Συνάντηση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης με την Υπουργό Τουρισμού

“Ενωθήκαμε και πετύχαμε τα ακατόρθωτα”

Συνάντηση με το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης και στελέχη του Δήμου και της δημοτικής αρχής, είχε η Υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, η οποία βρέθηκε στη Σύρο, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Τη σημασία της συνεργασίας, τόσο μεταξύ των φορέων της δημόσιας διοίκησης, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα, στη μέχρι τώρα ανοδική πορεία, αλλά και προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη στον τουρισμό, τόνισε, κατά τη συνάντησή της με το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, η Υπουργός Τουρισμού, κ. Κουντουρά.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία, μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου, για την ενίσχυση των τοπικών ενεργειών, σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη, ενώ και οι δύο υπογράμμισαν την αλματώδη αύξηση των τελευταίων τριών ετών, στον τομέα των αφίξεων, που βιώνει η Σύρος.

Η υπουργός τόνισε, πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός, ανάμεσα στους τοπικούς φορείς, με στόχο την κατάθεση ολοκληρωμένων και στοχευμένων προτάσεων, προς το Υπουργείο, για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας του νησιού οργανωμένα και με βάση τη βούληση των άμεσα ενδιαφερόμενων.

Η κ. Κουντουρά συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων του Νεωρίου, από τους οποίους ενημερώθηκε για την παρούσα κατάσταση, καθώς και για τις βλέψεις που υπάρχουν για το μέλλον, ενώ είχε συνομιλίες και με την επιτροπή, που έχει αναλάβει την αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας, δεσμευόμενη, πως ο ΕΟΤ πρόκειται να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, στο πλαίσιο της προώθησης και προβολής της.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Θωμαή Μενδρινού, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Δημήτρης Κοσμάς και ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, κ. Δομένικος Σαγκινέτος.

Εξαιρετική αρχή και για το 2019

Κατά τη συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου, η Υπουργός επεσήμανε, πως ξεπεράστηκε κάθε προσδοκία, με την άφιξη περίπου 30.000.000 τουριστών πανελλαδικά, για το 2018, ωστόσο, όπως υποστήριξε, “το πιο σημαντικό όμως είναι τα έσοδα, εκ των οποίων τα αμιγώς τουριστικά έφτασαν τα 18,5 δις ευρώ, που για την Ελλάδα και την εθνική μας οικονομία, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ σημαντικά. Σπουδαίο επίσης είναι, ότι το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, που αφορά και στο ταξιδιωτικό κομμάτι και στο τουριστικό, έφτασε στα 37,5 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει, ότι – σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και Ταξιδίου – ο τουρισμός αυξάνεται 3,5% πιο γρήγορα από την εθνική μας οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την ευρωπαϊκή, η οποία αυξάνεται με ρυθμό 2%”, σημειώνοντας, ότι “ο τουρισμός κινητοποίησε και υποστήριξε την εθνική οικονομία”, μάλιστα όχι μόνο τα επαγγέλματα που αφορούν άμεσα στον τουρισμό, καθώς “αποτελεί κινητήρια δύναμη και για όλα τα άλλα επαγγέλματα, όπως η εστίαση, το εμπόριο, οι μεταφορές, το real estate κλπ”.

Σχετικά με την τρέχουσα περίοδο, η κ. Κουντουρά ανέφερε, πως το 2019 ξεκίνησε εξαιρετικά, αφού “ο Ιανουάριος – Φεβρουάριος ξεκίνησαν με 10% αύξηση στις αφίξεις, αλλά το πιο σημαντικό και εντυπωσιακό είναι ότι τα έσοδα τον Ιανουάριο, είχαν αύξηση 53%, σε σχέση με το 2018, που ήταν ιστορικό ρεκόρ σε όλα τα μεγέθη. Ελπίζουμε να συνεχίσει αυτή η δυναμική, γιατί είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε πολλούς περισσότερους τουρίστες, δεδομένου, ότι τα δύο τελευταία χρόνια, είχαμε περίπου 55.000 νέες κλίνες σε ξενοδοχεία και resorts 4 και 5 αστέρων”.

Εστίαση στις θεματικές μορφές τουρισμόυ

Η Υπουργός επεσήμανε την αύξηση του τουρισμού στη Σύρο, που ανήλθε συνολικά σε 40%, από το 2015 έως το 2018, με το 30% να αφορά στο λιμάνι και το 10% σε αεροπορικές αφίξεις.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος θέλησε να πιστοποιήσει και να επιβεβαιώσει “την πολύ καλή συνεργασία, την οποία έχει ο Δήμος μας με το Υπουργείο Τουρισμού και αυτό επί τη βάσει στοιχείων και δεδομένων. Διότι τα ευχολόγια και οι υποσχέσεις είναι εύκολο να μπαίνουν στο τραπέζι, τα αποτελέσματα όμως είναι αδιάψευστα”.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά, “νομίζω ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι πιστώνεται και στο Υπουργείο, σε ό,τι αφορά το επίπεδο των κυβερνητικών παρεμβάσεων και στην αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού, αλλά από την άλλη, θέσατε πολύ σωστά το ζήτημα της συνεισφοράς και της συμμετοχής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και της αύξησης των μεγεθών”.

Για τη Σύρο, ο κ. Μαραγκός υποστήριξε, πως “τα τελευταία 3-4 χρόνια – και σε αυτό είχαμε την αμέριστη αρωγή σας – θελήσαμε να εστιάσουμε στην ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, οι οποίες ταιριάζουν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ταυτότητα του νησιού. Ιδιαιτέρως θα ήθελα να αναφερθώ, στο ότι εστιάσαμε στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Ξέρετε, ότι η Σύρος αποτελεί πλέον έναν αδιαμφισβήτητο και κορυφαίο αθλητικό προορισμό, τα τελευταία χρόνια, με εκδηλώσεις αθλητικές – τουριστικές, παγκόσμιου βεληνεκούς, οι οποίες έχουν διπλή ωφέλεια και σκοπιμότητα, η οποία είναι και να προβάλουμε και να προωθήσουμε το νησί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά παράλληλα και να φέρουμε κόσμο, καθώς κάθε διοργάνωση έχει και έναν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο με τον κόσμο ο οποίος έρχεται για να συμμετάσχει και στις εκδηλώσεις”, με την κ. Κουντουρά να συνηγορεί, προσθέτοντας “και με τεράστια επιτυχία, διότι συμμετείχα κι εγώ σε αυτό το κομμάτι και ειλικρινά το χάρηκα πάρα πάρα πολύ”.

Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος σημείωσε τη συνεπικουρία και υποστήριξη του Υπουργείου και στα ζητήματα υποδομών, αφού, όπως σχολίασε, “χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός, ό,τι ζητήσαμε, το είχαμε”.

Πετύχαμε ένα μικρό θαύμα στον τουρισμό”

Η Υπουργός στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας της πολιτείας, του ιδιωτικού τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών δυνάμεων.

“Αυτή ήταν και η μεγάλη επιτυχία μας. Γι' αυτό και λέμε, ότι ο τουρισμός είναι ένα εθνικό προϊόν. Είναι τεράστια επιτυχία το να ενωθούμε όλοι μαζί. Δεν υπήρχε αυτή η νοοτροπία στο παρελθόν. Τον πρώτο καιρό βρήκαμε ανθρώπους, οι οποίοι συνεργάστηκαν αμέσως μαζί μας, από τον πρώτο και το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, αλλά σε κάποιες περιοχές, βρήκαμε δυσκολίες, δεδομένου, ότι υπήρχε μία δυσπιστία”, υποστήριξε, συνεχίζοντας, πως “εγώ δείχνω ευγνωμοσύνη στην ομάδα. Είμαστε μία ομάδα. Ενωθήκαμε και πετύχαμε πραγματικά τα ακατόρθωτα, ένα μικρό “θαύμα” στον τουρισμό. Και αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί. Αυτή είναι η αλήθεια, σε ολόκληρη την Ελλάδα βιώσιμα και όχι μόνο στους δημοφιλείς προορισμούς, γιατί πάντα θα είναι δημοφιλείς και πάντα θα έχουν μεγάλη ζήτηση. Όμως, το πιο σημαντικό ήταν να μπορέσουμε να πετύχουμε ανάπτυξη σε περιοχές, που δεν ήταν στον τουριστικό χάρτη, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, νέες επιχειρήσεις, νέα έσοδα”.

Κλείνοντας, η Υπουργός ζήτησε από το Δήμαρχο και μέσω αυτού από την τοπική κοινωνία, “τη δική σας τη βοήθεια, διότι είδα και όλους τους φορείς, οι οποίοι νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν μία σύνθεση και να έρθετε με προτάσεις. Οι προτάσεις να έρθουν από εσάς, που γνωρίζετε καλύτερα απ' όλους τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού και γνωρίζετε και την εποχικότητα, ενώ έχετε και πλήρη εικόνα για τα θεματικά προϊόντα τα οποία μπορείτε να αναπτύξετε. Δεδομένου μάλιστα, ότι ψηφίσαμε και το νόμο τον Δεκέμβριο για το θεματικό τουρισμό, που σας δίνει όλη τη δυνατότητα πλέον, να γίνουν όλες αυτές οι προσπάθειες με κανόνες. Νομίζω είναι η στιγμή πλέον, που για τα επόμενα τέσσερα χρόνια πρέπει να συνεργαστούμε σε μία άλλη βάση, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε την ταυτότητα του κάθε νησιού και ιδιαίτερα τη Σύρο”.

Ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στην πρόθεση να υπάρξει ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, ο οποίος “μπορεί να συνεισφέρει και σε επισκεψιμότητα, αλλά και σε δημιουργία οικονομικού αποτελέσματος στο νησί 12 μήνες το χρόνο. Διότι η Σύρος, πέραν των άλλων, είναι ένα νησί, που έχει – κυρίως στην Ερμούπολη – αστικά χαρακτηριστικά, έχει ζωή όλο το χρόνο”.