντρα” συγκριτικά με τη στάση του ίδιου απέναντι στα γνωστά και πολυσυζητημένα προβλήματα του προπέρσινου καλοκαιριού, οπότε και εξαιτίας της υποτονικής αντίδρασής του, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είχε εκτεθεί στα μάτια των επισκεπτών.

Αξίζει να αναφερθεί εξ αρχής δε, πως ο κ. Πρίντεζης είναι η πρώτη φορά που τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για την - αυτονόητη για το νησί και τους δημότες – απαίτηση της ξεχωριστής αποκομιδής των τριών ρευμάτων της ανακύκλωσης, κάτι που μέχρι προσφάτως ήταν γνωστό πως δεν γινόταν, προφανώς με την ανοχή του ίδιου και του Φορέα.

Η συζήτηση συνολικά για την ανακύκλωση και τις σημερινές εικόνες μη επαρκούς αποκομιδής των υλικών από τους κάδους, όπως και οι εξελίξεις που αφορούν σε επίπεδο προμήθειας κι αντικατάστασης αυτών τον προσεχή Μάρτιο, απασχόλησαν έντονα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Φορέα (ΦΟΔΣΑ) για το έτος 2019.

Παρατηρήσεις για την κατάσταση των κάδων τον τελευταίο μήνα

Την ουσία του θέματος περιέγραψε εν συντομία μέσω ερώτησής του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος παρατήρησε πως τα ανακυκλώσιμα υλικά δεν συλλέγονται όπως θα έπρεπε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση που παρουσιάζουν οι κάδοι σε διάφορες περιοχές της Σύρου.

“Τί πρόβλημα υπάρχει το τελευταίο διάστημα με την ανακύκλωση και δεν συλλέγεται σε πολλά σημεία της πόλης;” ρώτησε ξεκάθαρα ο ίδιος, γνωστοποιώντας συγκεκριμένα, πως, “στην περιοχή του Δηλίου είναι γεμάτοι και οι τρεις κάδοι της ανακύκλωσης πλέον με ένα υλικό”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε μάλιστα, “Έχουν γεμίσει όλες οι καμπάνες κι έχουν πάνω τους τα ανακυκλώσιμα. Εδώ κι έναν μήνα τώρα βλέπω όχι μόνο εκεί και σε άλλα σημεία κι έχω φωτογραφήσει κι άλλα σημεία της πόλης”.

Ο κ. Γιαλόγλου, αφού επεσήμανε πως το πρόβλημα διαπιστώνεται τον τελευταίο μήνα, ζήτησε ενημέρωση για την πορεία της εργολαβίας. “Θέλω να ξέρω αν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα αυτή την περίοδο” ανέφερε κατηγορηματικά.

Υποδείξεις και απαίτηση για ξεχωριστή αποκομιδή των τριών ρευμάτων

Σε γενικότερη ενημέρωση προχώρησε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, ο οποίος όχι μόνον αναγνώρισε ότι έχουν καταγραφεί προβλήματα το τελευταίο διάστημα, αλλά θέλησε να γνωστοποιήσει πως έχει υπάρξει όχληση προς τον νέο εργολάβο, ώστε να ανταποκρίνεται στις συμβατικές υποχρεώσεις του.

“Όπως ξέρετε από τον 12/2018 έχει αναλάβει νέος εργολάβος, μετά από διαγωνισμό, με έκπτωση 14% όπως το θυμάστε πολύ καλά” ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως, εξ αρχής “η εντολή ήταν ανά ρεύμα να γίνεται η περισυλλογή”.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, “Πράγματι εντοπίστηκε (σσ. το πρόβλημα) κι έχουμε στοιχεία”, ενώ επεσήμανε παρακάτω πως, ακριβώς για τη μη έγκαιρη αποκομιδή, που συνεπάγεται υπερφόρτωση των κάδων “έγινε υπόδειξη γιατί δεν μαζεύονταν σε μερικά σημεία ανά ρεύμα”.

