Παρουσίαση των θέσεων του συνδυασμού “ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο” σχετικά με την ανάπτυξη της περιφέρειας του νησιού, από τον Νίκο Λειβαδάρα

Νέα εποχή στις τοπικές κοινότητες

Ανακοίνωσε 35 ακόμη υποψήφιους, με το συνδυασμό του να “φθάνει” πλέον στα 81 πρόσωπα

Το πρόγραμμα του συνδυασμού “ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο” σχετικά με την ανάπτυξη της περιφέρειας του νησιού παρουσίασε αναλυτικά ο υποψήφιος δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, τονίζοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινότητες και τα μέλη τους στην αναπτυξιακή διαδικασία συνολικά του τόπου.

Στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης της Σύρου, ο κ. Λειβαδάρας παρουσίασε τους κύριους στόχους του συνδυασμού του όσον αφορά στα χωριά και την περιφέρεια του νησιού, πραγματοποιώντας τη δεύτερη εκδήλωση στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία.

Στις κατάμεστες από μέλη και φίλους του συνδυασμού αίθουσες του ιστορικού κτιρίου, ο κ. Λειβαδάρας παρουσίασε 35 ακόμη πρόσωπα που συμπορεύονται με τους “ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”, με το ψηφοδέλτιό του να “φθάνει” σήμερα στους 81 συνολικά υποψηφίους.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης ανέφερε πως σε επόμενη εκδήλωση θα ανακοινωθούν περί τα δέκα με δεκαπέντε ακόμη άτομα, αφού επί της ουσίας το ψηφοδέλτιο έχει συμπληρωθεί.

Σημειώνεται πως συνολικά η ομιλία και οι θέσεις που ανέπτυξε ο ίδιος έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της “Κοινής Γνώμης”.

Οι τοπικές κοινότητες αποτελούν κοιτίδες Δημοκρατίας”

Ο Νίκος Λειβαδάρας προλογίζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του συνδυασμού του για την περιφέρεια της Σύρου και για κάθε περιοχή ξεχωριστά, έκανε λόγο αρχικά για τον σημαντικό ρόλο που θα αποκτήσουν οι τοπικές κοινότητες. “Οι Τοπικές Κοινότητες δεν θα είναι ακόλουθοι του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά αποκτούν τον δικό τους πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή ευθύνης τους. Διαχειρίζονται απευθείας το δικό τους μερίδιο, για έργα που θα υλοποιηθούν, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, τους πόρους που διανέμονται στους Δήμους από το Κράτος, με αποφάσεις των ίδιων των δημοτών και των Κοινοτικών Συμβουλίων” ανέφερε πρωτίστως, σημειώνοντας αμέσως μετά πως, “Για μας, οι Τοπικές Κοινότητες αποτελούν κοιτίδες δημοκρατίας, γι’ αυτό και η επιλογή των προσώπων έγινε με γνώμονα την διασφάλιση της ανάπτυξης των Τοπικών Συμβουλίων σε ένα θεσμό με καθοριστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες που θα αποτυπώνονται και στο Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά και στον Προϋπολογισμό του Δήμου”.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου και στα χωριά της Σύρου, “Ο δικός μας συνδυασμός δηλώνει το παρών παντού, σε κάθε Κοινότητα, με ανθρώπους, που εγγυώνται μια ανάπτυξη, που μπαίνει σε νέες ράγες, με συνεργασία, για τους κοινούς μας στόχους”.

Άλλωστε, όπως υπογράμμισε σε ξεκάθαρο τόνο, “Η ισόρροπη ανάπτυξη όλης της Σύρου αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της παράταξής μας γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε χωρίς διαχωρισμούς αλλά με δικαιοσύνη και ασφάλεια στην επόμενη μέρα”. Στο πλαίσιο αυτό συμπλήρωσε πως, “επεκτείνουμε το πλαίσιο όλων των πολιτικών του Δήμου μας στην περιφέρεια σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής”.

Έργα, παρεμβάσεις και καθημερινότητα

Πραγματοποιώντας αναφορά στα έργα για κάθε περιοχή, ο κ. Λειβαδάρας ξεκίνησε από το έργο αποχέτευσης της Βάρης, για το οποίο υποστήριξε πως “προχωρούμε άμεσα στην υλοποίησή του” καθώς επίσης και στο υπόλοιπο του οικισμού της Αζολίμνου, ενώ όπως πρόσθεσε, “προχωρούμε και στην προσθήκη τριτοβάθμιας μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων στο εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού της Ερμούπολης έτσι ώστε το νερό που θα προκύπτει από την επεξεργασία να οδηγηθεί μέσω δικτύου υδροδότησης στη λεκάνη της Βάρης για τη χρήση του στις αγροτικές δραστηριότητες”. Σε “δεύτερη φάση” σημείωσε πως ο συνδυασμός του στοχεύει να προχωρήσει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του αποχετευτικού δικτύου και στον Μέγα Γιαλό, με σκοπό “αυτά τα λύματα να οδηγούνται στον νέο Βιολογικό της Ερμούπολης”. Παράλληλα, ανέφερε πως “θα αναθέσουμε τις αναγκαίες μελέτες για την επίλυση του προβλήματος αποχέτευσης του Φοίνικα, της Ποσειδωνίας και του Γαλησσά που αποτελεί τον τελικό στόχο για την ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης του νησιού μας”, συμπληρώνοντας ακόμη πως, “Τοποθετούμε νέο δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή του Πισκοπιού και το συνδέουμε με το υφιστάμενο δίκτυο του Πάγου”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Λειβαδάρας μίλησε για την παραγωγή και διαχείριση του νερού που σήμερα ως βιομηχανικό προϊόν είναι κοστοβόρο, λέγοντας πως, “Κεντρικό μας μέλημα αποτελεί η μείωση του κόστους αυτής της παραγωγής με άμεση μεταβίβαση αυτού του οφέλους στους δημότες. Για το σκοπό αυτό θα μελετήσουμε και θα εγκαταστήσουμε μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκειμένου να μειώσουμε δραστικά την ενεργειακή δαπάνη παραγωγής του νερού. Στόχος μας είναι μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 40-50% ανά κυβικό παραγόμενου νερού”.

Αυτό το γεγονός σημείωσε πως μπορεί να δώσει ώθηση στην αγροτική παραγωγή, για την ενίσχυση της οποίας, έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την ΠΝΑι, ώστε όπως τόνισε να επιτευχθεί “η ένταξη των προϊόντων μας στη συνολική γαστρονομική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει η Σύρος στον επισκέπτη”.

Παράλληλα, ο κ. Λειβαδάρας μίλησε και για την αναγκαιότητα περιορισμού της απώλειας του νερού από το δίκτυο, μέσω λειτουργίας συστήματος τηλεελέγχου.

Όσον αφορά στην περιοχή του Φοίνικα, ο ίδιος δεσμεύθηκε αναφορικά με το πρόβλημα του έντονου κυματισμού στην παραλιακή ζώνη πως, “θα μελετήσουμε και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση κατάλληλης υποδομής ανάσχεσης του κυματισμού έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το διαχρονικό αυτό πρόβλημα”, ενώ για την ίδια περιοχή επεσήμανε την ανάπτυξη του καταφυγίου και την αύξηση της δυναμικότητάς του (φιλοξενία σκαφών). Στον ίδιο τόνο, υποστήριξε πως για την τουριστική ανάπτυξη, “θέλουμε να διερευνούμε τη δυνατότητα ανάλογου έργου στην περιοχή του Όρμου Βάρης – Αχλάδι”.

Όσον αφορά στον Γαλησσά, σημείωσε πως, “Διερευνούμε τη δυνατότητα αξιοποίησης του κτήματος στον παλαιό αιγιαλό του Γαλησσά για χρήσεις που έχουν να κάνουν με δραστηριότητες και εκδηλώσεις συνυφασμένες με τις ανάγκες των κατοίκων την χειμερινή περίοδο αλλά και με δραστηριότητες συνδυασμένες με την τουριστική περίοδο και τις τουριστικές παροχές του χωριού”.

Εξυπηρέτηση και φροντίδα πολιτών

Αναφορικά με την Άνω Σύρο, ο κ. Λειβαδάρας έθεσε ως στόχο την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης του οικισμού, ενώ μίλησε αμέσως μετά για λήψη αποφάσεων σχετικά με παρεμβάσεις σε όλες τις περιοχές που θα βελτιώνουν τις συνθήκες κυκλοφορίας και αναψυχής (ενδεικτικά παρακαμπτήριες οδοί σε Βάρη, Φοίνικα, περιπατητικές διαδρομές, παιδικές χαρές κ.α.).

Επιπλέον, ανέφερε πως με φόντο τα αρχοντικά και τα υποστατικά των χωριών μπορούν να δημιουργηθούν πολιτιστικές διαδρομές. Σε αυτό το σημείο τόνισε μάλιστα πως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα διασπαρούν με ισότιμο τρόπο σε όλο το νησί σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες.

Περνώντας στο ζήτημα της ευκολότερης εξυπηρέτησης των πολιτών, μίλησε για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ενώ παρακάτω έκανε μνεία στο κομμάτι των αθλητικών διοργανώσεων. Μεταξύ άλλων, μίλησε για αξιοποίηση των τοπικών συλλόγων και σταδιακά για αναβάθμιση των περιφερειακών γηπέδων.

Επίσης, ο κ. Λειβαδάρας μίλησε για τη διασφάλιση της λειτουργίας όλων των περιφερειακών δομών για τους ηλικωμένους (πχ ΚΑΠΗ), αλλά ακόμη και για την αποκατάσταση όλων των θεμάτων που παρουσιάζει ο παιδικός σταθμός του Βήσσα. Αμέσως μετά ανέλυσε τη θέση του συνδυασμού για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, ενώ τοποθετήθηκε για τον στόχο της ανάπτυξης της κομποστοποίησης και της δημιουργίας πράσινων σημείων.

Διεύρυνση τουριστικής περιόδου

Ο Νίκος Λειβαδάρας μίλησε τέλος για την ανάγκη “διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών” που όπως δήλωσε, “αποτελούν το δρόμο που θα ακολουθήσουμε σε στενή συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου και την καθοδήγηση από εξειδικευμένο συντονιστή”. Ο ίδιος, ξεκαθάρισε παράλληλα πως “οι πόροι μας, θα κατευθυνθούν στα πεδία που θα φέρουν άμεσα και απτά αποτελέσματα, δημιουργώντας βήμα - βήμα τις προϋποθέσεις, που θα προσελκύσουν τους επισκέπτες στις περιόδους χαμηλής ζήτησης”.

Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του, τόνισε πως, “Η συνεργασία μας με ειδικούς επαγγελματίες του τουρισμού, αποτελεί μια επιλογή μας για την απόκτηση τεχνογνωσίας, με στόχο την επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων”.