Κατά πλειοψηφία η πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2019, από το δημοτικό συμβούλιο

Αυξήσεις δαπανών για έργα και αναθέσεις σε τρίτους

Με εξωτερικό συνεργάτη πορεύεται η Τεχνική Υπηρεσία για ορισμένες υποθέσεις του Δήμου και έργα όπως την ομαλή λειτουργία του ποδηλατικού σταθμού

Σε ενισχύσεις των προϋπολογισμών του Τεχνικού Προγράμματος του 2019 για σημαντικά έργα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που συνδέονται με τη βελτίωση υποδομών στο νησί, την καθημερινότητα των πολιτών και την προάσπιση της δημοτικής περιουσίας προχώρησε η Τεχνική Υπηρεσία, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να εισηγείται σχετικά στο δημοτικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης και ουσιαστικής αναμόρφωσης.

Η κριτική από πλευράς μείζονος μειοψηφίας σχετικά με τον τρόπο που υπολογίζει η Δημοτική Αρχή τα ποσά για μελέτες κι έργα, πρωταγωνίστησε εκ νέου, με τον επικεφαλής της, Ανδρέα Γιαλόγλου, να επισημαίνει τις κατευθύνσεις της ισχύουσας νομοθεσίας όπως δίδονται από το αρμόδιο Υπουργείο και να παρατηρεί πως, δυστυχώς, δεν ακολουθήθηκαν από την Οικονομική Υπηρεσία.

Με φόντο την αναλυτική ενημέρωση του Φραγκίσκου Βακόνδιου για την πορεία ένταξης χρηματοδοτήσεων στο πρόγραμμα του Δήμου για την προώθηση μεγάλων παρεμβάσεων στο νησί και την εκπόνηση σημαντικών μελετών, ο κ. Γιαλόγλου παρατήρησε ξανά, τον μη ορθό κι έγκαιρο τρόπο υπολογισμού των αντίστοιχων ποσών στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019, ο οποίος δίνει το δικαίωμα – από αρχής του νέου έτους - αξιοποίησης μέρους (προκαταβολής) των συνολικών ποσών, ως και την έγκριση του νέου προϋπολογισμού για τη δυνατότητα εκτέλεσης δαπανών.

Κύριο θέμα που αναδεικνύεται μέσα από τη συγκεκριμένη παρατήρηση αποτελεί η μέριμνα για τη μη πρόκληση στασιμότητας σε έργα που είναι - από πέρυσι - σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα το νέο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Βάρης.

Πέραν των ανωτέρω, το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να πάρει απόφαση για τη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων σε εξωτερικό συνεργάτη όσον αφορά σε έργα κι εργασίες, που δεν μπορεί να προωθήσει με ίδιες δυνάμεις η Τεχνική Υπηρεσία. Σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, ανέπτυξε κριτική το μέλος της μειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος εστίασε την αναφορά του στην αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να προωθήσει επαρκώς το σύστημα των δημοτικών ποδηλάτων.

Φρ. Βακόνδιος: Αυξήσεις ποσών, πρόοδος έργων και μελετών

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, με σαφήνεια ανέλυσε τις τροποποιήσεις ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος. “Πρόκειται για την πρώτη αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2019 και είναι σύμφωνα με τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης” εξήγησε αρχικά, λέγοντας αμέσως πως το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα κυριότερα έργα που συμπεριλαμβάνονται στην τροποποίηση, όπως ανέφερε είναι τα εξής: “Οι διαδικασίες για τη συντήρηση κι επισκευή κτιρίων – ακινήτων του Δήμου με ποσό 24.800 ευρώ, η επισκευή και συντήρηση του δημοτικού οδικού δικτύου με το αντίστοιχο ίδιο ποσό. Επίσης η προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικού κλιμακοστασίου σε Δημοτικό Σχολείο της Σύρου” ενώ πρόσθεσε τα ακόλουθα: “Ακόμη συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ ΙΙ και το ΕΥ ΚΙΝΗΣΗ, όπως επίσης έχει προχωρήσει η συνεργασία και μάλλον τον Μάιο θα γίνει και η τοποθέτηση των μηχανημάτων στις παραλίες για να μπορεί ο χρήστης ΑΜΕΑ να μπαίνει στη θάλασσα, όπως και των υπαίθριων οργάνων γυμναστικής”.

Επιπλέον, ο κ. Βακόνδιος συμπλήρωσε πως, “συμπεριλαμβάνονται ποσά για την κατασκευή νέων παιδικών χαρών με 100 χιλ. ευρώ” ενώ σημείωσε πως, πρόκειται “για το έργο για το οποίο έχουμε χρηματοδοτηθεί με ποσό 200 χιλ. ευρώ από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ για την προμήθεια του εξοπλισμού των παιδικών χαρών όπως και του ηλεκτροφωτισμού και από εκεί και πέρα, στο έργο βάζουμε την κατασκευή όλων των λοιπών υποδομών, δίκτυα φωτισμού, περιφράξεις, υποστρώματα, εισόδους κλπ.”.

Κατόπιν των ανωτέρω, μίλησε και για την επέκταση του δημοτικού φωτισμού. “Στην πρώτη αναμόρφωση συμπεριλαμβάνεται και η επέκταση του δημοτικού φωτισμού με 30 χιλ. ευρώ”, ενώ έκανε αναλυτική αναφορά και στην πορεία των μεγάλων έργων. “Ακολουθεί η επισκευή και η αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου στα Πευκάκια. Είχαμε βάλει 190 χιλ. ευρώ πηγαίνουμε στις 240 χιλ. ευρώ γιατί είχε ήρθε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο” σχολίασε ενώ έδωσε έμφαση και στο έργο επέκτασης του ποδηλατόδρομου.

“Επίσης μιλάμε για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου στην Ακτή Μ. Δουράτσου με το ποσό των 170 χιλ. ευρώ, για το οποίο έχει ήδη γίνει η διαγωνιστική διαδικασία και είμαστε σε τελική σχεδόν φάση για να υπογραφεί η σύμβαση”. Επιπλέον, για το Δημοτικό Σχολείο της Βάρης εξήγησε πως, “το συνολικό ποσό είναι στις 700 χιλ. ευρώ και έχουν απορροφηθεί περίπου 300 χιλ ευρώ, οπότε και πηγαίνουμε στις 453 χιλ. ευρώ”.

Ο ίδιος θέλησε να τοποθετηθεί και για τη μελέτη αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης στην πλατεία Μιαούλη. “Πηγαίνουμε στις 330 χιλ. ευρώ. Να αναφέρω ότι ο διαγωνισμός ήταν να γίνει πριν από δύο Τρίτες, αλλά λόγω προβλημάτων στο σύστημα για όλη την Ελλάδα, μας ανακοίνωσαν ότι όλοι οι διαγωνισμοί θα μετατεθούν σε επόμενη ημερομηνία. Οπότε στις 5 Μαρτίου πηγαίνει ο διαγωνισμός για τη μελέτη” πρόσθεσε, πραγματοποιώντας μνεία και στην προσπάθεια προώθησης του εμπορικού κρηπιδώματος στο λιμάνι. “Τέλος για το εμπορικό κρηπίδωμα του λιμένα Ερμούπολης είναι το ποσό των 509.600 ευρώ, ώστε να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία” ανέφερε.

Υποδομές και σχολεία

Προτού ολοκληρώσει την εισήγησή του, μίλησε και για τις ενισχύσεις των χρηματοδοτήσεων για μελέτες έργων υποδομής και έργα σχολείων.

“Για τις μελέτες για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων κι επέκταση του ΧΥΤΑ Σύρου είναι το ποσό των 673 ευρώ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία και γι αυτό” εξήγησε, ενώ πρόσθεσε πως, “Η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος των Λυκείων Σύρου και του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας είναι ποσά που έχουν εγκριθεί. Θα έρθουν σε επόμενο θέμα, αμέσως μόλις εγκριθούν και τα τεύχη δημοπράτησης και δοθεί η έγκριση από τη Διαχειριστική”.

Τέλος, για τους παιδικούς σταθμούς τόνισε πως, “Έχουμε 200 χιλ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την προσαρμογή σύμφωνα με τη νομοθεσία και τέλος, 36 χιλ. ευρώ για τις δράσεις αξιοποίησης της γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο”.

Δεν ακολουθήθηκαν οι υποδείξεις του Υπουργείου”

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας εκφράστηκε δια στόματος του επικεφαλής, Ανδρέα Γιαλόγλου η αρνητική ψήφος της παράταξης στην εισήγηση του αντιδημάρχου, με φόντο την κριτική που είχε ασκηθεί στην πρώτη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος του 2019. Όπως ο ίδιος είχε υποστηρίξει, “πρόκειται για ένα φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα”, στο οποίο δεν δίνει τη συγκατάθεσή του. Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Γιαλόγλου άσκησε κριτική και για τον τρόπο υπολογισμού των χρημάτων για κάθε έργο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, “Προς επιβεβαίωση των όσων λέω εδώ και δύο χρόνια, πριν από μία εβδομάδα έστειλα την εγκύκλιο στην Οικονομική Υπηρεσία, η οποία έχει να κάνει με τις πιστώσεις στο τέλος του έτους, όπου με ρητό και ξεκάθαρο τρόπο περιγράφει πώς υπολογίζονται οι πιστώσεις την επόμενη χρονιά και μέχρι την έγκριση των πιστώσεων του έτους”.

Προκειμένου να μιλήσει με σαφήνεια, εξήγησε πως, “Όταν τελειώνει ένα οικονομικό έτος, βγαίνει μία εγκύκλιος από το Υπουργείο που λέει κύριοι, μέχρι να έχετε τις πιστώσεις του επόμενου έτους, που αυτό παίρνει πέντε μήνες, τον Μάιο περίπου, μπορείτε να χρησιμοποιείται ένα όριο που λέγεται προκαταβολή”. Αν και όπως επανέλαβε, “Το έστειλα ξεκάθαρα και ρητά”, ωστόσο πρόσθεσε πως, “Δυστυχώς, διαπιστώνω άλλη μια φορά ότι αυτό δεν λήφθηκε υπόψιν και δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο γίνεται αυτό”.

