Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser 4,7 αναμένεται να διεξαχθεί τέλος Απριλίου και αρχές Μαίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Υψηλή στόχευση στις ναυταθλητικές διοργανώσεις στη Σύρο

Πολύτιμο το έργο του ΝΟΣ ενώ για δεύτερη χρονιά θα διεξαχθεί και το Aquathlon

Υψηλά θέτει τον πήχυ για τη Σύρο ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου (ΝΟΣ) όσον αφορά στη φιλοξενία και διοργάνωση ναυταθλητικών διοργανώσεων, με νέο βήμα στις προσπάθειές του να αποτελεί η υποδοχή και πραγματοποίηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Laser 4,7 για διάστημα πέντε ημερών στο νησί, το προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, ο ΝΟΣ θα πραγματοποιήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά τη διοργάνωση Aquathlon στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για ένα τριήμερο το μήνα Σεπτέμβριο, σε συνέχεια των περυσινών ενεργειών του, που στέφθηκαν με επιτυχία.

Πρόκειται για δύο σημαντικές ναυταθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες πέραν της τόνωσης της ιδέας της ενασχόλησης με τον αθλητισμό, αναμφισβήτητα θα έρθουν να ενισχύσουν το νησί σε επίπεδο επισκεψιμότητας σε δύο χρονικά διαστήματα που η Σύρος δεν έχει την επισκεψιμότητα της θερινής σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενδυνάμωση και της οικονομίας στον τόπο.

Οι δύο αθλητικές διοργανώσεις την ευθύνη των οποίων θα έχει κύρια, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, θα τεθούν επί τάπητος στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να δοθεί και η σχετική έγκριση του σώματος για τη διεξαγωγή τους στο νησί, αφού ομόφωνα θετικά δε, έχει γνωμοδοτήσει και η Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Αναφορικά με τη φιλοξενία ενός τόσο σημαντικού αθλητικού event, δηλαδή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Laser 4,7 στη Σύρο, και του 2nd Aquathlon στον τόπο, κλήθηκε να μιλήσει αναλυτικά ο πρόεδρος του ΝΟΣ, Γιώργος Φίλιος.

Πρόταση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και αποδοχή από ΝΟΣ

Σύμφωνα με τα έγγραφα αιτήματα που έχουν αποσταλεί από τον ΝΟΣ και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, ήδη, προς την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα laser 4,7 θα λάβει χώρα στο νησί από τις 29 Απριλίου έως και τις 3 Μαίου του 2019, στον όρμο του Φοίνικα. Μάλιστα, αυτό έχει αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΝΟΣ.

Ερωτηθείς σχετικά με την εξέλιξη που αφορά στη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος laser 4,7 στη Σύρο, ο Γιώργος Φίλιος υπήρξε σαφής: “Μας το πρότεινε η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, αν θέλουμε να πάρουμε αυτό το πρωτάθλημα, καθώς είναι και πρόκριμα για αγώνες σε παγκόσμια πρωταθλήματα και σε άλλα που συμμετέχουν οι αθλητές εκτός Ελλάδος. Εμείς, ο ΝΟΣ αποδεχθήκαμε να το διοργανώσουμε μίας κι έχουμε μεγάλη εμπειρία και γνώση εδώ και πάρα πολλά χρόνια”.

Ο ίδιος δε, ανέφερε πως, “Βέβαια το να πάρεις ένα τέτοιο πρωτάθλημα είναι “πρόβλημα” γιατί το διεκδικούν πολλοί Δήμοι, πολλές Περιφέρειες, αλλά τελικά η Ομοσπονδία ομόφωνα το έδωσε σε εμάς, στον Ναυτικό Όμιλο Σύρου γιατί ξέρουν ότι εμείς μπορούμε να το διοργανώσουμε”.

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα του χαρακτήρα του ΝΟΣ, που βοηθούν στην κατοχύρωση τέτοιας διοργάνωσης στη Σύρο, ο κ. Φίλιος ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις.

“Από την πλευρά της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ξέρουν ότι κάνουμε πάρα πολλές διοργανώσεις και για διάφορα είδη των ναυταθλητικών σπορ κι αθλημάτων. Μας έδειξε εμπιστοσύνη γιατί ξέρουν ότι θα τα καταφέρουμε” υποστήριξε, σχολιάζοντας επιπλέον, πως, “Ήδη το περιφερειακό πρωτάθλημα ή αν διαβάσει κάποιος θα δει ότι συνέχεια αναβάλλονται περιφερειακά πρωταθλήματα των optimist και των laser κι άλλων αθλημάτων για λόγους οικονομικής δυσπραγίας”. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Φίλιος, προφανώς “Ήθελαν κάποιον Όμιλο που του έχουν εμπιστοσύνη ότι θα το κάνει”. Όπως προλόγισε δε, σχετικά με την οικονομική “απαίτηση” της διοργάνωσης, “Είτε μας δώσουν χρήματα η Περιφέρεια ή ο Δήμος, είτε όχι, εμείς θα το κάνουμε. Ήθελαν κάποιον να του έχουν εμπιστοσύνη” επανέλαβε χαρακτηριστικά.

Διεκδίκηση για τον ΝΟΣ και τη Σύρο

Σχετικά με το αν ο ΝΟΣ έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν αντίστοιχη διοργάνωση, ή είναι η πρώτη φορά, ο Γιώργος Φίλιος υπήρξε συγκεκριμένος. “Σαν το πρωτάθλημα laser, ναι η πρώτη φορά” ανέφερε, εξηγώντας παράλληλα τη δυσκολία κατοχύρωσης τέτοιων διοργανώσεων, όταν υπάρχει κι ανταγωνισμός και διεκδικήσεις από άλλους τόπους.

“Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε τέτοια πρωταθλήματα. “Πέφτουν” πολλοί για να το πάρει ο καθένας στον τόπο του” σημείωσε, ενώ επεσήμανε πως, “Εμείς τα διεκδικούμε μόνοι μας γιατί τα θέλουμε κιόλας”. Εκτίμησε μάλιστα πως, “Αν θελήσουμε πάλι όμως, θα το πάρουμε. Δεν νομίζω ότι θα έχουν πρόβλημα να μας το δώσουν ξανά”.

Σχετικά με τη συνεργασία του ΝΟΣ με την Αυτοδιοικητική πλευρά και αν θα ζητηθεί οικονομική συνδρομή, ο ίδιος εξήγησε πως σε πρώτο επίπεδο, το αίτημα στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αφορά στη διεξαγωγή του.

“Θα μιλήσουμε από Δευτέρα (σσ. σήμερα) με τους συνδιοργανωτές” ανέφερε, ενώ τόνισε πως, “Ό,τι και να μας πουν, εμείς το διοργανώνουμε το πρωτάθλημα, δεν θα προβληματιστούμε για τις δαπάνες που θα εγκρίνει ο Δήμος ή η Περιφέρεια”. Ωστόσο, πρόσθεσε πως, “Βέβαια θα ήταν ακόμη καλύτερα για να μπορούμε να διεκδικήσουμε μετά ένα πιο μεγάλο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα”.

Διαμονή αθλητών, προπονητών και συνοδών στο νησί

Σχετικά με την άφιξη και τη διαμονή των αθλητών στη Σύρο, ο κ. Φίλιος ενημέρωσε για τις υποχρεώσεις του ΝΟΣ σε επίπεδο ρύθμισης των συγκεκριμένων θεμάτων για τους αθλητές και τους προπονητές.

“Είναι πολλοί αθλητές αυτοί των laser και παίζουν ρόλο και όλες οι προσφορές που παίρνουν. Για παράδειγμα εξασφαλίζουμε από την Blue Star Ferries το 50% για όλους και για τα οχήματα. Θα έχουμε πολλά τρέιλερ που κουβαλούν τα φουσκωτά και τα σκάφη” περιέγραψε ο κ. Φίλιος, επισημαίνοντας πως, “Αυτές είναι τρομερές δαπάνες για όλους τους συμμετέχοντες καθώς έρχονται κάποιοι από Θεσσαλονίκη, από την Αλεξανδρούπολη, από την Καλαμάτα κλπ)”.

Ο ίδιος επανέλαβε μάλιστα πως παρά το αυξημένο κόστος της μετακίνησης, η απόφαση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ήταν ομόφωνη καθώς ο ΝΟΣ θα επιδιώξει άριστη προετοιμασία. “Απλώς το δέχθηκαν με χαρά όλοι να γίνει η διεξαγωγή του πρωταθλήματος εδώ γιατί ξέρουν ότι ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου έχει την εμπειρία και τις διοργανώσεις τις διεκπεραιώνουμε σχεδόν άριστα. Αυτός είναι ο στόχος μας για τον ναυταθλητισμό” δήλωσε κατηγορηματικά.

Επίσης, συμπλήρωσε πως, “Οι αθλητές θα έρθουν και πριν το Πάσχα για να γυμναστούν. Όμως ο όγκος θα έρθει 29 Απριλίου (μετά το Πάσχα) και θα αναχωρήσουν το Σάββατο 4 Μαΐου”.

Ο πρόεδρος του ΝΟΣ επανέλαβε πως, “Εμείς εξασφαλίσαμε από τις προσφορές της Blue Star Ferries μεταφορά και πριν και πιο μετά για να μην υπάρξει πρόβλημα και δεν μπορεί να μπει το επιβατικό κοινό. Ως ΝΟΣ είμαστε υποχρεωμένοι να φιλοξενήσουμε αθλητές και προπονητές, να τους βρούμε καταλύματα. Συνολικά είναι 261 άτομα, χωρίς βέβαια να μπορούμε να υπολογίσουμε συνοδούς, γονείς κλπ.” τόνισε αναφορικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων που θα αφιχθούν στο νησί. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Εμείς στο site μας έχουμε αναρτήσει πληροφορίες για να αναζητήσουν καταλύματα”.

Ερωτηθείς αν ήδη η πλευρά του ΝΟΣ έχει επικοινωνήσει με ξενοδόχους ή καταλυματίες, ο πρόεδρος σημείωσε, “Ναι θα πάρουμε και προσφορές από τη Δευτέρα (σσ. σήμερα) για να μείνουν στα χωριά οι αθλητές και αν είναι δυνατόν οι συνοδοί, οι γονείς κλπ να μείνουν στην πόλη”.

Για δεύτερη χρονιά το Aquathlon

Θετικά τοποθετήθηκε και για την προσπάθεια διεξαγωγής για δεύτερη χρονιά του Aquathlon στη Σύρο με ευθύνη και πρωτοβουλία του ΝΟΣ και συγκεκριμένα, το διάστημα από 13 μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, όλος ο αναλυτικός προγραμματισμός έχει γνωστοποιηθεί στην πλευρά του Δήμου και σε κάθε αρμόδια Αρχή που θα απαιτηθεί.

“Αυτή η διοργάνωση είναι δική μας. Ό, τι κάνουμε βέβαια φροντίζουμε να το κάνουμε με τις Ομοσπονδίες και με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που μας έδωσε πάλι την αιγίδα της” εξήγησε, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Θα το κάνουμε φέτος διαφορετικό. Θα έχουμε περισσότερους αγώνες κολύμβησης”.

Ως εκ τούτου, σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, ανέφερε πως, θα κινηθεί σε παρόμοια επίπεδα με πέρυσι. “Περιμένουμε αθλητές από την Ελλάδα. Πέρυσι που ήρθαν 230 αθλητές είχαμε πρόβλημα. Πρέπει να αναπτύξουμε τη διοργάνωση σταδιακά. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε θα φέρουμε τόσους αθλητές και ας βάλει ο Θεός το χέρι του” σχολίασε ο κ. Φίλιος, διευκρινίζοντας κατηγορηματικά πως, “Πρέπει να κάνουμε σοβαρές διοργανώσεις γιατί έχει απαίτηση ο κόσμος από εμάς. Σκεφθείτε ότι η Κολυμβητική Ομοσπονδία και δέκα αθλητές να είχαμε, θα μας στείλει δώδεκα κριτές γιατί υπαγόμαστε στην Ομοσπονδία”.

Κατά συνέπεια, υποστήριξε πως, “Δεν μπορούμε να φωνάξουμε 600 άτομα απλώς για να εισπράττουμε 20 ευρώ τη συμμετοχή. Πάντα πηγαίνουμε σιγά σιγά γιατί το Aquathlon είναι καινούργιο άθλημα, όπως και το Τρίαθλο. “Σήμερα δεν μπορούμε. Βάζουμε όμως όριο και λέμε ελάτε 300” υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως, ο ΝΟΣ προετοιμάζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό για το καλύτερο αποτέλεσμα της αθλητικής διοργάνωσης.

Συνεχείς οι προσπάθειες και προβληματισμός για τις δυνατότητες φιλοξενίας

Ο κ. Φίλιος ερωτηθείς αν οι προσπάθειες φιλοξενίας στο νησί ναυταθλητικών διοργανώσεων είναι συνεχείς, απάντησε καταφατικά, εκφράζοντας γενικόλογα όμως τον προβληματισμό του για το ζήτημα των δυνατοτήτων του νησιού σε επίπεδο υποδομής διαμονής και φιλοξενίας.

Για παράδειγμα τόνισε τα εξής, “Έχουμε αποκτήσει και μία ιδιαίτερη σχέση με τους “Special Olympics” μήπως κάνουμε και κάτι πιο μεγάλο, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μας κάλεσαν σε μία συνέντευξη που θα κάνουν στην Ευρώπη γιατί είναι πάρα πολλοί οι αθλητές που συμμετέχουν. Για παράδειγμα το καγιάκ στους “Special Olympics” είναι 7.000 αθλητές από 196 κράτη” σχολίασε, ενώ επεσήμανε πως, “Θα μιλήσουμε με αυτούς, μήπως μπορέσουμε να πάρουμε όχι καγιάκ, αλλά ίσως κολύμβηση”. Περιορίζοντας το σχόλιό του στα παραπάνω, ο πρόεδρος του ΝΟΣ σημείωσε πως, “Εμείς μπορούμε να πάρουμε τέτοιες διοργανώσεις, αλλά δεν ξέρουμε αν αντέχει η πόλη να φιλοξενήσει τέτοιο πλήθος”.

Εμείς δεν είμαστε τουριστικό πρακτορείο. Έχουμε ευθύνη της διοργάνωσης”

Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του, ο κ. Φίλιος κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά με το αν η πορεία του ΝΟΣ ως τώρα, βοηθά θετικά το νησί και σε επίπεδο επισκεψιμότητας. “Πάντα εμείς μιλάμε για αθλητές και συνοδούς για τη διεξαγωγή των διοργανώσεων. Εμείς δεν είμαστε τουριστικό πρακτορείο για να ενημερώνουμε ότι θα έρθουν τόσοι ή θέλουμε να έρθουν τόσες χιλιάδες αθλητές. Εμείς έχουμε ευθύνη για τη διοργάνωση” διευκρίνισε, αναφέροντας τέλος πως η πλευρά του ΝΟΣ θα ενημερώσει ως οφείλει κάθε αρμόδια Αρχή για την επιτυχή διεξαγωγή των διοργανώσεων και την ασφάλεια των αθλητών.

“Δε νοείται να κάνουμε αγώνες και να μην ξέρει ο Δήμος, το Λιμεναρχείο και όποιος άλλος αρμόδιος τί γίνεται” πρόσθεσε, ενώ τέλος, κληθείς να απαντήσει αν είναι ικανοποιημένος ως πρόεδρος από την συνολική προσπάθεια του ΝΟΣ, υποστήριξε τα εξής: “Και εγώ προσωπικά και όσοι ήταν στον Ναυτικό Όμιλο πριν από εμάς, μπορεί να ακούγεται λίγο εγωιστικό, πως όποιες εκδηλώσεις ζητάμε, μπαίνουμε. Όταν μιλάμε για τις κρατικές Ομοσπονδίες. Εμείς θέλουμε να έχουμε τις αιγίδες για την ουσία. Δεν τις παίρνουμε για εντύπωση. Πράττουμε σύμφωνα με το καταστατικό και όσα προβλέπονται”.