Ο Υπ. Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης ενέκρινε τη χρηματοδότηση για το γήπεδο του βόλεϊ στο Αθλητικό Κέντρο Ερμούπολης “Δημήτριος Βικέλας”

Πόροι ύψους 250 χιλ. ευρώ για τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα

Άμεσα ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου που προσδιορίζεται στη μελέτη στατικής επάρκειας

Έργο στατικών ενισχύσεων ύψους 250 χιλ. ευρώ θα υλοποιηθεί για τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου “Δημήτριος Βικέλας” στην Ερμούπολη της Σύρου, μετά από την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση να εγκρίνει τους πόρους που προέρχονται από το “Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού” του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης.

Η νέα χρηματοδότηση που έρχεται από την κεντρική κυβέρνηση θα ανακουφίσει σημαντικά την αθλητική κοινότητα που κάνει χρήση του γηπέδου βόλεϊ, η κατάσταση του οποίου είχε απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό δημόσιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με φόντο τους κατά καιρούς ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν προκαλέσει ακόμη και την αποκόλληση πάνελ της οροφής του.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που θα ευνοήσει το γήπεδο που έχει έδρα του η ομάδα βόλεϊ του “Φοίνικα”, με την πλευρά της οποίας όπως σημείωσε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Δήμος θα είναι σε επικοινωνία προκειμένου να “τρέξει” όσο το δυνατόν συντομότερα και απρόσκοπτα η υλοποίησή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω θετική απόφαση ήρθε στη θητεία του κ. Φραγκίσκου Βακόνδιου, ο οποίος ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών αν και ανέλαβε μία εξαιρετικά δύσκολη κι ευθυνοφόρα ατζέντα υποθέσεων του Δήμου, κατέβαλλε μέγιστη προσπάθεια για να προωθηθεί η δυνατότητα υλοποίησης ενός σωτήριου έργου και όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα, ο ίδιος θα ολοκληρώσει την παρουσία του στα κοινά με θετικό πρόσημο, αφού το ρεπορτάζ τον θέλει να μη συνεχίζει με την παράταξη του σημερινού Δημάρχου.

Άμεσα ο ανάδοχος. Έναρξη εντός του 2019

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος ρωτήθηκε για τον χρόνο που θα τρέξει η υλοποίηση του έργου, κατόπιν της έγκρισης της χρηματοδότησης, με “εργαλείο” τη μελέτη στατικής ενίσχυσης της Κλειστής Αίθουσας Β΄, με την οποία η Τεχνική Υπηρεσία “έτρεξε” για να συντάξει τον φάκελο, τον οποίο και είχε καταθέσει εγκαίρως προς το Υπουργείο, τον περασμένο Οκτώβριο.

“Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης υπάρχει σαν θέμα η αποδοχή της χρηματοδότησης. Η μελέτη όπως την είχαμε παραλάβει από το δημοτικό συμβούλιο ήταν ολοκληρωμένη και είχε κατατεθεί τον Οκτώβριο για χρηματοδότηση στο Υπουργείο. Άρα, ξεκινά κατευθείαν το επόμενο βήμα, το οποίο θα είναι η έγκριση των τευχών δημοπράτησης και των όρων του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή και θα ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία του διαγωνισμού όπως απαιτείται βάσει νόμου” δήλωσε πρωτίστως ο κ. Βακόνδιος, ο οποίος δεσμεύθηκε πως, “Θα κάνουμε όσο πιο γρήγορα για να απορροφηθεί αυτή η χρηματοδότηση”.

Μιλώντας για την προσπάθεια που υπήρξε σχετικά με την κατεύθυνση βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων της Σύρου, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Είναι πολύ σημαντικό όπως όλοι γνωρίζουμε το ότι υπήρξε μία πενταετία με πολλά προβλήματα κυρίως λόγο της οικονομικής κρίσης και παρόλα αυτά οι αθλητικές εγκαταστάσεις, δρομολογούνται η μία μετά την άλλη”. Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, συμπλήρωσε πως, “Έχουμε το γήπεδο ποδοσφαίρου, αυτήν την εβδομάδα έχουμε τον διαγωνισμό για τα Πευκάκια και τώρα μία ακόμη χρηματοδότηση, για την αίθουσα του βόλεϊ εγκρίνεται”. Σύμφωνα με όσα επανέλαβε, “Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα να γίνει ο διαγωνισμός για το συγκεκριμένο έργο”.

Ερωτηθείς αν ο ανάδοχος θα προκύψει μετά από τις επερχόμενες εκλογές, ο ίδιος εξήγησε τα ακόλουθα: “Μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του οριστικού αναδόχου, αφού θέλει έως και 4 μήνες για να δούμε αν θα υπάρξουν ενστάσεις κλπ..”.

