Στην πρόσληψη ιατρού για τις δομές φιλοξενίας βρεφών και νηπίων του νησιού προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Παιδιατρικές υπηρεσίες για τους παιδικούς σταθμούς

Ανά 15 ημέρες ο έλεγχος για την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών, σύμφωνα με τον ισχύοντα πρότυπο κανονισμό

Βήματα “συμμόρφωσης” με τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των δομών φιλοξενίας νηπίων και βρεφών πραγματοποιεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τον βρεφικό και τους παιδικούς σταθμούς του νησιού, μεριμνώντας και για την παροχή παιδιατρικών υπηρεσιών σε σταθερή βάση, απέναντι στο σύνολο των παιδιών.

Με φόντο τις προϋποθέσεις που επιβάλλει ο νέος κανονισμός σε κάθε αντίστοιχη δομή πανελλαδικά, η Δημοτική Αρχή ως οφείλει, εξασφαλίζει τα απαραίτητα για τον έλεγχο της ψυχοσωματικής υγείας των παιδιών, σε τακτική βάση.

Δεδομένης της παύσης συνεργασίας με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, το οποίο διέθετε παιδίατρο προς τον Δήμο για την εξέταση των νηπίων, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που έχει σήμερα σε πολλά επίπεδα, η δημοτική πλευρά αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσληψη ιδιώτη ιατρού.

Το θέμα έρχεται προς ψήφιση στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από ενημέρωση και εισήγηση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, Αποστόλη Ρουσσουνέλου, ο οποίος κλήθηκε να προβεί σε ενημέρωση και μέσω της εφημερίδας.

Ατομικός φάκελος υγείας για κάθε παιδί

Ειδικότερα, ο ίδιος καταγράφει με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος πρέπει να ενεργήσει άμεσα για την πρόσληψη ενός παιδιάτρου, εξηγώντας πως οι δομές της Σύρου και η λειτουργία τους, ακολουθούν όσα υπαγορεύει ο πρότυπος κανονισμός για κάθε δομή σε όλη την Ελλάδα.

Στο έγγραφό του προς το δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Ρουσσουνέλος αναφέρει τα παρακάτω, “Κ. Πρόεδρε σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4249/τ.Β΄/5-12-2017 ο “Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών”. Ο ως άνω κανονισμός ρυθμίζει τη λειτουργία των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων ή υπηρεσία των Δήμων, προκειμένου να ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και παιδαγωγικές απαιτήσεις.

Στο άρθρο 9, Ιατρική Παρακολούθηση καθορίζεται με σαφήνεια η υποχρέωση όλων των δομών παροχής προσχολικής αγωγής και διαπαιδαγώγησης για παρακολούθηση της υγείας των εγγεγραμμένων παιδιών καθ΄ όλη τη διάρκεια παραμονής τους. Ο έλεγχος ενεργείται από παιδίατρο, ο οποίος επισκέπτεται τον σταθμό ανά 15 ημέρες, παρακολουθεί την ψυχοσωματική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών και ενημερώνει τον ατομικό φάκελο υγείας τους.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής περιόδου 2018 – 2019 στις υποχρεώσεις των φορέων/ δομών ορίζεται με ακρίβεια στην 5180/14-6-2018 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ότι οφείλουν να έχουν συνάψει σύμβαση ή να λαμβάνουν παροχή υπηρεσιών από παιδίατρο.

Ως εκ τούτου, επειδή πλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όλες τις αντίστοιχες δομές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η πλήρης εναρμόνισή τους με το νέο θεσμικό πλαίσιο και κατόπιν της αρνητικής απάντησης του Γ. Ν. Σύρου (5229/13-3-32019) για διάθεση Παιδιάτρου λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, παρακαλούμε όπως εγκρίνετε την πρόσληψη παιδιάτρου για τον βρεφικό και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.”.

Κινούμαστε σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον κανονισμό”

Κληθείς να ενημερώσει αν μέχρι σήμερα ο Δήμος κάλυπτε τις εν λόγω ανάγκες στα παιδιά που φοιτούν στις δομές του νησιού της Σύρου, ο κ. Ρουσσουνέλος υπήρξε συγκεκριμένος. “Μέχρι πριν από έναν χρόνο, δεν είχαν καθόλου” ανέφερε αρχικά, ενώ πρόσθεσε πως, πλέον, “επειδή μπήκαμε στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας, κατά περιπτώσεις μας εξυπηρετούσε και το Νοσοκομείο της Σύρου μας έστελνε παιδίατρο για να εξετάζει τα παιδιά”.

