Διακήρυξη του συνδυασμού “Μαζί για τη Σύρο μας” του υποψήφιου Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Ευάγγελου Χαλκιά

“Να εδραιώσουμε ένα νέο τρόπο διοίκησης”

Τη διακήρυξη του συνδυασμού του, “Μαζί για τη Σύρο μας”, την παρουσίαση του λογότυπου και του ονόματος, καθώς και σύντομη αναφορά στις βασικές προγραμματικές θέσεις της δημοτικής του παράταξης, πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Ευάγγελος Χαλκιάς.

Έχοντας ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να συμμετέχει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ως υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Χαλκιάς παρουσίασε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 17 Μαρτίου, το όνομα και τις θεμελιώδεις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του, με όνομα “Μαζί για τη Σύρο μας”.

Ο ίδιος δεν προχώρησε σε παρουσίαση υποψηφίων, καθώς, όπως ενημέρωσε, η πρώτη ανακοίνωση μελών του συνδυασμού θα πραγματοποιηθεί από τον επόμενο μήνα, όπως επίσης και το αναλυτικό πρόγραμμα της παράταξης.

Ως υποψήφιος δήμαρχος, ο κ. Χαλκιάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη, λόγω του νέου εκλογικού συστήματος και της θεσμικής αναδιάρθρωσης της λειτουργίας των αυτοδιοικητικών φορέων, για δυνατές και πραγματικές συνεργασίες, ενώ δήλωσε υπέρ ενός προσιτού Δήμου, μέσω των υπηρεσιών του.

Γνωρίζω πολύ καλά τις ανάγκες και τα προβλήματα”

Την παρουσίαση ξεκίνησε επισημαίνοντας, ότι “η αγάπη για τον τόπο μας και μόνο αυτή, γέννησε μία κοινή προσπάθεια, με άλλους συμπολίτες μας, για τη κάθοδο ενός ανεξάρτητου σχήματος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές”.

Κάνοντας αναφορά στην παρούσα κατάσταση, σχετικά με την διοίκηση του Δήμου, ο κ. Χαλκιάς σημείωσε, πως “πού είναι τα μεγάλα έργα; Πού είναι οι ελπίδες για το μέλλον; Πού είναι τα όνειρα που μας καλλιέργησαν; Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη του νησιού μας; Πού είναι το μεγαλόπνοο σχέδιο της Σύρας μας; Δυστυχώς, πουθενά. Μεγάλα λόγια, από μία δημοτική αρχή, που έμεινε στα λόγια, τα οποία χάθηκαν, στο δρόμο της εξουσίας. Και τώρα, χωρίς ντροπή, έρχονται με νέες υποσχέσεις, με νέα μεγάλα λόγια, να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη μας. Την αξίζουν όμως;”.

“Στις 26 Μαΐου καλούμαστε να αποφασίσουμε, για το μέλλον του νησιού μας. Να αποφασίσουμε με ποια δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε. Ο “Κλεισθένης” αλλάζει τον τρόπο διοίκησης των Δήμων. Αλλάζει τους Δήμους σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Νέες αρμοδιότητες και νέα δομή της λειτουργίας τους. Η απλή αναλογική δίνει μεγάλη βαρύτητα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις αποφάσεις του. Βάζει φρένο στην αλαζονεία και το “Εγώ” του κάθε Δημάρχου. Οι αποφάσεις θα είναι απόρροια διαλόγου και πραγματικών συνεργασιών”, συνέχισε ο υποψήφιος Δήμαρχος.

Όπως πρόσθεσε, “σε αυτή τη νέα δομή λειτουργίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, δηλώνω ότι θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος, μαζί με μία μεγάλη ομάδα πετυχημένων και αξιόλογων συνεργατών. Γνωρίζω πολύ καλά τις ανάγκες και τα προβλήματα της Σύρου μας. Είμαι γέννημα – θρέμμα του τόπου μας. Είμαι ένας από εσάς. Βίωσα και συνεχίζω να βιώνω τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και τα προβλήματα που απασχολούν το νησί μας, γενικότερα, μαζί με εσάς. Γνωρίζω, ότι στα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να στήσουμε και να εδραιώσουμε ένα νέο τρόπο διοίκησης και ανάπτυξης του Δήμου μας και φυσικά, να ανταποκριθούμε ταυτόχρονα στις μεγαλύτερες και περισσότερες αρμοδιότητες και απαιτήσεις. Γνωρίζω επίσης, ότι πρέπει να κινηθούμε άμεσα, βελτιώνοντας τις σχέσεις μας, με την ΠΝΑι και τα υπουργεία, για νέες, μεγάλες χρηματοδοτήσεις”.