Πάντως, ο ίδιος θεώρησε εφικτό να ξεκινήσει το έργο εντός του τρέχοντος έτους, λέγοντας σχετικά: “Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2019. Θα είναι σημαντικό ώστε το επόμενο καλοκαίρι, να είναι το γήπεδο φτιαγμένο”.

Κληθείς να απαντήσει διευκρινιστικά αν το ποσό της χρηματοδότησης ύψους 250 χιλ. ευρώ επαρκεί για το έργο στατικών ενισχύσεων, δεδομένου ότι το αίτημα του Δήμου αφορούσε σε 290 χιλ. ευρώ, ο ίδιος απάντησε καταφατικά.

“Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από πόρους του Δήμου” σημείωσε, ωστόσο, φωτογραφίζοντας την πάγια τακτική της πραγματοποίησης εκπτώσεων στα έργα από πλευράς ενδιαφερόμενων αναδόχων, τόνισε χαρακτηριστικά πως, “Και αν υπάρχει έκπτωση το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει όλο το έργο με 250 χιλ. ευρώ”.

Συνεννόηση με την ομάδα του “Φοίνικα”

Δεδομένου ότι για ένα χρονικό διάστημα έως και την υλοποίηση του έργου στατικής ενίσχυσης του γηπέδου βόλεϊ θα απαιτηθεί η λήψη απόφασης για μη λειτουργία της αθλητικής αίθουσας, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε σαφής για τη συνεννόηση με την πλευρά της ομάδας του “Φοίνικα”.

“Αυτό θα πρέπει να το δούμε και με την ομάδα πώς μπορεί να γίνει. Δηλαδή για την έδρα της ομάδας του “Φοίνικα”. Θα είμαστε σε επαφή και συνεργασία με την ομάδα όταν θα έχουμε ασφαλέστερη εικόνα ως προς την εξέλιξη του διαγωνισμού και του έργου” υπογράμμισε, ενώ παρατήρησε ακόμη πως, “Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση για την έδρα του “Φοίνικα”, αλλά και γενικότερα όμως και όλων των ομάδων του βόλεϊ”. Έκλεισε την απάντησή του, λέγοντας πως, “Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε συνεννόηση με τους Συλλόγους”.

Σκοπιμότητα έργου: Στατική ενίσχυση του φέροντα οργανισμού

Προσδιορίζοντας το βασικό έργο που αποτυπώνεται στο περιεχόμενο της μελέτης, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος σημείωσε πως, “Θα προχωρήσουμε σε έργο για τη στατική επάρκεια που έδειξε η μελέτη”, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Από την Τεχνική Υπηρεσία ήδη έχουν γίνει οι διαδικασίες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας του συγκεκριμένου γηπέδου για να γίνουν οι εργασίες”.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της εν λόγω μελέτης, το κύριο έργο της αφορά στη “στατική ενίσχυση του φέροντα οργανισμού με προσθήκη νέων μεταλλικών στοιχείων και ενίσχυση θεμελιώσεων”.

Όσον αφορά στους λόγους και τη σκοπιμότητα της σωτήριας παρέμβασης, στο αντίστοιχο τμήμα της, αναφέρονται τα εξής: “Οι βλάβες που διαπιστώνονται στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, προκαλούν την εύλογη ανησυχία όχι μόνο της διοίκησης αλλά και των πολιτών του Δήμου, για δύο σημαντικούς λόγους: 1. Το κτίριο βρίσκεται σε χρήση και μάλιστα φιλοξενεί αγώνες βόλεϊ ακόμα και Α΄ Εθνικής Κατηγορίας με παρουσία πλήθους θεατών. Η τυχόν αχρηστία του, θα στερήσει μία σημαντικότατη αθλητική υποδομή.

Το κτίριο φιλοξενεί την ομάδα βόλεϊ ΦΟΙΝΙΚΑΣ η οποία έχει πολύ καλή πορεία στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η Σύρος είναι η έδρα της ομάδα, με σημαντικό πλήθος φιλάθλων οι οποίοι συστηματικά παρακολουθούν τους αγώνες της ομάδας. Το κτίριο σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας έχει χωρητικότητα 870 θεατών και σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι ο αριθμός δεν μπορεί να καλύψει όλους τους θεατές. (...)”. Επιπλέον, γίνεται ιδιαίτερη μνεία και για την ανησυχία που “γεννάται” από τους ισχυρούς ανέμους όσον αφορά στην οροφή, ενώ τέλος, στο αναλυτικό περιεχόμενο της μελέτης, περιγράφονται με σαφήνεια όλες οι εργασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν.