Προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελικής Αρχής για την υπόθεση διαγραφής των οφειλών του Νεωρίου (ΝΑΒΙΕΣ) με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ

Αναζήτηση ποινικών ευθυνών

Κατόπιν της αναφοράς του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Π. Χρυσαφίδη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου, με φόντο τη “ζημιά” κατά 412 χιλ. ευρώ για τη Δημοτική Επιχείρηση

Ποινικές ευθύνες για την πολιτική απόφαση του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργου Παπαμανώλη και του ΔΣ της να διαγράψουν τις βεβαιωμένες οφειλές της ΝΑΒΙΕΣ προς τη Δημοτική Επιχείρηση, ύψους 412 χιλ. ευρώ, με φόντο την υπόθεση εξυγίανσης του Νεωρίου για την επαναλειτουργία του από νέο επενδυτή, αναζητούν – αν υπάρχουν – οι Εισαγγελικές Αρχές, με τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης να έχει ήδη ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα.

Το θέμα πέρασε το “κατώφλι” του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου κατόπιν αναφοράς του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη στις 14 Νοεμβρίου του 2018, με φόντο το σκεπτικό που αναλύεται εκτενώς στο περιεχόμενό της και συνδέεται με το σαφές και απλό ερώτημα, αν ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΔΕΥΑΣ είχαν τη νομιμοποίηση να λάβουν θετική απόφαση στη διαγραφή μίας εξαιρετικά μεγάλης οφειλής, που αφορά σε ποσό που κανονικά θα έμπαινε στο ταμείο της αμιγώς Δημοτικής Επιχείρησης Ιδιωτικού Δικαίου, η οποία οφείλει να μεριμνά προς όφελος του συνόλου των καταναλωτών και της οικονομικής υγείας της.

Η σχετική απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ Σύρου είχε γνωστοποιηθεί μάλιστα και με σχετικό δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης”, η οποία είχε ζητήσει και φιλοξενήσει απαντήσεις του κ. Παπαμανώλη, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου ρεπορτάζ σε συνέχεια και της ευνοϊκής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς το Νεώριο για τη νέα “εποχή” του.

Δεδομένου ότι ξεκίνησε η διαδικασία της εξέτασης των άμεσα εμπλεκομένων με την απόφαση της ΔΕΥΑ Σύρου, οι οποίοι καλούνται ήδη από την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, προκύπτει λογικά, πως σε εύλογο χρόνο θα είναι γνωστό αν τελικά θα προκύψουν ή όχι, αξιόποινες πράξεις, οι οποίες όσον αφορούν τουλάχιστον σε αιρετό πρόσωπο οι ποινές ενδέχεται να είναι παράβαση καθήκοντος, απιστία ή άλλο αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Χαρίστηκε ποσό άνω των 400 χιλ. ευρώ με προτροπή του Γ. Παπαμανώλη

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το οποίο γνωστοποιείται λεπτομερώς στην Εισαγγελική Αρχή, η ΔΕΥΑΣ είχε συμπεριληφθεί στους “μη ουσιώδεις πιστωτές” της μέχρι πρότινος – υπό εξυγίανσης – εταιρείας, “κατά σαφή και προκλητική παραβίαση της ίσης μεταχειρίσεως” των πιστωτών της, όπως περιγράφεται και στη σχετική αναφορά, με αποτέλεσμα η πλευρά των συμβαλλομένων στη συμφωνία εξυγίανσης, να προβεί “αυθαιρέτως και παρανόμως” στη διαγραφή των απαιτήσεων της ΔΕΥΑΣ σε ποσοστό 85,67%, το οποίο μεταφράζεται σε 412.213, 53 ευρώ.

Μάλιστα, υπήρξε η δέσμευση να της καταβάλουν το υπόλοιπο ποσό των 68.963,65 ευρώ, που απέμενε σε διάστημα δύο ετών, με τη μορφή 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων.

Η κατά πλειοψηφία συμφωνία του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ (ΝΠΙΔ), λήφθηκε σε συνέχεια της “προτροπής” του Γιώργου Παπαμανώλη, όπως είχε γνωστοποιήσει και ο ίδιος με δηλώσεις του στην εφημερίδα, στην κατεύθυνση της σύνδεσης της διπλής ιδιότητάς του. Ο ίδιος συγκεκριμένα, είχε υποστηρίξει πως ως πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου εισηγήθηκε παρομοίως όπως και στο δημοτικό συμβούλιο του οποίου αποτελεί αιρετό μέλος, αφού ο ίδιος δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά, παρά να αποδεχθεί την περικοπή των οφειλών.

Η εν λόγω απόφαση μάλιστα, υπενθυμίζεται πως λήφθηκε προ της διαδικασίας εξέτασης της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου, στις 6/9/2018, στην κατεύθυνση της μη άσκησης παρεμβάσεως από την πλευρά της ΔΕΥΑΣ για τις οφειλές της ΝΑΒΙΕΣ προς τη Δημοτική Επιχείρηση.

Στην αναφορά μάλιστα, υποστηρίζεται ξεκάθαρα πως αυτή η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ Σύρου παρέκαμψε το γεγονός ότι η Δημοτική Επιχείρηση είναι μία αυτοτελής Δημοτική Επιχείρηση και διαφορετικό πρόσωπο (Ιδιωτικού Δικαίου) με δικό της ΔΣ, ανεξάρτητο(!) από αυτό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που έχει χαρακτήρα νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.

Σχετικά με το χρονικό διάστημα των οφειλών της ΝΑΒΙΕΣ, πρέπει να υπενθυμιστεί πως αυτές ξεκινούν από το 3ο τρίμηνο του 2011 και φθάνουν στο 1ο τρίμηνο του 2017.

Η ΔΕΥΑΣ αγνόησε γνωμοδοτήσεις Διευθυντή και Νομικού Συμβούλου

Ο Γιώργος Παπαμανώλης μάλιστα στην εισήγηση του είχε τοποθετηθεί σε πλήρη αντίθεση με τις εισηγήσεις τόσο του Διευθυντή της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργου Βακόνδιου, όσο και του νομικού συμβούλου επί του θέματος στη σχετική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, Ισίδωρου Βακόνδιου.

Όπως είχε επισημάνει στο ρεπορτάζ της και η εφημερίδα, με φόντο την γνωστοποίηση της απόφασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ στη “Διαύγεια”, ο κ. Βακόνδιος ξεκάθαρα είχε ταχθεί κατά της περικοπής της οφειλής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, το σοβαρό ζήτημα της άνισης μεταχείρισης από πλευράς Δημοτικής Επιχείρησης απέναντι στους καταναλωτές. “Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, υπάρχουν συμπολίτες μας που για οφειλές τριψήφιου ή και διψήφιου ποσού είμαστε αναγκασμένοι σαν επιχείρηση να προβούμε σε διακοπή της σύνδεσής τους” είχε αναφέρει ο κ. Βακόνδιος, εξηγώντας πως, δεδομένου ότι το νερό είναι βασικό αγαθό για τη λειτουργία του Νεωρίου, η ΔΕΥΑΣ έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί στους ουσιώδεις πιστωτές και άρα, είχε υποστηρίξει την ανάγκη άσκησης παρέμβασης στο Δικαστήριο για τη συμφωνία εξυγίανσης.

Μάλιστα, είχε επισημάνει και το γεγονός πως στη Σύρο το νερό αποτελεί βιομηχανικό προϊόν, κάτι που σημαίνει μεγάλο κόστος τόσο για τη ΔΕΥΑΣ, όσο και για τους καταναλωτές. “Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτοί που χρωστάνε τα περισσότερα είναι αυτοί που ποτέ δεν θα πληρώσουν” είχε σχολιάσει στον επίλογό του ο κ. Βακόνδιος.

Σε παρόμοιο τόνο είχε κινηθεί και ο νομικός σύμβουλος, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η ΔΕΥΑΣ δεν πρέπει να αποδεχθεί την περικοπή καθώς, αυθαίρετα έχει ενταχθεί στη λίστα των μη ουσιωδών πιστωτών, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο νομιμοποιείται το ΔΣ της να λαμβάνει αποφάσεις απώλειας εσόδων της, ενώ ακόμη στη συμφωνία δεν διευκρινίζεται ποιος αναλαμβάνει τη δέσμευση για την τμηματική καταβολή του υπόλοιπου ποσού, όπως τέλος είχε επισημάνει και την απόκλιση του ποσού στην αίτηση ακύρωσης σε σχέση με την υφιστάμενη στα στοιχεία της ΔΕΥΑΣ κατά τις 30/4/2018 (545.686,61 ευρώ).

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να γνωστοποιηθεί πως αρνητικός στην αποδοχή των περικοπών των οφειλών είχε παρουσιαστεί και ο πρώην εργαζόμενος, Δ. Κούβαρης με επιστολή του προς το ΔΣ της ΔΕΥΑΣ.

Ευθύνες(;) για την “παραίτηση από την είσπραξη”

Σχετικά με τα παραπάνω, η Εισαγγελική Αρχή κατόπιν της αναφοράς του Παύλου Χρυσαφίδη, εξετάζει πλέον αν υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αρμοδίους στην πλευρά της ΔΕΥΑ Σύρου, με φόντο τα όσα υποστηρίζονται στο περιεχόμενό της, περί “παραίτησης από την είσπραξη” ποσών με απόφαση του ΔΣ, τα οποία και θα προορίζονταν για την οικονομική ευρωστία της.

Μάλιστα, στο περιεχόμενό της ίδιας αναφοράς, συμπεριλαμβάνεται δε και η δημόσια δήλωση – απάντηση του κ. Παπαμανώλη περί “επιμερισμού του κόστους του νερού στους συνεπείς καταναλωτές” κι ως εκ τούτου, δεν προκύπτει κενό στα έσοδα και στους ισολογισμούς της ΔΕΥΑΣ λόγω οφειλών από πλευράς Νεωρίου.

Τέλος, σχετικά με τις παραλείψεις(;) του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ, η Εισαγγελική Αρχή καλείται στο πλαίσιο της ίδιας αναφοράς, να εξετάσει και τη στάση των μελών του, αναφορικά με δύο ακόμη δικαστικές αποφάσεις που είχαν χαρακτήρα εκτελεστό (υπ΄αρ. 178ΤΜ/2016 Απόφασης Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου και 17ΔΠ/2016 Διαταγής Πληρωμής του Πρωτοδικείου Συρου) και δεν “θωρακίστηκαν”, προκειμένου η Δημοτική Επιχείρηση να είχε ενδεχομένως τη δυνατότητα να τις προωθήσει προς οικονομικό όφελός της ως οφείλει απέναντι στους καταναλωτές και αυτές να τύχαιναν θετικής μεταχείρισης κατά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.