Απευθείας αναθέσεις σε τρίτους λόγω ανεπάρκειας δυνάμεων

Στο νήμα των ανωτέρω, συζητήθηκε στην ίδια συνεδρίαση και η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προβεί σε απευθείας αναθέσεις εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες καθώς δεν υπάρχει επάρκεια ή το εξειδικευμένο προσωπικό στον Δήμο και την Τεχνική Υπηρεσία.

“Πρόκειται για εργασίες που δεν μπορούν να γίνουν λόγω ανεπάρκειας προσωπικού του Δήμου γι αυτό ζητάμε να γίνουν με εξωτερικό συνεργείο. Πρέπει να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια κάθε εργασία θα κοστολογηθεί για να ανατεθεί” διευκρίνισε ο κ. Βακόνδιος, εξηγώντας αναλυτικά τις εργασίες: “Πρόκειται για εργασία λειτουργίας δημοτικών ποδηλάτων, εργασία συντήρησης κλιματιστικών, εργασία συντήρησης ανελκυστήρων, εργασία αναγόμωσης και συντήρησης πυροσβεστήρων, εργασία συντήρησης λεβητοστασίου, εργασία έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών του Δήμου, εργασία συντήρησης του χειρισμού μηχανημάτων κολυμβητηρίου, εργασία συντήρησης υποβρύχιας σκούπας κολυμβητηρίου, εργασίες συντήρησης δημοτικού φωτισμού. Επίσης, πρόκειται για αναθέσεις που θα καλύψουν πιστοποιήσεις δαπανών για την πράξη ΕΡΜΗΣ ΙΙ, και για την πράξη ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ, ενώ ακόμη αφορούν στη δρομολόγηση εργασιών συντήρησης πλακοστρώσεων”.

Σύμφωνα με το σκεπτικό από πλευράς αρμόδιου Αντιδημάρχου, όπως αποτυπώνεται και στην εισήγηση: “Στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού για να υλοποιηθούν με ίδια μέσα οι ανωτέρω εργασίες. Οι εργασίες λειτουργίας των δημοτικών ποδηλάτων είναι εργασίες εξειδικευμένες και αφορούν την λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος διάθεσης των ποδηλάτων, τον έλεγχο του συστήματος κλειδώματος και την αναδιανομή των ποδηλάτων για την απρόσκοπτη διάθεση αυτών”.

Κριτική για την αποτυχία του συστήματος δημοτικών ποδηλάτων

Εξ αφορμής της ενημέρωσης του κ. Βακόνδιου και για την ανάθεση της λειτουργίας των δημοτικών ποδηλάτων του Δήμου, άδραξε την ευκαιρία το μέλος της αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης να καυτηριάσει την αποτυχία της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στην προώθησή τους.

“Αν θυμάμαι καλά όταν είχε γίνει ο διαγωνισμός και η τοποθέτηση ποδηλάτων διαρρηγνύατε τα ιμάτιά σας ότι όλα θα γίνουν σωστά και ότι μπορείτε να τα καλύψετε και τελικά μας αφήνετε όλους να νομίζουμε ότι η χρήση των δημοτικών ποδηλάτων θα είναι στο ακέραιο και όποιο πρόβλημα προκύψει απλώς θα το καλύψετε. Βλέπω όμως μια δυστοκία στο να καλύψετε αυτό το θέμα και ζητάτε εξωτερικό συνεργάτη” σχολίασε ο κ. Βρούτσης, ζητώντας σαφή απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Ειδικότερα, ο κ. Βακόνδιος εστιάζοντας στις ανάγκες αναδιανομής των ποδηλάτων από σταθμών σε σταθμό, υποστήριξε: “Αυτή η ανάγκη μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε χρόνο. Άρα, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να γίνει από προσωπικό του Δήμου. Γι αυτό ζητούμε εξωτερικό συνεργάτη. Αυτός θα πληρώνετε ανάλογα με το αν κάνει ή όχι δουλειά. Θέλουμε την καλύτερη λειτουργία των δημοτικών ποδηλάτων” επανέλαβε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βρούτσης έκλεισε τη συζήτηση, επισημαίνοντας πως στους δημοτικούς σταθμούς τον παρόντα χρόνο δεν υπάρχουν ποδήλατα, σημειώνοντας μάλιστα για την κατάσταση των λίγων σε αριθμό που έχουν αφεθεί εκτεθειμένα όλον τον χειμώνα πως είναι σκουριασμένα. “Ξεκάθαρα δεν μπορέσατε να φέρετε σε πέρας αυτό το απλό έργο” δήλωσε κατηγορηματικά.