Ο κ. Πρίντεζης αν κι επανέλαβε εμμέσως πως υπάρχει δυσκολία στην απομάκρυνση του ανακυκλώσιμου υλικού από συγκεκριμένους κάδους λόγω μηχανισμού τους λέγοντας σχετικά πως “Είναι πράγματι δύσκολο το έργο της ανακύκλωσης όσον αφορά την υπόδειξη που έχει γίνει στον εργολάβο, στην εταιρεία”, ωστόσο, όπως δήλωσε ξεκάθαρα, αυτό δεν σημαίνει πως η διαδικασία της αποκομιδής δεν πρέπει να διεκπεραιώνεται ομαλά και άμεσα. “Παρόλο το χειμερινό διάστημα που διανύουμε και οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, δεν επιτρέπεται να μη μαζεύεται η ανακύκλωση ανά ρεύμα και τακτικά μέρα παρά μέρα αναλόγως” σχολίασε, ενώ συμπλήρωσε πως, “Σε μερικά σημεία είναι δύσκολο, παρόλα αυτά όμως επιμείναμε”, αφού όπως εξήγησε δε, “και η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου ανέφερε ότι δεν φτάνει το ένα φορτηγό”.

Εξαιτίας των προβλημάτων που σκιαγράφησε, πήρε αφορμή για να γνωστοποιήσει πως προωθείται η διαδικασία της προμήθειας νέων κάδων για την αντικατάσταση των παλαιών.

“Ήδη στην αναμόρφωση έχετε δει κι έχω κάνει ανακοινώσεις ότι θα αλλάξει το σύστημα των κάδων” παρατήρησε σχετικά για την διευκόλυνση της εργολαβίας.

Νέοι κάδοι σε όλη τη Σύρο

Μιλώντας αναλυτικότερα για τη σχετική προμήθεια, ο Μάρκος Πρίντεζης γνωστοποίησε πως, “μετά από συνεννόηση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στο πρώτο 15ημερο του Μαρτίου θα φτάσουν 450 κάδοι μπλε χρώματος. Το καπάκι τους θα είναι πλαστικό και διαφορετικό χρώμα ανά ρεύμα” ανέφερε, ενώ σε διευκρίνιση του Ανδρέα Γιαλόγλου αν αυτή η κίνηση είναι σύμφωνη με όσα προβλέπουν το τοπικό και περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, απάντησε καταφατικά. “Είχα σκοπό να μην πω κάτι άλλο, απλώς επειδή ανέφερε ο κ. Πρίντεζης ότι επειδή θα έρθουν 450 μπλε κάδοι, αυτοί θα αντικαταστήσουν τα τρία ρεύματα; Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν αυτό είναι συμβατό με το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που έχουμε εγκρίνει και κατ΄ επέκταση με το ΠΕΣΔΑ” ρώτησε διευκρινιστικά ο κ. Γιαλόγλου, με τον κ. Πρίντεζη να απαντά τα παρακάτω: “Για να ενημερωθεί ο κόσμος και σύσσωμο το σώμα να πω ότι θα παραμείνουν τα τρία ρεύματα ως έχουν, αλλά η μόνη διαφορά είναι πως ο κάδος του γυαλιού θα παραμείνει ο ίδιος γιατί είναι μεταλλικός και το γυαλί είναι βαρύ και δεν μπορεί να αφήνεται στον πλαστικό κάδο, ενώ ο κάδος του χαρτιού θα είναι μπλε με κίτρινο καπάκι και ο κάδος του πλαστικού θα είναι μπλε με κόκκινο καπάκι”. Μάλιστα σημείωσε πως θα υπάρχουν και τα απαραίτητα ενημερωτικά αυτοκόλλητα προς εξυπηρέτηση των δημοτών.

Υποχρεώσεις εργολάβου και αποφυγή προβλημάτων για το Πάσχα

Αμέσως μετά την ανωτέρω ενημέρωση, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ επικεντρώθηκε ξανά στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν προσφάτως, λέγοντας ξεκάθαρα πως “Πράγματι προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και εύχομαι να μην υπάρχουν στο μέλλον”, εκφράζοντας και την ανησυχία του ώστε την περίοδο του Πάσχα που το νησί θα έχει επισκέπτες να μην βιώσει τα γνωστά προβλήματα.

Θέλοντας να τοποθετηθεί λεπτομερώς για τους λόγους που δεν έγινε η περισυλλογή σε συγκεκριμένα σημεία της Σύρου, ο κ. Πρίντεζης μετέφερε – όπως είπε – τα εμπόδια που του απαρίθμησαν από πλευράς εργολαβίας.

