Κατ΄ εκτίμηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών μετά από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο των εργασιών και της προμήθειας των υλικών στις 28 Μαρτίου για τα Γυμνάσια

Το Πάσχα η αντικατάσταση του θόλου

Κριτική προς τη Δημοτική Αρχή αναφορικά με τις παλαιότερες δηλώσεις περί “απραξίας” της προηγούμενης διοίκησης και απάντηση του Φρ. Βακόνδιου

Τον χρόνο αντικατάστασης του επικίνδυνου θόλου στο σχολικό συγκρότημα των Γυμνασίων κλήθηκε να γνωστοποιήσει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, μετά και την τελευταία απόφαση του Δημάρχου να μη λειτουργήσουν για μία ακόμη φορά τα σχολεία που στεγάζονται σε αυτό, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, με τον ίδιο να εκτιμά πως η παρέμβαση θα υλοποιηθεί κατά το διάστημα της Πασχαλινής περιόδου.

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για τη μη λειτουργία των Γυμνασίων την περασμένη Παρασκευή έφερε εκ νέου το σοβαρό θέμα στο προσκήνιο, αφού χάθηκαν ξανά διδακτικές ώρες, προκειμένου οι μαθητές και οι διδάσκοντες να μη διακινδυνεύσουν τη σωματική ακεραιότητά τους.

Με φόντο τις τελευταίες δημόσιες συζητήσεις στα συλλογικά όργανα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και τις δεσμεύσεις περί ταχύτερης δυνατής προσπάθειας για την τοποθέτηση νέου θόλου που υπήρξαν προ μηνός, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος κλήθηκε να δώσει σαφείς απαντήσεις για το στάδιο των ενεργειών που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο σχολικό συγκρότημα.

Ο ίδιος αφού επανέλαβε πως έχει υπογραφεί ήδη σύμβαση, τόνισε πως, το πιθανότερο είναι η αντικατάσταση να γίνει το Πάσχα, οπότε και τα σχολεία δεν θα λειτουργούν.

Εξ αφορμής των γεγονότων αυτών, εξέδωσε καυστική ανακοίνωση ο συνδυασμός “ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο”, στο περιεχόμενο της οποίας στηλιτεύεται η στάση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στις ανάγκες των σχολείων και κυρίως στην υπόθεση του θόλου των Γυμνασίων κατά την τρέχουσα θητεία.

Μία ακόμη ανακοίνωση που έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής την περασμένη Πέμπτη εκδόθηκε μία ακόμη ανακοίνωση, μέσω της οποίας γινόταν σαφές ότι την Παρασκευή δεν θα λειτουργούσαν τα σχολεία λόγω των ισχυρών ανέμων, αφού η ανησυχία για τα πλαστικά μέρη του θόλου είναι γνωστή και διατυπωμένη και σε έγγραφα των Διευθύνσεων των Γυμνασίων.

Στην απόφαση του Γιώργου Μαραγκού αναφέρθηκαν τα ακόλουθα: “Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 94 παρ.4.27 του Ν. 3852/2010 ΦΕΚ87/7-6-2010 τ.α “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης”. 2. Το άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, υπό τον τομέα στ' (“Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού”). 3. Το με αριθμ. πρωτ. 93/28-3-2019, έγγραφο της Διεύθυνσης του 1ου , 2ου , 3ου Γυμνασίου και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Σύρου. Αποφασίζουμε την αναστολή λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων που στεγάζονται στο Σχολικό Συγκρότημα Ξηροκάμπου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, τηv Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, λόγω εκτάκτων καιρικών φαινομένων”.

Γ. Μαραγκός: Στις 28 Μαρτίου υπογράψαμε τη σύμβαση

Ωστόσο, ο Δήμαρχος με την ίδια ανακοίνωση θέλησε να γνωστοποιήσει πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ο ανάδοχος του έργου για τις συντηρήσεις των σχολείων έχουν υπογράψει τη σύμβαση, στο πλαίσιο εκτέλεσης της οποίας θα αντικατασταθεί ο θόλος.

“Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής μας της 15ης Φεβρουαρίου,  ενημερώνουμε τους δημότες και τους κατοίκους του νησιού μας, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι σήμερα  28/03/2019 ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης υπέγραψε την σύμβαση με τον ανάδοχο για την εκτέλεση της εργασίας αντικατάστασης του θόλου 1ου και 3ου Γυμνασίου Σύρου. Η συγκεκριμένη εργασία πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, εφόσον φυσικά οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την πραγματοποίησή της” σημείωσε ο Γιώργος Μαραγκός για το θέμα.

Ξεχωριστή σύμβαση από την εργολαβία των σχολείων

Δεδομένου ότι τη σχολική κοινότητα πρωτίστως την αφορά ο χρόνος της αντικατάστασης του θόλου στο κτιριακό συγκρότημα του 1ου και 3ου Γυμνασίου, κλήθηκε να μιλήσει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος προκειμένου να διευκρινίσει ή να εκτιμήσει με περισσότερη ακρίβεια τον χρόνο κατά τον οποίο θα εκτελεσθεί η παρέμβαση.

Όπως σχολίασε αρχικά, “Υπεγράφη ήδη η σύμβαση για τις εργασίες από τον ανάδοχο και ήδη έχει ασχοληθεί με την προμήθεια των υλικών του θόλου. Δεν ξέρω πότε θα έρθουν τα υλικά, πάντως πιστεύω πως μέσα στις γιορτές του Πάσχα που τα σχολεία θα είναι κλειστά, θα καταφέρουμε να γίνει”.

Άλλωστε, όπως ο ίδιος υποστήριξε, “Επαρκούν και οι ημέρες για να γίνει αυτό το διάστημα, οπότε θα προχωρήσουμε. Είναι σε προτεραιότητα, οπότε όταν έρθουν τα υλικά ξεκινά κατευθείαν”.

Ερωτηθείς αν αυτή η εργολαβία είναι η ίδια με αυτήν που θα αναπτύξει ο Δήμος για το σύνολο των σχολείων, ο ίδιος διευκρίνισε τα παρακάτω: “Να διευκρινίσουμε πως αυτή η σύμβαση είναι για εργασίες και είναι ξεχωριστή σύμβαση από το έργο για τις συντηρήσεις των σχολείων. Ουσιαστικά για τα σχολεία του νησιού έχουμε υπογράψει δύο συμβάσεις για τις ανάγκες που έχουμε”.

Επεξήγησε μάλιστα πως, “Προχωρήσαμε με αυτή τη διαδικασία για να τρέξουμε πιο γρήγορα”, αφού όπως διευκρίνισε, υπεγράφη διαφορετική σύμβαση για τις εργασίες αντικατάστασης και προμήθειας των μερών του θόλου.

“Έγινε χωριστή σύμβαση γι αυτήν την παρέμβαση της προμήθειας υλικών κι εργασιών τοποθέτησης. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο γρήγορα” επανέλαβε στις δηλώσεις του, ενώ τόνισε πως, “Η άλλη σύμβαση για τα σχολεία δεν θα περιλαμβάνει τα Γυμνάσια. Προχωράμε σε ξεχωριστή παρέμβαση για τα Γυμνάσια και τον θόλο”.

Ερωτηθείς για τα ποσά που αφορά η κάθε σύμβαση, ο κ. Βακόνδιος εξήγησε πως για τον θόλο θα προωθηθεί το ποσό των 20 χιλ. ευρώ και για τις υπόλοιπες συντηρήσεις στα άλλα σχολεία, το ποσό των 64 χιλ. ευρώ.

Ανεμομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα υποσχέσεων”

Δριμεία κριτική αναφορικά με το σοβαρό θέμα άσκησε ο συνδυασμός “ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο” του υποψήφιου Δημάρχου, Νίκο Λειβαδάρα, ο οποίος και προχώρησε στην έκδοση μίας σύντομης πλην όμως σαφούς ανακοίνωσης για την υπόθεση του θόλου των Γυμνασίων, μετά την τελευταία απόφαση του Δημάρχου να μη λειτουργήσουν τα Γυμνάσια, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και κατ΄ επέκταση της ανησυχίας για την ασφάλεια διδασκόντων και μαθητών. Συγκεκριμένα, στο περιεχόμενό της αναφέρονται οι ημερομηνίες κατά τις οποίες με απόφαση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου δεν λειτούργησαν τα Γυμνάσια της Σύρου εξαιτίας των έντονων καιρικών συνθηκών κατά την τρέχουσα χρονιά, ενώ αναπαράγοντας μία δημόσια δήλωση του Δημάρχου κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο στην οποία ο ίδιος στηλίτευε την απραξία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, του “επιστρέφουν” την κριτική για τα πεπραγμένα... της τρέχουσας θητείας.

Με τίτλο “Ανεμομαζώματα, ανεμορκορπίσματα υποσχέσεων”, η ανακοίνωση έχει ως εξής: “14 Φεβρουαρίου 2019: Δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής για αναστολή λειτουργίας των Γυμνασίων λόγω …ανέμων, διάρκειας 2 ημερών. 24 Φεβρουαρίου 2019: Δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής για αναστολή λειτουργίας των Γυμνασίων λόγω …ανέμων, διάρκειας 1 ημέρας.
28 Μαρτίου 2019: Δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής για αναστολή λειτουργίας των Γυμνασίων λόγω …ανέμων διάρκειας, 1 ημέρας”.

Στην ίδια ανακοίνωση ο συνδυασμός προσθέτει: “Τελικά σε ένα Κυκλαδονήσι για να λειτουργούν τα γυμνάσια δεν θα πρέπει να φυσάει ή θα πρέπει να υπάρχει μια δημοτική αρχή που προνοεί, σχεδιάζει και υπογράφει συμβάσεις με αναδόχους πριν την απελευθέρωση των ανέμων από τον Αίολο. Πού είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του δημάρχου; Πού είναι ο “διεκδικητής δήμαρχος” που με επιμονή μιλούσε για “ρεαλισμό, γνώση” αλλά και για “παροχή υψηλού επιπέδου ανταποδοτικών υπηρεσιών”;”.

Η ανακοίνωση καταλήγει με το σχόλιο “Τα λόγια είναι περιττά”, με τους υπογράφοντες (μέλη της) να παραθέτουν μάλιστα τη σχετική δήλωση του Γιώργου Μαραγκού, που όπως αναδεικνύουν τον εκθέτει όσον αφορά στη μέριμνά του για τα Γυμνάσια και τις κτιριακές ανάγκες. “Ευκαιρίες ήρθαν, πέρασαν κι έφυγαν! Η ατολμία και η απραξία μιας ελλιποβαρούς Δημοτικής Αρχής, μας έφεραν στα όρια μας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ο σωστός χρόνος ν’ αλλάξουμε είναι τώρα. Σήμερα, και όχι αύριο” (Γιώργος Μαραγκός Υποψήφιος Δήμαρχος 15/5/2014)”.

Η καθυστέρηση δεν είναι ευθύνη μας. Το έργο θα είχε γίνει”

Εξ αφορμής της ανωτέρω κριτικής, κλήθηκε ο κ. Βακόνδιος να δώσει απαντήσεις αναφορικά με την ουσιαστική ή μη, μέριμνα της παρούσας Δημοτικής Αρχής και μάλιστα στη θητεία του για τα σχολικά κτίρια της Σύρου και κυρίως για τα Γυμνάσια και την υπόθεση του θόλου.

“Το έργο που έχει γίνει στα σχολεία είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλο. Έχουν γίνει πάρα πολλές συντηρήσεις και όλα αυτά τα πέντε χρόνια ανταποκριθήκαμε” δήλωσε πρωτίστως, θέλοντας να υπενθυμίσει πως, “Αυτό φαίνεται από τα έργα στα σχολεία. Στα περισσότερα Δημοτικά Σχολεία έχουν αλλαχθεί τα κουφώματα, δηλαδή στο 1ο, το 2ο, το 3ο, το 4ο, στο 5ο και σε Γυμνάσια. Επίσης καταφέραμε κι εξασφαλίσαμε χρήματα για ενεργειακές αναβαθμίσεις και αυτή η υπόθεση με τον θόλο καθυστέρησε όχι από δική μας υπαιτιότητα”.

Ερωτηθείς να διευκρινίσει για τη μεγάλη καθυστέρηση στο θέμα του θόλου, που είχε ως συνέπεια την απώλεια διδακτικών ωρών και τη μη λειτουργία των Γυμνασίων για κάποιες ημέρες, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “ Είναι γνωστή η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που προήδρευε ο κ. Φωτεινιάς και είχε μπλοκάρει όλη τη συγκεκριμένη εργολαβία των σχολείων για τρεις μήνες” ανέφερε, υποστηρίζοντας πως, σε διαφορετική περίπτωση, “Το έργο αυτό θα είχε γίνει και ιδιαίτερα στο κομμάτι των σχολείων θεωρώ ότι έχει φανεί η προσπάθεια της συντήρησής τους”.

Αναφορικά με την εργολαβία από την οποία θα “έβγαινε” ποσό για τον θόλο, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Από πέρυσι το καλοκαίρι δεν ξεκίνησε άλλο έργο. Ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή η μελέτη που είχε γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία. Αυτή πάγωσε γιατί θεωρήθηκε ότι μπορεί να είναι κατάτμηση ενώ κατά παρελθόν είχε γίνει ακριβώς το ίδιο, με παρόμοια ποσά και ουσιαστικά έγιναν όλες οι διαδικασίες δύο – τρεις μήνες μετά”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Από το έργο της συντήρησης πέρυσι ως τώρα, δεν έγινε άλλο έργο (σσ. εργολαβία) για τα σχολεία” ενώ ανέφερε ξανά πως, “Η μελέτη έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία, διορθώθηκε και προχώρησε. Έτσι η διαδικασία καθυστέρησε”, αφού όπως υποστήριξε “Το έργο θα είχε γίνει” αν δεν είχε προκύψει αυτή η καθυστέρηση.

Αναφέροντας ξανά τη διαδικασία που υπήρξε ως και την έγκριση της σύμβασης για τα σχολεία, επανέλαβε: “Τον Μάρτιο του 2018 έγινε η πρώτη μελέτη, διορθώθηκε πίσω και μπήκαν και επιπλέον χρήματα από το Υπουργείο. Ξαναδιορθώσαμε τη μελέτη, πήγε στην Οικονομική Επιτροπή και απορρίφθηκε χωρίς αιτιολογία. Από τότε δεν υπήρχε κωδικός για να γίνει συντήρηση 20 χιλ. ευρώ στα σχολεία. Θα είχε γίνει τον χειμώνα πριν αρχίσουν τα προβλήματα, αλλά να πούμε ότι και ο θόλος δεν χάλασε τώρα”.

Από την πλευρά του, συμπλήρωσε πως, πλέον έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες και από τη στιγμή που υπεγράφη η σύμβαση για τις εργασίες και την προμήθεια των υλικών του θόλου, ανέφερε πως, “Έχει προβλήματα και θα αποκατασταθούν”.

Ο ίδιος μάλιστα σχετικά με την κριτική για την απραξία, τόνισε πως, “Καταγράψαμε από την αρχή του 2018 το πρόβλημα, το βάλαμε στο πρόγραμμα και ανέφερα γιατί δεν μπόρεσε να γίνει νωρίτερα κάποιο έργο”. Επανέλαβε μάλιστα πως, από αρχές του 2018 ως και προσφάτως δεν υπήρξε άλλος κωδικός για χρήματα που σχετίζονταν με τις ανάγκες συντήρησης σχολείων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ούτε ξαφνικά μέσα στο 2018 μπορούσαμε να βγάλουμε άλλο έργο. Έπρεπε να γίνει διαγωνισμός”.

Προτού κλείσει την αναλυτική ενημέρωσή του, επικεντρώθηκε στην κατάσταση των κτιριακών υποδομών των σχολείων της Σύρου, θέλοντας να υπενθυμίσει πως οι ανάγκες που καταγράφονται είναι εξαιρετικά μεγάλες και προϋπολογίζονται σε τουλάχιστον 4 εκ. ευρώ.

“Είχαμε γνωστοποιήσει στο δημοτικό συμβούλιο ότι οι ανάγκες στα σχολεία ήταν περίπου 4 – 5 εκ. ευρώ συνολικά” σχολίασε, αναφέροντας μάλιστα πως, “Κάποια ποσά έχουν καλύψει ανάγκες των σχολείων του νησιού μας και αυτό δείχνει και τη μέριμνα που υπήρξε από εμάς.”.

Ο κ. Βακόνδιος έκλεισε τις απαντήσεις του, υποστηρίζοντας τέλος πως, “Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όσες περισσότερες από τις ανάγκες και το ίδιο κάνουμε και τώρα.”.

 

Ετικέτες: