Παρουσίαση της διακήρυξης της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για τις εκλογές του 2019

“Προοδευτικό είναι ο ρεαλισμός των δικών μας αναγκών”

Επίσημη γνωστοποίηση των 28 πρώτων υποψηφίων από τον επικεφαλής, Νικόλα Καΐλη

“Οι δημοτικές εκλογές, όπως άλλωστε και η συνολικότερη λειτουργία του Δήμου είναι βήμα πολιτικής έκφρασης και θέσης” δήλωσε κατηγορηματικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος, Νικόλας Καΐλης στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης των θέσεων και της διακήρυξης της παράταξής του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019.

Από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και παρουσία πολλών μελών, φίλων και συνεργαζόμενων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Καΐλης απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα συμπόρευσης προς κάθε δημότη, στην κατεύθυνση – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – πως “προοδευτικό” για τον συνδυασμό του, βαφτίζεται “ο ρεαλισμός των αναγκών των πολλών”.

“Θέλουμε έναν Δήμο που με κοινωνικό χαρακτήρα θα βάζει σε πρώτο πλάνο την κάλυψη των δικών μας αναγκών” πρόσθεσε κατηγορηματικά ο κ. Καΐλης εξηγώντας πως η παράταξή του είναι αντίθετη στην ύπαρξη ενός Δήμου που λειτουργεί σαν “το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και των αντιλαϊκών πολιτικών”.

Ο ίδιος αφού παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη Σύρο και αφού άσκησε κριτική για τους άλλους συνδυασμούς που συστήνονται εντέχνως - όπως σχολίασε -, ως ακηδεμόνευτοι και ακομμάτιστοι, προχώρησε στην παρουσίαση και των υποψηφίων με το συνδυασμό του για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί εξ αρχής πως ο Νικόλας Καΐλης άδραξε την ευκαιρία να τοποθετηθεί δημοσίως και για τα πρόσφατα γεγονότα και τις δηλώσεις του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου (σσ. “Σκάστε επιτέλους” προς διαφωνούντες), δηλώνοντας κατηγορηματικά πως ο συνδυασμός του “καταδικάζει τον εκφοβισμό και τις προσπάθειες προπηλακισμού κι εξευτελισμού”, δεσμευόμενος μάλιστα πως, “εμείς θα συνεχίζουμε να εκφράζουμε ελεύθερα την άποψή μας” αλλά και δηλώνοντας πως “είμαστε ενάντιοι στον εκφασισμό της κοινωνίας”.

Χωρίς να επιθυμεί να δώσει μεγαλύτερη έκταση στα γεγονότα, θέλησε να γνωστοποιήσει και να στηλιτεύσει τέλος τη “δημόσια προσπάθεια εξευτελισμού και προπηλακισμού – προσφάτως – υποψηφίου της Λαϊκής Συσπείρωσης από συγκεκριμένα άτομα”.

Φτάσαμε πλέον να μιλάμε για τοπική διοίκηση”

Ειδικότερα, ο Νικόλας Καΐλης δίνοντας το στίγμα της κριτικής της Λαϊκής Συσπείρωσης για την τοπική αυτοδιοίκηση όπως την θέλουν οι κυβερνητικές και αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται, παρατήρησε πως, “Τα τελευταία 20, σχεδόν, χρόνια έχουν γίνει μια σειρά αναδιαρθρώσεις, οι οποίες σφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών και τους αναγκάζουν να υποτάσσονται στις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις. Φτάσαμε να μιλάμε ξεκάθαρα πλέον, για Τοπική Διοίκηση και όχι για αυτοδιοίκηση”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε δε, “ο έλεγχος των δημάρχων από το κεντρικό κράτος είναι ασφυκτικός” ενώ ήδη “οι Δήμοι μετατρέπονται σε μαγαζιά και λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια”, χωρίς όπως πρόσθεσε, να εστιάζουν στον κοινωνικό ρόλο τους. Εξηγώντας κατηγορηματικά πως “η στοίχιση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι κατά προτεραιότητα πίσω από τις ανάγκες των απλών δημοτών και η πολιτική βούληση για αγώνα και για θυσίες για την κάλυψη τους”, κάλεσε τους δημότες να αντιληφθούν ότι αυτό είναι το “πραγματικά προοδευτικό σήμερα”, σημειώνοντας μάλιστα πως και σε αυτές τις εκλογές, ο κάθε πολίτης οφείλει να απαντήσει στο κύριο ερώτημα: “Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον;”.

Ο ίδιος προς επιβεβαίωση της κριτικής του, έφερε αρκετά παραδείγματα, εστιάζοντας στην απαίτηση για εναρμόνιση των Δήμων στις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις συνεχείς περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, που έχουν σαν συνέπεια την αύξηση των δημοτικών τελών (στη Σύρο το 2020 – 2023 οι Συριανοί καλούνται να πληρώσουν σε ανταποδοτικά δημοτικά τέλη ποσό ύψους 10 εκ. ευρώ).

Επιλογή είναι η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση και όχι η λογική του μικρότερου κακού”

Αναφορικά με τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Νικόλας Καΐλης επεσήμανε κατηγορηματικά πως, “διεκδικούμε ποιότητα ζωής των δημοτών, βελτίωση της καθημερινότητάς τους, στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και αναβάθμιση των δημόσιων χώρων προς όφελος των κατοίκων”. Ο ίδιος μίλησε για το μεγάλο “έλλειμμα” της νυν Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στις ανάγκες της νεολαίας, υποστηρίζοντας πως “οι νέοι, οι αθλητές και οι μαθητές πρέπει να μπουν σε πρώτο πλάνο”, σημειώνοντας μάλιστα την ανάγκη δρομολόγησης λύσεων όσον αφορά στις αθλητικές και σχολικές υποδομές, ενώ δεν υποστήριξε και την παρέμβαση του Δήμου για το ζήτημα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους.

Εκτός των ανωτέρω, παρουσίασε και τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το νερό, υπερασπιζόμενος τον “δημόσιο χαρακτήρα του ως δημόσιου αγαθού”, όπως επίσης στηλίτευσε την κατεύθυνση “μεταφοράς αρμοδιοτήτων δημιουργίας μονάδων Υγείας στους Δήμους”, που όπως τόνισε, αποτελεί “μετάθεση των ευθυνών του κράτους στους δήμους”.

Στα παραπάνω, πρόσθεσε και τη θέση του συνδυασμού του για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εξηγώντας πως, ο χαρακτήρας πρέπει να παραμείνει “δημόσιος”, κόντρα στην κατεύθυνση των σημερινών Δημοτικών Αρχών που καλούνται “να δώσουν πίτα σε εργολάβους”, με φόντο και την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Ο ίδιος, ολοκληρώνοντας τις θέσεις του συνδυασμού, επεσήμανε πως “η Λαϊκή Συσπείρωση βάζει στο κέντρο της συζήτησης και τους εργαζομένους του Δήμου και τις ανάγκες τους”, ενώ ακόμη, μίλησε για τις υποδομές που απαιτούν βελτίωση προς εξυπηρέτηση πρωτίστως των κατοίκων.

Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης μιλώντας για τον τουρισμό κατέστησε ξεκάθαρη τη θέση πως, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην οικονομία του τόπου, υποστηρίζοντας για τη Σύρο την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κόντρα στο προωθούμενο – κεντρικά – μοντέλο του “allinclusive”.

Στον επίλογό του, ο κ. Καΐλης δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το λιμάνι της Ερμούπολης, χαρακτηρίζοντας “επικίνδυνους” όσους, όπως ανέφερε, “ανέχτηκαν και συναποφάσισαν την εμπλοκή του στους ανταγωνισμούς και το μοίρασμα του πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Άλλωστε, από την πλευρά της, η Λαϊκή Συσπείρωση όπως σημείωσε, “δεν θα επιτρέψει η Σύρος να γίνει μία τρούμπα του 21ου αιώνα”.

Ο ίδιος απευθύνοντας κάλεσμα συσπείρωσης με τον συνδυασμό του στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, δήλωσε πως, “λύση δεν είναι η επιλογή του μικρότερου κακού και η ψήφος στους δήθεν ανεξάρτητους της αυτοδιοίκησης, αλλά η δύναμη στη φωνή της Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Τονίζεται πως αναλυτικά η διακήρυξη έχει αναρτηθεί στο site της “Κοινής Γνώμης”.

Οι υποψήφιοι του συνδυασμού στη Σύρο

Κατόπιν της τοποθέτησής του, χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων και ο Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος συμπορεύεται με τη Λαϊκή Συσπείρωση για τις επερχόμενες εκλογές, όπως και η Έμμυ Μπαξοπούλου, καθιστώντας ξεκάθαρους τους λόγους που τους οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση.

Οι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά έχουν ως ακολούθως: Βαζαίος Γεράσιμος, οικονομολόγος, Βασιλικός Δαμιανός, συνταξιούχος ΝΑΤ, Βασιλικός Σπύρος, συνταξιούχος, Γελανδαλής Αρτέμης, εκπαιδευτικός, αντιπρόερδρος του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Δεναξάς Γιάννης, συνταξιούχος ΙΚΑ, πρώην δημοτικός σύμβουλος, Δεναξάς Νίκος, συνταξιούχος ΟΑΕΕ, Ζιώγας Κωνσταντίνος, εργαζόμενος στον ΟΤΕ, πρόεδρος του παραρτήματος Κυκλάδων του σωματείου ΠΕΤ/ ΟΤΕ, Καμπέλη Νινέττα, συνταξιούχος ΟΑΕΕ, Καρλής Δημήτρης, συνταξιούχος ΟΤΕ, Κοροδήμος Παναγιώτης, γιατρός- ακτινολόγος, Κουλούρη Ευαγγελία, συνταξιούχος, Κωβαίος Μιχάλης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, στέλεχος της ΔΕΔΔΗΕ, Λίγνος Μάρκος, ιδιωτικός υπάλληλος, Μαστίχα Χριστίνα, συνταξιούχος ΙΚΑ, Μπαϊμπά Φρόσω, συνταξιούχος δημοσίου, Μπαξοπούλου Έμμυ, γεωπόνος- επιστήμονας τροφίμων, εργαζόμενη στην αποκεντρωμένη διοίκηση νοτίου Αιγαίου, Νομικού Μίνα, συνταξιούχος ΙΚΑ, Ξανθάκη Δώρα, συνταξιούχος ΟΤΕ, Ονάσογλου Στρατής, συνταξιούχος, Πετράκη Πετρίνα, καθηγήτρια μουσικής, εργαζόμενη στη δημοτική βιβλιοθήκη με πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, Σπίθας Γιάννης, φοιτητής στο πανεπιστήμιο Πειραία, Τερζή Μαργαρίτα, απόφοιτη καλών τεχνών με ειδικότητα τοιχογραφία- μωσαϊκό, ιδιωτική υπάλληλος, Τερζής Γιώργος, απόφοιτος καλών τεχνών με ειδικότητα χαρακτική, ιδιωτικός υπάλληλος, Τσίγκου Κατερίνα, εκπαιδευτικός, Χαλαβαζή Μάγδα, συνταξιούχος ΙΚΑ, Χατζηιερεμία Ελένη, βιολόγος, ιδιωτική υπάλληλος, Χρυσαφίδης Παύλος, δικαστικός επιμελητής στο πρωτοδικείο Σύρου, δημοτικός σύμβουλος, Ψαρουδάκη Γεωργία, ψυχολόγος, συνταξιούχος ΙΚΑ.