Άξονες προτεραιότητας του συνδυασμού

Με βάση τις ανωτέρω αναφορές, ο κ. Χαλκιάς παρουσίασε τις βασικές αρχές και τους κύριους άξονες προτεραιότητας του συνδυασμού.

Όπως διασαφήνισε, “είμαστε μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Δηλώνω, ότι δεν πρόκειται, εφόσον εκλεγώ Δήμαρχος, να αντιμετωπίσω με διαφορετική ματιά τους συνδημότες μου, λόγω της πολιτικής ή ιδεολογικής μου προτίμησης. Γνωρίζετε όλοι, πού ανήκω και τι πρεσβεύω ιδεολογικά. Δεν κρύφτηκα ποτέ και δεν κρύβομαι τώρα. Δεσμεύομαι, όμως, ότι εφόσον εκλεγώ, θα είμαι Δήμαρχος όλων, κάτι που έχω αποδείξει, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τα κοινά της Σύρου”.

Σε ό,τι αφορά στην οργάνωση του Δήμου, ο υποψήφιος Δήμαρχος σημείωσε, ότι “θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Πιο προσιτές, πιο ανθρώπινες και πιο εξυπηρετικές. Με λίγα λόγια, καλύτερες υπηρεσίες για τους δημότες”.

Περαιτέρω, ο κ. Χαλκιάς τόνισε την ανάγκη διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, αναφέροντας, πως στόχος είναι η “πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, στον τρόπο προγραμματισμού έργων, στην ανάθεση και εκτέλεση έργων και προμηθειών του Δήμου, συνεχής ενημέρωση για το κάθε τι, που αποφασίζεται και αφορά το Δήμο”.

Σχετικά με την ανάπτυξη, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ιδιωτική πρωτοβουλία, ο επικεφαλής του νέου συνδυασμού αναφερόμενος και στη δική του ιδιότητα ως ελεύθερος επαγγελματίας, που έρχεται αντιμέτωπος με τις προκλήσεις της εποχής, υπογράμμισε, ότι “κυρίαρχος στόχος μου, ως νέα δημοτική αρχή, θα είναι, με τους συνεργάτες μου, να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό και πιο ελκυστικό περιβάλλον, για την επιχειρηματικότητα. Θα στηρίξουμε, θα ενισχύσουμε και θα βοηθήσουμε, με κάθε τρόπο, νέους ανθρώπους, νέους επιχειρηματίες, που θα θελήσουν να επενδύσουν στο νησί μας”.

Στον τομέα της πολιτιστικής ανάπτυξης, ο κ. Χαλκιάς υποστήριξε, πως “ο πολιτισμός της Σύρας μας, πρέπει να αποτελέσει κυρίως τη βάση της τουριστικής μας ανάπτυξης, μία διαφορετική προσέγγιση του τουρισμού, σε σχέση με άλλα νησιά”.

Εξηγώντας, ότι αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες της παράταξης και όχι το πλήρες πρόγραμμά της, συμπλήρωσε, πως αυτές “τις συζητώ με τους συνεργάτες μου, τους συνδημότες μου, φίλους, φορείς, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους”.

Όπως επεσήμανε, “η υπόθεση της βελτίωσης της ζωής μας, πιστεύω πως περνά μέσα από το θεσμό της αυτοδιοίκησης”, καλώντας τους πολίτες, “να στηρίξετε τον ανεξάρτητο συνδυασμό μας. Είμαστε εδώ, όλοι «Μαζί για τη Σύρο μας». Οι δυσκολίες και τα προβλήματα, αρκετά και γνωστά. Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις, μεγάλες. Η γνώση, η θέληση και η εμπειρία υπάρχουν. Στο χέρι μας είναι, η Σύρα μας να μπει στη θέση του χάρτη που της αξίζει. Πάμε όλοι μαζί, ενωμένοι, για τη Σύρα”.