Απάντηση του συνδυασμού ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο αναφορικά με τις επισημάνσεις της παράταξης του Γ. Μαραγκού

"Καλωσορίζουμε τη νυν δημοτική αρχή στην επόμενη μέρα της αυτοδιοίκησης"

  • Σάββατο, 16 Μαρτίου, 2019 - 10:09

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τις επισημάνσεις της δημοτικής αρχής αναφορικά με τις προτάσεις που παρουσιάσαμε για την Περιφέρεια της Σύρου την Τετάρτη 13 Μαρτίου στην έπαυλη Τσιροπινά. Φαίνεται ότι προσπαθεί δειλά–δειλά να κατανοήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση που προτάσσει τη συνεργασία με τη δημιουργική συμμετοχή των πολιτών.

Δυστυχώς όμως, η ελλειμματική της εμπειρία σε τέτοιου είδους έννοιες, την οδηγεί πρόωρα σε κραυγές αντιπολιτευτικού χαρακτήρα, καθότι όπως φαίνεται προσπαθεί ασθμαίνοντας να ακολουθήσει το πλοίο των Ανοιχτών Οριζόντων, που προχωρεί μαζί με τους δημότες στη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το άγχος της να σχολιάσει με αποσπασματικό τρόπο την αυτονόητη συνέχεια, που οφείλει να υπάρχει σε όλες τις ευνομούμενες κοινωνίες,  σε σχέση με τα έργα που απαιτούν χρόνια προσπάθειας για την ωρίμανση και υλοποίησή τους. 
Μας θύμισε την ιστορία του έργου της  ανάπλασης της παραλίας που το βρήκε έτοιμο ως προς τη χρηματοδότηση, τις μελέτες και τις περισσότερες από τις αδειοδοτήσεις του και βγήκε κομπάζοντας να το παρουσιάσει ως αποκλειστικά δικό της επίτευγμα.
Ο δικός μας συνδυασμός δεν προτίθεται να αναιρέσει τους σχεδιασμούς για το νερό και τα  λύματα που καθορίζονται από κανόνες για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούν υποχρέωση για τη χώρα μας, ούτε πρόκειται να επαναλάβει τις εξαγγελίες της νυν δημοτικής αρχής, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, για λιμάνια στο Φοίνικα και εργοστάσια καύσης απορριμμάτων, με τις οποίες παραπλάνησε πολλούς από τους συμπολίτες μας την προηγούμενη εκλογική περίοδο.
Δυστυχώς για τη  δημοτική μας αρχή, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το πασίδηλο αίτημα για αλλαγή που αποτυπώθηκε στην πρόσφατη εκδήλωσή μας στην Ποσειδωνία, βιάστηκε να σχολιάσει εκείνες από τις προτάσεις μας που τις είναι οικείες καθώς για τις υπόλοιπες είτε έχει άγνοια είτε απλώς δεν έχει γνώμη.
 Δεν μας είπε τίποτα για την αναβάθμιση του ρόλου των Κοινοτήτων, που αποτελεί κεντρική πολιτική μας δέσμευση, έτσι ώστε η Περιφέρεια του νησιού μας να πάψει να είναι ακόλουθος  των αποφάσεων τού Δημοτικού Συμβουλίου και να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή ευθύνης της.
Δεν μας “επισήμανε” τη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού με την ενεργοποίηση των δημοτών στην δημιουργία των δικών τους Κοινοτικών αναπτυξιακών σχεδίων βάσει των δικών τους αναγκών.
Δεν μας “επισήμανε” τη στήριξη και ενίσχυση δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων των δημοτών σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης και τη μείωση των δημοτικών τελών.
Δεν μας είπε τίποτα για τη διαχείριση των  αποβλήτων και την ανακύκλωση, έναν τομέα στον οποίο το νησί μας φιγουράριζε στις πρώτες θέσεις της Χώρας και τα τελευταία χρόνια έχει καταντήσει να είναι ο φτωχός συγγενής.
Δεν μας είπε τίποτα για τη διεύρυνση της τουριστικής μας περιόδου μέσα από στοχευμένες δράσεις που θα προσελκύσουν επισκέπτες στις περιόδους χαμηλής ζήτησης.
Δεν μας είπε τίποτα για τη διασπορά των πολιτιστικών εκδηλώσεων με ισότιμο τρόπο σε όλο το νησί δίνοντας τον πρώτο λόγο στις Τοπικές Κοινότητες που ξέρουν να αφουγκράζονται με τον καλύτερο τρόπο τις επιθυμίες της περιοχής τους.
Δεν μας είπε τίποτα για τις αθλητικές εκδηλώσεις και την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουμε στους αθλητικούς μας συλλόγους,  για την επιτυχή τους διοργάνωση σε όλες τις περιοχές του νησιού μας.
Όσο για τον ξυλοπεζόδρομο στο Φοίνικα που εξαγγέλθηκε η κατασκευή του, υπό τις παρούσες συνθήκες κυματισμού,  το αφήνουμε στην κρίση των κατοίκων της περιοχής …
Αγαπητοί συνάδελφοι της δημοτικής αρχής, ο δικός μας συνδυασμός έχει βαθειά επίγνωση της ευθύνης που θα κληθεί να αναλάβει και δεν πρόκειται να μπει σε παιχνίδια με το μέλλον αυτού του τόπου.
Καλή αντάμωση στην επόμενη μέρα του νησιού μας…