Θετικές εξελίξεις για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να εναρμονίσει τις δομές φιλοξενίας βρεφών και νηπίων με τους ισχύοντες κανονισμούς, σύμφωνα με απόφαση του Υπ. Εσωτερικών

Κατοχυρώθηκε χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς

Επιχορήγηση με 200 χιλ. ευρώ για απαραίτητες εργασίες, όπως εξηγούν οι κκ. Βακόνδιος και Ρουσσουνέλος

Με την επιχορήγηση του ποσού των 200 χιλ. ευρώ ενισχύεται οικονομικά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να προχωρήσει στην εναρμόνιση των δομών φιλοξενίας νηπίων και βρεφών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, βάσει της γνωστοποίησης της εν λόγω απόφαση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πραγματοποιώντας έναν αγώνα δρόμου για να διεκδικηθεί αυτή η χρηματοδότηση, ο Δήμος – κατόπιν ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου – κατέθεσε φάκελο προς το Υπουργείο Εσωτερικών, τον περασμένο Νοέμβρη, στο περιεχόμενο του οποίου αποτύπωνε με σαφήνεια τα ανοικτά θέματα των τεσσάρων δομών της Σύρου, ζητώντας να επιχορηγηθεί με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας και ασφάλειας σε αυτούς.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργού, Αλ. Χαρίτση, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επιχορηγείται με το ποσό των 200 χιλ. ευρώ, το οποίο και θα απορροφηθεί από κάθε δομή έως του ποσού των 50 χιλ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, οι εργασίες που θα προωθηθούν προς υλοποίηση, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, την ανάδειξη του αναδόχου και την υπογραφή της σύμβασης, θα καλύψουν βασικά “ανοικτά” ζητήματα των τεσσάρων κτιρίων του νησιού.

Φρ. Βακόνδιος: Άμεσα η ολοκλήρωση των οριστικών μελετών για τον διαγωνισμό

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, με φόντο τη θετική εξέλιξη κατοχύρωσης της χρηματοδότησης, τόνισε, “Άλλαξε η νομοθεσία για τους παιδικούς σταθμούς και οι όροι για την λειτουργία τους έγιναν αυστηρότεροι κι από εκεί και πέρα έπρεπε κι εμείς να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις”.

Σύμφωνα με όσα ανέλυσε, “Έδωσε το δικαίωμα το Υπουργείο, όσοι Δήμοι δεν έχουν εναρμονιστεί να το πράξουν και έδωσε και τη δυνατότητα χρηματοδότησης. Από την πλευρά μας, είχαμε κάνει κι εμείς κάποιες μικροεπεμβάσεις έχουμε βάλει και από κονδύλια του Δήμου γύρω στα 40 χιλ. ευρώ, όμως, ήρθε και η χρηματοδότηση και είναι κάτι πολύ ευχάριστο”. Όπως επεσήμανε, “θα “πέσουν” περίπου 50 χιλ. ευρώ σε κάθε μία από τις τέσσερις δομές” κι ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Πιστεύω ότι θα αναβαθμιστούν αρκετά οι παιδικοί σταθμοί”.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που θα τρέξει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου με σκοπό την υλοποίηση έργου, ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε: “Ολοκληρώνεται και η μελέτη τώρα για τους παιδικούς σταθμούς και θα δημοσιευθεί ο διαγωνισμός και θα προχωρήσει κανονικά το συγκεκριμένο έργο. Όσο γίνεται πιο γρήγορα.” υποστήριξε, ενώ κληθείς να προσδιορίσει αν ο ανάδοχος θα προκύψει πριν τις εκλογές, ο ίδιος υπήρξε φειδωλός.

“Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες όσο πιο γρήγορα. Μιλάμε για τις τελικές μελέτες, μετά θα βγει ο διαγωνισμός και θέλει λίγο χρόνο για τις διαδικασίες της ανάληψης υποχρέωσης και τη δημοσίευση στα ΜΜΕ ώστε να προκηρυχθεί και να γίνει ο διαγωνισμός. Όλα αυτά όπως τα ορίζει ο νόμος” ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως το χρονικό περιθώριο από το Υπουργείο για την εναρμόνιση των δομών, έχει προσδιοριστεί για την 31η Δεκεμβρίου του 2022.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, “Βασικά θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες”, τονίζοντας παρακάτω πως, “Προσπαθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ολοκληρωθούν οι μελέτες ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες, αφού υπάρχει η χρηματοδότηση. Πραγματικά και η Τεχνική Υπηρεσία κάνει ό,τι είναι δυνατόν και καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια φαίνεται. Έχει αποτελέσματα. Για πολλές μελέτες καταφέραμε και πήραμε χρηματοδοτήσεις.”.

Ευχαρίστησε τους γονείς για εθελοντική συμμετοχή

Προτού αναφερθούν γενικά οι εργασίες που θα αφορούν σε κάθε δομή και θα υλοποιηθούν μέσω του Προγράμματος από το οποίο έλαβε ο Δήμος ποσό 200 χιλ. ευρώ, ο κ. Βακόνδιος επισημαίνοντας πως υπάρχουν και παρεμβάσεις που έγιναν από γονείς, θέλησε να εκφράσει τις ευχαριστίες του. “Κάποιες απαραίτητες εργασίες που απαιτούνταν στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς έγιναν από έργο που είχαμε στον Δήμο” σημείωσε μιλώντας για αξιοποίηση ποσού ύψους 40 χιλ. ευρώ, ενώ συμπλήρωσε πως, “Σίγουρα και οι Σύλλογοι Γονέων έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε γιατί η βοήθειά τους ήταν πολύτιμη. Αρκετά απογεύματα, Σαββατοκύριακα, γονείς που ήξεραν τις ανάγκες εθελοντικά βοήθησαν ώστε οι αυλές κυρίως των σχολείων αλλά και σε γενικότερο επίπεδο, ό,τι γινόταν, να βελτιωθεί. Τους ευχαριστούμε γι αυτή τη συμβολή τους και τη βοήθεια. Βοηθούν στο σύνολο των προσπαθειών αναβάθμισης των δομών, που είναι ο στόχος μας.” δήλωσε κατηγορηματικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Πλάνο για κάθε δομή

Όσον αφορά τις εργασίες που θα υλοποιηθούν σε κάθε μία από τις τέσσερις δομές, αν και απόλυτα θα προσδιοριστούν από την οριστική μελέτη, ωστόσο, ο κ. Βακόνδιος υπενθύμισε πως, αυτές σε γενικό άξονα αναφέρθηκαν στις τεχνικές περιγραφές της πρότασης που κατέθεσε ο Δήμος προκειμένου να λάβει τη χρηματοδότηση των 200 χιλ. ευρώ.

“Το τί είχαμε ζητήσει για χρηματοδότηση το είχαμε αναφέρει και με την τεχνική έκθεση για το κόστος όλων των εργασιών. Εγκρίθηκε και το ποσό άρα, πήγανε όλα καλά” ανέφερε κατηγορηματικά.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, “για τον παιδικό σταθμό του Βήσσα στη γεωγραφική ενότητα της Ποσειδωνίας, δυναμικότητας 25 νηπίων και λειτουργίας 1 τμήματος απαιτούνται τα εξής: Κατασκευή ράμπας στην είσοδο του σταθμού, επένδυση υαλοστασίων με ειδική μεμβράνη, ανανέωση χρωματισμών, επένδυση τοίχων χώρων υγιεινής και κουζίνας με πλακίδια πορσελάνης και επισκευή βελτίωση πέργκολας προαυλίου χώρου. Σκοπός όλων των ανωτέρω εργασιών κι επεμβάσεων αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής των νηπίων.

Παρομοίως, για την προσαρμογή του παιδικού σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης, στη γεωγραφική ενότητα Ερμούπολης, δυναμικότητας 73 νηπίων, λειτουργίας 3 τμημάτων προβλέπονται τα ακόλουθα: Κατασκευή ράμπας ή βελτίωση σκαλοπατιών εσωτερικά του σταθμού, κατασκευή κιγκλιδωμάτων έμπροσθεν μεγάλων ανοιγμάτων, επένδυση υαλοστασίων με ειδική μεμβράνη, ανανέωση χρωματισμών, κατασκευή εξαερισμού χώρων υγιεινής νηπίων αλλά και διαμόρφωση υπαίθριου χώρου για την εξάλειψη ανισοσταθμιών. Επιπρόσθετα, για τη δομή του παιδικού σταθμού στην περιοχή του Ξηροκάμπου, δυναμικότητας 50 νηπίων και λειτουργίας 2 τμημάτων, η Τεχνική Υπηρεσία έχει προβλέψει τα παρακάτω: Αλλαγή κουφωμάτων, ανανέωση χρωματισμών και διαμόρφωση υπαίθριου χώρου για την εξάλειψη ανισοσταθμιών. Η σκοπιμότητα και γι αυτόν τον σταθμό αφορά στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής των νηπίων, όπως παρομοίως και στη δομή του βρεφικού σταθμού Ερμούπολης στην περιοχή του Ξηροκάμπου, δυναμικότητας 20 βρεφών και λειτουργίας 1 τμήματος. Συγκεκριμένα, για τον βρεφικό σταθμό προβλέπονται ακόμη η βελτίωση των σκαλοπατιών και η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων προς τον χώρο του αίθριου σταθμού, η αλλαγή μέρους των κουφωμάτων και η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων έμπροσθεν ανοιγμάτων αιθρίου, καθώς επίσης, η ανανέωση των χρωματισμών και η κατασκευή νέας πέργκολας του προαυλίου.”.

Απ. Ρουσσουνέλος: Έχουμε φακέλους για κάθε δομή με επικαιροποιημένα στοιχεία

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε και ο εντεταλμένος των Κοινωνικών Υπηρεσιών και των Παιδικών Σταθμών, Απόστολος Ρουσσουνέλος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την εξέλιξη της επιχορήγησης.

“Αυτό το κυνηγούσαμε πολύ καιρό αλλά από τη στιγμή που δεν είχαμε ολοκληρώσει την άδεια λειτουργίας και δουλεύαμε με προσωρινές παρατάσεις, δεν γινόταν να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις” σχολίασε αρχικά, ενώ πρόσθεσε πως, “Έως 31/7/2018 τρέχαμε για να μπορέσουμε να πάρουμε την άδεια λειτουργίας για τους παιδικούς σταθμούς”. Σύμφωνα με μία σύντομη αναδρομή, ανέφερε πως, “Οι συγκεκριμένες δομές από το 2011 έως και το 31/7/2018 που μας έδωσαν προσωρινή άδεια λειτουργίας, δούλευαν με παρατάσεις. Δεν μπορούσαμε να μπούμε σε πρόγραμμα. Γι αυτό τρέξαμε ώστε να πάρουμε την άδεια λειτουργίας για να μπορέσουμε να καταθέσουμε πρόταση και να χρηματοδοτηθούμε”. Όπως πρόσθεσε, “Ήδη έχουμε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά με το κομμάτι των αδειοδοτήσεων και της πυρασφάλειας που απαιτεί η νομοθεσία για να μπορέσουμε να χρηματοδοτηθούμε”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Έχουμε τα πάντα αδειοδοτήσεις, στατικά και όσα χρειάζονται. Δημιουργήσαμε φακέλους για κάθε δομή που δεν υπήρχαν πριν. Τώρα γνωρίζουμε ότι για κάθε δομή έχουμε έναν φάκελο επικαιροποιημένο με όλα τα στοιχεία”.

Το σύνολο των παραπάνω στοιχείων μάλιστα εξήγησε πως ζητείται για την εναρμόνιση, ενώ ευνοεί και στην κατεύθυνση διεκδίκησης περισσότερων χρηματοδοτήσεων. “Πλέον για τις χρηματοδοτήσεις, χρειάζονται άδειες λειτουργίας των δομών και να είναι σε ισχύ, επικαιροποιημένες. Εμείς το καταφέραμε και από 31/7 έως και 31/12 σύμφωνα με την απόφαση του Σκουρλέτη έπρεπε να είμαστε έτοιμοι και για το κομμάτι της πυρασφάλειας. Οπότε και σε αυτό είμαστε έτοιμοι” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ποιότητα στις δομές

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Ρουσσουνέλος γνωστοποίησε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να διεκδικήσει κι άλλη χρηματοδότηση, που θα σχετίζεται με την πιστοποίηση της ποιότητας των δομών, στην κατεύθυνση της δυνατότητας λήψης – ενδεχομένως – περισσότερων voucher.

“Στις 25 – 30 Μαρτίου μάλλον θα προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα που θα θέτει κάποια δεδομένα για να πάρουμε πιστοποιήσεις. Δηλαδή κάθε παιδικός σταθμός πρέπει να έχει κάποια στάνταρντ (μίνιμουμ και ανώτατα)” ανέφερε, σημειώνοντας πως, “Ανάλογα τις βαθμίδες που θέτει το Υπουργείο είτε για ιδιωτικούς, είτε για παιδικούς σταθμούς, πλέον και η οικογένεια θα μπορεί να επιλέξει. Θα υπάρξουν διαβαθμίσεις και πιστοποιήσεις. Ευελπιστούμε να μπορέσουμε εμείς να είμαστε, αν όχι στην ανώτατη βαθμίδα, έστω σε μία διαβάθμιση που θα είμαστε πάνω από τη μέση. Μιλάμε για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τα παιδιά” διευκρίνισε.

Ερωτηθείς αν αυτό ανοίγει τον δρόμο για λήψη περισσότερων voucher που μεταφράζονται σε έσοδα για τον Δήμο και τις συγκεκριμένες δομές του, τόνισε πως, “Στα voucher θα βοηθούσε. Παίρνοντας τα voucher ο κάθε γονέας θα επιλέγει ανάλογα με την αξιολόγηση. Θα επιλέγει που θα πάει το παιδί του. Άρα, όσο πιο υψηλή αξιολόγηση έχει, τόσο πιο πολλά voucher θα παίρνεις. Θα έχεις μεγαλύτερη χρηματοδότηση”.

Ο κ. Ρουσσουνέλος ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, θέλησε να εκφράσει ευχαριστίες προς κάθε αρμόδια πλευρά για τη συνδρομή της στην γενικότερη προσπάθεια.

“Ευχαριστώ όλους που βοήθησαν για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και να ξεπεράσουμε των παρελθουσών ετών όλα αυτά τα αγκάθια και να μπούμε σε ένα σωστό δρόμο, να πάρουμε μόνιμη άδεια λειτουργίας και μέσα από εκεί να διεκδικήσουμε και να απορροφήσουμε προγράμματα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βελτιώσεις και διαγωνισμός για το 2ο Νηπιαγωγείο

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Βακόνδιος αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό που θα βγει στον αέρα και θα διεξαχθεί αρχές του επόμενου μήνα για το 2ο Νηπιαγωγείο. “Χθες υπογράψαμε για τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ για το 2ο Νηαπιαγωγείο και θα βγει η διακήρυξη για τον διαγωνισμό. Είναι σε εκκρεμότητα σήμερα οι μελέτες για το Ειδικό Νηπιαγωγείο και των Παιδικών Σταθμών. Προσπαθούμε να τις ολοκληρώσουμε για να πάρουν τις εγκρίσεις και να δημοσιευθούν οι διακηρύξεις τους” ανέφερε συνολικά, ενώ έκλεισε τις δηλώσεις του, αναγνωρίζοντας δημοσίως την αξία της συνεργασίας των αρμοδίων πλευρών για το έργο εναρμόνισης των παιδικών σταθμών.

“Ήταν σημαντική και η προσπάθεια και συνεργασία του Τμήματος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, που συνεργάστηκαν με την Τεχνική Υπηρεσία. Η συνεργασία τους πράγματι ήταν πολύ καλή” υπογράμμισε κατηγορηματικά.