Προτάσεις της Ομάδας Πεζοπόρων Σύρου προς τους υποψήφιους Δημάρχους

  • Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2019 - 14:52

Πρτάσεις, σχετικά με την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, καταθέτει η Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου, προς τους υποψήφιους Δημάρχους της Σύρου, προκειμένου να προωθηθεί  και να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού, με τη συνδρομή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή της Ομάδας:

«Αυτό το παραγνωρισμένο είδος τουρισμού, μετατρέπει τα μονοπάτια σε εξαγώγιμο προϊόν. Κάθε χρόνο συνοδεύουμε σχολεία (φέτος μέχρι τώρα έχω δεχθεί τηλ από 2 Λύκεια Αθηνών) και όχι μόνο σε εύκολες ή μέτριες διαδρομές……

Υπάρχουν και τρέχουν προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης που αφορούν:

Καθαρισμό πυκνής βλάστησης που φράζει τα μονοπάτια, ή τα στενεύει με τρόπο που καθιστά δύσκολη τη διέλευση των πεζοπόρων πχ εκρίζωση μεγάλων θάμνων κ.λπ.

Όμως σαν Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου, παρά την όποια καλή θέληση δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες εργασίες και αυτό ακριβώς είναι που ζητάμε με το παρόν έγγραφο, ειδικά για το, στο συνημμένο σκίτσο , εικονιζόμενο μονοπάτι (ξεροπόταμος πλάτους περίπου 3 μέτρων, στο μεγαλύτερο του μέρος που ακόμα και με τις φετινές έντονες βροχοπτώσεις ήταν πλήρως προσβάσιμο) που αν καθαριστεί σε κάποια τμήματα του (ένα συνεργείο 2 εργατών για λίγες μέρες με τα κατάλληλα εργαλεία) θα γίνει το πλέον προσβάσιμο, εύκολο και φημισμένο μονοπάτι ακόμα και για ΑΜΕΑ σε κάποιο τμήμα του, της Κάτω Μεριάς ,για ένα 2ωρο περίπατο μέσα από ‘’δάσος’’ δένδρων, θάμνων καλαμιών!

Θα το κάναμε μόνοι μας αν ήταν εύκολο όπως κάνουμε συχνά τα παρακάτω, χωρίς καμιά βοήθεια από το Δήμο & Περιφέρεια!

  • Ελαφρύ καθαρισμό βλάστησης (κλάδεμα κλαδιών δέντρων και κυρίως θάμνων και καλαμιών που εμποδίζουν τη διέλευση, περιορισμό του φυλλώματος θάμνων, εκρίζωση χαμηλής βλάστησης από το κατάστρωμα του μονοπατιού)

  • Καθαρισμό του καταστρώματος των μονοπατιών από χαλαρές πέτρες και χαλίκια που δυσκολεύουν τη βάδιση .

  • Τοποθέτηση ‘’κούκων’’ = πέτρινοι πυργίσκοι’’

  • Καθαρισμό των πεζοπορικών διαδρομών και των αξιοθέατων από σκουπίδια, φυσίγγια, άχρηστα αντικείμενα….που μπορούμε όμως να μεταφέρουμε!

  • Τοποθέτηση σήμανσης (με την προμήθεια ξύλινων ταμπελών από τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου) για την άνετη και ασφαλή πεζοπορία ως τον τελικό προορισμό. Μαθαίνουμε ότι θα γίνει σύντομα αφαίρεση αυτής της παλαιότερης σήμανσης και τοποθέτηση πιο ενημερωτικών πινακίδων…

  • Η ιστοσελίδα μας καθώς και ο ‘’τοίχος’’ μας στο Facebook με 730 μέλη ,πιστεύουμε πως δίνει αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις πεζοπορικές διαδρομές (πάνω από 50) της Σύρου.

  • Ό,τι από τα ανωτέρω δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα επισημαίνουμε στην ιστοσελίδα μας εδώ: https://www.hikingteam.gr/2015/02/11/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF/

Σκιαθίτης Στέφανος με σύμφωνη γνώμη πολλών μελών»