Οι 30 πρωτοι υποψήφιοι της παράταξης "Πρώτα η Σύρος"

  • Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2019 - 09:34

Τους πρωτους τριαντα υποψηφίους της παρουσιάζει η παράταξη "Πρωτα η Συρος".
Ακολουθεί η δήλωση της επικεφαλής του συνδυασμου, Μ. Καζαντζάκη:

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Συριανοί και Συριανές,

Η εκλογική μάχη της 26ης Μαΐου πλησιάζει, και η παράταξή μας, η παράταξη «Πρώτα η Σύρος», επισφραγίζει σήμερα την απόφασή της να δώσει το παρών σε αυτήν, ώστε να γυρίσουμε σελίδα στην αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου.
Η βούληση να ασχοληθούμε με τα κοινά του τόπου μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον παίρνει σάρκα και οστά, χάρη στην αποφασιστικότητα των ανθρώπων, οι οποίοι σήμερα με πλαισιώνουν στελεχώνοντας τον συνδυασμό μας, ώστε να μετέχει στην κρίσιμη αναμέτρηση του ερχόμενου Μαΐου.
Με την παρουσία τους, οι συνεργάτες μου και εγώ επιβεβαιώνουμε την αμετάκλητη απόφασή μας να παλέψουμε για μια καλύτερη Σύρο, με στόχο να κατοχυρώσουμε καλύτερες συνθήκες ποιότητας ζωής. Να αγωνιστούμε για ένα Δήμο, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ατμομηχανή της ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσωπο.

Πρώτα απ' όλα, θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου έναν - έναν τους συνεργάτες μου, για την απόφασή τους να στηρίξουν τον συνδυασμό μας με την συμμετοχή τους. Είμαι περήφανη γιατί με την απόφασή τους αυτή ανοίγουμε δρόμους κι ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, ώστε να ανοίξει ο Δήμος και το νησί μας ένα παράθυρο στο αύριο.
Είμαι, όμως, διπλά υπερήφανη γιατί άντεξαν στις πιέσεις, στους εκβιασμούς, στα ρουσφέτια και τα παζάρια εκείνων των σκοτεινών κύκλων, που - με κάθε τρόπο - επιδίωξαν να μην είμαστε παρόντες στον εκλογικό στίβο των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.

Σήμερα παίρνουν την απάντησή τους ή μάλλον ένα πρώτο δείγμα από την σθεναρή παρουσία μας, που προλογίζει την ένταξη, την πλατιά συμμετοχή και τη συστράτευση κι άλλων προσώπων και κοινωνικών δυνάμεων, οι οποίες θα εκφράσουν την αμετάκλητη θέλησή τους για να αλλάξει ριζικά το αυτοδιοικητικό τοπίο στον τόπο μας.

Σήμερα, με την συλλογική μας παρουσία, υπογράφουμε το συμβόλαιο τόλμης και ευθύνης με τους συμπολίτες, για να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν, και καταγγέλλουμε για πολιτική ανανδρία εκείνους που μετέρχονται απειλές κι εκφοβισμούς, ώστε να περιθωριοποιήσουν τις γνήσιες και ζωντανές δυνάμεις και να καταδικάσουν το νησί μας σε στασιμότητα για κρατήσουν τις καρέκλες τους.

Υπάρχει βοή και απαίτηση να γεννηθούν καινούρια πράγματα στον τόπο, ωστόσο αυτή η λαϊκή βούληση να μην μένει ανεκδήλωτη γιατί δεν βρίσκει ρεύμα και πολιτική διέξοδο για να εκφραστεί.

Είμαι περήφανη που μπαίνω μπροστά σε αυτήν την ωραία προσπάθεια, σε αυτόν τον όμορφο αγώνα. Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την στιγμή που μπήκα στην ζωή της Αυτοδιοίκησης, την επαύριο της συνένωσης των Δήμων του νησιού.
Στρατευθήκαμε με ανιδιοτέλεια και με διάθεση προσφοράς για να ανατραπεί μια καθεστωτική, γερασμένη Δημοτική Αρχή, η οποία ευθύνονταν για την καθυστέρηση του νησιού. Λίγα χρόνια μετά από κείνα "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα", είδαμε τις δύο παρατάξεις μπρος τον φόβο της χαμένης εξουσίας, να χαράζουν άλλη ρότα, να εναγκαλίζονται πολιτικά και να ενοποιούνται σε ένα ακόμα ετερόκλητο άθροισμα, το οποίο μόνο τα συμφέροντα του νησιού δεν εξυπηρετούσε. Ένιωσα προδομένη, πικραμένη, αλλά δεν το έβαλα κάτω. Έδωσα τις μάχες μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, νιώθοντας απέραντη μοναξιά.