“Τη μία μου έκαναν παράπονα ότι δεν μπορούσαν να αράξουν στο συγκεκριμένο σημείο γιατί ήταν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, την άλλη φορά έβγαλαν - που είχαν την υποχρέωση να σηκώσουν τον κάδο - ψόφιο ζώο από τον κάδο μέσα. Την τρίτη φορά ήταν παρκαρισμένα στους Τρεις Ιεράρχες και δεν μπορούσε να πλησιάσει γιατί του γκρίνιαζαν οι οδηγοί” σχολίασε, εξηγώντας πως “Είναι αυτά προβλήματα, τα οποία τα αντιμετωπίζουμε”.

Ο κ. Πρίντεζης δε, θέλησε να επαναλάβει ότι η ορθή και τακτική περισυλλογή είναι υποχρέωση του εργολάβου, ασχέτως της έκπτωσης που έδωσε για να “χτυπήσει” το έργο.

“Επεσήμανα ότι δε φταίω εγώ που δώσατε εσείς 14% έκπτωση. Αυτό φαίνεται στην αναμόρφωση, αλλά είσαστε υποχρεωμένοι σε έκτακτες περιπτώσεις, να έχετε και τρίτο φορτηγό” ανέφερε, μεταφέροντας τις παρατηρήσεις του προς τον ανάδοχο, ενώ θέλησε να σημειώσει πως παρακολουθεί καθημερινά το έργο του εργολάβου.

“Παρακολουθώ καθημερινά. Σήμερα μάλιστα (σσ. την Δευτέρα) ειδοποιήθηκα ότι δεν έγινε η ανακύκλωση όπως έπρεπε να γίνει λόγω καιρικών συνθηκών, διότι παραλίγο να ανατραπεί το φορτηγό που μάζευε σε μία συγκεκριμένη περιοχή την ανακύκλωση”.

Ο κ. Πρίντεζης επαναλαμβάνοντας πως “Προβλήματα υπάρχουν όπως είπα”, τόνισε πως, “Δεν είναι υπαιτιότητα, ούτε του Φορέα” αλλά “οπωσδήποτε ο εργολάβος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, για να μη συμβαίνουν αυτά που δεν πρέπει να συμβούν”. Θέλησε να υπογραμμίσει μάλιστα πως, “Ευχή μου είναι αλίμονο να μη συμβαίνουν αυτά το Πάσχα”.

Ερμηνείες περί υπερσυγκέντρωσης χαρτονιού

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ προχώρησε και σε παρατηρήσεις σχετικά με την υπερσυγκέντρωση χαρτονιού σε κάδους ανακύκλωσης της Σύρου, όπως εμμέσως ανέφερε στη γενικότερη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου.

“Πρέπει να πω ότι έχει σταματήσει το ιδιωτικό ΚΔΑΥ να μαζεύει ανακύκλωση και από επιχειρήσεις και από ιδιώτες” σχολίασε, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Ενώ υπήρχε ιδιωτικό ΚΔΑΥ που μάζευε ανακύκλωση και έχει τοποθετήσει σαν επιχειρηματίας σε επιχειρήσεις κάδους ανακύκλωσης, ιδιώτες πήγαιναν και έπαιρναν από διάφορα μαγαζιά, τα οποία τα πουλούσαν στον ιδιώτη. Καλά έκαναν, δεν με ενδιαφέρει αυτό. Παρόλα αυτά όμως δημιουργεί πρόβλημα, η μη ενημέρωση από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία ότι δεν μαζεύει από την α, β ή γ επιχείρηση, καθώς επίσης έχουν σταματήσει και ιδιώτες να μαζεύουν γιατί έχει πέσει η αξία του χαρτονιού στο 80%”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “Γι αυτό δημιουργήθηκε το πρόβλημα” και όπως σχολίασε “Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά”.

Συστάσεις... προς δημότες

Παρά τη σοβαρή προσπάθεια που κάνουν οι δημότες της Σύρου για την ανακύκλωση, η οποία πολλάκις έχει υποτιμηθεί από την υποτονική ή και ανύπαρκτη υπεράσπιση της από πλευράς ΦΟΔΣΑ τα τελευταία έτη, όπως συνέβη πρόπερσι το καλοκαίρι, ωστόσο το μέλος της πλειοψηφίας, Δομένικος Σαγκινέτος θέλησε να προχωρήσει σε συστάσεις προς τους πολίτες, για τη διευκόλυνση του έργου της αποκομιδής.

“Ήθελα να πω, να παρακαλέσω τους δημότες μας γιατί έτυχα σε ένα περιστατικό, πήγα στον κάδο της ανακύκλωσης στο τέλος της Χίου προς τη θάλασσα που είναι οι μεγάλοι κάδοι και κουβαλούσα υλικά για να τα ρίξω. Την στιγμή που άνοιξα τον κάδο είδα μέσα μπάζα από κοντινή οικοδομή. Δεν υπήρχε άλλη” σημείωσε, ζητώντας από τους πολίτες να μην εναποθέτουν στους κάδους υλικά που δεν προβλέπεται να αφήνονται.

“Θέλω να παρακαλέσω τους δημότες να καταγγέλλουν και να αποτρέπουν τέτοιες κινήσεις που δημιουργούν σίγουρα προβλήματα. Όταν στον κεντρικό κάδο συναντάμε τέτοια προβλήματα, φανταστείτε τι γίνεται στους απομακρυσμένους” συμπλήρωσε ο κ. Σαγκινέτος.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ τόνισε πως, “Καλό είναι που κάνουμε ανακύκλωση και πρέπει να κάνουμε ανακύκλωση. Αλλά τουλάχιστον μην βάζουμε ακατάλληλα υλικά στους κάδους. Δυστυχώς, αυτό το παρατηρώ καθημερινά όσες φορές επισκέπτομαι τον ΣΜΑΥ. Τι να σας πω; Βρήκα και τέσσερις πέτρες περίπου 5 κιλά η μία και βρήκα ένα κομμάτι αλυσίδας που δένεις τη βάρκα. Αυτό ήταν σε κάδο μέσα που αναγκαστικά τον μετέφερε το φορτηγό στον ΣΜΑΥ”.

Κινήσεις ευαισθητοποίησης για πρόοδο της προσπάθειας

Κατόπιν των ανωτέρω, το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση ενίσχυσης της προσπάθειας ανακύκλωσης στη Σύρο, ρωτώντας αν η Δημοτική Αρχή μελετά την ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση.

“Στον κόσμο πριν από κάποια χρόνια υπήρξε μεγάλη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση και υπήρχε και η πληροφορία για το τί πρέπει να κάνει. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί έχουν ξεχάσει ή υπάρχουν και νέοι που δεν έχουν μάθει ή βλέπουν παλιούς κάδους, οι οποίοι κάποιοι από αυτούς δεν έχουν τα απαραίτητα σήματα, το ανάλογο αυτοκόλλητο. Θα υπάρξει από εσάς πληροφόρηση στον κόσμο;” ρώτησε ο κ. Βρούτσης, με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ να επικεντρώνεται κυρίως στις ενέργειες του Φορέα όσον αφορά στην υπόθεση αντικατάστασης των κάδων ανακύκλωσης.

“Επειδή αυτό το διάστημα ασχολούμαστε με τη μεταφορά των κάδων για τα ανακυκλώσιμα που θα έρθουν, ήδη είμαστε σε συνεννόηση με την ΕΕΑΑ” ανέφερε, γνωστοποιώντας πως, “δηλαδή για την άφιξη των κάδων, θα βγει ένα τρίπτυχο το οποίο ήδη το ετοιμάζουμε. Θα απεικονίζονται τα τρία ρεύματα που υπάρχουν και θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση. Θα διανεμηθεί προς ενημέρωση του κόσμου. Επίσης, θα δώσουμε μία συνέντευξη Τύπου ή θα βγάλουμε ανακοίνωση” σχολίασε, λέγοντας τέλος, πως, προβλήματα στην ορθή τοποθέτηση των υλικών καταγράφονται και στις κινήσεις των επισκεπτών.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο κ. Πρίντεζης ανέφερε δημοσίως, “Διαβεβαιώνω ότι υπάρχει μία δυστοκία από τους επισκέπτες που έρχονται από την Αθήνα. Στην Αθήνα υπάρχει ένας κάδος. Υπάρχει ένα μπλέξιμο όσον αφορά στη διαδικασία. Έχω παρατηρήσει Αθηναίο που βάζει όλα τα υλικά σε έναν κάδο. Και το είδα και στην Αθήνα. Δεν κατηγορώ, αλλά χρειάζεται προσοχή” σχολίασε τέλος, ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του.