Ως εκ τούτου και καθώς είναι υποχρεωτικό να συντάσσεται προσωπικός φάκελος υγείας για κάθε παιδί, ο κ. Ρουσσουνέλος τόνισε πως, “Το πρώτο που κάναμε ήταν να απευθυνθούμε στο Νοσοκομείο για να δούμε αν μπορεί πλέον να μας στηρίξει και συγκεκριμένα κάθε 15 ημέρες, όπως ορίζει η νομοθεσία και ο πρότυπος κανονισμός”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε κατόπιν απάντησης της διοικήτριας, Μαργαρίτας Μπουραντά προς τον Δήμο, αυτό δεν είναι εφικτό. “Έχουμε και εγγράφως την απάντηση του Νοσοκομείου που μας λέει ότι δεν μπορεί να το υποστηρίξει οργανωμένα, γιατί εμείς θέλουμε παιδίατρο κάθε 15 μέρες” πρόσθεσε ο κ. Ρουσσουνέλος, ενώ εξέφρασε δημοσίως τις ευχαριστίες του για τη μέχρι σήμερα συνεργασία των δύο πλευρών.

“Το Νοσοκομείο μας βοηθούσε κι ευχαριστούμε πάρα πολύ το Νοσοκομείο για όλο αυτό που μας έχει προσφέρει ως τώρα, καθώς και για τον ιατρό που μας έχει δώσει για το ΚΑΠΗ. Οι άνθρωποι κατ΄ εξαίρεση το έκαναν” δήλωσε, διευκρινίζοντας επιπλέον πως, “Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει κάποιος τρόπος, παρά μόνο να απευθυνθούμε σε ιδιώτη ιατρό για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και σε αυτήν την ανάγκη”.

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Ρουσσουνέλος θέλησε να εξηγήσει πως η εξασφάλιση του ελέγχου της υγείας των παιδιών είναι προαπαιτούμενο και για τη λήψη των voucher.

“Και η ΕΕΤΑΑ το ζητά πλέον για το 2018 – 2019 αφού το προβλέπει για να μπορεί να πάρει κάποιος voucher. Μέσα σε αυτά τα κριτήρια ήταν κι αυτό. Οπότε απευθυνθήκαμε στο Νοσοκομείο, αλλά το Νοσοκομείο δεν μπορούσε πλέον οργανωμένα να μας υποστηρίξει. Λογικό είναι και πλέον, θα απευθυνθούμε με παροχή υπηρεσιών σε κάποιον παιδίατρο – ιδιώτη για να μας προσφέρει αυτές τις Υπηρεσίες” επανέλαβε ο ίδιος, σημειώνοντας μάλιστα πως, ο Δήμος θα μεριμνήσει για την άμεση πρόσληψη.

“Γι αυτήν την σχολική χρονιά μιλάμε. Άμεσα” δήλωσε κατηγορηματικά ο εντεταλμένος σύμβουλος, συμπληρώνοντας παράλληλα πως, “Εμείς έχουμε ήδη απευθυνθεί σε παιδίατρους της Σύρου, σε όλους για να μας δηλώσουν αν μπορούν και από εκεί και πέρα αυτός που θα δώσει την καλύτερη πρόταση, με αυτόν θα συνεργαστούμε”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Αποστόλης Ρουσσουνέλος κατέστησε σαφές πως, “Στόχος μας είναι να έχουμε καλές προδιαγραφές και να κινούμαστε σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία”.

Η απάντηση του Νοσοκομείου

Δεδομένης της ανάπτυξης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και της καλύτερης λειτουργίας, όπως αυτή έχει αναδειχθεί και από διάφορα ρεπορτάζ κατά καιρούς, πρέπει να σημειωθεί πως, εκ μέρους της διοίκησης, υπήρξε ξεκάθαρη απάντηση, πως, δυστυχώς, πλέον το Νοσοκομείο δεν μπορεί οργανωμένα να διαθέτει παιδίατρο.

Με φόντο την παροχή – εκ μέρους του – της φροντίδας στο ΠΕΔΥ Ερμουπόλεως, την επείγουσα πρωτοβάθμια φροντίδα στο Νοσοκομείο και τη λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής, γίνεται κατανοητό πως ο Δήμος δεν μπορεί να υποστηριχθεί πλέον, όπως απαιτεί ο κανονισμός.

Ως εκ τούτου, η απάντηση της διοίκησης, είχε ως ακολούθως: “Σε απάντηση του με αριθμ. Πρωτ. 24422/16-11/2018 εγγράφου σας, σας ενημερώνουμε ότι λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών του Νοσοκομείου μας και της νεοσύστατης Παιδιατρικής κλινικής δεν δύναται να διαθέσουμε Παιδίατρο τη δεδομένη χρονική περίοδο.”.