Στις επόμενες εκλογές στρατεύθηκα με την παράταξη του σημερινού Δημάρχου, και ο λαός που ξέρει να επιβραβεύει την αλήθεια και τους ανθρώπους που τιμούν την εντολή του, με ανέδειξε πρώτη δημοτική σύμβουλο. Δυστυχώς, οι ελπίδες μου διαψεύστηκαν για μια ακόμα φορά. Η αλαζονεία της εξουσίας, η ανασφάλεια του σημερινού Δημάρχου και της - πιστής σε αυτόν - παρεούλας, όχι μόνο δεν εγγυόταν μια συγκροτημένη προσπάθεια για την αναγέννηση του τόπου, όπως είχαμε υποσχεθεί, αλλά μέσα από πολιτικούς θεατρινισμούς και την απουσία οράματος, προοιώνιζε μια πορεία χωρίς έργο, έναν θίασο σε βαρετή παράσταση, μια επικοινωνιακή κωμωδία, που στόχο είχε να διαχειριστεί στοιχειωδώς τα πράγματα και από εκεί και μετά να συντηρηθεί στην δημοτική εξουσία με τη συνταγή της πολιτικής ακινησίας.

Δεν σκοπεύω να καυτηριάσω τις πράξεις και τις παραλείψεις του απερχόμενου Δημάρχου και της παρεούλας του. Έχουμε καιρό...
Σε μια τέτοια Δημοτική Αρχή, όπου ο επικεφαλής δεν εμπνέει την συλλογική προσπάθεια, δεν μπορεί να λειτουργήσει κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος. Αυτό συμβαίνει όταν, αντί να επιδιώκεις τον διάλογο με τους συνεργάτες σου, απαιτείς "τη σιωπή των αμνών". Κάτω από αυτές τις περιστάσεις, δεν ήταν δυνατό να προσφέρω. Ωστόσο, από σεβασμό στην ετυμηγορία του λαού της Σύρας, δεν επιδίωξα τη ρήξη. Όμως, η προσωπική ανασφάλεια του Δημάρχου και των ομοίων του με κατέστησε "κόκκινο πανί". Δεχόμουν συνεχώς επιθέσεις εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να προστατευθώ. Έτσι, μετά την αποστασιοποίησή μου από την Δημοτική Αρχή, με φημολογούμενο ακόμα το σενάριο της καθόδου μου στις εκλογές, τα κατεστημένα συμφέροντα επεδίωξαν να με σταματήσουν. Να λεηλατήσουν την προσωπικότητά μου, να με πλήξουν ηθικά, επαγγελματικά, να με εξουθενώσουν. Προσέφυγα για τα σοβαρότερα αδικήματα στην Δικαιοσύνη, και δικαιώθηκα πανηγυρικά.

Φίλες και φίλοι. Βιώνοντας όσα έζησα, ίσως να σκεπτόμουν να σταυρώσω τα χέρια. Δεν τους κάνω τη χάρη. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θέτω τον εαυτό μου στη διάθεσή σας, ως επικεφαλής ενός σχηματισμού, οποίος θα αποτελέσει την κοίτη, για να κυλήσει το ποτάμι της αναδημιουργίας. Γι αυτό σας ευχαριστώ που με εμπιστεύεστε και στεκόσαστε στο πλάι μου, για να δώσουμε τον όρκο της έντιμης και αδιάκοπης προσπάθειας για την προκοπή του νησιού και των ανθρώπων του.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΓΩ. Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Δεν περιμένουμε βολέματα. Δεν εκλιπαρούμε πολιτικά κόμματα να μας στηρίξουν. Δεν έχουμε σχέσεις με εργολαβικά συμφέροντα, προμηθευτές και φάμπρικες υπηρεσιών. Έχουμε διάθεση προσφοράς, αγωνία για τον τόπο. Για την ιστορία του, τον πολιτισμό του, τους ανθρώπους του...

Οι λαοί αντιδρούν και οι κοινωνίες προοδεύουν, μόνο όταν εμπνέονται από συλλογικούς στόχους. Κι εμείς είμαστε εδώ ακριβώς γι αυτό: για να αλλάξουμε τα πράγματα. Να δώσουμε οξυγόνο ζωής στον τόπο. Βάζουμε τα «δυνατά» μας γι αυτό.
Κοιτάμε τους Συριανούς με καθαρό βλέμμα, όπως αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στον τρόπο παρουσίασης των 30 πρώτων υποψηφίων του συνδυασμού μας.

Η κοινή ιδιότητα όλων είναι η αγάπη μας για τη Σύρο, η οποία μας ενώνει και ενισχύει την προσπάθειά μας, ενώ απομακρύνουμε κάθε είδους διαχωρισμούς σε τάξεις και κοινωνικά επίπεδα, γυρίζοντας ταυτόχρονα την πλάτη σε κάθε έννοια διχασμού των Συριανών και της τοπικής κοινωνίας.
Επιλέγουμε συνειδητά να μην αναγράφουμε σπουδές, επαγγέλματα και αξιώματα των υποψηφίων μας, έτσι ώστε να επικρατήσει το κοινό μας χαρακτηριστικό: η αγάπη μας για τον τόπο, γιατί - για εμάς - πρώτα από όλα είναι η Σύρος.

Μαρία Καζαντζάκη

Υποψήφια Δήμαρχος
Σύρου - Ερμούπολης

Ετικέτες: